Πέμπτη 5 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Εξακολουθεί η πολιορκία

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΚΑΝΤΑΧΑΡ.--

Διαστάσεις παίρνει η πολιορκία του «Κόκκινου Τεμένους», από τις δυνάμεις ασφαλείας, στο Πακιστάν, ενώ οι ανταλλαγές πυρών συνεχίστηκαν και κατά τη χτεσινή μέρα. Η πολιορκία ενισχύθηκε από το τελεσίγραφο της κυβέρνησης της χώρας, που απαιτούσε από τους οχυρωμένους, ένοπλους σπουδαστές, να παραδοθούν μέχρι τις 9 π.μ., ώρα Ελλάδας, ενώ οι εντολές ήταν να «πυροβολείται ό,τι κινείται».

Οι χτεσινές ανταλλαγές πυρών ανέβασαν τον αριθμό των νεκρών στους 16, με τους τραυματίες να ξεπερνούν τους 120, σύμφωνα με νοσοκομειακές πληροφορίες.

Με τη λήξη του τελεσιγράφου, οι σπουδαστές, που είχαν οχυρωθεί στο «Κόκκινο Τέμενος», άρχισαν να το εγκαταλείπουν κατά εκατοντάδες. Μέχρι τις απογευματινές ώρες, πάνω από 700 άνθρωποι είχαν βγει από το τζαμί, ενώ οι πακιστανικές αρχές υπολογίζουν ότι εξακολουθούν να βρίσκονται περίπου 1.000 άτομα σε αυτό. Μεταξύ αυτών που εξακολουθούν να βρίσκονται στο «Κόκκινο Τέμενος» οι μισοί εικάζεται ότι είναι γυναίκες και κανείς από όσους έχουν παραμείνει δε δείχνει πρόθεση παράδοσης, όπως ανέφεραν οι δυνάμεις ασφαλείας, που διεξάγουν την πολιορκία. Η κυβέρνηση προκειμένου να παρακινήσει τους σπουδαστές να εγκαταλείψουν το τζαμί, υποσχέθηκε αμοιβή σε όποιον βγαίνει 5.000 ρουπίες.

Το μουσουλμανικό σχολείο του τζαμιού, όπου φοιτούν περίπου 9.000 κορίτσια και αγόρια, ηλικίας 10 έως και 20 ετών, κατηγορήθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών του Πακιστάν για «αμαύρωση της εικόνας του Ισλάμ», καθώς οι πνευματικοί ηγέτες του τεμένους φέρονται να πρόσκεινται φιλικά στην ιδεολογία των Αφγανών Ταλιμπάν.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι συνελήφθη και ο ηγέτης του τεμένους, στην προσπάθειά του να διαφύγει εξερχόμενος με ομάδα επτά γυναικών και φορώντας μπούργκα. Οι δυνάμεις ασφαλείας που πολιορκούν το «Κόκκινο Τέμενος» δήλωσαν ότι περιμένουν και άλλες «εξόδους», κατά τη διάρκεια της μέρας.

Τέλος, σε επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο στην περιοχή Μιρ Αλι, στο Βόρειο Ουαζιριστάν, 11 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων και έξι στρατιώτες.

Στο Αφγανιστάν

Στο Νότιο Αφγανιστάν έξι ΝΑΤΟικοί στρατιώτες και ο Αφγανός διερμηνέας τους σκοτώθηκαν, χτες, κατόπιν έκρηξης μηχανισμού στο αυτοκίνητό τους, με τις κατοχικές δυνάμεις να μη δίνουν περαιτέρω πληροφορίες.

Παράλληλα, ένας Γερμανός πολίτης αγνοείται, από την Πέμπτη, ενώ το ΥΠΕΞ της χώρας του ανακοίνωσε ότι εικάζει πως πρόκειται για «απαγωγή», σημειώνοντας ότι δε βρισκόταν εκεί λόγω κάποιας ΜΚΟ, ή κρατικής αποστολής...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ