Πέμπτη 5 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Προειδοποιήσεις Τσάβες για Mercosur

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Η Βενεζουέλα δεν είναι «απελπισμένη» να γίνει πλήρες μέλος της Κοινής Αγοράς του Νότου-(Mercosur), δήλωσε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος από το προεδρικό Μέγαρο Μιραφλόρες μετά την επιστροφή του από την τελευταία διεθνή του περιοδεία σε Ρωσία, Λευκορωσία και Ιράν.

«Η Βενεζουέλα έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της για την πλήρη είσοδό της» τόνισε ο Τσάβες προσθέτοντας ότι εάν τα Κοινοβούλια της Βραζιλίας, της Παραγουάης κωλυσιεργήσουν ή δεν εγκρίνουν για αλλότριους λόγους την είσοδο της Βενεζουέλας μέσα στο επόμενο τρίμηνο, τότε θα αποσύρει το αίτημα ένταξης.

«Επί της ουσίας το ζήτημα είναι ότι η Βενεζουέλα δεν έχει απορυθμίσει την οικονομία της ούτως ώστε να υπηρετήσει το κεφάλαιο» θα δηλώσει ο Τσάβες αναφορικά με τη στάση των Κογκρέσων της Βραζιλίας και της Παραγουάης ενώ χαρακτήρισε τη Βραζιλία ως τον «παπαγάλο της Ουάσιγκτον». «Το Mercosur πρέπει να αναθεωρήσει τις δομές του και να αλλάξει κατεύθυνση ώστε να υπηρετεί τους λαούς» κατέληξε ο Τσάβες.

Αναφορικά με το θέμα του Mercosur, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Βενεζουέλας Οσκαρ Φιγκέρα και ο επικεφαλής του τμήματος Διεθνών Σχέσεων Καρόλους Βίλμερ, σε συνέντευξη Τύπου τόνισαν ότι η διαδικασία της «συνεργασίας μεταξύ των κυβερνήσεων πρέπει να κινείται στο πνεύμα της υπεράσπισης των λαϊκών συμφερόντων». Υπό αυτή την έννοια το ΚΚ Βενεζουέλας επαναβεβαιώνει την απόλυτη στήριξή του στη στάση της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, η οποία εκφράζοντας «τα συμφέροντα του λαού της Βενεζουέλας είναι ενάντια στον ιμπεριαλισμό εν αντιθέσει με άλλες χώρες του Mercosur που υπηρετούν τα συμφέροντα των εγχώριων ολιγαρχιών και σε κάποιο βαθμό υπηρετούν και τα συμφέροντα των πολυεθνικών». Τέλος, τα στελέχη του ΚΚΒ τόνισαν ότι υποστηρίζουν την πολιτική της κυβέρνησης που προωθεί τη συνεργασία των χωρών της Λατινικής Αμερικής, εκτός του Mercosur και σε άλλες μορφές συνεργασίας όπως την Μπολιβαριανή Εναλλακτική Λύση για την Αμερική ALBA.

Επιπροσθέτως, ο Οσκαρ Φιγκέρα δήλωσε ότι με την ιδιότητα του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚ Βενεζουέλας, κατέθεσε πρόταση νόμου για το περιεχόμενο και τη δράση των Εργατικών Συμβουλίων, τα Σοσιαλιστικά Εργατικά Συμβούλια καθώς η εργατική τάξη πρέπει και οφείλει να βρεθεί στο επίκεντρο του «επαναστατικού μετασχηματισμού της κοινωνίας» και να αναλάβει τον ιστορικό της ρόλο ως «πρωταγωνιστής στην πάλη των τάξεων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ