Πέμπτη 5 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Απελευθέρωση Τζόνστον και εξωτερικές πιέσεις

Μετά από 4 μήνες απελευθερώθηκε χτες ο Βρετανός δημοσιογράφοςΑ. Τζόνστον

Associated Press

Μετά από 4 μήνες απελευθερώθηκε χτες ο Βρετανός δημοσιογράφοςΑ. Τζόνστον
ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Ελεύθερος είναι από χτες ο ανταποκριτής του BBC, στη Λωρίδα της Γάζας, ο Σκοτσέζος Αλαν Τζόνστον, μετά από 114 μέρες ομηρίας, της πλέον μακροχρόνιας για Δυτικό δημοσιογράφο στα παλαιστινιακά εδάφη. Ο Τζόνστον παραδόθηκε, χτες τα ξημερώματα, από τους απαγωγείς του στη «Χαμάς», στο πλαίσιο συμφωνίας, της οποίας οι όροι δεν έγιναν γνωστοί.

Αμέσως μετά συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της «Χαμάς» Ισμαήλ Χανίγια και μετέβη στο βρετανικό προξενείο της Ιερουσαλήμ όπου μίλησε στους δημοσιογράφους, πριν αναχωρήσει, σήμερα, για τη Βρετανία. Χαρακτήρισε «φανταστική εμπειρία» το να είναι κανείς ελεύθερος. Περιέγραψε σε γενικές γραμμές τις συνθήκες κράτησής του, συμπληρώνοντας ότι ίσως οι απογοητευτικότερες στιγμές ήταν όταν άκουγε, από το δωμάτιο όπου ήταν κλεισμένος, τις ενδοπαλαιστινιακές συγκρούσεις, τόσο για το ίδιο το γεγονός όσο και για το ότι συνειδητοποιούσε ότι όλοι όσοι θα έπρεπε να τον αναζητούν «σκοτώνονταν μεταξύ τους».

Τέλος, ο Τζόνστον έπλεξε, εμμέσως, ένα εγκώμιο στη «Χαμάς», υποστηρίζοντας ότι όταν ανέλαβε την εξουσία στη Γάζα, οι απαγωγείς του έγιναν νευρικοί «γνωρίζοντας ότι η Χαμάς είναι πολύ σοβαρή και αποφασισμένη στην εφαρμογή του νόμου». Την απελευθέρωσή του καλωσόρισαν το Ισραήλ, η Γερμανία, η ΕΕ, ο ΟΗΕ, ο Αραβικός Σύνδεσμος.

Την ικανοποίησή της εξέφρασε και η Παλαιστινιακή Αρχή, ενώ ο πολιτικός ηγέτης της «Χαμάς», από τη Δαμασκό, Κχαλέντ Μασχάαλ, υπογράμμιζε πως «η απελευθέρωση του Τζόνστον αποδεικνύει ότι η Χαμάς έφερε την τάξη στη Γάζα». Ο Χανίγια συμπλήρωνε ότι «ελπίζει σε μια συμφωνία, σύντομα, για την απελευθέρωση και του Ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ». Η απελευθέρωση Τζόνστον από τη «Χαμάς» εκτιμήθηκε από πολλούς ως «κίνηση εντυπωσιασμού, με στόχο να κερδίσει η οργάνωση εμπιστοσύνη και νομιμότητα». Η οργάνωση, πάντως, που είχε απαγάγει τον Τζόνστον, ο «Στρατός του Ισλάμ», αρνήθηκε να παραδώσει τα όπλα της και διέψευσε την ισραηλινή πληροφορία ότι έχει παραδώσει και τον Σαλίτ στη «Χαμάς».

Γαλλικός «δάκτυλος» και διχαστική μισθοδοσία

Με την Ισραηλινή υπουργό Εξωτερικών συναντήθηκε, χτες, ο Γάλλος ομόλογός της, Μπερνάρ Κουσνέρ, καλώντας τη να «προχωρήσει το Ισραήλ και σε άλλες απελευθερώσεις Παλαιστινίων εκτός των 250 που έχει προαναγγείλει». Είχε προηγηθεί τηλεφωνική συνομιλία του Προέδρου Σαρκοζί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Ολμέρτ, όπου ο πρώτος φέρεται να ζήτησε «σαφή, συγκεκριμένα και γρήγορα μέτρα από το Ισραήλ».

Κατά τα άλλα, τους πρώτους τους μισθούς μετά από 17 μήνες έλαβαν, χτες, περίπου 133.000 Παλαιστίνιοι δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς άρχισε η απελευθέρωση των δεσμευμένων από το Ισραήλ παλαιστινιακών φόρων. Της μισθοδοσίας εξαιρέθηκαν 19.000 υπάλληλοι που ανήκουν στη «Χαμάς» (στην πλειοψηφία τους στη Γάζα) και άλλες 12.000 που προσλήφθηκαν μετά τις αρχές του 2006, οπότε οι μισθοί τους δε συμπεριλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2005. Ο πρωθυπουργός που διόρισε ο Πρόεδρος Αμπάς, Σαλάμ Φαγιάντ, προειδοποίησε ότι δε θα πληρωθεί κανείς όσο στηρίζει τη «Χαμάς» και το πραξικόπημά της. Η «Χαμάς», από την άλλη, μίλησε για «διχαστική κίνηση ενάντια στα στοιχειώδη δικαιώματα των πολιτών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ