ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Ιούλη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΗ ΓΡΑΠΤΩΝ
Κοκορομαχία μεταξύ προστατών της παραπαιδείας

Σε ένα άθλιο παιχνίδι στην πλάτη των παιδιών που πήραν μέρος στις πανελλήνιες εξετάσεις, επιδίδονται ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αποκρύπτοντας το γεγονός ότι απαράδεκτο είναι το ίδιο το σύστημα των εισαγωγικών εξετάσεων που υποστηρίζουν.

Η σοβαρότητα του προβλήματος, που προέκυψε με την αναβαθμολόγηση γραπτών και το γεγονός ότι οι πανελλαδικές απασχολούν χιλιάδες οικογένειες, χρησιμοποιείται από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ με όρους κοκορομαχίας για το ποιος από τους δύο διαχειρίζεται καλύτερα το ζήτημα των πανελλαδικών εξετάσεων.

Σ' αυτό το πλαίσιο το μεν ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει για ανικανότητα την κυβέρνηση και η ΝΔ προσπαθεί να υποβαθμίσει το θέμα. Και οι δυο κρύβουν τη συμφωνία τους με το απαράδεκτο σύστημα. Κρύβουν το γεγονός ότι στο σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων - και στην Παιδεία συνολικά - τα δύο κόμματα έχουν βάλει τη σφραγίδα τους, διαμόρφωσαν το σχολείο της ακριβοπληρωμένης αμάθειας και προωθούν μέτρα που εντείνουν την ταξικότητά του, την ιδιωτικοποίηση, την εμπορευματοποίηση.

Με αυτά τα δεδομένα τόσο οι απόφοιτοι του λυκείου όσο και οι οικογένειές τους μπορούν και πρέπει να κάνουν τον απολογισμό του τι τους κόστισε και τι τους πρόσφερε το σχολείο που διαμόρφωσαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ κατ' επιταγήν του μεγάλου κεφαλαίου. Ο καυγάς για τον τρόπο που γίνονται οι απρόσωπες πανελλαδικές, οι οποίες τροφοδοτούν την παραπαιδεία, στόχο έχει να αποπροσανατολίσει από τα ζητήματα της αδικίας, της ανισότητας, την Παιδείας για όσους έχουν χρήματα, που αποτελούν ακόμα μεγαλύτερο σκάνδαλο σε βάρος του λαού.

Στο «αστυνομικό» μέρος της υπόθεσης για την αλλοίωση βαθμολογιών σε εξεταστικό κέντρο της Θεσσαλονίκης καταγράφεται το αποτέλεσμα της ΕΔΕ που έγινε μετά τις καταγγελίες δύο καθηγητριών - βαθμολογητριών και το οποίο έδειξε ότι σε 33 από τα γραπτά Αγγλικών που διορθώθηκαν υπήρξε αλλοίωση βαθμολογίας. Αντιμέτωποι με ποινικές διώξεις βρίσκονται 8 βαθμολογητές και η προϊσταμένη του συγκεκριμένου βαθμολογικού κέντρου. Ανάμεσα στους διωκόμενους είναι και οι δύο καθηγήτριες που κατήγγειλαν ότι η προϊσταμένη τούς ζήτησε να αλλάξουν βαθμολογίες προς τα πάνω, μετά τη βαθμολόγηση των γραπτών και από τρίτο βαθμολογητή, κάτι που είναι παράνομο.

Η κυβέρνηση διά του υπουργείου Παιδείας επιμένει ότι έχει κάνει ό,τι έπρεπε μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος. Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου δήλωσε ότι δεν τίθεται ζήτημα αλλοίωσης για άλλα γραπτά πέρα των 33 για τα οποία μιλά το πόρισμα της ΕΔΕ, απαντώντας στο αίτημα για αναβαθμολόγηση του συνόλου των γραπτών που βαθμολογήθηκαν στο συγκεκριμένο βαθμολογικό κέντρο, ενώ δήλωσε ότι δεν προέρχονταν και τα 33 γραπτά από υποψηφίους του ίδιου σχολείου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος στο θέμα έκανε λόγο για «μεμονωμένες παραβατικές συμπεριφορές» από πλευράς των βαθμολογητών, επαναλαμβάνοντας τη θέση ότι «σημασία έχει η Πολιτεία να αντιμετωπίζει τα φαινόμενα αυτά με όρους διαφάνειας, αμεσότητας και αποτελεσματικότητας προς όφελος του κοινωνικού συνόλου». Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου από την κυβέρνηση. Και σα να μην έχουν καμία σχέση με το φόνο, 10 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με Ερώτησή τους προς τη Βουλή φτάνουν να ισχυρίζονται ότι το όλο θέμα «τραυματίζει το κύρος και την αξιοπιστία ενός εκπαιδευτικού θεσμού γενικής αποδοχής». Οταν ακριβώς αυτό το σύστημα που υπερασπίζουν έχει στη βάση του την κυριαρχία των φροντιστηρίων και τον μεταξύ τους ανταγωνισμό.

ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΝΟΜΙΚΗΣ
Κινητοποίηση για το δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματός τους

Σε κινητοποίηση στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας (ΔΣΑ) προχωρά σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, ο Σύλλογος Φοιτητών Νομικής, ενάντια στη συνεχιζόμενη πρακτική του ΔΣΑ να «κόβει» όλο και περισσότερους αποφοίτους της Νομικής, αποκλείοντάς τους από την άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος. Στη διάρκεια της κινητοποίησης θα δοθεί συνέντευξη Τύπου, όπου θα μιλήσουν εκπρόσωποι του Συλλόγου, των δικηγόρων, αλλά και κομμένοι από τις εξετάσεις.

Φέτος, στις εξετάσεις που γίνονται για την εγγραφή στο ΔΣΑ και την απόκτηση άδειας άσκησης επαγγέλματος κόπηκαν 33 πτυχιούχοι - κάποιοι έχουν και μεταπτυχιακό - οι οποίοι έχουν συμπληρώσει 1,5 χρόνο άσκησης σε δικηγορικά γραφεία. Μάλιστα, «κόπηκαν στη διαδικασία των προφορικών εξετάσεων, η οποία γινόταν κάτω από απαράδεκτες συνθήκες: αναμονή για 7 ώρες εξέταση μέχρι τη 1.30 το βράδυ και άλλα», όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Φοιτητών Νομικής με ανακοίνωσή του, που συνυπογράφουν όλες οι παρατάξεις πλην της ΔΑΠ, της οποίας ο εκπρόσωπός δήλωσε προκλητικά: «Δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να είναι η μόνη χώρα που πιάνεις δουλιά μόνο με το πτυχίο!».

«Βιώνουμε μια πάγια πολιτική επιλογή που αυξάνει τη συρρίκνωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων και την αποσύνδεση πτυχίου - επαγγέλματος. Αντιλήψεις που προσπαθούν δεκαετίες τώρα οι "γαλαζοπράσινες" πλειοψηφίες στο ΔΣ του ΔΣΑ να περάσουν στο δικηγορικό σώμα, ότι δηλαδή υπάρχει υπερπληθωρισμός δικηγόρων και άρα θα πρέπει με κάποιο τρόπο να "κλείσει η στρόφιγγα" εισροής και άλλων συναδέλφων στη δικηγορία», επισημαίνεται σε κοινή ανακοίνωση της Πανσπουδαστικής ΚΣ Νομικής και της Κίνησης Νέων Ασκούμενων Μαχόμενων Δικηγόρων (ΚΝΑΜΔ).

Και συνεχίζεται στην ανακοίνωση: «Συγκροτούν επιτροπές και προτείνουν τη συνέχιση της πολιτικής της πιστής υποταγής στα συμφέροντα των μεγαλοδικηγόρων, της υπακοής στις εκάστοτε κυβερνητικές ευρωενωσιακές επιταγές, της προώθησης των οικονομικών αναδιαρθρώσεων και στον κλάδο μας, που εν τέλει οδηγεί στην περαιτέρω εδραίωση των ταξικών διαχωριστικών γραμμών ανάμεσα στους δικηγόρους».

Με την προκήρυξη καλείται κάθε φοιτητής να διεκδικήσει και να απαιτήσει: Την κατάργηση της άσκησης και την ένταξή της στο προπτυχιακό επίπεδο, στο πρόγραμμα σπουδών των Νομικών Σχολών. Την κατάργηση των εξετάσεων για την άδεια άσκησης επαγγέλματος. Μοναδική προϋπόθεση για την παροχή της άδειας άσκησης επαγγέλματος και την εγγραφή στο ΔΣΑ να είναι το πτυχίο της Νομικής.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Απαράδεκτο το σύστημα των εξετάσεων

Στο θέμα της αναβαθμολόγησης, αναφέρθηκε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε δηλώσεις της στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, τονίζοντας τα εξής:

«Με αφορμή το απαράδεκτο και θλιβερό γεγονός της αναβαθμολόγησης, αλλά και επειδή σήμερα θα δημοσιευτούν οι λίστες όπου θα φανεί εάν το κάθε παιδί έχει πετύχει ή όχι, δηλώνουμε ότι το σύστημα των πανελλήνιων εισαγωγικών εξετάσεων είναι ένα απαράδεκτο σύστημα, που δεν έχει καμία σχέση με την αξιολόγηση των γνώσεων και των επιδόσεων των μαθητών. Ολόκληρη η Παιδεία είναι διαμορφωμένη με μία μεθοδολογία αντιεπιστημονική και αντιορθολογική και το κυριότερο: Η υπόθεση των εισαγωγικών εξετάσεων είναι εγκλωβισμένη στη λογική του φροντιστηρίου, όπου μεγάλα φροντιστηριακά συγκροτήματα διεκδικούν την πρωτιά αν προβλέπουν ή όχι τα θέματα.

Το θέμα λοιπόν είναι το εξής: Ταξικοί φραγμοί μέσα στο σχολείο, ταξικοί φραγμοί και στο φροντιστήριο. Και όλα αυτά οδηγούν σε εξετάσεις του στιλ "νοκ-άουτ". Δεν αποδίδουν τις πραγματικές γνώσεις των παιδιών. Και κάτι ακόμα. Αυτοί που έρχονται πρώτοι, δεύτεροι, τρίτοι κλπ. και στις πρώτες λίστες μπορεί στις επόμενες εξετάσεις να έρθουν στις μεσαίες. Δεν έχω τίποτα με τα παιδιά, αλλά έτσι είναι το πράγμα. Από αυτή την άποψη το ΚΚΕ έχει διαφορετική γνώμη για τις πανελλήνιες εξετάσεις. Αυτή όμως η γνώμη εντάσσεται μέσα σε μία διαφορετική αντίληψη για το τι σημαίνει Παιδεία, μόρφωση, γενικό επίπεδο μόρφωσης, μεθοδολογίας, κρίση των γνώσεων, αξιοποίηση και χρήση τους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ