ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Ιούλη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑ»
«Διακυβερνητική» με συνοπτικές διαδικασίες

Στόχος να επικυρωθεί τον Οκτώβρη στη Λισαβόνα

Με συνοπτικές διαδικασίες η πορτογαλική προεδρία επιχειρεί να μετατρέψει σε «μεταρρυθμιστική συνθήκη» την ουσία του αντιδραστικού «ευρωσυντάγματος» με βάση την «εντολή» της συνόδου κορυφής της ΕΕ τον προηγούμενο μήνα.

Εχοντας την υποστήριξη της Κομισιόν και των περισσότερων κυβερνήσεων των ισχυρών κρατών - μελών της ΕΕ, η πορτογαλική προεδρία ανακοίνωσε το χρονοδιάγραμμα εργασιών της Διακυβερνητικής που θα αναλάβει να «μεταλλάξει» την εντολή του ευρωπαϊκού συμβουλίου σε συνθήκη. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ανακοίνωσε χτες στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ο σοσιαλιστής Πορτογάλος πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες, η Διακυβερνητική θα ξεκινήσει τις εργασίες της στις 23 του μήνα και στόχος είναι το τελικό κείμενο της νέας συνθήκης να επικυρωθεί από την έκτακτη σύνοδο κορυφής στις 18 και 19 Οκτώβρη στη Λισαβόνα, ώστε στη συνέχεια να αρχίσει η διαδικασία της επικύρωσής της από τις κυβερνήσεις των κρατών -μελών. Πριν από τις ευρωεκλογές του 2009 θα πρέπει να έχει εγκριθεί από όλα τα κράτη - μέλη.

Στο πλευρό του Πορτογάλου πρωθυπουργού, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, ο οποίος υπεραμύνθηκε του «αδιαπραγμάτευτου της Εντολής», απαντώντας σε ερωτήματα δημοσιογράφων για το εάν θα είναι δυνατό σε ορισμένα κράτη να επαναδιαπραγματευτούν κάποια σημεία.

Παρέμβαση Θ. Παφίλη

Μιλώντας στη σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης τόνισε ότι η Εκθεση σχετικά με τη γνωμοδότηση του Ευρωκοινοβουλίου για τη σύγκληση Διακυβερνητικής Διάσκεψης για την έγκριση της «Μεταρρυθμιστικής Συνθήκης», όπως μετονομάστηκε το νεκραναστημένο «ευρωσύνταγμα», κινείται σε ακόμη πιο αντιδραστική κατεύθυνση ακόμη και από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε από το Συμβούλιο κορυφής της ΕΕ.

Οι πολιτικές δυνάμεις του ΕΛΚ, Σοσιαλδημοκρατών - σύσσωμοι ανάμεσά τους οι ευρωβουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ - Φιλελευθέρων και μαζί τους Πράσινοι και άλλες δυνάμεις του «ευρωμονόδρομου» απέρριψαν ταυτόχρονα την πρόταση για δημοψηφίσματα. Απέδειξαν έτσι την απόλυτη περιφρόνησή τους για τη θέληση των ευρωπαϊκών λαών. Χρησιμοποιείται έτσι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σαν όργανο ψευτοδημοκρατικής νομιμοποίησης των αντιλαϊκών πολιτικών της ΕΕ, καταδεικνύοντας ταυτόχρονα τον αντιδραστικό του χαρακτήρα, κατήγγειλε ο Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, σημειώνοντας στην παρέμβασή του τα εξής:

«Συντηρητικοί και Σοσιαλδημοκράτες - ανάμεσά τους σύσσωμοι και οι ευρωβουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ - Φιλελεύθεροι και Πράσινοι, χαιρετίζουν με ενθουσιασμό τη συμφωνία που έρχεται να κωδικοποιήσει και να τροποποιήσει προς το χειρότερο την αντιδραστική Συνθήκη της ΕΕ. Υπερακοντίζοντας ακόμη και το Συμβούλιο, ζητούν ακόμη πιο προωθημένες αντιδραστικές αλλαγές, όπως τη θεσμοθέτηση κοινοτικής συνταγματικής τάξης που θα εδραιώνει την υπεροχή του κοινοτικού δικαίου, απέναντι στα εθνικά δίκαια των κρατών-μελών, μεγαλύτερη ενίσχυση της κυριαρχίας του υπερεθνικού οικοδομήματος της ΕΕ, στην οποία θα εκχωρείται το σύνολο σχεδόν των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών-μελών».

ΚΥΠΡΟΣ
Παραιτήθηκαν οι υπουργοί του ΑΚΕΛ

Τις παραιτήσεις τους από την κυπριακή κυβέρνηση υπέβαλαν χθες οι τέσσερις υπουργοί που προέρχονταν από το ΑΚΕΛ. Το κόμμα αποχώρησε από τη μέχρι πρότινος τρικομματική συγκυβέρνηση, καθώς στις εκλογές του Φλεβάρη κατέρχεται αυτόνομα και προτείνει τον ΓΓ του, Δημήτρη Χριστόφια, για την Προεδρία της Δημοκρατίας. ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ στηρίζουν την εκ νέου υποψηφιότητα του νυν Προέδρου, Τάσσου Παπαδόπουλου.

Χθες μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, οι τέσσερις υπουργοί συζήτησαν με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο τα διαδικαστικά της αποχώρησής τους. Ακολούθως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βασίλης Πάλμας, ανέφερε ότι στην επόμενη συνεδρία του Υπουργικού θα υπάρχουν νέοι υπουργοί. Νωρίτερα ο ίδιος, στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ, είχε αποφύγει να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις πληροφορίες για υπουργοποίηση ατόμων της λεγόμενης δεξιάς, ή ατόμων που διατέλεσαν υπουργοί της κυβέρνησης Κληρίδη.

Από πλευράς τους, οι τέσσερις υπουργοί του ΑΚΕΛ εξέφρασαν στους δημοσιογράφους τη λύπη τους για τη διάλυση της τριμερούς συνεργασίας, η οποία, όπως είπαν, προσέφερε σημαντικό έργο. Ο πρώην πλέον ΥΠΕΞ, Γιώργος Λιλλήκας, υποστηριζόμενος από το ΑΚΕΛ, διέψευσε τα σενάρια που τον ήθελαν να αλλάζει στρατόπεδο, να μην υποβάλλει παραίτηση και να παραμένει στο υπουργείο. Τόνισε ότι εκτιμώντας την εμπιστοσύνη που του έδειξε το ΑΚΕΛ, υπέβαλε, όπως και οι υπόλοιποι τρεις, την παραίτησή του.

Εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέρριψε τη θέση του Δ. Χριστόφια ότι ο Πρόεδρος «δεν έδωσε τις "κόκκινες γραμμές" στον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών», δηλαδή τα ελάχιστα που ζητούσαν οι Ελληνοκύπριοι να διασφαλιστούν στις διαπραγματεύσεις επί του «σχεδίου Ανάν». Ο Β. Πάλμας υπενθύμισε ότι δόθηκαν κατ' αρχήν εννιά τέτοια σημεία, όπως και άλλα στην πορεία.

Πάντως, ο Β. Πάλμας κάλεσε όλους να μη συνδέουν την προεκλογική εκστρατεία με το Κυπριακό και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις προσπάθειές της έως τη λήξη της θητείας της. Σε παρατήρηση ότι η κυβέρνηση δήλωνε πως το κλειδί της λύσης είναι στην Αγκυρα, επανέλαβε την ίδια θέση, λέγοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι από μόνοι τους δεν μπορούν να πάρουν αποφάσεις.

Καταλήγοντας, διευκρίνισε ότι «ανεξάρτητα από τις πολιτικές αποφάσεις που έχουν παρθεί, ή την πολιτικοποίηση συγκεκριμένων ζητημάτων, η φιλική σχέση του Προέδρου Παπαδόπουλου και του Δ. Χριστόφια είναι σε άριστα επίπεδα, ανεξάρτητα αν χωρίζουν οι δρόμοι σε πολιτικό επίπεδο».

ΠΑΣΟΚ
Επιμένει να καλύπτει τη λάσπη

Επιμένει το ΠΑΣΟΚ να καλύπτει τη συκοφαντική εκστρατεία του Θ. Πάγκαλου κατά του ΚΚΕ, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση ότι πρόκειται για σχέδιο που εκπορεύεται από τα προπαγανδιστικά επιτελεία του ΠΑΣΟΚ και απλώς ανατάθηκε στον κατάλληλο άνθρωπο η εκτέλεσή του. Ετσι χτες, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Π. Ευθυμίου, όταν κλήθηκε να πάρει θέση, μίλησε περί διαγραμμάτων και απέφυγε να καταδικάσει. «Δεν πρόκειται, είπε, να σας απαντήσω μέσω διατυπώσεων του κ. Πάγκαλου, που ούτως ή άλλως δε μεταφέρονται αυτολεξεί από εσάς. Αυτό που θα πω είναι ότι οι θέσεις κάθε κόμματος κατατίθενται είτε στη Βουλή, είτε στις αποφάσεις των οργάνων και με αυτές κρίνει ο ελληνικός λαός την επάρκειά τους, την υπόστασή τους και το αν αυτές οι θέσεις εξυπηρετούν ή όχι το δημόσιο συμφέρον και το συμφέρον του ελληνικού λαού. Δεν έχω να κάνω κάποιο ειδικότερο σχόλιο».

Σε επόμενη ερώτηση για το εάν πίσω από αυτή την επίθεση την οποία δέχεται το ΚΚΕ από τον Θ. Πάγκαλο, βρίσκεται η Χαριλάου Τρικούπη, απάντησε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει... «ένα μόνο ιδεολογικό και πολιτικό αντίπαλο που είναι η Δεξιά».

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Οργανα με «σφραγίδα» Καραμανλή

Τη «σφραγίδα» του Κ. Καραμανλή φέρουν τα ανώτερα όργανα (γραμματέας και Πολιτικό Συμβούλιο) που εκλέγονται στην αυριανή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ.

Η «κυριαρχία» του πρωθυπουργού, που επαναβεβαιώθηκε πανηγυρικά στο συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος, επιδρά καταλυτικά στις εσωκομματικές διεργασίες και τις κινήσεις των κορυφαίων στελεχών, με στόχο την ενίσχυση της θέσης τους στο παιχνίδι εσωκομματικής εξουσίας.

Στο πλαίσιο αυτό τις 14 θέσεις (7 κοινοβουλευτικοί και 7 εξωκοινοβουλευτικοί) του Πολιτικού Συμβουλίου θα καταλάβουν επιλογές που τυγχάνουν της «εμπιστοσύνης» του πρωθυπουργού. Αξίζει να σημειωθεί τα μέλη του οργάνου την προηγούμενη φορά είχαν αναδειχτεί «διά βοής». Τα προηγούμενα μέλη του διακοσμητικού οργάνου (Πρ. Παυλόπουλος, Γ. Βουλγαράκης, Δ. Σιούφας, Β. Πολύδωρας, Φάνη Πάλλη - Πετραλιά και Μαριέττα Γιαννάκου) θα είναι εκ νέου υποψήφιοι. Η μόνη «κενή» θέση στα κοινοβουλευτικά στελέχη είναι αυτή του δημάρχου Αθηναίων, Νικήτα Κακλαμάνη, για την οποία κατέθεσε χτες υποψηφιότητα ο πρώην γραμματέας του κόμματος Βαγγ. Μεϊμαράκης. Απέφυγαν τελικά να θέσουν υποψηφιότητα οι Γ. Αλογοσκούφης και Δ. Αβραμόπουλος, ενώ η Ντόρα Μπακογιάννη θα είναι υποψήφια ως εξωκοινοβουλευτικό πρόσωπο.

Υποψήφιος για τη θέση του γραμματέα, εκτός του νυν γραμματέα Λευτέρη Ζαγορίτη, είναι και ο Θ. Δαμιανός.

Η πορεία της υγείας του αρχιεπισκόπου

Σταθερή παρέμενε και χτες η κατάσταση της υγείας του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, σύμφωνα με κύκλους της Αρχιεπισκοπής. Οπως αναφέρεται στο τελευταίο ιατρικό ανακοινωθέν (9/7) «η κλινική του εικόνα βελτιώνεται σταδιακά». Ο αρχιεπίσκοπος το απόγευμα της Κυριακής παρουσίασε πυρετό, ο οποίος αντιμετωπίστηκε. Χτες τον ασθενή εξέτασε ο διεθνούς φήμης χειρουργός Ανδρέας Τζάκης. Σήμερα, θα γίνει αναλυτική ενημέρωση για την υγεία του αρχιεπισκόπου στη 1 μ.μ., στο αμφιθέατρο του «Αρεταίειου» Νοσοκομείου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ