ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Ιούλη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Ψηφοθηρικό ενδιαφέρον

Ζήτησε από τους υπουργούς «να σκύψουν πάνω στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών», αλλά την ίδια στιγμή δήλωσε αμετακίνητος στην «προώθηση των μεταρρυθμίσεων», που οξύνουν τα προβλήματα του λαού

Τα «καθημερινά προβλήματα των πολιτών» θυμήθηκε αίφνης ο Κ. Καραμανλής, ομολογώντας έτσι την αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής να δώσει λύσεις στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων και να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο του λαού, όπως υποσχόταν προεκλογικά.

Το όψιμο ενδιαφέρον του πρωθυπουργού για την «καθημερινότητα των πολιτών» υπαγορεύεται καθαρά από ψηφοθηρικούς λόγους, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί μια έμμεση αλλά σαφή ομολογία για την «αδυναμία» της κυρίαρχης πολιτικής να ανακουφίσει το λαό από τα μεγάλα προβλήματα που διαρκώς οξύνονται.

Ο Κ. Καραμανλής μιλώντας χτες στο Υπουργικό Συμβούλιο ζήτησε από τους υπουργούς «να σκύψουν με ευαισθησία και φροντίδα στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών», αλλά δεν ανέφερε το «πώς», δημιουργώντας εύλογα την εκτίμηση ότι ουσιαστικά τους προέτρεψε να κάνουν ό,τι μπορούν (κινητοποίηση κρατικού μηχανισμού, ρουσφέτια κ.ο.κ), ώστε να υπάρξει μια εκτόνωση της λαϊκής δυσαρέσκειας πριν τις εκλογές.

Η εκτίμηση αυτή ενισχύεται από το ότι ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός δήλωσε αμετακίνητος στην προώθηση της πολιτικής των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων. Πολιτική όμως, που έχει αποδειχθεί περίτρανα στην πράξη, ότι αντί να ανακουφίσει έχει οξύνει τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα.

«Πρέπει να δίνουμε όλοι ιδιαίτερη έμφαση και να σκύβουμε με ευαισθησία και με φροντίδα, στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών», είπε χαρακτηριστικά ο Κ. Καραμανλής απευθυνόμενος προς τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και συμπλήρωσε: «Γιατί εκτός από τις μεγάλες πολιτικές επιλογές, κρίνεται κανείς και από τα θέματα καθημερινότητας που απασχολούν τον κάθε πολίτη».

Ομως στην αμέσως προηγούμενη παράγραφο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι «σταθερός και αμετακίνητος στόχος μας είναι η προώθηση και η ολοκλήρωση του μεταρρυθμιστικού μας έργου», υποστηρίζοντας μάλιστα ότι «αυτή είναι η απαίτηση της κοινωνίας» συγχέοντας για ακόμα μια φορά την κοινωνία με την ηγεσία του ΣΕΒ και την πλουτοκρατία. Καυχήθηκε ότι «έχουμε πετύχει ως τώρα πολλά και σημαντικά», αλλά «έχουμε πολύ ακόμη έργο μπροστά μας και είμαστε στη μέση ενός δύσκολου και ανηφορικού δρόμου». Αυτή τη συνέπεια και στοχοπροσήλωση στις «μεταρρυθμίσεις» παρουσίασε ως συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι του ΠΑΣΟΚ (δίχως να το κατονομάσει), ενώ δεν παρέλειψε να στηλιτεύσει όσους αντιδρούν ως εκφραστές της αντίδρασης και της συντήρησης!.. «Καμία Σειρήνα δε θα επιτρέψουμε να μας εκτρέψει από αυτό το δρόμο. Απέναντι σ' όλους εκείνους που έχουν επιλέξει να γίνουν πολιτικοί εκφραστές της αντίδρασης και της συντήρησης, του μηδενισμού και της άρνησης, εμείς αντιπαραθέτουμε την αλήθεια του έργου μας», ήταν η χαρακτηριστική «ατάκα».

Ο Κ. Καραμανλής δεν ανέφερε τίποτα για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, αλλά κατέστησε σαφές στα κυβερνητικά στελέχη ότι «άδειες» για το καλοκαίρι δεν ισχύουν και οι πάντες πρέπει να δίνουν καθημερινά μάχη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Στο πλαίσιο αυτό έκανε ξεχωριστή αναφορά στις καταστροφικές πυρκαγιές και ειδικά στην Πάρνηθα, μόνο και μόνο για να μετακυλίσει τις ευθύνες στον... κακό μας το καιρό: «Φέτος, τα καιρικά φαινόμενα ευνόησαν όσο ποτέ άλλοτε την εκδήλωση καταστροφικών πυρκαγιών, με αποκορύφωμα αυτή της Πάρνηθας», είπε, για να ζητήσει στη συνέχεια «περισσότερη εγρήγορση, ακόμα μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα». Το τελευταίο, δηλαδή η αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού και κρατικού μηχανισμού στη διαχείριση των διαφόρων «κρίσεων» που έχουν παρουσιαστεί το τελευταίο διάστημα (το έγκλημα στην Πάρνηθα και το Πήλιο, η ανθρωποθυσία των τριών εποχικών πυροσβεστών στο Ρέθυμνο, η νόθευση των γραπτών στις πανελλαδικές εξετάσεις, η χτεσινή σύγκρουση τρένων κλπ), έχουν προκαλέσει έντονο προβληματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου. Η απάντηση βέβαια που δίνεται αφορά την επικοινωνιακή διαχείριση των κρίσεων, με στόχο να περιοριστεί η πολιτική φθορά ενόψει των επικείμενων εκλογών.

Στην Αμερική για μεταμόσχευση ο Αρχιεπίσκοπος

Μετά τις 15 Αυγούστου αναμένεται να μεταφερθεί στο Μαϊάμι των ΗΠΑ ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος προκειμένου να υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος - αν η πορεία της υγείας του εξελιχθεί ομαλά. Οπως ανακοινώθηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου των θεραπόντων ιατρών, παρουσία του καθηγητή Χειρουργικής και Μεταμοσχεύσεων Α. Τζάκη, η απόφαση αυτή πάρθηκε προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ηπατική ανεπάρκεια αλλά και ο όγκος στο ήπαρ.

«Το ήπαρ είναι σε στάδιο έτοιμο να χάσει την ισορροπία του. Επελέγη η λύση της αντικατάστασης του ήπατος και η εξαίρεση του όγκου με την ίδια εγχείρηση», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Α. Τζάκης. Οι θεράποντες γιατροί πήραν την απόφαση αυτή προκειμένου να αποφευχθεί η επέκταση του όγκου ή μετάσταση. Σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων για τις πιθανότητες επιτυχίας της μεταμόσχευσης, με δεδομένη την ηλικία του αρχιεπισκόπου και το μεγάλο μέγεθος του όγκου, ο Α. Τζάκης ανέφερε ότι η ηλικία δεν είναι αντένδειξη και δήλωσε αισιόδοξος για την εξέλιξη της μεταμόσχευσης.

Επισήμανε πάντως ότι ο αρχιεπίσκοπος πρέπει να υποβληθεί σε επισταμένο προεγχειρητικό έλεγχο. Σε ό,τι αφορά την εξεύρεση του αναγκαίου μοσχεύματος για τη μεταμόσχευση του αρχιεπισκόπου, ο Α. Τζάκης ανέφερε ότι στην Αμερική η διανομή των μοσχευμάτων γίνεται διαφορετικά και ότι με δεδομένο το μέγεθος του όγκου στο ήπαρ, ο αρχιεπίσκοπος μπαίνει στην κορυφή της λίστας. Οι γιατροί χαρακτήρισαν επιτυχή την αντιμετώπιση του όγκου στο παχύ έντερο και τη μετεγχειρητική πορεία του αρχιεπισκόπου και εκτίμησαν ότι είναι πιθανόν να βγει από το νοσοκομείο σε λίγες μέρες.

33ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Οι αυριανές εκδηλώσεις

Στο πλαίσιο του 33ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» αύριο, Σάββατο, στην Αθήνα έχουν προγραμματιστεί οι εξής εκδηλώσεις:

-- Στις 5 το απόγευμα στο «The Mall».

-- Στις 8 μ.μ. στην πλατεία Κυψέλης, με θέμα «ελεύθερος χρόνος» και ομιλητή τον Γ. Φραγκογιάννη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Στη μουσική σκηνή του «Συρμού», στις 9 το βράδυ, εκδήλωση των Οργανώσεων Κατασκευών και Εργατικού της ΚΝΕ με θέμα τις επερχόμενες εκλογές και με καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Θα μιλήσει ο Παν. Παπαγεωργόπουλος, γραμματέας της Οργάνωσης Αθήνας της ΚΝΕ.

  • Το ΝΣ Φθιώτιδας της ΚΝΕ διοργανώνει εκδήλωση για νέους εργαζόμενους που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 16 Ιούλη, στις 7.30 το βράδι, στην καφετέρια «Αgora» στη Λαμία.
  • H OB Mαθητών Λιβαδειάς, διοργανώνει την Τρίτη 17 Ιούλη, στις 9 το βράδυ, στο πάρκινγκ της Κρύας, εκδήλωση αφιερωμένη στα 40 χρόνια από το θάνατο του Τσε.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ - ΤΑΛΑΤ
Αναβάλλεται λόγω... ποδοσφαίρου

ΑΓΚΥΡΑ.--

Απόφαση αναστολής των σχεδίων συνάντησης μεταξύ ηγετών της κυπριακής κυβέρνησης και του ψευδοκράτους, πήρε η τουρκική πλευρά. Η απόφαση ήρθε ως αποτέλεσμα του αιτήματος της κυπριακής κυβέρνησης να μην πραγματοποιηθεί ο φιλικός αγώνας ποδοσφαίρου μεταξύ της τουρκοκυπριακής ομάδας Cetinkaya και της βρετανικής Luton Town, καθώς όπως σημείωσε η ελληνοκυπριακή πλευρά, προσφεύγοντας στις διεθνείς ποδοσφαιρικές αρχές, αυτό θα έσπαγε τον αθλητικό αποκλεισμό του ψευδοκράτους από τις διοργανώσεις.

«Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν είναι ικανή να διαχειριστεί ούτε ένα φιλικό αγώνα ποδοσφαίρου, υπό τις παρούσες συνθήκες δεν είναι δυνατόν να εκπονηθούν σχέδια συνάντησης των ηγετών των δύο πλευρών», δήλωσε ο Ρασίντ Περτέβ, σύμβουλος του ηγέτη του ψευδοκράτους, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Ετσι φαίνεται να ναυαγεί η προετοιμασία συνάντησης Ταλάτ - Παπαδόπουλου, την οποία αποδέχτηκε αρχικά ο κατοχικός ηγέτης του ψευδοκράτους. Θυμίζουμε ότι ο Μ. Ταλάτ είχε δηλώσει, πριν μερικές μέρες, ότι τέτοιου είδους συναντήσεις πρέπει να γίνονται τακτικά μεταξύ των δύο πλευρών...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ