ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Ιούλη 2007
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Εθνικό πένθος για την αεροπορική τραγωδία

Από το χώρο της τραγωδίας

Associated Press

Από το χώρο της τραγωδίας
ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.--

Εθνικό πένθος έχει κηρυχθεί και έρευνες διενεργούνται πλέον για τα αίτια της χειρότερης αεροπορικής τραγωδίας στην ιστορία της Βραζιλίας, όταν αεροσκάφος Airbus A320 της εταιρείας TAM με 176 επιβάτες και εξαμελές πλήρωμα προσέκρουσε τα ξημερώματα της Τετάρτης σε σταθμό ανεφοδιασμού στο πολυσύχναστο αεροδρόμιο Κονγκόνιας του Σάο Πάολο με αποτέλεσμα να τυλιχτεί στις φλόγες. Τουλάχιστον 200 άνθρωποι χάθηκαν εξαιτίας της συντριβής, καθώς υπήρξαν και 15 ανθρώπινες απώλειες στο έδαφος...

Πρόκειται για το δεύτερο εξαιρετικά σοβαρό αεροπορικό δυστύχημα που σημειώνεται στη Βραζιλία σε διάστημα ενός έτους και η χειρότερη αεροπορική τραγωδία, σύμφωνα με τον Βραζιλιάνο Πρόεδρο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα που κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος.

Το αεροσκάφος επιχειρούσε προσγείωση στο αεροδρόμιο Κονγκόνιας, εκτελώντας εσωτερική πτήση από το Πόρτο Αλέγκρε. Εξετράπη της πορείας του στο βρεγμένο διάδρομο και προσέκρουσε σε κτιριακό συγκρότημα, στο οποίο υπήρχε σταθμός ανεφοδιασμού καυσίμων και χειρισμού αποσκευών του αεροδρομίου, όπου εργάζονταν αρκετοί άνθρωποι.

Το Airbus A320 «χάθηκε» στο εσωτερικό του κτιρίου, ακολούθησε σειρά εκρήξεων και μετά τυλίχτηκε στις φλόγες, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες. Σε τηλεοπτικές εικόνες από τον τόπο του δυστυχήματος, απεικονιζόταν η ουρά του αεροσκάφους να εξέχει από το κτίριο όπου συνετρίβη και πυροσβέστες να επιχειρούν να κατασβέσουν την πυρκαγιά, που εξαπλώθηκε σε κοντινό κτίριο.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, για τα αίτια της τραγωδίας πρέπει να ευθύνεται το γεγονός ότι ο διάδρομος προσγείωσης του αεροδρομίου του Σάο Πάολο είναι μικρός και γίνεται επικίνδυνα ολισθηρός όταν έχει προηγηθεί βροχή. Οι στενοί διάδρομοι προσγείωσης και η ολισθηρότητά τους είχαν επισημανθεί ως σοβαρά προβλήματα στο Κονγκόνιας.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Σε αναμονή...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Κατατέθηκε και επίσημα αργά το βράδυ της Τρίτης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το λεγόμενο νέο σχέδιο για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου της ΕΕ και των ΗΠΑ, χωρίς όμως να προταθεί συγκεκριμένη ημερομηνία για την ψηφοφορία. Σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας του Συμβουλίου, η ψηφοφορία μπορεί να γίνει 24 ώρες μετά από την κατάθεση, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχει προγραμματιστεί καμία ψηφοφορία, εξαιτίας των αντιδράσεων της Ρωσίας για την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου.

Από τη μεριά του, ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν δήλωσε ότι ο ΟΗΕ θα πρέπει να παραμείνει στην περιοχή, οι διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν, ώσπου να βρεθεί λύση και υπογράμμισε ότι οι νέες τροποποιήσεις του σχεδίου ανοίγουν το δρόμο για την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου «από την πίσω πόρτα».

Ο Σέρβος πρωθυπουργός Βόιτσλαβ Κοστούνιτσα και ο εκπρόσωπος της Κάτω Βουλής της Κρατικής Δούμας Μπορίς Γκρουζλόφ απέρριψαν χτες τις υποδείξεις από την ΕΕ ότι αν δεν εγκριθεί απόφαση από τον ΟΗΕ τότε θα πρέπει παρθεί απόφαση από την Ομάδα Επαφής για το Κοσσυφοπέδιο - που αποτελείται από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Γερμανία και τη Ρωσία και που αναμένεται να συνεδριάσει στις 25 Ιούλη στο Βερολίνο.

Στο μεταξύ, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Νίκολας Μπερνς, δήλωσε στο βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο «BBC» ότι η χώρα του θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και επέκρινε τη Ρωσία επειδή, όπως είπε, δεν έχει τηρήσει θετική και εποικοδομητική στάση στις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις για την επίλυση του ζητήματος, ενώ προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ δε θα επιτρέψουν το «μπλοκάρισμα» του ζητήματος. Εμφανίστηκε βέβαιος ότι το Κοσσυφοπέδιο θα καταστεί ανεξάρτητο μέσω των διαδικασιών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ή κάποιου άλλου μηχανισμού.

ΡΩΣΙΑ ΓΙΑ ΣΥΜΒΑΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Απέρριψε πρόταση του ΝΑΤΟ για ειδική διάσκεψη

ΜΟΣΧΑ.--

Η Ρωσία απέρριψε χτες την πρόταση του ΝΑΤΟ να πραγματοποιηθεί μια ειδική διάσκεψη για να συζητηθεί η απόφασή της να αναστείλει τη συμμετοχή στη Συνθήκη για τις Συμβατικές Δυνάμεις στην Ευρώπη (CFE) εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο «δεν έχει ενδιαφέρον, εφόσον ως τώρα η θέση του ΝΑΤΟ για τη Συνθήκη δεν έχει αλλάξει», σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής του τμήματος Διεθνών Συμφωνιών του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, Γεβγκένι Μπουζίνσκι. Οπως αναφέρουν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ο Ρώσος ανώτατος αξιωματούχος υπογράμμισε επίσης ότι η αναστολή της εφαρμογής της Συνθήκης από τη Ρωσία δε σημαίνει ότι η Ρωσία θα αυξήσει τις ένοπλες δυνάμεις της στα δυτικά σύνορά της.

Επιπλέον, ο ίδιος κάλεσε σε συνεργασία για την αντικατάσταση ή αναπροσαρμογή της Συνθήκης για τις Συμβατικές Δυνάμεις στην Ευρώπη και υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία θα πρέπει να εργαστούν για μια «πιο απλή» Συνθήκη Περιορισμού των Στρατηγικών Οπλων σε αντικατάσταση του υπάρχοντος Συμφώνου, που λήγει το Δεκέμβρη του 2009. Πρότεινε μάλιστα στις ενδιαφερόμενες χώρες τη χρήση βάσης ραντάρ που κατασκευάζεται στο Αρμαβίρ, στη Νότια Ρωσία, για την παρακολούθηση του Ιράν.

Επιπλέον, σε τηλεφωνική συνομιλία του με την Αμερικανίδα ομόλογό του Κοντολίζα Ράις, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ενημέρωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συζητήσει το θέμα με τις ΗΠΑ, καθώς και άλλα διεθνή θέματα, όπως η διεξαγωγή διεθνούς διάσκεψης για τη Μέση Ανατολή, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου.

  • Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αποδέχτηκε χτες την παραίτηση του Ιγκορ Ιβανόφ από τη θέση του γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας και στη θέση του διόρισε το βοηθό του Ιβανόφ, Βαλεντίν Σομπόλεφ.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Κατήγγειλε τη ναζιστική «φιέστα» στην Εσθονία

Τη ναζιστική «φιέστα» του υπουργού Δικαιοσύνης της Εσθονίας, Ρέιν Λανγκ, για να γιορτάσει τα γενέθλιά του κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, με Ερώτησή του προς το Συμβούλιο της ΕΕ.

Οπως σημείωσε ο Θ. Παφίλης στην Ερώτησή του, «σοβαρές αντιδράσεις έχει ξεσηκώσει στην Εσθονία η πρωτοβουλία του υπουργού Δικαιοσύνης της χώρας, Ρέιν Λανγκ, να γιορτάσει την 50ή επέτειο των γενεθλίων του διοργανώνοντας παρουσίαση του θεατρικού έργου "Αδόλφος" - μονόλογος του Χίτλερ πριν αυτοκτονήσει. Στο χώρο της σχετικής εκδήλωσης δέσποζαν φασιστικά σύμβολα, ενώ από τους προσκαλεσμένους είχε ζητηθεί "να ντυθούν ανάλογα".

Απαντώντας στις επικρίσεις, ο υπουργός δηλώνει πως επρόκειτο για "ιδιωτική εκδήλωση", ενώ το μέρος του πήρε και ο πρωθυπουργός Α. Ανσιπ. Να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο Ρ. Λανγκ έχει επιδείξει στο παρελθόν ανάλογες τάσεις, καθώς είχε αναλάβει την πρωτοβουλία απομάκρυνσης του αντιφασιστικού μνημείου του Κόκκινου Στρατιώτη από το κέντρο του Τάλιν, είχε ταχθεί ενάντια στις διαδηλώσεις για την αντιφασιστική νίκη των λαών στις 9 Μάη 2007, χαρακτηρίζοντάς τις απόπειρα πραξικοπήματος».

Καταλήγοντας ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, καλεί το Συμβούλιο να απαντήσει, «πώς σχολιάζει τα παραπάνω και αν καταδικάζει τα απαράδεκτα και επικίνδυνα αυτά φαινόμενα που προσβάλλουν τη μνήμη των θυμάτων του φασισμού».

ΗΠΑ
Κατασχέθηκε υλικό από το Καραβάνι Φιλίας με την Κούβα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Το 18ο Καραβάνι Φιλίας με την Κούβα, αφού ξεκίνησε από τον Καναδά και διέσχισε μια σειρά πολιτείες των ΗΠΑ, έφτασε χτες στα σύνορα με το Μεξικό όπου πράκτορες της Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ σταμάτησαν τα οχήματα, τα έψαξαν και κατάσχεσαν μερικούς υπολογιστές, μέρος του υλικού που έχει συγκεντρωθεί για να παραδοθεί στον κουβανικό λαό. Σημειώνεται ότι πριν δύο βδομάδες, οι αρχές των ΗΠΑ είχαν επίσης κατάσχει μέρος του φαρμακευτικού υλικού του Καραβανιού στα σύνορα του Καναδά.

Οι περίπου 150 φίλοι της Κούβας και το συγκεντρωμένο υλικό 90 τόνων, που κυρίως αποτελείται από ιατρικά είδη, επιβεβαίωσαν τη θέλησή τους να αψηφήσουν τον αποκλεισμό που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στην Κούβα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ