ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Ιούλη 2007
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σε πρόωρες «διπλές» εκλογές προσανατολίζεται ο Αμπάς

Η μάνα επιδεικνύει τη φωτογραφία του φυλακισμένου γιου της στις φυλακές του Ισραήλ

Associated Press

Η μάνα επιδεικνύει τη φωτογραφία του φυλακισμένου γιου της στις φυλακές του Ισραήλ
ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Την πρόθεσή του να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές γνωστοποίησε, χτες, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος. Ο Μαχμούντ Αμπάς, μιλώντας στην έκτακτη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, υποστήριξε ότι είναι «ο μόνος τρόπος να αποφασίσει ο παλαιστινιακός λαός για το τι μέλλει γενέσθαι, μετά το πραξικόπημα της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας».

Ο Αμπάς κατηγόρησε τη «Χαμάς» για την κατάληψη της εξουσίας διά των όπλων και επανέλαβε ότι δε θα υπάρξει διάλογος όσο ισχύει η παρούσα κατάσταση. Της επέρριψε, επίσης, ευθύνες για το συνεχιζόμενο εγκλωβισμό χιλιάδων Παλαιστινίων στα σύνορα με την Αίγυπτο, καθώς μετά τις εξελίξεις στη Γάζα έχει κλείσει το πέρασμα της Ράφα εφόσον αποχώρησαν οι Ευρωπαίοι παρατηρητές, ενώ η «Χαμάς» έχει αποκλείσει ένα εναλλακτικό πέρασμα προς τα παλαιστινιακά εδάφη.

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος υπενθύμισε ότι η ΟΑΠ είναι το ανώτερο όργανο εκπροσώπησης των Παλαιστινίων και προανήγγειλε ότι θα ζητήσει τη σύγκληση του Εθνικού της Συμβουλίου, προκειμένου να εγκριθεί η προκήρυξη εκλογών. Επίσης, υπενθύμισε ότι με βάση τον παλαιστινιακό νόμο, ο Πρόεδρος έχει δικαίωμα, διά προεδρικών διαταγμάτων, να προκηρύσσει εκλογές και να ορίζει κυβερνήσεις. Τέλος, ανακοίνωσε ότι θα προτείνει αλλαγή του εκλογικού νόμου ζητώντας απλή αναλογική και εκπροσώπηση των κομμάτων στη Βουλή με βάση τα ποσοστά που συγκεντρώνουν στις εκλογές, κάτι που δεν ισχύει, μέχρι στιγμής, για ορισμένες περιοχές.

Εντονα αντέδρασε η «Χαμάς», υποστηρίζοντας ότι η ΟΑΠ «δεν έχει καμία νομιμότητα να προκηρύσσει εκλογές ή να παίρνει αποφάσεις», παραπέμποντας το θέμα στο κοινοβούλιο. Εντούτοις, πριν από δύο 24ωρα, η «Χαμάς» απέτυχε να συγκαλέσει συνεδρίαση του κοινοβουλίου καθώς, εκτός από τους φυλακισμένους, από το Ισραήλ, βουλευτές της, δεν παρουσιάστηκαν και αρκετοί εκπρόσωποί της από τη Δυτική Οχθη, που έχουν εκφράσει διαφωνίες με τις επιλογές της ηγεσίας στη Λωρίδα της Γάζας. Στόχος της προσπάθειας της «Χαμάς» ήταν να αμφισβητηθεί, κοινοβουλευτικά, η νομιμότητα της «κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης» του Φαγιάντ.

Τέλος, ο Πρόεδρος Αμπάς συναντήθηκε, χτες, και με τον εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Αμυνα, Χαβιέ Σολάνα, που περιοδεύει στην περιοχή. Ο Αμπάς επανέλαβε ότι για την παλαιστινιακή πλευρά μια διεθνής σύνοδος, όπως αυτή που πρότεινε ο Πρόεδρος Μπους, έχει νόημα μόνο εφόσον θιχτούν τα κομβικά ζητήματα της ισραηλινο-παλαιστινιακής διένεξης: οριστικά σύνορα, τελικό καθεστώς και ανεξαρτησία.

ΛΙΒΑΝΟΣ
«Σώμα με σώμα» πλέον η πολιορκία

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Σε ολιγάριθμους θύλακες έχει, πλέον, εγκλωβίσει ο λιβανικός στρατός τους μαχητές της ισλαμιστικής «Φάταχ αλ Ισλάμ» στο νότιο μέρος του παλαιστινιακού προσφυγικού καταυλισμού Ναχρ αλ Μπάρεντ, μετά από σχεδόν δύο μήνες πολιορκίας. Τα τελευταία 24ωρα, τα λιβανικά στρατεύματα, για πρώτη φορά από το 1969, εισήλθαν στο εσωτερικό του καταυλισμού και προχωρούν από κτίριο σε κτίριο, εξουδετερώνοντας τα εκρηκτικά που έχουν τοποθετηθεί. Κατά πολλούς παρατηρητές, το οριστικό τέλος της πολιορκίας μπορεί να έρθει και μέχρι το πέρας της εβδομάδας.

Στις χτεσινές μάχες ανακοινώθηκε ότι σκοτώθηκαν άλλοι 4 Λιβανέζοι στρατιώτες, ανεβάζοντας το συνολικό επίσημο απολογισμό των στρατιωτικών απωλειών σε 107, ενώ εκτιμάται, χωρίς να υπάρχουν ακριβή στοιχεία, ότι γενικώς έχουν σκοτωθεί 231 άνθρωποι. Σε τηλεφωνική συνομιλία με το αραβικό δίκτυο «αλ Τζαζίρα», εκπρόσωπος της «Φάταχ αλ Ισλάμ» δήλωνε ότι «τώρα πλέον η οργάνωση είναι έτοιμη για διάλογο προκειμένου να σταματήσουν οι μάχες και να βρεθεί πολιτική λύση». Υποστήριζε, επίσης, ότι από τον, ισοπεδωμένο πλέον, καταυλισμό έχουν αποχωρήσει όλοι οι άμαχοι πλην των οικογενειών των μαχητών και όσων έμειναν για να πολεμήσουν μαζί τους.

Από την άλλη πλευρά, ένας από τους Λιβανέζους διοικητές που βρίσκεται στο Ναχρ αλ Μπάρεντ απέκλειε, σχεδόν κατηγορηματικά, το ενδεχόμενο διαλόγου. Ο Μισέλ Σουλεϊμάν αναρωτιόταν γιατί να γίνει «τώρα διάλογος, όταν έχουμε φτάσει στο τέλος με τόσους νεκρούς και τόση καταστροφή, και δεν έγινε τον πρώτο καιρό, που έγιναν αλλεπάλληλες προσπάθειες διαμεσολάβησης;»...

ΙΑΠΩΝΙΑ
Διαρροή ραδιενεργών από πυρηνικό εργοστάσιο

ΤΟΚΙΟ.--

Μεγαλύτερη η διαρροή ραδιενεργών στοιχείων από πυρηνικό εργοστάσιο που προκλήθηκε από το σεισμό της Δευτέρας από αυτήν που είχε αρχικά υπολογιστεί και οι αρχές προσπαθούν να καταπνίξουν τους φόβους των κατοίκων υποβιβάζοντας την κατάσταση. Την ίδια ώρα, πάνω από 100.000 άνθρωποι παραμένουν άστεγοι στην περιοχή της Νιγκάτα...

Η εταιρεία Tokyo Electric Power (TEPCO) που έχει την ιδιοκτησία του πυρηνικού σταθμού στο Κασιβαζάκι δήλωσε ότι 50% περισσότερη ραδιενέργεια από ό,τι είχε αρχικά υπολογιστεί διέρρευσε στον ωκεανό μετά το σεισμό μεγέθους 6.8 της κλίμακας Ρίχτερ. Η TEPCO ανακοίνωσε επίσης ότι 400 περίπου βαρέλια που περιείχαν ραδιενεργά απόβλητα χαμηλής ραδιενέργειας ανατράπηκαν στο πυρηνικό εργοστάσιο, ενώ αρχικά είχε θεωρηθεί ότι είχαν ανατραπεί 100.

Ο πυρηνικός αντιδραστήρας σημείωσε περισσότερες από 50 βλάβες ως αποτέλεσμα του σεισμού της Δευτέρας.

Ο δήμαρχος της πόλης Κασιβαζάκι Χιρόσι Αϊντα, διέταξε να παραμείνει ο πυρηνικός αντιδραστήρας κλειστός επ' αόριστον, μέχρι να διαπιστωθεί ότι είναι ασφαλής.

Την ίδια στιγμή, ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ζήτησε από την Ιαπωνία να ερευνήσει το περιστατικό για να σιγουρευτεί ότι «έμαθαν το μάθημα από το σεισμό».

Εν τω μεταξύ, περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους αρκετοί ηλικιωμένοι και άτομα με προβλήματα υγείας, βρίσκονται σε προσωρινά καταφύγια στη Νιγκάτα. Η μεγαλύτερη ανησυχία των γιατρών είναι η υγεία των ηλικιωμένων και των αναπήρων. Στον προηγούμενο σεισμό του 2004, η πλειοψηφία των 67 θυμάτων ήταν άνθρωποι μεγάλης ηλικίας.

Τέλος, στην Καρίβα, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο του κόσμου, η κατάσταση των ασθενών και των ηλικιωμένων επιδεινώνεται, αφού το μοναδικό νοσοκομείο της πόλης υπέστη σοβαρές ζημιές και έκλεισε.

ΙΡΑΝ
Συλλήψεις φοιτητών

Καταγγελία του κόμματος Τουντέχ του Ιράν

Τη σύλληψη τουλάχιστον δεκαπέντε μελών του Κεντρικού Συμβουλίου του Γραφείου για την Ενίσχυση της Ενότητας, της φοιτητικής ένωσης του Πανεπιστημίου Αμίρ Καμπίρ της Τεχεράνης καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Κόμμα Τουντέχ του Ιράν. Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, οι συνδικαλιστές φοιτητές συνελήφθησαν στις 9 Ιούνη, στην επέτειο δηλαδή της έναρξης της αιματηρής καταστολής των μεγάλων φοιτητικών διαδηλώσεων του Ιούλη του 1999, που ζητούσαν περισσότερες ατομικές και πολιτικές ελευθερίες αλλά κυρίως κατηγορούσαν τον τότε «μεταρρυθμιστή» Πρόεδρο Χαταμί ότι «διαπραγματεύτηκε» με το θρησκευτικό καθεστώς του «Ανώτατου Θρησκευτικού Ηγέτη» και δεν προχώρησε σε ρήξη μαζί του, όπως είχε δεσμευτεί προεκλογικά.

Οι φοιτητικές ενώσεις, κυρίως της Τεχεράνης, από το 1999 και μετά, δεν έπαψαν ποτέ να πραγματοποιούν διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται το κόμμα Τουντέχ του Ιράν, οι συλλήψεις έγιναν από άνδρες της ασφάλειας και των μυστικών υπηρεσιών, σε δύο διαφορετικές εφόδους, όπου χρησιμοποιήθηκαν και αληθινά πυρά, μέσα στο κτίριο του Πανεπιστημίου. Το κόμμα Τουντέχ καλεί σε έκφραση διεθνούς αλληλεγγύης προς τους συλληφθέντες και σε όσους βρίσκονται στις ιρανικές φυλακές για πολιτικούς λόγους, υποστηρίζοντας ότι ο ιρανικός λαός χρειάζεται αλληλεγγύη και όχι ξένες επεμβάσεις ή παρεμβάσεις για να συνεχίσει τον αγώνα του για ένα δημοκρατικό Ιράν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ