ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Ιούλη 2007
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ - Β' «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ»
Προχωρά με γοργούς ρυθμούς
  • Σαφές χρονοδιάγραμμα τέθηκε στη χτεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τις ηγεσίες της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ
  • Εξετάζεται το ενδεχόμενο να γίνουν υποχρεωτικές συνενώσεις των ΟΤΑ όπου αποτύχουν οι εθελοντικές

Με γοργούς ρυθμούς προωθεί η κυβέρνηση την υπόθεση της διοικητικής μεταρρύθμισης του κράτους, έχοντας εξασφαλίσει, ως προς τη φιλοσοφία της μεταρρύθμισης που επιδιώκει, τη συμφωνία του ΠΑΣΟΚ. Χτες ξεκαθαρίστηκε ότι μέχρι το τέλος του 2007 θα έχει ψηφιστεί το νομοθετικό πλαίσιο για τις μητροπολιτικές συνεργασίες (ένα πρώτο σχέδιο θα δοθεί στην ΚΕΔΚΕ μέσα στον Αύγουστο) και για τα κίνητρα που θα δοθούν στους ΟΤΑ ούτως ώστε αυτοί να δεχτούν να προχωρήσουν σε εθελοντικές συνενώσεις. Σε ό,τι αφορά τη συρρίκνωση του αριθμού των νομαρχιών και τις περιφέρειες, το σχετικό νομοσχέδιο - όπως είπε - θα ψηφιστεί μετά τις εκλογές.

Πρώτη προϋπόθεση για τη δημιουργία ενός κράτους επιτελικού, ευέλικτου και αποτελεσματικού είναι, μέσα από μια νέα αυστηρά συγκεντρωτική δομή να αλλάξει ριζικά ο διοικητικός χάρτης της χώρας με τον περιορισμό στον ελάχιστο δυνατό αριθμό των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, να προωθηθούν οι λεγόμενες μητροπολιτικές συνεργασίες με τη δημιουργία κάποιας μορφής μητροπολιτικών δήμων και φυσικά να συρρικνωθεί αποφασιστικά ο αριθμός των περιφερειών. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ επιδιώκουν έτσι να συντάξουν ένα διοικητικό «χάρτη», τέτοιο, που με επιτελικό ρόλο στο κράτος και πέρασμα ολοένα και περισσότερων αρμοδιοτήτων στην Αυτοδιοίκηση, θα διασπάσει σημαντικούς κοινωνικούς τομείς (Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία), ενώ η μεγαλύτερη σε έκταση και πληθυσμό διοικητική διαίρεση δίνει τη δυνατότητα ενίσχυσης της δράσης των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, τόσο με τα έργα υποδομής, τα οποία θα τους παραχωρούν, όσο και με τομείς οικονομικής ανάπτυξης, όπως αγροτοτουρισμός, ενέργεια, εμπορευματικοί σταθμοί κλπ.

Και βεβαίως με την ιδιωτικοποίηση - εμπορευματοποίηση τομέων όπως η Υγεία, η Πρόνοια, η Παιδεία. Οι λιγότεροι δήμοι, νομαρχίες και περιφέρειες εξυπηρετούν απόλυτα τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Και τα δύο κόμματα μιλούν για λιγότερο κράτος και «αποκέντρωση». Μια «αποκέντρωση» που στην ουσία είναι συγκέντρωση για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων.

Ετσι θα επιτευχθεί: Μεγαλύτερη πληθυσμιακή συγκέντρωση. Ευκολότερη, από τις επιχειρήσεις πρόσβαση σε τομείς οικονομίας όπως ανάπτυξη νέων τομέων. Αλλαγή παραγωγικών δραστηριοτήτων (π.χ. για τη μείωση της αγροτικής οικονομίας). Ανασυγκρότηση υπηρεσιών και προσωπικού για την καλύτερη προώθηση της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής. Διεύρυνση του αντικειμένου των μεγάλων δημοσίων έργων, ούτως ώστε να αναλαμβάνουν την κατασκευή τους μόνο οι κολοσσοί του κλάδου.

Για το θέμα της προωθούμενης διοικητικής μεταρρύθμισης χτες στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής - παρουσία του υπουργού και του υφυπουργού Εσωτερικών - συναντήθηκε διαδοχικά με τις ηγεσίες της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ, όπου και διαπιστώθηκε η συμφωνία όλων των πλευρών στην κατεύθυνση των αλλαγών που επίκεινται. Για τη φιλοσοφία των επικείμενων αλλαγών ο υπουργός Εσωτερικών, στις δηλώσεις του μετά τις προαναφερόμενες συναντήσεις, ήταν απολύτως σαφής μιλώντας «για τη νέα δομή που πρέπει να έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς και η αποκέντρωση στον τόπο μας, ενόψει των μεγάλων αλλαγών που συντελούνται γενικώς και, ειδικότερα, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Στις δικές του δηλώσεις, ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και δήμαρχος Αθηναίων, Ν. Κακλαμάνης, υπογράμμισε τη δικομματική - με την προσθήκη και του ΣΥΝ - συναίνεση στις αλλαγές λέγοντας: «Και τα άλλα κόμματα που εγώ επισκέφθηκα - τουλάχιστον το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ, γιατί το ΚΚΕ επιφυλάχτηκε - είναι προς την ίδια κατεύθυνση». Προς επιβεβαίωση αυτών ο πρώην πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Π. Κουκουλόπουλος μίλησε «για το νέο Καποδίστρια, την περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, τη νέα αποκεντρωμένη και σύγχρονη δομή του κράτους, που όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να αποκτήσουμε». Στο πλαίσιο αυτό κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν έχει κανένα σχέδιο συγκεκριμένο να προτείνει σ' αυτή την κατεύθυνση».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ αποσαφήνισε ότι τα κίνητρα για τις εθελοντικές συνενώσεις θα θεσμοθετηθούν με κοινή υπουργική απόφαση και θα έχουν ημερομηνία λήξης το τέλος του 2008, όπου μέχρι τότε, οι ενδιαφερόμενοι ΟΤΑ θα πρέπει να έχουν αποσαφηνίσει εάν αποδέχονται να συνενωθούν εθελοντικά.

Ωστόσο, ο Ν. Κακλαμάνης ήταν πιο σαφής από τον υπουργό, αφού ξεκαθάρισε ότι μόνο «στην πρώτη φάση η κυβέρνηση θέλει να το κάνει εκούσια». Προφανώς η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να ακολουθήσει δεύτερη φάση, όπου η συνένωση θα είναι υποχρεωτική, όπου αποτύχει η εθελοντική.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Αποκλεισμένοι στην Καμπούλ

Δεν εμφανίστηκε η αεροπορική εταιρεία, που επρόκειτο να τους μεταφέρει στην Ελλάδα

Αποκλεισμένο στο Αφγανιστάν, σε ένα στρατόπεδο που βρίσκεται σε εμπόλεμη ζώνη, σε μια από τις πλέον επικίνδυνες περιοχές, στις παρυφές της Καμπούλ, βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος της Ελληνικής Δύναμης Αφγανιστάν, που αποτελεί τμήμα των ΝΑΤΟικών δυνάμεων κατοχής της χώρας αυτής. Μάλιστα, το συγκεκριμένο στρατόπεδο που είναι υπό ιταλική διοίκηση έχει δεχτεί τέσσερις επιθέσεις με όλμους τους δύο τελευταίους μήνες.

Οι Ελληνες στρατιωτικοί δεν έχουν τρόπο διαφυγής και επαναπατρισμού, στο πλαίσιο της περιοδικής αντικατάστασής τους από άλλους συναδέλφους τους, καθώς η συγκεκριμένη εταιρεία που κάνει τις μεταφορές δεν εμφανίστηκε. Πιο συγκεκριμένα, 50 Ελληνες στρατιωτικοί θα έπρεπε να έχουν επιστρέψει στην Ελλάδα από τις 16 Ιούλη, αλλά ενώ πήγαν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ για την αναχώρησή τους η εταιρεία που έχει αναλάβει τη μεταφορά τους δεν εμφανίστηκε. Στο μεταξύ, καμία απάντηση δεν έχουν λάβει από τους αρμόδιους, τη στιγμή μάλιστα που για τις 23 Ιούλη έχει προγραμματιστεί και η αντικατάσταση ακόμα 80 Ελλήνων στρατιωτικών.

Πάντως, το όλο θέμα επιβεβαιώνει ότι η Ελληνική Δύναμη Αφγανιστάν, παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για το αντίθετο, βρίσκεται μέσα στην εμπόλεμη ζώνη. Οσο δε αφορά το ζήτημα του επαναπατρισμού τους, αυτό που επιβεβαιώνεται είναι ότι τελούν κατευθείαν υπό τις διαταγές της ΝΑΤΟικής διοίκησης. Και απ' αυτό το γεγονός επιβάλλεται άμεσα, εδώ και τώρα, να επιστρέψουν οριστικά όλοι οι Ελληνες στρατευμένοι από το Αφγανιστάν και από κάθε άλλο ξένο έδαφος και να μην υπάρχει ελληνικός στρατός έξω από τα σύνορά μας.

ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ
Παρέμβαση για τα προβλήματα των πολιτικών προσφύγων

Ερώτηση της ευρωβουλευτή του ΚΚΕ προς το Συμβούλιο της ΕΕ

Σημαντικός αριθμός πολιτικών προσφύγων του Εμφυλίου και απογόνων τους εξακολουθούν να ταλανίζονται, στην καθημερινότητά τους, από τις συνέπειες του Εμφυλίου. Τόσο οι χρονικοί περιορισμοί των σχετικών νόμων όσο και διακρίσεις με βάση το «γένος» καταγωγής τους, αποκλείουν όλες τις οικογένειες σλαβόφωνων αγωνιστών, που συνέβαλαν ουσιαστικά σε όλους τους λαϊκούς αγώνες της περιόδου, και εμποδίζουν πολλές οικογένειες πολιτικών προσφύγων να αποκτήσουν πρόσβαση ακόμα και στα περιορισμένα δικαιώματα που προέβλεπαν οι σχετικοί νόμοι.

Το ζήτημα αυτό ανέδειξε η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, με Ερώτησή της προς το Συμβούλιο της ΕΕ. Συγκεκριμένα, η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε τα εξής:

«Χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου για την άρση των συνεπειών του Εμφυλίου Πολέμου στην Ελλάδα, τα προβλήματα των πολιτικών προσφύγων και των απογόνων τους δεν έχουν λυθεί. Ο επαναπατρισμός τους δεν έχει ολοκληρωθεί και πολλοί πολιτικοί πρόσφυγες και απόγονοί τους ίσως να μην ξαναδούν την πατρίδα τους. Οσοι για διάφορους λόγους δεν μπόρεσαν να επαναπατριστούν μέσα στα ασφυκτικά χρονικά όρια (5 χρόνια) που καθόριζαν οι σχετικοί νόμοι και υπουργικές αποφάσεις θεωρήθηκαν εκπρόθεσμοι και έχασαν τα δικαιώματά τους, προπαντός τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά, καθώς και το δικαίωμα να διεκδικήσουν τις δημευμένες περιουσίες τους. Επίσης ο νόμος για τον επαναπατρισμό όριζε ότι μπορούν να επαναπατριστούν όσοι είναι "Ελληνες το γένος", απαγορεύοντας τον επαναπατρισμό Ελλήνων πολιτών, κυρίως σλαβόφωνων, που συμμετείχαν με τους υπόλοιπους Ελληνες προπολεμικά σ' όλες τις δραστηριότητες της ζωής στη χώρα μας, πολέμησαν στο Αλβανικό Μέτωπο το 1940, πήραν μέρος στην Εθνική Αντίσταση, στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας και βρέθηκαν πάλι μαζί με τους Ελληνες στην αναγκαστική πολιτική προσφυγιά.

Ποια είναι η θέση του Συμβουλίου για τους απαράδεκτους περιορισμούς που τίθενται για τον επαναπατρισμό των πολιτικών προσφύγων και για τη διάκριση που προκύπτει από τους ελληνικούς νόμους ενάντια στους σλαβόφωνους Ελληνες πολίτες;».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Επιστολή στην ΕΕ για το Πατριαρχείο

Το θέμα της αμφισβήτησης της οικουμενικότητας του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης από τις τουρκικές αρχές έθεσε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, με επιστολή της προς τον αρμόδιο για τη διεύρυνση της ΕΕ επίτροπο Ολι Ρεν.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, στις δηλώσεις του φρόντισε να υπογραμμίσει, προκειμένου να καθησυχάσει την Αγκυρα, πως «υπό το πρίσμα πάντα ότι το θέμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου δεν είναι ελληνοτουρκικό, αλλά ένα θέμα ευρύτερο που αφορά την Ευρώπη και τη διεθνή κοινότητα, η Ελλάδα παίρνει πρωτοβουλίες».

Οι τελευταίες «επιθετικές» κινήσεις της Αγκυρας έναντι του Πατριαρχείου περιστρέφονται γύρω από την προκαταρκτική έρευνα σε βάρος του Οικουμενικού Πατριάρχη για παράβαση καθήκοντος που διέταξε εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης. Η έρευνα της τουρκικής Εισαγγελίας αφορά στις δηλώσεις του Βαρθολομαίου στο πρόσφατο Συνέδριο Ορθόδοξης Νεολαίας, όπου σημείωσε ότι «το Πατριαρχείο είναι Οικουμενικό από τον 6ο αιώνα».

Η τουρκική προσπάθεια για τη νομική αμφισβήτηση της οικουμενικότητας του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης, ξεκίνησε πριν από μερικές βδομάδες, με αφορμή μηνυτήρια αναφορά ενός χριστιανού βουλγαρικής καταγωγής, πρώην μέλους ενορίας της Κωνσταντινούπολης.

Στη μηνυτήρια του αναφορά το πρώην μέλος της βουλγαρικής ενορίας Μποζιντάρ Τζίποφ επικαλείται την απόφαση του τουρκικού Εφετείου στις 26 Ιούνη (μία ημέρα μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή στο Φανάρι) σύμφωνα με την οποία «το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν είναι ο πνευματικός ηγέτης των ορθόδοξων χριστιανών όλου του κόσμου, αλλά επικεφαλής της ελληνορθόδοξης κοινότητας της Κωνσταντινούπολης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ