ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Ιούλη 2007
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΛΙΜΑΝΙΩΝ
Καταργεί τις Συλλογικές Συμβάσεις

Με Υπουργική Απόφαση, η κυβέρνηση ορίζει ότι οι αμοιβές των εργαζομένων στον ΟΛΠ και τον ΟΛΘ θα καθορίζονται από τις διοικήσεις τους

Σε εργασιακό γκέτο, όπου θα κυριαρχεί ο νόμος της ζούγκλας των εφοπλιστών και των μονοπωλιακών ομίλων, που δραστηριοποιούνται στον τομέα των μεταφορών, μετατρέπει η κυβέρνηση της ΝΔ - συνεχίζοντας όσα δεν πρόλαβε να κάνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - τα δύο μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, θέτοντας ταυτόχρονα υπό αμφισβήτηση συνολικά το θεσμό των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση που συντάχτηκε εν κρυπτώ και δημοσιεύτηκε στις 13 Ιούλη προβλέπεται ότι οι αμοιβές των νεοπροσλαμβανόμενων εργαζομένων στα δύο λιμάνια δε θα καθορίζονται από τις κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις, αλλά αποκλειστικά και μόνο από τις διοικήσεις των Οργανισμών Λιμένα Πειραιά και Θεσσαλονίκης (ΟΛΠ και ΟΛΘ). Με δεδομένο ότι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η ιδιωτικοποίηση της καρδιάς των δύο λιμανιών, οι Σταθμοί Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ), γίνεται φανερό ότι οι νεοπροσλαμβανόμενοι, χωρίς να έχουν πλέον το δικαίωμα της συλλογικής διαπραγμάτευσης, παραδίδονται από τη ΝΔ «αλυσοδεμένοι» στο εφοπλιστικό, μονοπωλιακό κεφάλαιο, που θα έχουν στις διοικήσεις των Οργανισμών το πάνω χέρι. Ενώ η καμπάνα χτυπά συνολικά για όλους τους εργαζόμενους στα λιμάνια.

Η Υπουργική Απόφαση την οποία υπογράφουν οι υπουργοί Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος, Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, Ανάπτυξης Δ. Σιούφας, Απασχόλησης Β. Μαγγίνας και Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Κεφαλογιάννης, έρχεται ταυτόχρονα να αναδείξει και το μέγεθος των ευθυνών που αναλαμβάνει πλέον η συμβιβασμένη συνδικαλιστική πλειοψηφία ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ στην Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών (ΟΜΥΛΕ). Μια πλειοψηφία, η οποία κόντρα στην αγωνιστική διάθεση των εργαζομένων ανέκοψε τις απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και εδώ και πάνω από έξι μήνες έχει επιδοθεί σε «κοινωνικό διάλογο» με την κυβέρνηση και τις διοικήσεις των ΟΛΠ και ΟΛΘ και σε ...έκδοση μελετών.

«Στρέβλωση»... οι συλλογικές συμβάσεις

Το κείμενο της Απόφασης δεν κρύβει λόγια, ενώ αναγάγει τα κέρδη των εφοπλιστών και των πολυεθνικών σε «δημόσιο συμφέρον»! Ξεκαθαρίζει: Η «παρέκκλιση» στον καθορισμό των αμοιβών «είναι αναγκαία για την καταπολέμηση των στρεβλώσεων που έχουν δημιουργηθεί με τους προνομιακούς όρους εργασίας που ισχύουν σήμερα οι οποίοι αποσυνδέουν την πορεία και εξέλιξη της εργασιακής σχέσης» από την «ανταγωνιστικότητα και την οικονομική πορεία της εταιρείας» και «δεν ανταποκρίνονται πλέον στις σύγχρονες δημιουργηθείσες συνθήκες και τις εξ αυτών ανάγκες και επειδή είναι αναγκαία η αντικατάσταση του μέχρι τώρα ισχύοντος εργασιακού καθεστώτος του προσωπικού» στις ΟΛΠ και ΟΛΘ ΑΕ «με ένα νέο, ενιαίο, σαφές ευέλικτο, λειτουργικό, προσαρμοσμένο στις σύγχρονες συνθήκες».

Για λογαριασμό των επίδοξων αγοραστών

Εκτρωμα που έγινε για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου χαρακτήρισε την Υπουργική Απόφαση ο Γιώργος Παπαβασιλείου, μέλος της διοίκησης της ΟΜΥΛΕ, εκπρόσωπος Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ, ο οποίος δήλωσε σχετικά:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας την αντιλαϊκή πολιτική του ΠΑΣΟΚ και θέλοντας να μειώσει, όπως λένε οι ίδιοι, το κόστος εργασίας για περισσότερο ανταγωνιστικά λιμάνια, που θα είναι για την εξυπηρέτηση του εφοπλιστικού κεφαλαίου, έφτιαξαν αυτό το έκτρωμα όπως το χαρακτηρίζουμε, όπου έρχεται και καταργεί τις ΣΣΕ με προφανή σκοπό να καθαρίσει το τοπίο από τις εργασιακές σχέσεις για λογαριασμό των εφοπλιστών και των μονοπωλίων. Αυτή η απόφαση δεν έχει να κάνει μόνο με τους νεοπροσλαμβανόμενους, αλλά χτυπάει τα σημερινά εργασιακά δικαιώματα των ήδη εργαζόμενων στο λιμάνι, αφού καταργεί τις Συλλογικές Συμβάσεις στο χώρο. Ταυτόχρονα, ανοίγει τον ασκό του Αιόλου συνολικά για το θεσμό των ΣΣΕ. Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση και την πολιτική της και καλούμε τους εργαζόμενους στα λιμάνια και όχι μόνο, να συγκροτήσουμε το μέτωπο που δε θα επιτρέψει να περάσουν τα λιμάνια σε χέρια ιδιωτών και να καταργηθούν οι κατακτήσεις ετών. Να μην αφήσουμε να μας γυρίσουν σε έναν εργασιακό μεσαίωνα όπως επιδιώκουν για να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν το εφοπλιστικό και συνολικά το μεγάλο κεφάλαιο και τα μονοπώλια».

ΚΚΕ
Επιμένει για την εφαρμογή των συμβάσεων

Νέα Ερώτηση βουλευτών του Κόμματος για τη μη εφαρμογή των συμβάσεων στα ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα από τους εργοδότες

Να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις και να πάρει συγκεκριμένα μέτρα για να εφαρμοστεί η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας εργαζομένων στα ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, απαιτεί το ΚΚΕ από την κυβέρνηση της ΝΔ με νέα Ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του Κόμματος Αγγ. Τζέκης, Αντ. Σκυλλάκος, Τ. Τσιόγκας, προς τους υπουργούς Υγείας και Απασχόλησης.

Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι με προηγούμενη Ερώτησή τους στα δύο υπουργεία είχαν θέσει το ζήτημα, αλλά οι απαντήσεις που έδωσαν ήταν να δηλώνουν αναρμόδια και να παραπέμπουν το ένα στο άλλο! Δεδομένου, συνεχίζουν οι βουλευτές, «ότι δεν μπορεί όλοι να είναι αναρμόδιοι, επανακαταθέτουμε τη συγκεκριμένη Ερώτηση, προκειμένου να δοθεί απάντηση».

Στη ΣΣΕ, τονίζουν, που υπέγραψε η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας το 2001, το εβδομαδιαίο ωράριο του νοσηλευτικού προσωπικού των κλειστών μονάδων καθορίζεται σε 37,5 ώρες, αλλά και τους δίνεται ειδική άδεια και επίδομα. Οι εργοδότες όμως, έχοντας στόχο τη μεγιστοποίηση των κερδών τους και εκμεταλλευόμενοι τη στάση της κυβέρνησης που λειτουργεί σαν «Πόντιος Πιλάτος» και δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία των εργαζομένων, δεν εφαρμόζουν τη ΣΣΕ στο σκέλος του ωραρίου, γιατί δεν αποδέχονται την ορολογία «κλειστές μονάδες», επικαλούμενοι ότι έπρεπε να αναφέρονται σαν «ειδικές μονάδες».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους υπουργούς τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση, ώστε να υποχρεωθούν οι εργοδότες να εφαρμόσουν την ουσία της ΣΣΕ χωρίς άλλες καθυστερήσεις και να καταβάλουν στους εργαζόμενους ό,τι δικαιούνται από τη ΣΣΕ.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να ανακληθεί η απόφαση - «έκτρωμα»

Την άμεση ανάκληση της Υπουργικής Απόφασης - «έκτρωμα» όπως τη χαρακτηρίζουν, απαιτούν με Ερώτηση που κατέθεσαν χτες στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη, Αγγελος Τζέκης και Τάκης Τσιόγκας.

Οι τρεις βουλευτές αφού ξεκαθαρίζουν στο κείμενο της Ερώτησης ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ ακολουθεί την ίδια αντιλαϊκή πολιτική του ΠΑΣΟΚ, υιοθετώντας τις εξωφρενικές αξιώσεις των εφοπλιστών και των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στις θαλάσσιες μεταφορές», επισημαίνουν ότι η Υπουργική Απόφαση «τινάζει στον αέρα τις κλαδικές Συμβάσεις Εργασίας των εργαζομένων στον ΟΛΠ και τον ΟΛΘ, ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου, για να προωθηθούν αντίστοιχες αντιδραστικές αλλαγές στις Δημόσιες Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΔΕΚΟ)». Τονίζουν επίσης ότι με την απόφαση δίνεται η δυνατότητα στα διοικητικά συμβούλια των ΟΛΠ, ΟΛΘ «να αλλάξουν τους όρους αμοιβής και δουλιάς των εργαζομένων ανεξάρτητα από τα δικαιώματα που περιλαμβάνονται στις κλαδικές συμβάσεις».

«Είναι προφανές - σημειώνεται - ότι όλοι οι νεοπροσλαμβανόμενοι στον κλάδο θα έχουν χειρότερους όρους αμοιβής, δουλιάς και κατ' επέκταση ασφάλισης, σε σχέση με τα δικαιώματα που έχουν κατακτήσει οι εργαζόμενοι στον κλάδο» και επισημαίνεται ότι η αντεργατική επίθεση της ΝΔ «στρέφεται γενικότερα στο σύνολο των εργαζομένων και στη συλλογική δράση της εργατικής τάξης».

«Το ΚΚΕ - τονίζεται στην Ερώτηση - εκφράζοντας τη βούληση των εργαζομένων στα λιμάνια και γενικότερα της εργατικής τάξης απαιτεί η κυβέρνηση της ΝΔ να ανακαλέσει άμεσα την Κοινή Υπουργική Απόφαση - "έκτρωμα"». Οι τρεις βουλευτές ρωτούν τους υπουργούς που υπογράφουν την Απόφαση: «Αν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης άμεσα να ανακαλέσει» την Απόφαση «και να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας».

Κινητοποιήσεις στην ΟΑ

Σε κινητοποιήσεις προχώρησε η Ενωση Χειριστών Πολιτικής Αεροπορίας, η οποία συναντήθηκε χτες με τον γγ του υπουργείου Μεταφορών. Οι χειριστές ζητούν τη διασφάλιση τόσο της απασχόλησής τους, ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στο ιδιοκτησιακό των «Ολυμπιακών Αερογραμμών», όσο και εξασφάλιση του απαραίτητου αριθμού αλλά και τύπου αεροσκαφών που χρειάζεται η επιχείρηση. Οι «Ολυμπιακές Αερογραμμές» κάνουν λόγο για προβλήματα στην εκτέλεση των δρομολογίων και για «άκαιρα και προσχηματικά αιτήματα».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Απολύσεις σε Βαλκάν και Ιντικομ

Σε 4 απολύσεις προχώρησε η εταιρεία ξυλείας BALKAN EXPORT στα πλαίσια της πολιτικής μείωσης του προσωπικού, που εφαρμόζει εδώ και καιρό για την αλλαγή του αντικειμένου της σε Real State εταιρεία. Αυτή τη στιγμή, στη ΒΑΛΚΑΝ έχουν απομείνει 24 εργάτες. Ακόμα 4 απολύσεις ανακοίνωσε, επίσης, ότι θα κάνει άμεσα η εργολαβική εταιρεία της SIEMENS, η ΙΝΤΙCΟΜ (παραγωγή πηνίων), στη Θεσσαλονίκη. Η διοίκηση δήλωσε ότι κλείνει τη γραμμή παραγωγής πηνίων της ΙΝΤΙCΟΜ λόγω μεταφοράς της στην Τσεχία, όπου το κόστος παραγωγής είναι πιο φτηνό για την εταιρεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ