Σάββατο 21 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΛΙΜΑΝΙΩΝ
Καταργεί τις Συλλογικές Συμβάσεις

Με Υπουργική Απόφαση, η κυβέρνηση ορίζει ότι οι αμοιβές των εργαζομένων στον ΟΛΠ και τον ΟΛΘ θα καθορίζονται από τις διοικήσεις τους

Σε εργασιακό γκέτο, όπου θα κυριαρχεί ο νόμος της ζούγκλας των εφοπλιστών και των μονοπωλιακών ομίλων, που δραστηριοποιούνται στον τομέα των μεταφορών, μετατρέπει η κυβέρνηση της ΝΔ - συνεχίζοντας όσα δεν πρόλαβε να κάνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - τα δύο μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, θέτοντας ταυτόχρονα υπό αμφισβήτηση συνολικά το θεσμό των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση που συντάχτηκε εν κρυπτώ και δημοσιεύτηκε στις 13 Ιούλη προβλέπεται ότι οι αμοιβές των νεοπροσλαμβανόμενων εργαζομένων στα δύο λιμάνια δε θα καθορίζονται από τις κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις, αλλά αποκλειστικά και μόνο από τις διοικήσεις των Οργανισμών Λιμένα Πειραιά και Θεσσαλονίκης (ΟΛΠ και ΟΛΘ). Με δεδομένο ότι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η ιδιωτικοποίηση της καρδιάς των δύο λιμανιών, οι Σταθμοί Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ), γίνεται φανερό ότι οι νεοπροσλαμβανόμενοι, χωρίς να έχουν πλέον το δικαίωμα της συλλογικής διαπραγμάτευσης, παραδίδονται από τη ΝΔ «αλυσοδεμένοι» στο εφοπλιστικό, μονοπωλιακό κεφάλαιο, που θα έχουν στις διοικήσεις των Οργανισμών το πάνω χέρι. Ενώ η καμπάνα χτυπά συνολικά για όλους τους εργαζόμενους στα λιμάνια.

Η Υπουργική Απόφαση την οποία υπογράφουν οι υπουργοί Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος, Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, Ανάπτυξης Δ. Σιούφας, Απασχόλησης Β. Μαγγίνας και Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Κεφαλογιάννης, έρχεται ταυτόχρονα να αναδείξει και το μέγεθος των ευθυνών που αναλαμβάνει πλέον η συμβιβασμένη συνδικαλιστική πλειοψηφία ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ στην Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών (ΟΜΥΛΕ). Μια πλειοψηφία, η οποία κόντρα στην αγωνιστική διάθεση των εργαζομένων ανέκοψε τις απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και εδώ και πάνω από έξι μήνες έχει επιδοθεί σε «κοινωνικό διάλογο» με την κυβέρνηση και τις διοικήσεις των ΟΛΠ και ΟΛΘ και σε ...έκδοση μελετών.

«Στρέβλωση»... οι συλλογικές συμβάσεις

Το κείμενο της Απόφασης δεν κρύβει λόγια, ενώ αναγάγει τα κέρδη των εφοπλιστών και των πολυεθνικών σε «δημόσιο συμφέρον»! Ξεκαθαρίζει: Η «παρέκκλιση» στον καθορισμό των αμοιβών «είναι αναγκαία για την καταπολέμηση των στρεβλώσεων που έχουν δημιουργηθεί με τους προνομιακούς όρους εργασίας που ισχύουν σήμερα οι οποίοι αποσυνδέουν την πορεία και εξέλιξη της εργασιακής σχέσης» από την «ανταγωνιστικότητα και την οικονομική πορεία της εταιρείας» και «δεν ανταποκρίνονται πλέον στις σύγχρονες δημιουργηθείσες συνθήκες και τις εξ αυτών ανάγκες και επειδή είναι αναγκαία η αντικατάσταση του μέχρι τώρα ισχύοντος εργασιακού καθεστώτος του προσωπικού» στις ΟΛΠ και ΟΛΘ ΑΕ «με ένα νέο, ενιαίο, σαφές ευέλικτο, λειτουργικό, προσαρμοσμένο στις σύγχρονες συνθήκες».

Για λογαριασμό των επίδοξων αγοραστών

Εκτρωμα που έγινε για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου χαρακτήρισε την Υπουργική Απόφαση ο Γιώργος Παπαβασιλείου, μέλος της διοίκησης της ΟΜΥΛΕ, εκπρόσωπος Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ, ο οποίος δήλωσε σχετικά:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας την αντιλαϊκή πολιτική του ΠΑΣΟΚ και θέλοντας να μειώσει, όπως λένε οι ίδιοι, το κόστος εργασίας για περισσότερο ανταγωνιστικά λιμάνια, που θα είναι για την εξυπηρέτηση του εφοπλιστικού κεφαλαίου, έφτιαξαν αυτό το έκτρωμα όπως το χαρακτηρίζουμε, όπου έρχεται και καταργεί τις ΣΣΕ με προφανή σκοπό να καθαρίσει το τοπίο από τις εργασιακές σχέσεις για λογαριασμό των εφοπλιστών και των μονοπωλίων. Αυτή η απόφαση δεν έχει να κάνει μόνο με τους νεοπροσλαμβανόμενους, αλλά χτυπάει τα σημερινά εργασιακά δικαιώματα των ήδη εργαζόμενων στο λιμάνι, αφού καταργεί τις Συλλογικές Συμβάσεις στο χώρο. Ταυτόχρονα, ανοίγει τον ασκό του Αιόλου συνολικά για το θεσμό των ΣΣΕ. Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση και την πολιτική της και καλούμε τους εργαζόμενους στα λιμάνια και όχι μόνο, να συγκροτήσουμε το μέτωπο που δε θα επιτρέψει να περάσουν τα λιμάνια σε χέρια ιδιωτών και να καταργηθούν οι κατακτήσεις ετών. Να μην αφήσουμε να μας γυρίσουν σε έναν εργασιακό μεσαίωνα όπως επιδιώκουν για να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν το εφοπλιστικό και συνολικά το μεγάλο κεφάλαιο και τα μονοπώλια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ