ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Ιούλη 2007
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σε ετοιμότητα τα νοσοκομεία για το κύμα καύσωνα

Σε κατάσταση ετοιμότητας ενόψει του καύσωνα τίθενται από την Κυριακή το πρωί τα νοσοκομεία της χώρας σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Βέβαια, τα νοσοκομεία της χώρας ήδη λειτουργούν σε συνθήκες με προσωπικό ασφαλείας καθώς στα τρομακτικά κενά του νοσηλευτικού προσωπικού προστίθενται και οι καλοκαιρινές άδειες που δικαιούνται όλοι οι εργαζόμενοι. Ετσι η κατάσταση ετοιμότητας - που θα ισχύσει απ' τις 8 π.μ. της Κυριακής μέχρι την ύφεση του φαινομένου - δε θα σημάνει καμία πρόσθετη βοήθεια προς τα νοσοκομεία από μέρους της Πολιτείας, ενώ θα επιβαρυνθεί ένα ήδη εξαντλημένο από την εντατικοποίηση προσωπικό. Ετσι το υπουργείο Υγείας θα περιοριστεί στην απλή καταγραφή των ασθενών με συμπτώματα θερμοπληξίας.

Το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας συνιστά προς τους πολίτες τα ακόλουθα μέτρα: Να αποφεύγονται οι περιττές μετακινήσεις εφόσον δε συντρέχει επείγουσα ανάγκη. Να επιλέγετε άνετα, δροσερά και ανοιχτόχρωμα ρούχα. Να φοράτε καπέλο και γυαλιά ηλίου. Να διαλέγετε σκιερά μέρη, να αποφεύγετε τις εξωτερικές εργασίες. Πίνετε αρκετό νερό, αποφύγετε το αλκοόλ και τρώτε ελαφρά γεύματα. Φροντίζετε ιδιαίτερα τις ευπαθείς ομάδες (Βρέφη - Ηλικιωμένοι- Ασθενείς). Σε περίπτωση έντονης αδιαθεσίας επικοινωνήστε με τον προσωπικό σας Ιατρό, τα κατά τόπους Κέντρα Υγείας ή επισκεφτείτε το πλησιέστερο νοσοκομείο.

ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Αγωνιστική διεκδίκηση αποζημιώσεων!

Στο δρόμο Λάρισας - Βόλου έβγαλαν χτες τα τρακτέρ τους οι αγρότες της Μελίας, στο ύψος του χωριού, διεκδικώντας την καταβολή αποζημιώσεων στο 100% της ζημιάς, που υπέστησαν, φέτος, οι καλλιέργειές τους από τη λειψυδρία και να ξεκινήσουν άμεσα τα αναγκαία έργα υποδομής για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα. Στη Μελία ήδη κάηκαν σχεδόν 8.000 στρέμματα καλλιεργειών, ενώ ορατός είναι ο κίνδυνος καταστροφής για 60.000 στρέμματα στο Νομό Λάρισας.

Προειδοποιώντας ότι θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις εάν η κυβέρνηση δεν ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους, οι πληγέντες αγρότες καταγγέλλουν τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ, που δεν προβλέπει αποζημιώσεις για τις ζημιές των καλλιεργειών από όλες τις αιτίες και στο 100%, όπως γι' αυτές που προκαλούνται από τη λειψυδρία. Και επισημαίνουν ότι η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και η διοίκηση του ΕΛΓΑ, αν και μπορούν να πάρουν σχετική πολιτική απόφαση για την ικανοποίηση του αιτήματός τους, δεν το κάνουν γιατί δε θέλουν.

Το πρόβλημα της λειψυδρίας στη Θεσσαλία οξύνεται μέρα με τη μέρα, απειλώντας με δίψα τους κατοίκους, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες, υποβαθμίζοντας δραματικά και επικίνδυνα το οικοσύστημα και συνολικά το περιβάλλον. Ενώ οι αρδευτικές ανάγκες είναι μεγάλες, τα αποθέματα νερού εξαντλούνται και όσο δίκαιη κι αν είναι η μοιρασιά του, δεν αρκεί. Η στάθμη του Πηνειού ποταμού φτάνει πολλές φορές στον πάτο, τ' αρδευτικά δίκτυα στεγνώνουν, ενώ και τα νερά της λίμνης Πλαστήρα λιγοστεύουν πλησιάζοντας όλο και περισσότερο το όριο επιφυλακής.

Για τη λειψυδρία δεν ευθύνεται ο «κακός καιρός», αλλά η «άνυδρη» πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που ακολουθείται τα τελευταία 30 χρόνια, οι οποίες αξιοποιούν τη λειψυδρία για να προωθήσουν την πολιτική ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών, αλλά και για να επιβάλουν «χαράτσια» στις τιμές του νερού για ύδρευση και άρδευση.

ΜΟΝΗ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ
«Ιερές» δασο-μπίζνες με κυβερνητική σύμπραξη

Στη Βουλή φέρνει το ΚΚΕ τον αποχαρακτηρισμό δασικής έκτασης χιλιάδων στρεμμάτων και την παραχώρησή τους στη Μονή

Από τις δασοκτόνες μπίζνες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεν είναι δυνατόν να απουσιάζουν οι... ιερές επενδύσεις, που στην περίπτωση της Μονής Βατοπεδίου του Αγίου Ορους, κατάφεραν να βάλουν στο χέρι δασική έκταση - «φιλέτο» συνολικού εμβαδού 8.600 στρεμμάτων στην περιοχή της Ουρανούπολης Χαλκιδικής, για... αγροτική ανάπτυξη, έκταση που παραχωρήθηκε, ως «αντάλλαγμα» για τη δήθεν παραχώρηση από τη Μονή 25.000 στρεμμάτων στην παραλίμνια περιοχή της Βιστονίδας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν δει το φως της δημοσιότητας διάφορες πτυχές αυτού του οικονομικού και πολιτικού σκανδάλου, στο οποίο περιλαμβάνονται εκποιήσεις οικοπέδων - «φιλέτων» στις δυτικές ακτές του Νομού Καβάλας, παραχωρήσεις εκατοντάδων στρεμμάτων στα όρια του Δήμου Μίκρας Θεσσαλονίκης αλλά και σε άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, με πρωταγωνιστές τη Μονή Βατοπεδίου και τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που έσπευσαν και σπεύδουν για να ικανοποιήσουν τις διεκδικήσεις της, ενάντια στο δημόσιο συμφέρον.

Το θέμα του αποχαρακτηρισμού των τεράστιων δασικών εκτάσεων στη Χαλκιδική και της παραχώρησής τους στη Μονή Βατοπεδίου του Αγίου Ορους, έφερε το ΚΚΕ στη Βουλή με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Πολιτισμού και Οικονομίας και Οικονομικών, οι βουλευτές του ΚΚΕ Αγγ. Τζέκης και Γ. Χουρμουζιάδης. Στο κείμενο της Ερώτησης, οι βουλευτές του ΚΚΕ επισημαίνουν:

«Εχει γίνει γνωστό ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με συνοπτικές διαδικασίες και εν κρυπτώ αποχαρακτήρισε δασική έκταση 8.600 στρεμμάτων στην περιοχή της Ουρανούπολης Χαλκιδικής, για να δοθεί στη Μονή Βατοπεδίου του Αγίου Ορους, ως αντάλλαγμα για τη δήθεν παραχώρηση από τη Μονή 25.000 στρεμμάτων στην παραλίμνια περιοχή της Βιστονίδας. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι οι χιλιάδες κάτοικοι της Βιστονίδας με τον αγώνα τους ακύρωσαν στην πράξη τη διεκδίκηση της Μονής. Γι' αυτό η κυβέρνηση προχώρησε στη σκανδαλώδη αυτή ενέργεια, δηλαδή, να παραχωρήσει την πανέμορφη αυτή δασική περιοχή στη Μονή δήθεν για «αγροτική ανάπτυξη», στην ουσία όμως για να δρομολογηθούν κερδοσκοπικά επενδυτικά σχέδια.

Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη περιοχή είναι χαρακτηρισμένη ως αρχαιολογικός χώρος που σημαίνει ότι απαγορεύεται η παραχώρηση και ο αποχαρακτηρισμός. Μετά την αποκάλυψη της απαράδεκτης και εγκληματικής πράξης της κυβέρνησης, ο Δήμος Ακάνθου - Σταγείρων, το Τ.Σ. Ουρανούπολης, φορείς και κάτοικοι της περιοχής είναι ανάστατοι και αγανακτισμένοι από την εξέλιξη αυτή, που έγινε εν αγνοία τους, και απαιτούν η συγκεκριμένη έκταση να επανέλθει στο δημόσιο γιατί είναι πηγή ζωής και περιουσία του λαού».

Καταλήγοντας, οι βουλευτές του ΚΚΕ, ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς «αν η κυβέρνηση θα σταματήσει τη διαδικασία παραχώρησης της δημόσιας αυτής έκτασης».

Διακοπή ρεύματος στη Θεσσαλονίκη

Σε βλάβη που υπέστη μία γραμμή μεταφοράς των 20 kV - από τις 260 που έχει η Θεσσαλονίκη - αποδίδει η ΔΕΗ τη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος που σημειώθηκε χτες σε περιοχή της πόλης. Προσθέτει ότι η συγκεκριμένη γραμμή δεν έχει καμία σχέση με το Κέντρο Υπερύψηλης Τάσης (ΚΥΤ) Ωραιοκάστρου, απλώς τυγχάνει να βρίσκεται στο ίδιο οικόπεδο και ότι οι αυτομετασχηματιστές του ΚΥΤ Ωραιοκάστρου λειτουργούν κανονικά, όπως και όλες οι γραμμές των 400 kV και των 150 kV. Σύμφωνα με την Επιχείρηση, η βλάβη σημειώθηκε στις 12.25 και από τις 2 μετά το μεσημέρι αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση.

ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ
Αντιδρούν για το νέο δάνειο

Την αντίθεσή της στην πρόταση της νέας δημοτικής αρχής Ορεστιάδας, να συνάψει, με επαχθείς όρους, νέο δάνειο «μαμούθ» ύψους 4,7 εκατομμυρίων ευρώ, υποθηκεύοντας έτσι στις τράπεζες το μέλλον της πόλης, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Δημοτική Κίνηση «Αγωνιστική Συμπαράταξη Ορεστιάδας» και καλεί το Δημοτικό Συμβούλιο Ορεστιάδας: Να μην προχωρήσει στη σύναψη του δανείου, που θα υπερχρεώσει και θα υποθηκεύσει το μέλλον του Δήμου στις τράπεζες για πολλά χρόνια. Να διεκδικήσει από την κυβέρνηση με τη συμπαράσταση όλων, έκτακτη οικονομική επιχορήγηση για να αντιμετωπίσει τα πιεστικά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει. Να διεκδικήσει τη γενναία αύξηση των δαπανών από τον κρατικό προϋπολογισμό και την επιστροφή των παρακρατηθέντων πόρων από το 1992 μέχρι σήμερα.

Νέο κρούσμα αστυνομικής βίας

Την παράνομη και απαράδεκτη συμπεριφορά της αστυνομίας αλλά και την ένταση των κρουσμάτων αστυνομικής βίας καταδικάζουν και καταγγέλλουν με κοινή ανακοίνωσή τους ο Σύλλογος Γονέων και Φίλων του 18 ΑΝΩ, το Εθνικό Συμβούλιο Κατά των Ναρκωτικών, η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Φορέων Κατά των Ναρκωτικών και η Επιτροπή Εργαζομένων στο 18 ΑΝΩ.

Αφορμή για την καταγγελία είναι το εξής περιστατικό: Πριν μια βδομάδα, άνδρες του ΑΤ Ακροπόλεως έκαναν έλεγχο σε τοξικομανή τον οποίο αφού συνέλαβαν, άρχισαν να τον χτυπούν με γροθιές, κλοτσιές και γκλομπς, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση. «Ενώ αυτός ο άνθρωπος βρισκόταν σε κατάσταση κρίσης, χτυπημένος, οι αστυνομικοί συνέχιζαν να τον δέρνουν με τον πιο βάναυσο και βάρβαρο τρόπο. Εκείνη τη στιγμή κάποιος πολίτης μπροστά σε αυτή τη θηριωδία δεν άντεξε να σιωπήσει και είπε στους αστυνομικούς ότι ο άνθρωπος αυτός θέλει ιατρική περίθαλψη. Τον συνέλαβαν και αφού μαζί με κάποιους τοξικομανείς τον φόρτωσαν στην κλούβα, τον προσήγαγαν στο Αστυνομικό Τμήμα Ακροπόλεως, τον πέρασαν από το Αυτόφωρο και με χαλκευμένες κατηγορίες τον παρέπεμψαν για να δικαστεί την Τετάρτη 25 Ιούλη».

«Και αυτό το περιστατικό εντάσσεται στη μακρά αλυσίδα γεγονότων που έχουν να κάνουν με φαινόμενα αυταρχισμού και αστυνομικής βίας από τη μια και από την άλλη στα βασανιστήρια και στον εξευτελισμό μέσα και έξω από τα αστυνομικά τμήματα». Οι παραπάνω φορείς καλούν σε παράσταση διαμαρτυρίας την Τετάρτη το πρωί, στα δικαστήρια της Ευελπίδων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ