Σάββατο 21 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Αγωνιστική διεκδίκηση αποζημιώσεων!

Στο δρόμο Λάρισας - Βόλου έβγαλαν χτες τα τρακτέρ τους οι αγρότες της Μελίας, στο ύψος του χωριού, διεκδικώντας την καταβολή αποζημιώσεων στο 100% της ζημιάς, που υπέστησαν, φέτος, οι καλλιέργειές τους από τη λειψυδρία και να ξεκινήσουν άμεσα τα αναγκαία έργα υποδομής για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα. Στη Μελία ήδη κάηκαν σχεδόν 8.000 στρέμματα καλλιεργειών, ενώ ορατός είναι ο κίνδυνος καταστροφής για 60.000 στρέμματα στο Νομό Λάρισας.

Προειδοποιώντας ότι θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις εάν η κυβέρνηση δεν ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους, οι πληγέντες αγρότες καταγγέλλουν τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ, που δεν προβλέπει αποζημιώσεις για τις ζημιές των καλλιεργειών από όλες τις αιτίες και στο 100%, όπως γι' αυτές που προκαλούνται από τη λειψυδρία. Και επισημαίνουν ότι η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και η διοίκηση του ΕΛΓΑ, αν και μπορούν να πάρουν σχετική πολιτική απόφαση για την ικανοποίηση του αιτήματός τους, δεν το κάνουν γιατί δε θέλουν.

Το πρόβλημα της λειψυδρίας στη Θεσσαλία οξύνεται μέρα με τη μέρα, απειλώντας με δίψα τους κατοίκους, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες, υποβαθμίζοντας δραματικά και επικίνδυνα το οικοσύστημα και συνολικά το περιβάλλον. Ενώ οι αρδευτικές ανάγκες είναι μεγάλες, τα αποθέματα νερού εξαντλούνται και όσο δίκαιη κι αν είναι η μοιρασιά του, δεν αρκεί. Η στάθμη του Πηνειού ποταμού φτάνει πολλές φορές στον πάτο, τ' αρδευτικά δίκτυα στεγνώνουν, ενώ και τα νερά της λίμνης Πλαστήρα λιγοστεύουν πλησιάζοντας όλο και περισσότερο το όριο επιφυλακής.

Για τη λειψυδρία δεν ευθύνεται ο «κακός καιρός», αλλά η «άνυδρη» πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που ακολουθείται τα τελευταία 30 χρόνια, οι οποίες αξιοποιούν τη λειψυδρία για να προωθήσουν την πολιτική ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών, αλλά και για να επιβάλουν «χαράτσια» στις τιμές του νερού για ύδρευση και άρδευση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ