Σάββατο 21 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ
ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ
ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ
Μαθήματα ζωολογίας

Chameleon vulgaris. Χαμαιλέων ο κοινός. Είδος το οποίο, ενώ τα λεξικά και τα επιστημονικά εγχειρίδια μας πληροφορούν ότι ζει στη Βόρεια Αφρική και στη μεσημβρινή Ισπανία, συναντάται στις μέρες μας σε όλο και μεγαλύτερες ομάδες στη χώρα μας. Προσέξτε τι μας λένε οι ειδικοί για το είδος «... ο κανονικός χρωματισμός του είναι πράσινος, όπως των φύλλων των δέντρων, όμως με την επίδραση του φωτός, της θερμότητας ή όταν το ζώο πεινά ή διψά ο χρωματισμός του μεταβάλλεται στα ποικιλότερα χρώματα». Με βάση τα παραπάνω είναι διακριτό πώς και γιατί οι πράσινοι χαμαιλέοντες παίρνουν με τόση ευκολία το γαλάζιο χρώμα, κατά περιπτώσεις δε το μαύρο και ενίοτε το ροζ. Αν τώρα υπάρξουν διασταυρώσεις χαμαιλέοντα και ιπποπόταμων, καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για ένα είδος άκρως επικίνδυνο και καταστροφικό για τη χλωροπανίδα. Οι αναγωγές και οι συσχετισμοί δικοί σας.

ΟΙΚΟΑΛΙΕΥΜΑΤΑ
Ρύπανση και καρδιοπάθειες

Σουηδοί επιστήμονες, ύστερα από μακρόχρονες έρευνες, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι άτομα που ζουν σε επιβαρυμένες περιβαλλοντικά περιοχές εμφανίζουν περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από καρδιοπάθειες και τα εμφράγματα να είναι θανατηφόρα.

Πολιτική ρύπανση και εγκεφαλικά

Αντίθετα δεν έχουν γίνει σοβαρές μελέτες για τη συσχέτιση της πολιτικής ρύπανσης με τα εγκεφαλικά επεισόδια. Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα όπου Σουηδοί και επιστήμονες από άλλες χώρες μπορούν να κάνουν κλινικές έρευνες μια και το φαινόμενο είναι άκρως διαδιδόμενο.

ΚΑΙ ΟΙΚΟΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ
Οικοαναζητήσεις στο σχολείο

Από τις εκδόσεις Ατραπός κυκλοφόρησε άλλο ένα ενδιαφέρον βιβλίο για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (ΠΕ), εμπλουτίζοντας τη φτωχή ούτως ή άλλως ελληνική βιβλιογραφία στο συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο. Ενα βιβλίο που έρχεται να υπηρετήσει την ΠΕ ως διδακτική διαδικασία. Επιχειρεί να καλύψει ένα μεγάλο κενό στο χώρο της πραγματοποίησης προγραμμάτων με περιβαλλοντικό περιεχόμενο και οικολογική δέσμευση, παρέχοντας, υπό τύπο οδηγού, ευκρινή και εύχρηστα στοιχεία τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν μαθητές και εκπαιδευτικοί. Ενας μεθοδολογικός οδηγός και παράλληλα ένα βιβλίο που παρέχει τις αναγκαίες γνώσεις για όσους επιχειρούν να προσεγγίσουν το περιβάλλον μέσα από την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση. Τόσο από άποψη περιεχομένου, όσο και από τη μορφή που διαρθρώνεται η ύλη του, αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία η εκπαιδευτική κοινότητα να εξοπλιστεί και να ταξιδέψει στα περιβαλλοντικά ζητήματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ