ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 29 Ιούλη 2007
Σελ. /32
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
«Στεγνώνει» τον κάμπο η «άνυδρη» πολιτική!

Αρδευτικό κανάλι στον Θεσσαλικό κάμπο, χωρίς νερό
Αρδευτικό κανάλι στον Θεσσαλικό κάμπο, χωρίς νερό
Εφιαλτικές διαστάσεις λαμβάνει το πρόβλημα της λειψυδρίας στη Θεσσαλία, απειλώντας με δίψα τους κατοίκους, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες και υποβαθμίζοντας δραματικά και επικίνδυνα το περιβάλλον. Ενώ οι υδρευτικές και αρδευτικές ανάγκες είναι μεγάλες, τα αποθέματα νερού εξαντλούνται κι όσο δίκαιη κι αν είναι η μοιρασιά του, δεν αρκεί. Φέτος το καλοκαίρι, η στάθμη του Πηνειού ποταμού, φτάνει, σχεδόν, στον πάτο - πέφτει κατά διαστήματα κάτω κι από τα 50 εκατοστά - οι υπάρχοντες ταμιευτήρες στεγνώνουν, τ' αντλιοστάσια, πολλές φορές, σταματούν τη λειτουργία τους και τα νερά της λίμνης Πλαστήρα λιγοστεύουν, πλησιάζοντας το όριο επιφυλακής.

Στα «παρακάρλια» του νομού Λάρισας, οι αγροτικές καλλιέργειες καίγονται. Στη Μελία, περίπου, 8.000 στρέμματα, καταστράφηκαν ολοκληρωτικά. Ανάλογες ζημιές, αναμένεται να έχουν, άμεσα, 60.000 στρέμματα καλλιεργειών στα γειτονικά χωριά και χιλιάδες άλλα, γενικότερα, στη Θεσσαλία.

Για τη λειψυδρία, ευθύνεται η «άνυδρη» πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που ακολουθείται τα τελευταία 30 χρόνια, οι οποίες αξιοποιούν το πρόβλημα, για να προωθήσουν την πολιτική ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών, αλλά και για να επιβάλουν «χαράτσια» στις τιμές του νερού, ενώ και ο ΣΥΝ ως υποστηριχτής αυτής της πολιτικής αντιμετωπίζει «εχθρικά» το αίτημα του λαού της Θεσσαλίας, για την κατασκευή των έργων υποδομής. Συνυπεύθυνοι είναι και οι τοπικοί εκφραστές του δικομματισμού, στην περιοχή, όπως οι Νομαρχιακές και Δημοτικές Αρχές που στον ντορό της κυβερνητικής πολιτικής, δε διεκδικούν την υλοποίηση των έργων.

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αποπροσανατολιστικά, προσπαθούν να μεταφέρουν τις ευθύνες τους στους αγρότες, κατηγορώντας τους για «υπερκατανάλωση νερού». Ομως, συνειδητά ποτέ δε λένε ότι όπως κανείς δεν μπορεί να ζήσει χωρίς νερό, έτσι κανείς δεν μπορεί να ζήσει και χωρίς τρόφιμα.

Είναι ολοφάνερο ότι όσο διατηρείται ο αρνητικός για το λαό συσχετισμός πολιτικών δυνάμεων, τόσο θα εντείνεται το πρόβλημα της λειψυδρίας. Κι αυτό είναι ένα από τα κριτήρια ψήφου για τους μικρομεσαίους αγρότες, το λαό της Θεσσαλίας που έχουν κάθε λόγο να καταδικάσουν το δικομματισμό και τα πολιτικά δεκανίκια του, ΣΥΝ και ΛΑ.Ο.Σ. και να ενισχύσουν το ΚΚΕ, για να αντισταθούν και να διεκδικήσουν, από καλύτερες θέσεις, λύσεις, ανοίγοντας το δρόμο της προοπτικής της Λαϊκής Εξουσίας και Λαϊκής Οικονομίας. Μόνο, όταν η εξουσία είναι στα χέρια του λαού, τα μέσα παραγωγής και οι πηγές πλούτου είναι λαϊκή περιουσία, μπορεί να εφαρμοστεί μια άλλη πολιτική, με μοχλό ανάπτυξης τον παραγωγικό συνεταιρισμό της μικρομεσαίας αγροτιάς, στα πλαίσια της οποίας θα υλοποιηθεί σχέδιο έργων υποδομής που θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη προς όφελος των φτωχών ξωμάχων και του λαού.


Ρεπορτάζ: Ελένη ΤΖΗΚΑ

Το ΚΚΕ για την αντιμετώπιση του προβλήματος

Το ΚΚΕ, εδώ και πολλά χρόνια, έγκαιρα και έγκυρα έχει επισημάνει ότι το πρόβλημα της λειψυδρίας έχει πολιτικές αιτίες και θα οξύνεται όσο κυριαρχούν οι πολιτικές δυνάμεις που είναι υπεύθυνες, προβάλλοντας, ταυτόχρονα, τη μοναδική, ρεαλιστική και επιστημονικά τεκμηριωμένη πρόταση διεξόδου του Κόμματος για την αντιμετώπισή του. Θεωρεί ότι το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα και η διαχείρισή του απαιτεί κεντρικό σχεδιασμό και κοινωνικό έλεγχο, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει στα πλαίσια του εκμεταλλευτικού συστήματος και των νόμων της αγοράς, αλλά στα πλαίσια της Λαϊκής Εξουσίας και της Λαϊκής Οικονομίας.

Ο βασικός άξονας της πολιτικής του πρότασης είναι η δημιουργία κρατικού φορέα διαχείρισης του νερού, η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων και η υλοποίηση των απαραίτητων έργων υποδομής για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα, έτσι ώστε το νερό ως φυσικό αγαθό να είναι αρκετό να ανταποκριθεί σε όλες τις παραγωγικές δραστηριότητες και ζωτικές ανάγκες του λαού.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση έχει πάρει πολλές πρωτοβουλίες, καλώντας τους μικρομεσαίους αγρότες και το λαό να παλέψουν για:

  • Την επεξεργασία ολοκληρωμένης υδατικής πολιτικής που θα αφορά στην έρευνα, στην προστασία, στις χρήσεις και στην ορθολογική αξιοποίηση των υδάτινων αποθεμάτων στο σύνολο της επικράτειας και κατά υδατικό διαμέρισμα.
  • Τη δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου, που θα αντιμετωπίζει το νερό ως φυσικό πόρο ζωτικής σημασίας για τον άνθρωπο, τη φύση και την ανάπτυξη της κοινωνίας, που σημαίνει ότι το νερό αποτελεί κοινωνική ιδιοκτησία και τελεί υπό κρατικό έλεγχο και διαχείριση.
  • Το σχεδιασμό και την υλοποίηση όλων των αναγκαίων εγγειοβελτιωτικών και άλλων έργων υποδομής που θα αμβλύνουν και θα αντιμετωπίσουν την εμφάνιση φαινομένων λειψυδρίας.
  • Την προγραμματισμένη ένταξη της χρήσης των υδάτινων πόρων στα πλαίσια μιας σχεδιασμένης αναπτυξιακής πολιτικής με καθορισμένες χρήσεις για συγκεκριμένους στόχους, με σχεδιασμένες ποσοτικές και ποιοτικές παραμέτρους.
  • Μέτρα προστασίας της ποιότητας των νερών με ορθολογική χρήση των λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων.
  • Την προστασία των δασών που ευνοεί τη συγκράτηση των νερών για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα.
Για τη Θεσσαλία

Χρειάζεται να ενταθεί η πάλη, μεταξύ των άλλων, για:

-- Την υλοποίηση των έργων εκτροπής του Ανω Ρου του Αχελώου, επανασύστασης της λίμνης Κάρλας, αξιοποίησης των νερών του Σμοκόβου και του Ταυρωπού, καθώς και την κατασκευή δεκάδων άλλων μικρών και μεγάλων φραγμάτων.

-- Να γίνουν άμεσα επιδιορθώσεις στα παλιά και να κατασκευαστούν νέα σύγχρονα δίκτυα ύδρευσης, άρδευσης, ώστε να περιοριστούν οι απώλειες νερού καθ' οδόν.

-- Την άμεση καταβολή αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ στο 100% των ζημιών στις καλλιέργειες από τη λειψυδρία.

-- Διευκόλυνση των πληγέντων παραγωγών από την ΑΤΕ σε νέα και παλαιά χρέη χωρίς επιβαρύνσεις.

-- Η ΔΕΗ να παρέχει ρεύμα στους αγρότες, ώστε να ποτίζουν όταν και όσο χρειάζεται τα χωράφια τους.

Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Απαντήστε! Ανθρωποι ή σκαλοπάτια;

Ας πούμε, φίλες μου, πως δε σας απασχολούν τα μεγάλα, ο πόλεμος, η ανεργία, η ανισότητα, η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, το πέρασμα από το άδικο και καταπιεστικό καπιταλιστικό κοινωνικό σύστημα στο δίκαιο και ελεύθερο κομμουνιστικό κοινωνικό σύστημα. Ας πούμε πως θεωρείτε ότι αυτά είναι άλυτα προβλήματα και τα αφήνετε στην άκρη. Ομως, φίλες μου, για τα απλά, για τα καθημερινά, ποιον χρεώνετε; Ποιος, δηλαδή, σας στήνει στη στάση να περιμένετε το λεωφορείο 45 ολόκληρα λεπτά, από τα πολύτιμα λεπτά της ζωής σας, ενώ η ταμπέλα γράφει κάθε 10-12 λεπτά; Ποιος δε σας σέβεται; Ποιος θεωρεί ότι είστε του χεριού του, και σας έχει στη στάση να ξεροσταλιάζετε με 44 βαθμούς θερμοκρασία; Η μια απ' τις δυο σας, μάλιστα, έγκυος!

Αλλά, κοπέλα μου, ας αρχίσω πρώτα με εσένα, με εσένα που χτυπάς, όρθια, την ταμειακή μηχανή του «Carrefour», γιατί τα πολυεθνικά αφεντικά σου σού απαγορεύουν να κάθεσαι. Δεν αντιλαμβάνεσαι πως πέρα από το ξεθέωμα, οκτώ ατέλειωτες ώρες, και το πρήξιμο των ποδιών σου, που είναι δεδομένο, και τις φλεβίτιδες, που και αυτές είναι δεδομένες, είναι τιμωρία - και προσβολή - να σε μεταχειρίζονται με αυτόν τον άθλιο τρόπο; Και αφού το αντιλαμβάνεσαι, γιατί όταν σε ρώτησα μου είπες, ότι «δεν το 'χουν σε τίποτα να σε διώξουν»; Πώς σκέφτεσαι να τους αντιμετωπίσεις; Να τους τιμωρήσεις, σωστότερα; Τα αφεντικά σου, λέω, και αυτούς που τους επιτρέπουν, που τους νομιμοποιούν, για να σε κακομεταχειρίζονται.

Σε εσένα μιλάω, που σε ρώτησα, πού είναι η ταμίας και μου είπες «εγώ είμαι, η ταμίας». Και όταν απόρησα, γιατί σε είδα να σκουπίζεις και να σφουγγαρίζεις το πάτωμα, μου είπες πως όλες οι κοπέλες στο νέο «Α/Β Βασιλόπουλος» (στην οδό Μαυρομιχάλη) είστε και ταμίες και καθαρίστριες και ό,τι άλλο προκύψει! Και μου είπες, επίσης, ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα για σένα δεν είναι αυτό, να χτυπάς μηχανή και να σκουπίζεις δηλαδή, αλλά ότι αλλάζεις δυο συγκοινωνίες και το 8ωρο, που είναι 10ωρο και 12ωρο, απλώνεται ακόμα περισσότερο κατά δύο με τρεις ώρες (τόσο χρόνο σου παίρνει να πας και να έρθεις, χρόνος απλήρωτος και αυτός, φυσικά)!

Στάθηκα σε δύο μόνο περιπτώσεις, τις πιο απλές, τις πιο αθώες, τις δικές σας κοπέλες μου, για να δούμε και τις δικές σας ευθύνες! Να δούμε δηλαδή, αν με τη «λούφα και παραλλαγή», με το σκύψιμο της κεφαλής, θα σταματήσει αυτή η άθλια κατάσταση. Να δούμε αν οι δικαιολογίες, ότι «θα με διώξουν», είναι αρκετές για να υφίστασθε τέτοιες προσβολές! Και αν, τέλος πάντων, το κακό θα σταματήσει εδώ ή θα 'ρθουν και χειρότερα! Στέκομαι σε εσάς, γιατί στο σπίτι σας θα υπάρχουν και οικοδόμοι, και ανθρακωρύχοι και ναυτικοί, και μετανάστες, και κάθε λογής «μαύροι». Στέκομαι σε εσάς τις «προνομιούχες» της μεγάλης εργατικής οικογένειας! Γιατί, τέλος πάντων, οι χώροι που εργάζεστε εσείς διαθέτουν κλιματισμό. Δεν είστε σαν τα αδέρφια σας, τους συζύγους, τους γειτόνους σας, που δουλεύουν στη χαλυβουργική, ας πούμε...

Τι θα γίνει παιδιά; Ελληνικές λέξεις είναι οι λέξεις αξιοπρέπεια, περηφάνια... Οι λέξεις αυτές, όπως όλες οι λέξεις, δεν είναι κενές, έχουν περιεχόμενο. Δεν είναι αξιοπρεπής η στάση του πελεκάνου, μπροστά από την ταμειακή μηχανή. Ο ταμίας έχει καρέκλα που κάθεται και μάλιστα μαλακιά καρέκλα, γιατί κάθεται πολλές ώρες! Δεν είναι ντροπή το καθάρισμα, αν τέτοια δουλειά γύρεψες και για τέτοια δουλειά έχεις προσληφθεί. Αν, όμως, προσλήφθηκες σαν ταμίας, ταμίας πρέπει να είσαι!

Φίλες μου, για βάλτε τα πράγματα στη σειρά. Αριθμητική ξέρετε, ταμειακές μηχανές χειρίζεστε! Αν σας είπα τιμωρήστε τα δυο μεγάλα κόμματα, που σας κοροϊδεύουν (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ), το έκανα γιατί ξέρω, και εσείς ξέρετε, αλλά σιωπάτε, πως οι κύριοι «Carrefour» - Βασιλόπουλοι σκαρφαλώνουν στις πλάτες σας, γιατί εσείς με τη συμπεριφορά σας και με την ψήφο σας, επιτρέπετε στα δυο «μεγάλα» κόμματα να σας μετατρέπουν από αξιοπρεπείς και υπερήφανους εργαζόμενους, σε σκαλοπάτια που πάνω τους θα πατήσει το κεφάλαιο για να φτάσει στον έβδομο ουρανό της αχαλίνωτης εκμετάλλευσης! Κάθε σκυφτός εργαζόμενος, είναι ένα ακόμα σκαλοπάτι που οδηγεί στην ευτυχία και στον ευδαιμονισμό τους «Carrefour» - Βασιλόπουλους κλπ. Τι είστε, λοιπόν, άνθρωποι ή σκαλοπάτια; Απαντήστε!


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΠΟΥΤΑΣ
Η προοπτική στη Λαϊκή Οικονομία

Ο «Ρ» συζήτησε με τον Β. Μπούτα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, για το πρόβλημα της λειψυδρίας στη Θεσσαλία και τις προτάσεις διεξόδου του Κόμματος.

-- Για μια ακόμη χρονιά, το πρόβλημα της λειψυδρίας είναι οξυμένο στη Θεσσαλία. Ποιος ευθύνεται;

-- Υπεύθυνες είναι οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που δεν υλοποίησαν τα αναγκαία έργα. Ευθύνες φέρουν και οι Νομαρχιακές Αρχές της περιοχής, αφού δεν πίεσαν, δεν απαίτησαν, δε στρίμωξαν τις κυβερνήσεις για την υλοποίησή τους.

Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό κι όχι εμπόρευμα όπως το μετατρέπουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που ακολουθώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ προωθούν την αρχή «ο χρήστης πληρώνει», την οποία αντιπαλεύουμε. Κι επειδή ακούγεται ότι το νερό είναι πρωτίστως για την ύδρευση, ζωτικής σημασίας είναι και η άρδευση. Δεν πρέπει να το διαχωρίζουμε, γιατί αν δεν υπάρξει παραγωγή και εισόδημα στον αγρότη, σε μια περιοχή που είναι κατεξοχήν αγροτική, τότε δε θα λειτουργήσει η οικονομία. Το διαχωρισμό αυτό, σκοπίμως, κάνουν οι κυβερνήσεις, γιατί τους «έρχεται γάντι», για να δικαιολογήσουν και να προωθήσουν την πολιτική ξεκληρίσματος της ΕΕ, που εφαρμόζουν.

-- Αμεσα τι πρέπει να γίνει;

-- Οσον αφορά τους πληγέντες παραγωγούς, πρέπει να καταβληθούν αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, στο 100% της ζημιάς. Εδώ δε χωρούν δικαιολογίες του τύπου ότι δεν το προβλέπει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ. Σε μια βδομάδα μπορεί να λυθεί το θέμα, αν πάρει απόφαση η διοίκηση του Οργανισμού, όπως έχει κάνει και σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις.

Επίσης, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να διαταραχτεί η ισορροπία στο οικολογικό σύστημα, εξαντλώντας αυτά τα νερά που υπάρχουν στη λίμνη Πλαστήρα, τη μοναδική στην περιοχή. Οι κυβερνήσεις και τα φερέφωνά τους κάθε φορά που αντιμετωπίζουμε οξυμένο πρόβλημα λένε διάφορα, όπως ότι «οι αγρότες της Καρδίτσας κατακρατούν το νερό». Το νερό είναι εθνικός πλούτος, δεν είναι ιδιοκτησία κανενός, αλλά δεν πρέπει να στερέψουμε τα πάντα για να διασκορπίσει η κυβέρνηση το πρόβλημα και να χαθεί έτσι σ' όλους από λίγο.

-- Τα έργα για την αντιμετώπιση του προβλήματος της λειψυδρίας γίνονται αντικείμενο προεκλογικής υποσχεσιολογίας. Γιατί, δε γίνονται;

-- Γιατί οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αξιοποιούν και το πρόβλημα της λειψυδρίας για να εφαρμόζουν την ΚΑΠ της ΕΕ. Πάνω από 30 χρόνια ακούμε να λένε ότι προτεραιότητα έχουν τ' αρδευτικά έργα. Κοροϊδεύουν το λαό. Τα έργα, ενδεχομένως, να γίνουν κάποια στιγμή, αλλά το ερώτημα είναι αν υπάρχουν μικρομεσαίοι αγρότες τότε, αφού στα πλαίσια της ΚΑΠ, ξεκληρίζονται. Στις ερχόμενες εκλογές, ο λαός να τους γυρίσει την πλάτη, να καταδικάσει τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Αλλά και ο ΣΥΝ παίζει το παιχνίδι του δικομματισμού σχετικά με τα έργα π.χ. αντιτάσσεται στην εκτροπή του Αχελώου. Δεν μπορούμε να μην καταγγείλουμε πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες μπαίνουν εμπόδιο στο να λυθούν αυτά τα ζητήματα κι είναι ευκαιρία στις εκλογές να υποστούν τα επίχειρα της τακτικής και της πολιτικής που ακολουθούν, δηλαδή να καταψηφιστούν.

-- Στα πλαίσια ποιας πολιτικής πρότασης καλεί το ΚΚΕ τους μικρομεσαίους αγρότες να παλέψουν;

-- Ενα ισχυρό ΚΚΕ, με αδύνατο το δικομματισμό, μπορεί να παρέμβει πιο αποτελεσματικά, να συμβάλει στην οργάνωση της πάλης που θα επιβάλει την υλοποίηση των έργων. Προοπτικά, αυτά τα ζητήματα θα λυθούν στα πλαίσια μιας Λαϊκής Οικονομίας, που θα έχει στο κέντρο της προσοχής τον άνθρωπο, το περιβάλλον, την αγροτική παραγωγή, πάντα προς όφελος του λαού και όχι προς όφελος του κεφαλαίου, όπως γίνεται με την ΚΑΠ της ΕΕ, που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις. Η βάση που πρέπει να οργανωθεί η αγροτική οικονομία στα πλαίσια της Λαϊκής Οικονομίας, είναι ο παραγωγικός συνεταιρισμός της μικρομεσαίας αγροτιάς με επιδίωξη την αξιοποίηση όλων των παραγωγικών δυνατοτήτων και, βεβαίως, την υλοποίηση των έργων που θα συμβάλουν θετικά, στην ποιότητα και την ποσότητα της παραγωγής αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ