Κυριακή 29 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Απαντήστε! Ανθρωποι ή σκαλοπάτια;

Ας πούμε, φίλες μου, πως δε σας απασχολούν τα μεγάλα, ο πόλεμος, η ανεργία, η ανισότητα, η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, το πέρασμα από το άδικο και καταπιεστικό καπιταλιστικό κοινωνικό σύστημα στο δίκαιο και ελεύθερο κομμουνιστικό κοινωνικό σύστημα. Ας πούμε πως θεωρείτε ότι αυτά είναι άλυτα προβλήματα και τα αφήνετε στην άκρη. Ομως, φίλες μου, για τα απλά, για τα καθημερινά, ποιον χρεώνετε; Ποιος, δηλαδή, σας στήνει στη στάση να περιμένετε το λεωφορείο 45 ολόκληρα λεπτά, από τα πολύτιμα λεπτά της ζωής σας, ενώ η ταμπέλα γράφει κάθε 10-12 λεπτά; Ποιος δε σας σέβεται; Ποιος θεωρεί ότι είστε του χεριού του, και σας έχει στη στάση να ξεροσταλιάζετε με 44 βαθμούς θερμοκρασία; Η μια απ' τις δυο σας, μάλιστα, έγκυος!

Αλλά, κοπέλα μου, ας αρχίσω πρώτα με εσένα, με εσένα που χτυπάς, όρθια, την ταμειακή μηχανή του «Carrefour», γιατί τα πολυεθνικά αφεντικά σου σού απαγορεύουν να κάθεσαι. Δεν αντιλαμβάνεσαι πως πέρα από το ξεθέωμα, οκτώ ατέλειωτες ώρες, και το πρήξιμο των ποδιών σου, που είναι δεδομένο, και τις φλεβίτιδες, που και αυτές είναι δεδομένες, είναι τιμωρία - και προσβολή - να σε μεταχειρίζονται με αυτόν τον άθλιο τρόπο; Και αφού το αντιλαμβάνεσαι, γιατί όταν σε ρώτησα μου είπες, ότι «δεν το 'χουν σε τίποτα να σε διώξουν»; Πώς σκέφτεσαι να τους αντιμετωπίσεις; Να τους τιμωρήσεις, σωστότερα; Τα αφεντικά σου, λέω, και αυτούς που τους επιτρέπουν, που τους νομιμοποιούν, για να σε κακομεταχειρίζονται.

Σε εσένα μιλάω, που σε ρώτησα, πού είναι η ταμίας και μου είπες «εγώ είμαι, η ταμίας». Και όταν απόρησα, γιατί σε είδα να σκουπίζεις και να σφουγγαρίζεις το πάτωμα, μου είπες πως όλες οι κοπέλες στο νέο «Α/Β Βασιλόπουλος» (στην οδό Μαυρομιχάλη) είστε και ταμίες και καθαρίστριες και ό,τι άλλο προκύψει! Και μου είπες, επίσης, ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα για σένα δεν είναι αυτό, να χτυπάς μηχανή και να σκουπίζεις δηλαδή, αλλά ότι αλλάζεις δυο συγκοινωνίες και το 8ωρο, που είναι 10ωρο και 12ωρο, απλώνεται ακόμα περισσότερο κατά δύο με τρεις ώρες (τόσο χρόνο σου παίρνει να πας και να έρθεις, χρόνος απλήρωτος και αυτός, φυσικά)!

Στάθηκα σε δύο μόνο περιπτώσεις, τις πιο απλές, τις πιο αθώες, τις δικές σας κοπέλες μου, για να δούμε και τις δικές σας ευθύνες! Να δούμε δηλαδή, αν με τη «λούφα και παραλλαγή», με το σκύψιμο της κεφαλής, θα σταματήσει αυτή η άθλια κατάσταση. Να δούμε αν οι δικαιολογίες, ότι «θα με διώξουν», είναι αρκετές για να υφίστασθε τέτοιες προσβολές! Και αν, τέλος πάντων, το κακό θα σταματήσει εδώ ή θα 'ρθουν και χειρότερα! Στέκομαι σε εσάς, γιατί στο σπίτι σας θα υπάρχουν και οικοδόμοι, και ανθρακωρύχοι και ναυτικοί, και μετανάστες, και κάθε λογής «μαύροι». Στέκομαι σε εσάς τις «προνομιούχες» της μεγάλης εργατικής οικογένειας! Γιατί, τέλος πάντων, οι χώροι που εργάζεστε εσείς διαθέτουν κλιματισμό. Δεν είστε σαν τα αδέρφια σας, τους συζύγους, τους γειτόνους σας, που δουλεύουν στη χαλυβουργική, ας πούμε...

Τι θα γίνει παιδιά; Ελληνικές λέξεις είναι οι λέξεις αξιοπρέπεια, περηφάνια... Οι λέξεις αυτές, όπως όλες οι λέξεις, δεν είναι κενές, έχουν περιεχόμενο. Δεν είναι αξιοπρεπής η στάση του πελεκάνου, μπροστά από την ταμειακή μηχανή. Ο ταμίας έχει καρέκλα που κάθεται και μάλιστα μαλακιά καρέκλα, γιατί κάθεται πολλές ώρες! Δεν είναι ντροπή το καθάρισμα, αν τέτοια δουλειά γύρεψες και για τέτοια δουλειά έχεις προσληφθεί. Αν, όμως, προσλήφθηκες σαν ταμίας, ταμίας πρέπει να είσαι!

Φίλες μου, για βάλτε τα πράγματα στη σειρά. Αριθμητική ξέρετε, ταμειακές μηχανές χειρίζεστε! Αν σας είπα τιμωρήστε τα δυο μεγάλα κόμματα, που σας κοροϊδεύουν (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ), το έκανα γιατί ξέρω, και εσείς ξέρετε, αλλά σιωπάτε, πως οι κύριοι «Carrefour» - Βασιλόπουλοι σκαρφαλώνουν στις πλάτες σας, γιατί εσείς με τη συμπεριφορά σας και με την ψήφο σας, επιτρέπετε στα δυο «μεγάλα» κόμματα να σας μετατρέπουν από αξιοπρεπείς και υπερήφανους εργαζόμενους, σε σκαλοπάτια που πάνω τους θα πατήσει το κεφάλαιο για να φτάσει στον έβδομο ουρανό της αχαλίνωτης εκμετάλλευσης! Κάθε σκυφτός εργαζόμενος, είναι ένα ακόμα σκαλοπάτι που οδηγεί στην ευτυχία και στον ευδαιμονισμό τους «Carrefour» - Βασιλόπουλους κλπ. Τι είστε, λοιπόν, άνθρωποι ή σκαλοπάτια; Απαντήστε!


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ