Κυριακή 29 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
«Χανόμαστε... »!

Ρεπορτάζ του «Ρ» στα «παρακάρλια» του νομού Λάρισας, που δοκιμάζονται από τη λειψυδρία

Και στο χωριό Μελία, το πρόβλημα της λειψυδρίας μονοπωλεί τη συζήτηση των κατοίκων, που αγωνιούν για το μέλλον τους
Και στο χωριό Μελία, το πρόβλημα της λειψυδρίας μονοπωλεί τη συζήτηση των κατοίκων, που αγωνιούν για το μέλλον τους
Στα «παρακάρλια» χωριά (δίπλα στη λίμνη Κάρλα) του νομού Λάρισας, που βρέθηκε ο «Ρ», σχεδόν, κάθε χρόνο, χιλιάδες στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών «καίγονται» από τη λειψυδρία. Και φέτος, πολλοί έχουν να ποτίσουν πάνω από ένα μήνα και οι κόποι μιας χρονιάς πάνε στράφι. Και πολλοί άλλοι ποτίζουν με το «σταγονόμετρο» παλεύοντας να σώσουν ό,τι μπορούν. Ομως, ο αγώνας επιβίωσής τους, είναι άνισος αφού τ' αποθέματα νερού εξαντλούνται. Εχουν, δε, και τη θηλιά των χρεών, που θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη αφού μια άλλη χρονιά λειψυδρίας τους «βάζει μέσα» οικονομικά.

Στα καφενεία των χωριών Μελία και Γλαύκη, το πρόβλημα της λειψυδρίας μονοπωλεί τη συζήτηση των κατοίκων, που αγωνιούν για το μέλλον τους. «Είμαστε βαμβακοπαραγωγοί χρεωμένοι στις τράπεζες και τα νοικοκυριά μας υποφέρουν» λέει ο Φ. Αγγελακόπουλος, αγρότης από τη Μελία. «Νερό υπάρχει, αλλά δεν έρχεται αφού δε γίνονται έργα. Κι εμείς καταστρεφόμαστε» προσθέτει ο συγχωριανός του Δ. Καλογερόπουλος.

Το λόγο παίρνει στη συνέχεια ο Χρ. Παραπανίσιος για να πει: «Κάθε χρόνο είμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Μας δίνουν από καμιά ψευτοαποζημίωση, ελεημοσύνη. Βάζεις τα χρήματα και δεν τα ξαναπαίρνεις πίσω. Οι κυβερνήσεις δεν κάνουν τίποτα. Ο στόχος τους είναι να μειωθεί ο αγροτικός πληθυσμός».

Μετά τριάντα χρόνια στη γεωργία ο Θ. Κοτσαμπασούλης, από τη Γλαύκη, θυμάται τις υποσχέσεις των κυβερνήσεων τότε, που είναι ίδιες μ' αυτές που δίνουν τώρα για να αρπάξουν την ψήφο των αγροτών. «Βαρεθήκαμε - λέει - ν' ακούμε τα "θα", της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Οπως και τα "θα" των τοπικών εκπροσώπων τους. Ο απερχόμενος δήμαρχος Θ. Κοκκινούλης έταζε, ότι θα γίνουν μελέτες για να ποτίζονται 280.000 στρέμματα με κλειστό κύκλωμα. Ηταν υποσχέσεις που έμειναν στα καφενεία. Υποφέρουμε από την πολιτική του δικομματισμού. Να τον καταψηφίσουμε».

Ο Δ. Τζιότζιος, νέος αγρότης, λέει: «Σπέρνουμε χωρίς να ξέρουμε αν θα θερίσουμε. Οι κυβερνήσεις, είτε της ΝΔ, είτε του ΠΑΣΟΚ, δε θέλουν την πρόοδο στην αγροτιά». Νέος αγρότης και ο Δ. Τζινούλης, που σημειώνει: «Μας λένε περιμένουμε νερό από την Καρδίτσα. Γιατί, η Καρδίτσα έχει νερό; Αυτά είναι για κατανάλωση να τα ακούν αυτοί που δεν ξέρουν. Αφού δεν υπάρχει κανένα έργο να κρατηθεί το νερό. Ολο το χειμώνα φεύγει».

Ο Β. Μπιμπίλης, επικεφαλής της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» Πλατυκάμπου, τονίζει ότι «εκτός από τις κυβερνήσεις, ευθύνες έχουν και η Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι σημερινές και οι προηγούμενες διότι δε διεκδίκησαν να γίνουν αυτά τα μεγάλα έργα. Οι μικρομεσαίοι αγρότες πρέπει να καταδικάσουν και τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, να δυναμώσουν με την ψήφο τους το ΚΚΕ που είναι το μοναδικό κόμμα που οι προτάσεις του δείχνουν τη λύση στο πρόβλημα της λειψυδρίας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εντείνονται οι ανησυχίες των αγροτών (2002-05-31 00:00:00.0)
Καταστρέφονται οι καλλιέργειες (2001-07-27 00:00:00.0)
Αντί να δώσουν λύση υποκινούν «πόλεμο» για το νερό (2001-07-01 00:00:00.0)
Αγώνας για το νερό (2001-01-18 00:00:00.0)
Εκπέμπει ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ η αγροτιά (2000-08-17 00:00:00.0)
Η Θεσσαλία «διψάει» και εκπέμπει SOS (2000-07-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ