Πέμπτη 18 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ
Αγώνας για το νερό

Σύσκεψη για το πρόβλημα της λειψυδρίας στα Φάρσαλα

Την αγωνιστική τους δράση, για την αντιμετώπιση του προβλήματος της λειψυδρίας, συντονίζουν οι αγρότες της επαρχίας Φαρσάλων απαιτώντας από την κυβέρνηση τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα. Το οξυμένο πρόβλημα της λειψυδρίας συζητήθηκε σε ευρεία σύσκεψη εκατοντάδων αγροτών της επαρχίας που συγκάλεσαν η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Φαρσάλων και στην οποία αποφασίστηκε η συγκρότηση Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα.

Στη σύσκεψη οι αγρότες των Φαρσάλων εξέφρασαν την έντονη ανησυχία και την αγωνία τους για την τύχη των καλλιεργειών τους, εξαιτίας της έλλειψης και της παρατεταμένης ανομβρίας που επιδεινώνει το πρόβλημα. Δεν ξεχνούν, άλλωστε ότι το περασμένο καλοκαίρι χιλιάδες στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών στη Θεσσαλία «κάηκαν» στη Θεσσαλία από την ξηρασία και φοβούνται πως το επόμενο καλοκαίρι η κατάσταση θα είναι ακόμα πιο δραματική. Κατήγγειλαν, δε, ότι την ευθύνη για το πρόβλημα της έλλειψης νερού φέρει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που αρνείται να υλοποιήσει τα μεγάλα και μικρά αρδευτικά και εγγειοβελτιωτικά έργα στην περιοχή, για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα.

Το πρόβλημα της λειψυδρίας στα Φάρσαλα, όπως και σε άλλες περιοχές της Θεσσαλίας, κάθε χρόνο οξύνεται όλο και περισσότερο. Οπως επισημάνθηκε στη σύσκεψη, από τις 160 κρατικές γεωτρήσεις που υπάρχουν στην επαρχία, οι 40 στέρεψαν και χρειάζεται ν' αντικατασταθούν άμεσα, ενώ και στις υπόλοιπες μειώνεται συνεχώς το νερό που παρέχεται. Εξίσου μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν, δε, και οι ιδιωτικές γεωτρήσεις που, επίσης, πρέπει να δοθούν τα κίνητρα για ν' αντικατασταθούν.

Οσον αφορά στα μεγάλα και μικρά έργα που έχουν υποσχεθεί οι εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις, για την υφαρπαγή της ψήφου του αγροτικού κόσμου, υπογραμμίστηκε ότι δεν προχωρούν προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο στόχος της αντιαγροτικής πολιτικής που εφαρμόζεται για ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών. Είναι χαρακτηριστικό ότι το φράγμα του Ενιππέα δεν προχωράει, καθώς η κυβέρνηση επικαλείται το μεγάλο κόστος για τη μη υλοποίησή του, το οποίο μπορεί να ικανοποιήσει τις αρδευτικές ανάγκες 220.000 στρεμμάτων αγροτικών καλλιεργειών. Το ίδιο συμβαίνει και με τα φράγματα στη Σκοπιά Φαρσάλων, όπου μπορούν να ποτιστούν 120.000 στρέμματα στο Δίλοφο, που μπορεί να εξυπηρετήσει τις αρδευτικές ανάγκες 25.000 στρεμμάτων.

Μιλώντας στη σύσκεψη ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Γ. Πατάκης, κατήγγειλε την αντιαγροτική πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων που αρνήθηκαν συνειδητά, όπως αρνείται και σήμερα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, την κατασκευή των μεγάλων έργων (της εκτροπής του Ανω Ρου του Αχελώου, της λίμνης Κάρλα, του φράγματος Σμοκόβου), αλλά και άλλων έργων μικρότερης εμβέλειας, προκειμένου να επισπεύσουν το στόχο του ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών.

Καταλήγοντας ο Γιάννης Πατάκης υπογράμμισε ότι μονόδρομος για τους αγρότες είναι ο αγώνας για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής και την εφαρμογή μιας άλλης σε φιλοαγροτική κατεύθυνση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ