Πέμπτη 18 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Διαστήματος

Αν και ο υπουργός Ανάπτυξης είπε πως  θα αξιοποιηθεί για ειρηνικούς σκοπούς, στην ουσία εντάσσεται στα προγράμματα του ΝΑΤΟ και της ΔΕΕ

Στην υπογραφή συμφωνίας για τη συνεργασία της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (European Space Agency/ESA) προχώρησε χτες o υπουργός Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκης εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης και ο γενικός διευθυντής της ESA Α. Rodota. Η συνεργασία, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, θα αφορά θέματα διαστημικής επιστήμης για ειρηνικούς(;) σκοπούς. Ομως από όσα προέκυψαν στην πορεία των δηλώσεων, συνεπάγεται πως από την εν λόγω συνεργασία θα «θησαυρίσουν», ως επί το πλείστον, κάποιοι διαβόητοι εκπρόσωποι του ελληνικού κεφαλαίου.

Ωστόσο, πέρα από τις αρχικές επισημάνσεις της κυβέρνησης περί του ειρηνικού προσανατολισμού της συγκεκριμένης συνεργασίας, καθίσταται πασιφανές ότι οι κυρίως στόχοι είναι δύο:

Πρώτον, έχει να κάνει με τη σύνδεση και συνεπώς την οικονομική συνδρομή της Ελλάδας στα εξοπλιστικά - κατασκοπευτικά προγράμματα του ΝΑΤΟ και της ΔΕΕ για τους ιμπεριαλιστικούς σκοπούς.

Δεύτερον, επιδιώκει την περαιτέρω χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων του μεγάλου κεφαλαίου.

Οι ιμπεριαλιστικές πλευρές της χτεσινής συμφωνίας αναφέρονται - κωδικοποιημένα βεβαίως - σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Ανάπτυξης. Σ' αυτή μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής: «Η Συμφωνία συνεργασίας της χώρας μας με την ESA καθίσταται ιδιαίτερα σημαντική δεδομένου ότι η ESA εργάζεται από κοινού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χάραξη και υλοποίηση της ευρωπαϊκής στρατηγικής για το διάστημα, το οποίο αποτελεί πλέον έναν από τους σημαντικούς τομείς της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι εφαρμογές της διαστημικής επιστήμης επεκτείνονται σταδιακά και σε θέματα Ευρωπαϊκής Αμυνας και Ασφάλειας»! Η παραπάνω αναφορά καταδεικνύει πως ο βασικός στόχος της συνεργασίας είναι κυρίως η στρατιωτική συνεργασία.

Σ' αυτά τα πλαίσια όμως, επιχειρήσεις όπως η Ιντρακόμ, ΕΑΒ κλπ. θα λάβουν γενναίες επιχορηγήσεις για να ενταχθούν στα διαστημικά προγράμματα και όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης, «οι ενισχύσεις αυτές θα προέλθουν από το πρόγραμμα της "ανταγωνιστικότητας"». Τώρα τι πόσα θα πάρουν είναι άγνωστο, ωστόσο όμως θα πάρουν και από αυτά τα «προγράμματα». Επίσης, όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης, όταν η Ελλάδα γίνει πλήρες μέλος της ESA, θα πληρώνει ετησίως ένα δισεκατομμύριο δραχμές. Προκειμένου να προετοιμαστεί η χώρα μας να γίνει πλήρες μέλος της ESA, το οποίο υπολογίζεται ότι θα «πάρει» δύο χρόνια, θα αναληφθούν σε εθνικό επίπεδο μια σειρά δράσεις, στόχος των οποίων θα είναι η αναβάθμιση της υπάρχουσας υποδομής των επιχειρήσεων και των δημόσιων ερευνητικών κέντρων σε θέματα που σχετίζονται με το διάστημα, όπως δορυφορικές τηλεπικοινωνίες, δορυφορική πλοήγηση, εφαρμογές τηλεπαρατήρησης κλπ.

Επίσης στα τέλη του επόμενου μήνα, θα οργανωθεί στην Αθήνα συνάντηση με τη συμμετοχή αξιωματούχων της ESA, οι οποίοι θα παρουσιάσουν τα προγράμματά τους και τις δυνατότητες συμμετοχής σ' αυτά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ματαίωση κοινών αποστολών, χωριστά η παραπέρα εξερεύνηση (2022-04-16 00:00:00.0)
Προς τερματισμό της ρωσικής συμμετοχής και κατασκευή αυτόνομου τροχιακού σταθμού (2021-04-24 00:00:00.0)
Μνημόνιο συνεργασίας NASA - ESA για την επάνοδο στη Σελήνη (2020-11-07 00:00:00.0)
Προχωρά το σχέδιο «Αρτεμις» της NASA για επιστροφή του ανθρώπου στο φεγγάρι (2020-06-20 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2019-09-18 00:00:00.0)
Διαβεβαιώσεις για στενότερη συνεργασία (2005-07-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ