Πέμπτη 18 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΛΑΜΙΑΣ
Στα πρόθυρα διάλυσης και λουκέτου

Ηδη άρχισαν οι πλειστηριασμοί  περιουσιακών στοιχείων των συνεταιριστών - μελών της  τράπεζας, οι οποίοι είναι μισθοσυντήρητοι και δεν ευθύνονται για την κακοδιοίκηση

Στα πρόθυρα της διάλυσης και του οριστικού κλεισίματος βρίσκεται η «Συνεταιριστική Τράπεζα Λαμίας». Πρόκειται για την παλαιότερη συνεταιριστική τράπεζα και μια από τις παλαιότερες τράπεζες της χώρας, που ιδρύθηκε το 1900, ανέπτυξε μεγάλη δραστηριότητα και αριθμεί 16.000 συνεταίρους. Σήμερα, οι άνθρωποι αυτοί βλέπουν τις περιουσίες τους να εκποιούνται σε πλειστηριασμούς, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί μείζον κοινωνικό πρόβλημα.

Ο κατήφορος της τράπεζας άρχισε από τα μέσα της δεκαετίας του '90 περίπου, όταν- σύμφωνα με τους συνεταιριστές- δημιουργήθηκε «άνοιγμα» 20 δισ. δραχμών, που δεν μπορούσε να καλυφθεί από εισπράξεις δανείων που είχε παραχωρήσει σε μέλη και πελάτες. Το οριστικό χτύπημα, κατ' άλλους συνεταιριστές, επήλθε το 1998, όταν άλλαξε το καθεστώς της και από μη κερδοσκοπικός «Πιστωτικός Συνεταιρισμός» μετατράπηκε σε κερδοσκοπική «Συνεταιριστική Τράπεζα Λαμίας». Η συνεταιριστική τράπεζα από κει και πέρα, μη δυνάμενη να αντεπεξέλθει στα αυξανόμενα προβλήματα ρευστότητας, οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμο. Παράλληλα, πολλά μέλη - συνεταιριστές βλέπουν τις περιουσίες και ιδιοκτησίες τους (υποθήκες έναντι δανείων που έχουν λάβει) να εκποιούνται κάθε Τρίτη σε πλειστηριασμούς. Χτες για παράδειγμα βγήκαν σε πλειστηριασμό 60 σπίτια συνεταίρων. Εκτός από τους συνεταίρους- μέλη της τράπεζας, πρόβλημα έχουν και οι εγγυητές (4 για κάθε δανειολήπτη).

Ολα αυτά βέβαια ήταν εν γνώσει της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία διόρισε τον Απρίλη του 2000 Επίτροπο τον Χαρ. Βασιλαδιώτη αποπέμποντας παράλληλα από τη Συνεταιριστική Τράπεζα τον πρόεδρο και τον γενικό διευθυντή. Από τότε έχουν αλλάξει 2-3 προέδρους, οι οποίοι θήτευαν για δυο τρεις μήνες και παραιτούνταν μην «αντέχοντας» να επωμιστούν το βάρος των «ανομημάτων» της ακολουθούμενης κακοδιοίκησης και κακοδιαχείρισης που, όπως καταγγέλλουν οι συνεταιριστές, είχε αυτά τα αρνητικά αποτελέσματα.

Με την υπόθεση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λαμίας ασχολείται και η Δικαιοσύνη, μετά από μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε η «Κίνηση Συνεταίρων Δανειοληπτών - Εγγυητών - Πελατών Συνεταιριστικής Τράπεζας Λαμίας "Η Αλληλοβοήθεια"». Συγκεκριμένα, η μηνυτήρια αναφορά κατατέθηκε στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Λαμίας, εναντίον των μελών των Διοικητικών και Εποπτικών Συμβουλίων της Τράπεζας, των τελευταίων πενταετιών, καθώς και κατά παντός άλλου υπευθύνου, «για δόλια και πλημμελή άσκηση των καθηκόντων τους από την οποία προήλθαν ζημιές ανυπολόγιστης αξίας στην περιουσία, καθώς επίσης και στο κύρος και τη δημόσια εικόνα της Τράπεζάς μας και κατ' επέκταση και όλων των συνεταίρων».

Μάλιστα, όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου (ημερομηνία 25 Νοέμβρη 2000) του Συλλόγου, αφορμή για την υποβολή της μηνυτήριας αναφοράς αποτελούν οι υποθέσεις δανειοδότησης από την Τράπεζα των εταιριών «Μιχόπουλος και ΣΙΑ ΕΠΕ», Κοινοπραξία ΕΛΙΞ - ΑΤΕ και «Κοφιπλάν». Ετσι, για παράδειγμα κατηγορούνται οι διοικήσεις της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λαμίας, γιατί παραχώρησαν δάνεια ύψους 200 και 300 εκατ. δρχ. σε εταιρίες που έχουν πτωχεύσει σήμερα (αδύνατη η είσπραξή τους) ή γιατί δέχτηκαν υποθήκες πολύ μικρότερες της αξίας των δανείων που παραχώρησε η Τράπεζα. Είναι, επίσης, γεγονός σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, ότι δόθηκαν δάνεια ύψους 6,5 δισ. δρχ. μόνο σε 75 άτομα (φυσικά ή νομικά πρόσωπα), ενώ σε 10.000 συνεταίρους έχουν δοθεί μόνο 1 δισ. δρχ.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αυτή τη στιγμή διακυβεύονται κινητές και ακίνητες περιουσίες πολλών μισθοσυντήρητων γι' αυτό και η περίπτωση έχει αναστατώσει τους κατοίκους, καθώς αφορά πάνω από 40.000 οικογένειες στη Φθιώτιδα και αλλού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνάντηση με τις συνεταιριστικές τράπεζες (2013-02-09 00:00:00.0)
Πρόταση ριζικής διεξόδου (2005-05-06 00:00:00.0)
Τις απαξιώνουν κυβέρνηση και ΑΤΕ (2003-11-12 00:00:00.0)
«Κλειστόν» για μικρομεσαίους αγρότες και συνεταιρισμούς (2000-07-05 00:00:00.0)
Διαλύουν το συνεταιριστικό κίνημα! (1997-08-01 00:00:00.0)
Αντίθετοι με τον πλειστηριασμό της ΑΤΕ (1995-02-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ