Πέμπτη 18 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Προετοιμάζονται για νέες κινητοποιήσεις

Αποφάσεις σε αγωνιστική κατεύθυνση έλαβε χτες το ΔΣ της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας. Πανθεσσαλική σύσκεψη την Τρίτη στη Λάρισα

Νέες δυναμικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ προετοιμάζουν οι αγρότες της Θεσσαλίας, δηλώνοντας αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι την τελική δικαίωση. Σ' αυτή την κατεύθυνση κινούνται και οι αποφάσεις που έλαβε σε χτεσινή συνεδρίασή του το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ), στην οποία συζητήθηκαν τα προβλήματα των αγροτών του νομού, που δημιουργεί, οξύνει και πολλαπλασιάζει η αντιαγροτική πολιτική.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε:

  • Με πρωτοβουλία της ΕΟΑΣΚ και άλλων αγροτικών οργανώσεων την ερχόμενη Τρίτη, 23 Γενάρη, θα πραγματοποιηθεί πανθεσσαλική σύσκεψη στη Λάρισα, στην αίθουσα της Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών, με θέμα το συντονισμό της αγωνιστικής δράσης. Η ΕΟΑΣΚ, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της, θα προτείνει την οργάνωση του αγώνα με συντονισμό της δράσης σε πανθεσσαλικό επίπεδο, αλλά και σε νομαρχιακό το πρώτο δεκαήμερο του Φλεβάρη.
  • Να πραγματοποιηθούν τις επόμενες μέρες στα χωριά της Καρδίτσας επισκέψεις και περιοδείες, με στόχο την ενημέρωση των αγροτών.

Στη χτεσινή συνεδρίαση το ΔΣ της ΕΟΑΣΚ, ιεραρχώντας τα αγροτικά προβλήματα, εκτίμησε ότι το πρόβλημα του βαμβακιού για τη χρονιά που διανύουμε, αλλά και για τα επόμενα χρόνια, είναι το υπ' αριθμόν ένα, καθώς η κυβέρνηση επιμένει στην περαιτέρω μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας και προσανατολίζεται στην επιβολή ποσόστωσης στην παραγωγή κατά παραγωγό.

Το διεκδικητικό πλαίσιο που θέτει η ΕΟΑΣΚ είναι:

1. Να μην υπάρξει μείωση στην καλλιέργεια βαμβακιού και να μην περάσουν τα μέτρα της κυβέρνησης για στρεμματική ποσόστωση στην παραγωγή και πώληση του βαμβακιού.

2. H επιστροφή του προστίμου συνυπευθυνότητας που ανέρχεται στις 131 δρχ. ανά κιλό, όπως έγινε την προηγούμενη περίοδο με το 40 δρχ.

3. Να μη δεχτεί η κυβέρνηση τους περιορισμούς της ΕΕ και την αύξηση του προστίμου συνυπευθυνότητας, αντίθετα να καταργηθεί το πρόστιμο.

4. Να δανειοδοτηθούν όλοι οι αγρότες από την ΑΤΕ για να μπορέσουν να συνεχίσουν την καλλιέργεια.

5. Να ενταχθούν τα αρδευτικά έργα και τα φράγματα της Θεσσαλίας στο Γ` ΚΠΣ και να λάβει πρόνοια η κυβέρνηση σε περίπτωση προβλήματος λειψυδρίας για τη νέα περίοδο να συμπληρώσει το εισόδημα των παραγωγών.

6. Να θεωρηθούν όλα τα βιβλιάρια του ΟΓΑ στους αγρότες και να υπάρξει δωρεάν υγειονομική και φαρμακευτική περίθαλψη.

7. Να ανακοινωθούν και να ισχύσουν άμεσα τα μέτρα για τους νέους αγρότες, με κριτήρια που θα συμπεριλαμβάνουν τους μικρομεσαίους αγρότες.

8. Να γίνεται έλεγχος στις εταιρίες και να μην έχουν το δικαίωμα, όταν θέλουν και όσο θέλουν, ν' αυξάνουν τα μέσα και εφόδια.

9. Να μην καταργηθούν οι τιμές ασφαλείας στα προϊόντα. Σε όσα προϊόντα καταργήθηκε να επανέλθει η τιμή ασφαλείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ