Πέμπτη 18 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
Ακριβαίνουν κι άλλο οι βενζίνες

Νέες τσουχτερές αυξήσεις στις τιμές των βενζινών, που θα ισχύσουν από σήμερα, ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ μειώνονται οι τιμές των πετρελαίων. Συγκεκριμένα, αυξάνεται κατά 6,7 δρχ. το λίτρο η τιμή της βενζίνης σούπερ και κατά 6,8 δρχ. της αμόλυβδης, ενώ μειώνεται κατά 2,1 δρχ. το λίτρο η τιμή του πετρελαίου κίνησης και κατά 3,2 δρχ. του πετρελαίου θέρμανσης.

Με βάση τις παραπάνω αναπροσαρμογές οι «ενδεικτικές τιμές λιανικής πώλησης» των βενζινών για το λεκανοπέδιο της Αττικής και το Νομό Θεσσαλονίκης διαμορφώνονται από το υπουργείο Ανάπτυξης σε 242,40 δρχ. της σούπερ και στις 232,70 δρχ. το λίτρο της αμόλυβδης. Στην Α` ζώνη οι βενζίνες θα πωλούνται περίπου 5 δραχμές πάνω από την ενδεικτική τιμή του λεκανοπεδίου Αθήνας και του Νομού Θεσσαλονίκης και στη Β` ζώνη περίπου 8 δραχμές ακριβότερα.

Στο μεταξύ, με νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι τα μέσα Μάρτη, αυξάνεται κατά 3,5 δρχ. το λίτρο ο ειδικός φόρος κατανάλωσης των βενζινών σούπερ και αμόλυβδης λόγω της ισοτιμίας της δραχμής με το Ευρώ. Ετσι, διαμορφώνεται στις 114,5 δρχ. το λίτρο, από 11 δρχ. που ισχύει σήμερα. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση ενώ ακόμα και με βάση τις οδηγίες της ΕΕ μπορεί να διαμορφώσει τον ειδικό φόρο της αμόλυβδης στις 97,8 δρχ. το λίτρο, εφαρμόζοντας το κατώτατο επιτρεπόμενο όριο που είναι 287 Ευρώ ανά χιλιόλιτρο, επιλέγει να αυξήσει και το φόρο της αμόλυβδης στα υψηλότερα επίπεδα της σούπερ επιβαρύνοντας την πλειοψηφία των καταναλωτών που κάνουν χρήση αμόλυβδης βενζίνης. Κι αυτό, όπως υποστηρίζει, το κάνει στο όνομα της πάταξης του λαθρεμπορίου, προκειμένου, δηλαδή, να αποτραπεί η πώληση αμόλυβδης για σούπερ με κάποια πρόσθετα. Ενώ, την ίδια ώρα, το μεγάλο λαθρεμπόριο στην πηγή του μένει στο απυρόβλητο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ