Παρασκευή 6 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
KKE
Πρόταση ριζικής διεξόδου

Οπως υπογραμμίζει το ΚΚΕ, το ξεπούλημα των συνεταιριστικών εταιριών θα προκαλέσει αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις στους εργαζόμενους και τα μικρομεσαία λαϊκά στρώματα της περιοχής. Στην κατάσταση που διαμορφώνεται σήμερα η ΝΕ Ξάνθης του ΚΚΕ προτείνει μέτωπο πάλης εργατών - αγροτών για διατήρηση του συνεταιριστικού χαρακτήρα, με αίτημα να «μεταβιβαστούν οι μετοχές, που κατέχει η ΑΤΕ, δωρεάν στις Συνεταιριστικές Οργανώσεις, που είναι μέλη των συνεταιριστικών εταιριών». Ταυτόχρονα, επισημαίνει ότι, για να είναι βιώσιμες οι συνεταιριστικές οργανώσεις, οι αλλαγές αυτές πρέπει να συνοδεύονται από βαθύτερες αλλαγές σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο. Η εργατο-αγροτική συμμαχία θα αποτελέσει τη σπονδυλική στήλη του αγώνα για να στηρίξει και να διεκδικήσει την ανάπτυξη της μικρομεσαίας αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής με μοχλό τους παραγωγικούς συνεταιρισμούς, οι οποίοι θα εξυπηρετούν τα συμφέροντα μικρομεσαίων αγροτών, εργαζομένων και όλου του λαού. Απαραίτητη κρίνεται και η κοινωνικοποίηση μεγάλων επιχειρήσεων, π.χ. ΔΕΛΤΑ, ώστε να δημιουργηθούν, συνολικά, οι συνθήκες που θα επιτρέψουν η ανάπτυξη να γίνεται με μοχλό τον παραγωγικό συνεταιρισμό. Η ΝΕ Ξάνθης του ΚΚΕ καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες, εργαζόμενους και επαγγελματίες της περιοχής να ενισχύσουν αποφασιστικά τον αγώνα τους για να ανοίξει ο δρόμος ανατροπής αυτής της πολιτικής, να μπουν τα θεμέλια για τη λαϊκή εξουσία, το Σοσιαλισμό.

Ο παραγωγικός συνεταιρισμός

Στον αντίποδα της μεγάλης καπιταλιστικής αγροτικής εκμετάλλευσης, που υιοθετούν τ' άλλα κόμματα, το ΚΚΕ προτείνει τον παραγωγικό συνεταιρισμό, που μπορεί ν' αποτελέσει τον πυρήνα της ανάπτυξης της γεωργίας με ειδικά μέτρα στήριξης από το κράτος. Ο παραγωγικός συνεταιρισμός μπορεί να επιβιώσει μόνο με Λαϊκή Εξουσία και Λαϊκή Οικονομία. Δε θα έχει καμία σχέση με τον σημερινό συνεταιρισμό και τις Ομάδες Παραγωγών, που κινούνται στα πλαίσια της καπιταλιστικής παραγωγής και αγοράς και χρησιμοποιούνται για το «πέρασμα» της αντιαγροτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης.

Ως προς τη συγκρότηση και λειτουργία του παραγωγικού συνεταιρισμού επισημαίνεται ότι: Συγκροτείται σε εθελοντική βάση, με τη συνένωση μικρών και μεσαίων αγροτών, οι οποίοι προσφέρουν γη και κεφάλαιο σ' όλες τις φάσεις της παραγωγής, από την καλλιεργητική φροντίδα, την παραγωγή ζώων και την προμήθεια γεωργικών εφοδίων, μέχρι τη συσκευασία, τυποποίηση, μεταποίηση και εμπορία της αγροτικής παραγωγής. Ενώ οι συνεταίροι αμείβονται με βάση την εργασία που προσφέρουν και τη γη. Διοικείται δημοκρατικά και με διαφάνεια και ελέγχεται για όλες τις δραστηριότητές του από τους συνεταίρους, αλλά και από το κράτος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ