Παρασκευή 6 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΤΟΠΙΝΓΚ
Κάνει θραύση σε μαθητές και ερασιτέχνες αθλητές

Υπολογίζεται ότι το ποσοστό των μαθητών που κάνουν χρήση αναβολικών ανέρχεται σε 5%

Μεγάλος είναι ο κίνδυνος από τη χρήση αναβολικών στους νέους αθλητές

Sportidea

Μεγάλος είναι ο κίνδυνος από τη χρήση αναβολικών στους νέους αθλητές
Εκρηκτικές διαστάσεις και στη χώρα μας παίρνει η χρήση αναβολικών στο μαθητικό πληθυσμό και σε ερασιτέχνες αθλητές που δεν κάνουν πρωταθλητισμό.

Το ποσοστό των μαθητών που κάνουν χρήση αναβολικών ανέρχεται σε 5% σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία έρευνας της Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών που δόθηκαν χτες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, το 5-11% των αγοριών και το 0,5-2,5% των κοριτσιών στις χρησιμοποιούν αναβολικά στεροειδή.

Οπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου, περίπου το 50% των νέων ξεκινούν τη χρήση πριν από την ηλικία των 16 ετών, ενώ η μέση ηλικία έναρξης είναι τα 14 έτη. Οι νέοι δε γνωρίζουν τις επιπτώσεις των ουσιών αυτών για την υγεία τους και ενθαρρύνονται στη χρήση έχοντας σαν παράδειγμα διάσημους αθλητές - πρότυπα για τη νεολαία - που φέρονται ως χρήστες. «Στην πραγματικότητα, ελάχιστες από τις ουσίες αυτές μπορούν να βελτιώσουν την αθλητική απόδοση, ενώ το σίγουρο είναι ότι έχουν σημαντικές αρνητικές και συχνά μη αναστρέψιμες για τον οργανισμό συνέπειες», υπογραμμίστηκε στη συνέντευξη Τύπου και τονίστηκε: «Οι παρενέργειές τους είναι πολλές και σημαντικές. Στους εφήβους ιδιαίτερη σημασία έχει η πρόωρη σύγκλιση των επιφύσεων, με αποτέλεσμα το χαμηλό τελικό ανάστημα».

Αλλες σημαντικές παρενέργειες είναι: Η μη αναστρέψιμη αρρενοποίηση των κοριτσιών. Η ολιγοσπερμία. Η ατροφία των όρχεων και η γυναικομαστία στους άνδρες. Η ηπατική επιβάρυνση, η υπεργλυκαιμία και η υπέρταση.

Τέλος, προκαλούνται και ψυχικές διαταραχές (εξάρτηση, κατάθλιψη, επιθετικότητα).

«Αρρώστια» και με τα κινητά

Το 80% των μαθητών του Γυμνασίου και του Λυκείου και το 12% του Δημοτικού στη χώρα μας, διαθέτουν κινητό τηλέφωνο, ενώ το 65% απ' αυτούς δηλώνει ότι το χρησιμοποιεί ακόμη και κατά τη διάρκεια του μαθήματος, αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου.

Σαφής απάντηση για το πόσο επιβλαβής όμως είναι η χρήση του κινητού τηλεφώνου για την υγεία και την σωματική ανάπτυξη των παιδιών, δε δόθηκε απ' τους επιστήμονες καθώς τα αποτελέσματα των μελετών που έχουν γίνει μέχρι σήμερα είναι αντιφατικά. Ωστόσο όμως οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι γονείς πρέπει να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα σε ό,τι αφορά στη χρήση των κινητών από τα παιδιά τους.

Τα κινητά τηλέφωνα είναι συσκευές εκπομπής και λήψης ραδιοκυμάτων (δηλαδή μη ιονίζουσας ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας), που φέρουν την κεραία ενσωματωμένη μέσα στη συσκευή.

Με την συσκευή του κινητού εκτίθεται κατά κύριο λόγο το κεφάλι αυτού που τηλεφωνεί, το οποίο απορροφά το 60% της εκπεμπόμενης ακτινοβολίας. Ο υπολογισμός της ακτινοβολίας που απορροφά το σώμα μας από το συγκεκριμένο κινητό που χρησιμοποιείται είναι δυνατό να υπολογιστεί αντικειμενικά και εκφράζεται με τον συντελεστή SAR (Ειδικός Βαθμός Απορρόφησης). Για να είναι ασφαλές ένα κινητό θα πρέπει ο συντελεστής SAR να είναι όσο γίνεται μικρότερος από το όριο του 2 W /kg που έχει καθοριστεί διεθνώς.

Τα προληπτικά μέτρα που προτείνουν οι επιστήμονες και θα πρέπει να παίρνουν οι γονείς είναι:

  • Μην αγοράζετε και μη δίνετε κινητά τηλέφωνα σε παιδιά μικρότερα των 8 χρόνων.
  • Πριν από την αγορά του κινητού ζητήστε να σας αναφέρουν τον SAR του μοντέλου.
  • Τα παιδιά θα πρέπει να μιλούν στο κινητό τηλέφωνο όσο το δυνατό λιγότερο.
  • Να προτιμούν τα SMS και τις συσκευές Hands Free (σ.σ. ακουστικό).
  • Να μη χρησιμοποιούν το κινητό στο αυτοκίνητο και στο σχολείο.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ