Κυριακή 29 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Το ΚΚΕ για την αντιμετώπιση του προβλήματος

Το ΚΚΕ, εδώ και πολλά χρόνια, έγκαιρα και έγκυρα έχει επισημάνει ότι το πρόβλημα της λειψυδρίας έχει πολιτικές αιτίες και θα οξύνεται όσο κυριαρχούν οι πολιτικές δυνάμεις που είναι υπεύθυνες, προβάλλοντας, ταυτόχρονα, τη μοναδική, ρεαλιστική και επιστημονικά τεκμηριωμένη πρόταση διεξόδου του Κόμματος για την αντιμετώπισή του. Θεωρεί ότι το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα και η διαχείρισή του απαιτεί κεντρικό σχεδιασμό και κοινωνικό έλεγχο, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει στα πλαίσια του εκμεταλλευτικού συστήματος και των νόμων της αγοράς, αλλά στα πλαίσια της Λαϊκής Εξουσίας και της Λαϊκής Οικονομίας.

Ο βασικός άξονας της πολιτικής του πρότασης είναι η δημιουργία κρατικού φορέα διαχείρισης του νερού, η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων και η υλοποίηση των απαραίτητων έργων υποδομής για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα, έτσι ώστε το νερό ως φυσικό αγαθό να είναι αρκετό να ανταποκριθεί σε όλες τις παραγωγικές δραστηριότητες και ζωτικές ανάγκες του λαού.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση έχει πάρει πολλές πρωτοβουλίες, καλώντας τους μικρομεσαίους αγρότες και το λαό να παλέψουν για:

  • Την επεξεργασία ολοκληρωμένης υδατικής πολιτικής που θα αφορά στην έρευνα, στην προστασία, στις χρήσεις και στην ορθολογική αξιοποίηση των υδάτινων αποθεμάτων στο σύνολο της επικράτειας και κατά υδατικό διαμέρισμα.
  • Τη δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου, που θα αντιμετωπίζει το νερό ως φυσικό πόρο ζωτικής σημασίας για τον άνθρωπο, τη φύση και την ανάπτυξη της κοινωνίας, που σημαίνει ότι το νερό αποτελεί κοινωνική ιδιοκτησία και τελεί υπό κρατικό έλεγχο και διαχείριση.
  • Το σχεδιασμό και την υλοποίηση όλων των αναγκαίων εγγειοβελτιωτικών και άλλων έργων υποδομής που θα αμβλύνουν και θα αντιμετωπίσουν την εμφάνιση φαινομένων λειψυδρίας.
  • Την προγραμματισμένη ένταξη της χρήσης των υδάτινων πόρων στα πλαίσια μιας σχεδιασμένης αναπτυξιακής πολιτικής με καθορισμένες χρήσεις για συγκεκριμένους στόχους, με σχεδιασμένες ποσοτικές και ποιοτικές παραμέτρους.
  • Μέτρα προστασίας της ποιότητας των νερών με ορθολογική χρήση των λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων.
  • Την προστασία των δασών που ευνοεί τη συγκράτηση των νερών για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα.
Για τη Θεσσαλία

Χρειάζεται να ενταθεί η πάλη, μεταξύ των άλλων, για:

-- Την υλοποίηση των έργων εκτροπής του Ανω Ρου του Αχελώου, επανασύστασης της λίμνης Κάρλας, αξιοποίησης των νερών του Σμοκόβου και του Ταυρωπού, καθώς και την κατασκευή δεκάδων άλλων μικρών και μεγάλων φραγμάτων.

-- Να γίνουν άμεσα επιδιορθώσεις στα παλιά και να κατασκευαστούν νέα σύγχρονα δίκτυα ύδρευσης, άρδευσης, ώστε να περιοριστούν οι απώλειες νερού καθ' οδόν.

-- Την άμεση καταβολή αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ στο 100% των ζημιών στις καλλιέργειες από τη λειψυδρία.

-- Διευκόλυνση των πληγέντων παραγωγών από την ΑΤΕ σε νέα και παλαιά χρέη χωρίς επιβαρύνσεις.

-- Η ΔΕΗ να παρέχει ρεύμα στους αγρότες, ώστε να ποτίζουν όταν και όσο χρειάζεται τα χωράφια τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ