ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Ιούλη 2007
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΚ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ
Μουσείο για τα θύματα του ιμπεριαλισμού

ΚΙΕΒΟ.--

Το Μουσείο για τα θύματα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού αναμένεται να «ανοίξει» τον ερχόμενο μήνα στη Σιμφερόπολη της Κριμαίας, ως απάντηση στο μνημείο που εγκαινίασε πρόσφατα ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, για τα «θύματα των κομμουνιστικών καθεστώτων» στην Ουάσιγκτον.

Ο βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας, Λεονίντ Γκρατς, δήλωσε ότι το μουσείο για τα θύματα του ιμπεριαλισμού θα είναι «μια μεγάλη σκηνή όπου θα παρουσιάζεται ολόκληρη η περίοδος, από τις σφαγές των ιθαγενών Αμερικανών μέχρι και τις φυλετικές διακρίσεις στην Αμερική που συνεχίζονται μέχρι και τις μέρες μας». Ο ίδιος τόνισε ότι το μουσείο θα παραμένει μόνιμα στη Σιμφερόπολη, ενώ μια κινητή έκθεση θα περιοδεύσει στις βασικές πόλεις της Κριμαίας και θα αποτελείται από φωτογραφίες, χάρτες και αντίγραφα ντοκουμέντων που θα δείχνουν τα εγκλήματα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού.

Υπενθυμίζεται ότι, πριν από ένα μήνα, το ΚΚ Ουκρανίας είχε προτείνει τη δημιουργία του συγκεκριμένου μουσείου, ενώ παράλληλα, αντιδρώντας στο μουσείο για τα «θύματα των κομμουνιστικών καθεστώτων» της κυβέρνησης των ΗΠΑ, είχε τονίσει ότι αποδεικνύει το γεγονός ότι δε σέβεται την ιστορία, τον πολιτισμό και τις παραδόσεις άλλων χωρών και ότι αποτελεί ενέργεια ώστε να ευχαριστήσει τον «υποτελή» της, Ουκρανό Πρόεδρο, Βίκτορ Γιουσένκο. Τότε, ο Ουκρανός βουλευτής είχε υπογραμμίσει ότι «ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός, αρχίζοντας από την εξόντωση των ιθαγενών Αμερικανών μέχρι τους εγκληματικούς πολέμους στο Βιετνάμ, στη Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν και το Ιράκ έχει προκαλέσει ουσιαστικά περισσότερους θανάτους απ' ό,τι ισχυρίζονται οι λεγόμενες "πορτοκαλί δυνάμεις" και οι αφέντες τους πέρα από τον ωκεανό ότι έχει προκαλέσει ο κομμουνισμός».

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Νέο αιματοκύλισμα

Στιγμές σαν κι αυτή, με τους Ιρακινούς να χαίρονται, διάλεξαν οι εγκληματίες για να σπείρουν το θάνατο

Associated Press

Στιγμές σαν κι αυτή, με τους Ιρακινούς να χαίρονται, διάλεξαν οι εγκληματίες για να σπείρουν το θάνατο
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Στο αίμα πνίγηκαν και οι πανηγυρισμοί των Ιρακινών για την πρόκριση της εθνικής τους ομάδας ποδοσφαίρου στον τελικό του Κυπέλλου Ασίας. Παρά την παρότρυνση των αρχών να μην συγκεντρωθούν πολίτες, χιλιάδες κάτοικοι της Βαγδάτης ξεχύθηκαν στους δρόμους, προσπαθώντας, προφανώς, να ξεχάσουν έστω και για λίγο την τραγική καθημερινότητα της κατοχής.

Εντούτοις, ούτε αυτό κατάφεραν. Δύο επιθέσεις καμικάζι με παγιδευμένα αυτοκίνητα κατά του πλήθους σε δύο διαφορετικές συνοικίες της πρωτεύουσας προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 50 πολιτών και τραυμάτισαν τουλάχιστον 135. Και αναμενόταν ο απολογισμός να αυξηθεί περαιτέρω. Πρόκειται για άλλο ένα τραγικό συμβάν της ανεξέλεγκτης βίας, που καμία σχέση δεν έχει με το νόμιμο δικαίωμα του ιρακινού λαού στην αντίσταση στην κατοχή και εξυπηρετεί άλλους στόχους.

Εκτός αυτών των νεκρών, άλλοι 65 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επιθέσεις σε όλη τη χώρα. Επίσης, δολοφονήθηκε ανώτατος αξιωματικός του στρατού στη Βαγδάτη και στην Καρμπάλα έγινε απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του αρχηγού της τοπικής αστυνομίας.

Κατά τα άλλα, ένα από τα μεγαλύτερα σουνιτικά κόμματα, το Μέτωπο Ιρακινής Συμφωνίας, ανακοίνωσε ότι αποσύρει τους βουλευτές του από την κυβέρνηση αλ Μάλικι, τονίζοντας ότι «στόχος είναι να σταλεί μήνυμα προς όλους ότι η κυβέρνηση αυτή είναι διχαστική». Τέλος, η Τεχεράνη δήλωνε έτοιμη για συνομιλίες σε επίπεδο υφυπουργών Εξωτερικών με τις ΗΠΑ για το Ιράκ, αλλά η Ουάσιγκτον απέκλεισε, προς το παρόν, το ενδεχόμενο.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αραβικό «σχέδιο ειρήνευσης»

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

«Χείρα ειρήνης» διατείνονται ότι έτειναν προς την ισραηλινή ηγεσία οι υπουργοί Εξωτερικών της Αιγύπτου και της Ιορδανίας, Αχμαντ Αμπντούλ Γκάιτ και Αμπντουλιλά Χατίμπ αντιστοίχως, που πραγματοποίησαν, χθες, ιστορική επίσκεψη στο Ισραήλ. Στόχος της επίσκεψης των δύο υπουργών είναι η παρουσίαση στην ισραηλινή κυβέρνηση του «σχεδίου ειρήνης» που επανέφερε στο προσκήνιο ο Αραβικός Σύνδεσμος.

Το σχέδιο προβλέπει, σε γενικές γραμμές, πλήρη εξομάλυνση των ισραηλινο-αραβικών σχέσεων μετά από ολική ισραηλινή αποχώρηση από όλα τα κατεχόμενα αραβικά εδάφη, την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ και την επίτευξη «μιας κοινά αποδεκτής» διευθέτησης για τους Παλαιστινίους πρόσφυγες. Οι Γκάιτ και Χατίμπ τόνισαν ότι στόχος του σχεδίου δεν είναι να υποκαταστήσει τις ισραηλινο-παλαιστινιακές συνομιλίες, αλλά να τις συμπληρώσει. Η διευκρίνιση αυτή ήρθε τη στιγμή που ο ισραηλινός Τύπος υποστήριζε ότι οι Ολμέρτ και Αμπάς συμφώνησαν να «διαπραγματευτούν μια συμφωνία αρχών για τα στάδια ίδρυσης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους».

Η ισραηλινή πλευρά αρκέστηκε να δηλώσει διατεθειμένη να «εξετάσει το σχέδιο», αν και παλαιότερα το είχε συλλήβδην απορρίψει. Από την πλευρά του, πάντως, ο γγ του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα καθιστούσε σαφές ότι οι δύο υπουργοί δε διαπραγματεύονται υπό την αιγίδα του Συνδέσμου, αλλά πήραν μια πρωτοβουλία «που υποστηρίζεται».

ΛΙΒΑΝΟΣ
Προέλαση στο Ναχρ αλ Μπάρεντ

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Σε ένα μικρό κομμάτι του παλαιστινιακού προσφυγικού καταυλισμού Ναχρ αλ Μπάρεντ έχουν, πλέον, εγκλωβίσει τους μαχητές της ισλαμιστικής «Φάταχ αλ Ισλάμ», τα λιβανικά στρατεύματα. Χτες, άρματα μάχης και θωρακισμένα οχήματα θεάθηκαν να προχωρούν περαιτέρω εντός του καταυλισμού σε αυτό που πηγές προσκείμενες στη στρατιωτική ηγεσία ονόμαζαν «έναρξη του τελικού σταδίου εκκαθάρισης της Φάταχ αλ Ισλάμ». Κατά ορισμένες πληροφορίες, αρκετά πτώματα μαχητών εντοπίστηκαν από τον προελαύνοντα λιβανικό στρατό, αλλά επισήμως ανακοινώθηκε ο θάνατος 4 μαχητών.

Την ίδια ώρα, στο νότο, ένας Γάλλος στρατιώτης της πολυεθνούς δύναμης - UNIFIL σκοτωνόταν κατά τη διάρκεια επιχείρησης εξουδετέρωσης ρουκετών και όλμων που έχουν απομείνει σε περιοχές κοντά στην πόλη Νακούρα από την περσινή ισραηλινή επιδρομή. Ο Γάλλος σκοτώθηκε από έκρηξη ισραηλινής ρουκέτας.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Ξεκίνησαν οι εκτελέσεις

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

«Σκοτσέζικο ντους» επιχειρούν στην κυβέρνηση της Νότιας Κορέας, οι Ταλιμπάν, προκειμένου να υποχρεώσουν την κυβέρνηση του Αφγανιστάν να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους. Χτες εκτέλεσαν τον έναν από τους 23 Νοτιοκορεάτες ομήρους, που κρατούνται στην αφγανική επαρχία Γάζνι, το πτώμα του οποίου βρέθηκε από τις αφγανικές αρχές, με 10 σφαίρες, ενώ απελευθέρωσαν οκτώ άλλους, ανανεώνοντας το τελεσίγραφο προς τη Σεούλ, μέχρι τις 23.30 της Τετάρτης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των Ταλιμπάν, η εκτέλεση έγινε γιατί η αφγανική κυβέρνηση δεν είναι «έντιμη στις διαπραγματεύσεις της», σημειώνοντας ότι αν μέχρι χτες το βράδυ δεν ικανοποιούνταν, θα ξεκινούσαν τις εκτελέσεις και των υπόλοιπων ομήρων.

Παράλληλα, αφέθηκε ελεύθερος Γερμανός δημοσιογράφος και ο Αφγανός μεταφραστής του, που είχαν αιχμαλωτιστεί, το βράδυ της Τρίτης, χωρίς αντάλλαγμα ή καταβολή λύτρων, χάρη στη μεσολάβηση των φυλάρχων, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές της χώρας.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι, χτες, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Μάσιμο Ντ' Αλέμα, τάχθηκε υπέρ της απόσυρσης των δυνάμεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, από το Αφγανιστάν, καθώς αλληλοκαλύπτονται, δεν υπάρχει συντονισμός και είναι επικίνδυνες για το λαό του Αφγανιστάν.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ενίσχυση «αντιτρομοκρατικών» νόμων

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Την πρόθεσή του να υιοθετηθούν πιο σκληροί αντιτρομοκρατικοί νόμοι ανακοίνωσε χτες ο Βρετανός πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν, υποστηρίζοντας ότι η αστυνομία χρειάζεται ακόμα πιο ενισχυμένες εξουσίες για την κράτηση και την ανάκριση φερόμενων υπόπτων για τρομοκρατικές ενέργειες.

Μιλώντας στα μέλη του Κοινοβουλίου, ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να επεκταθεί η χρονική περίοδος που μπορεί η αστυνομία να ανακρίνει υπόπτους για τρομοκρατικές επιθέσεις. Σήμερα η νομοθεσία προβλέπει την απελευθέρωσή τους μέσα σε 28 μέρες αν δεν απαγγελθεί κάποια κατηγορία. Μια άλλη τροποποίηση αφορά τη δυνατότητα να συνεχίσει η αστυνομία την ανάκρισή της και μετά την απαγγελία κατηγοριών. Ο Μπράουν έτσι δίνει το στίγμα του και συνεχίζει στα χνάρια του προκατόχου του Τόνι Μπλερ.

ΛΙΒΥΗ - ΓΑΛΛΙΑ
Συζητούν περαιτέρω «συνεργασία»

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Την πρώτη του συνάντηση με τον Λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι είχε, χτες βράδυ, ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, που έφθασε στη Λιβύη περίπου ένα εικοσιτετράωρο μετά την απελευθέρωση των πέντε Βούλγαρων νοσοκόμων και του Παλαιστινίου γιατρού, στο τελικό στάδιο της οποίας σημαντικότατο ρόλο διαδραμάτισε η σύζυγος του Σαρκοζί, Σεσίλια, μαζί με την επίτροπο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Μπενίτα Φερέρο Βαλντέρ. Ο Σαρκοζί είχε θέσει ως όρο πραγματοποίησης της επίσκεψής του την απελευθέρωση των έξι.

Σύμφωνα με λιβυκές διπλωματικές πηγές, οι Σαρκοζί και Καντάφι θα υπογράψουν συμφωνία για συνεργασία στο στρατιωτικό και βιομηχανικό τομέα, ενώ θα εξεταστούν και οι δυνατότητες ενίσχυσης της εμπορικής και οικονομικής τους συνεργασίας. Αργά το βράδυ, ανακοινώθηκε ότι υπογράφτηκε συμφωνία για την κατασκευή ενός πυρηνικού αντιδραστήρα «με στόχο την αφαλάτωση νερού προκειμένου να γίνει πόσιμο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ