ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Ιούλη 2007
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΙΛΟΣ «ΛΟΥΗΣ»
Με πλοίο - κάτεργο αντικατέστησε το SEA DIAMOND

Τις άθλιες εργασιακές σχέσεις για το πλήρωμα του κρουαζιερόπλοιου CRYSTAL καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ

Τα απομεινάρια από το ναυάγιο του SEA DIAMOND: Οι σωσίβιες λέμβοι του κρουαζιερόπλοιου στη Ζώνη του Περάματος
Τα απομεινάρια από το ναυάγιο του SEA DIAMOND: Οι σωσίβιες λέμβοι του κρουαζιερόπλοιου στη Ζώνη του Περάματος
Τέσσερις μήνες μετά το ναυάγιο του SEA DIAMOND της εταιρείας LUIS, το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και ο εφοπλιστής Λουίζος συνεχίζουν να προκαλούν, έχοντας αντικαταστήσει το ναυαγισμένο κρουαζιερόπλοιο με το πλοίο CRYSTAL, σημαίας Μπαχάμας, όπου οι συνθήκες εργασίας, ένας από τα βασικά στοιχεία που ανέδειξε το ναυάγιο στη Σαντορίνη, είναι ακόμα χειρότερες από εκείνες που επικρατούσαν στο SEA DIAMOND.

Οπως καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, το πλοίο CRYSTAL απασχολεί στο σύνολό τους 416 ναυτεργάτες από 25 διαφορετικές εθνικότητες, οι οποίοι είναι χαμηλόμισθοι, ανασφάλιστοι, χωρίς συγκροτημένα δικαιώματα και συνδικαλιστική εκπροσώπηση, χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, με μισθούς από τη χώρα προέλευσής τους, που προωθούνται από κύκλωμα δουλεμπόρων και εργάζονται σε συνθήκες σύγχρονης γαλέρας, με σοβαρότατους κινδύνους για την ασφάλεια των επιβαινόντων, των ίδιων και του πλοίου. Το 25% περίπου του πληρώματος, 106 τον αριθμό, αποτελείται από Ελληνες ναυτεργάτες οι οποίοι εργάζονται ανασφάλιστοι, χωρίς κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα, γιατί ο όμιλος «Λούης» δεν έχει ασφαλίσει το πλήρωμα στο ΝΑΤ.

Υπενθυμίζεται ότι στο SEA DIAMOND, το οποίο τον περασμένο Απρίλη βούλιαξε στις ακτές της Σαντορίνης παρασέρνοντας στο θάνατο δυο Γάλλους τουρίστες και βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή περίπου 1.600 ανθρώπων, ο εφοπλιστής Λουίζος, κάνοντας χρήση του κατάπτυστου νόμου περί εγκριτικών πράξεων, που το 2005 είχε θέσει σε εφαρμογή για τα κρουαζιερόπλοια ο Μ. Κεφαλογιάννης, είχε ναυτολογήσει σε σύνολο 391 ναυτεργατών 117 Ελληνες και 274 ναυτεργάτες, κύρια από Νεπάλ και Βιρμανία, χωρίς συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα, ασυνδικάλιστους, με μισθούς από τη χώρα προέλευσης, χωρίς να μπορούν να διαμαρτυρηθούν για τα εξαντλητικά ωράρια. Αυτό το πλήρωμα είχε να διαχειριστεί ο πλοίαρχος την κρίσιμη στιγμή της πρόσκρουσης και της επιχείρησης διάσωσης, με δεδομένες τις πρόσθετες δυσκολίες που σημαίνει για τη συνεννόηση η έλλειψη κοινής γλώσσας επικοινωνίας.

Η πολιτική που στηρίζει τους εφοπλιστές και τα κέρδη τους είναι επικίνδυνη για την ασφάλεια των πλοίων και την ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα, καταγγέλλουν τα σωματεία και καλούν τους ναυτεργάτες και τους εργαζόμενους να αγωνιστούν ενάντια σ' αυτή την πολιτική. Παράλληλα, απαιτούν από το ΥΕΝ να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να γίνει άμεση ασφάλιση του πλοίου στο ΝΑΤ, να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι και παρεμβάσεις για να εξασφαλιστεί η αξιοπλοΐα του.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
Αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση της ανακύκλωσης

Απεργία χτες ενάντια στην απόφαση της πλειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο

Την εφαρμογή της απόφασης της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου - ΣΥΝ, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ - να ιδιωτικοποιήσει την ανακύκλωση των απορριμμάτων, εμπόδισαν χτες οι εργαζόμενοι του Δήμου πραγματοποιώντας 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στο γκαράζ των απορριμματοφόρων. Ταυτόχρονα, προειδοποίησαν ότι σε περίπτωση που η δημοτική αρχή επιχειρήσει και πάλι την εφαρμογή της απόφασης αυτής θα προχωρήσουν άμεσα σε νέες απεργίες. Στο πλάι των εργαζομένων βρέθηκε ο Γ. Καταχανάς, επικεφαλής της ΔΑΣ ΟΤΑ και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους ΟΤΑ. Ακόμα, ο Δ. Αγκαβανάκης, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ενωτική Αγωνιστική Πορεία» που διαφώνησε με την απόφαση αυτή και που, όπως και οι εργαζόμενοι, απαιτεί να δημιουργηθεί ενιαίος, αποκλειστικά δημόσιος φορέας για την ανακύκλωση.

Υπενθυμίζεται ότι μετά από πρόταση του δημάρχου (στηρίζεται από το ΣΥΝ), η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου αποφάσισαν να αναθέσουν την ανακύκλωση απορριμμάτων στην ιδιωτική εταιρεία «Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης και Ανακύκλωσης ΑΕ» (ΕΕΑΑ). Η συμφωνία περιλαμβάνει την υποχρέωση του δήμου να παρέχει στην εταιρεία τα καύσιμα των απορριμματοφόρων που θα μεταφέρουν στον ιδιώτη τα ανακυκλώσιμα υλικά και το εργατικό προσωπικό του δήμου το οποίο θα συλλέγει για την εταιρεία τα προς ανακύκλωση απορρίμματα. Γεγονός που, μεταξύ άλλων, θα επιβαρύνει με νέο χαράτσι τους δημότες.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΩΝ
Κινδυνεύει με οικονομικό στραγγαλισμό

Με λουκέτο απειλείται ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Συνταξιούχων Σιδηροδρομικών εξαιτίας του σοβαρού οικονομικού προβλήματος που αντιμετωπίζει. Το πρόβλημα οφείλεται στην πρωτοφανή ενέργεια της διοίκησης του Ταμείου Ασφάλισης Προσωπικού ΟΤΕ (ΤΑΠ ΟΤΕ, στο οποίο ασφαλίζονται και παίρνουν σύνταξη οι εργαζόμενοι των ΟΣΕ, ΟΤΕ και ΕΛΤΑ) να μην αποδίδει στο Σύνδεσμο τις συνδρομές των συνταξιούχων που παρακρατά για λογαριασμό του.

Ο Σύνδεσμος ιδρύθηκε το 1991 και μέχρι το Μάρτη του 2006 απαριθμούσε 3.578 μέλη. Τον Οκτώβρη του 2005 η διοίκηση του ΤΑΠ ΟΤΕ διέγραψε από τις καταστάσεις του Ταμείου όλα τα μέλη του Συνδέσμου και ζήτησε την υποβολή νέων αιτήσεων εγγραφής μελών με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής τους. Παρά τις σοβαρές δυσκολίες ο Σύνδεσμος κατάφερε να συγκεντρώσει πάνω από 1.000 αιτήσεις που κατέθεσε στο Ταμείο, το Γενάρη του 2007. Παρά το γεγονός ότι οι συνδρομές των μελών έχουν κρατηθεί από το Ταμείο η διοίκηση δεν τις έχει αποδώσει στο Σύνδεσμο.

Ιδιαίτερα σοβαρό είναι και το γεγονός ότι η διοίκηση παρακρατούσε τις εισφορές και των «παλιών» μελών του Συνδέσμου (δηλαδή των 3.578) από το Μάρτη του 2003 μέχρι και το Σεπτέμβρη του 2006, οι οποίες βρίσκονται στο ΤΑΠ ΟΤΕ χωρίς κανείς να γνωρίζει πώς «αξιοποιούνται». Η στάση της διοίκησης του ΤΑΠ ΟΤΕ προκαλεί σοβαρά ερωτήματα για το ποιοι είναι οι πραγματικοί στόχοι της.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΜΑΚ ΝΤΟΝΑΛΝΤΣ: Την προσπάθεια της επιχείρησης Μακ Ντόναλντς να μεταθέσει εργαζόμενη από το κατάστημα της Ομόνοιας στο κατάστημα του Αλίμου ματαίωσε με χτεσινή παρέμβασή του το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού Αθήνας. Η προσπάθεια της επιχείρησης αποτελεί μέρος της γενικότερης αντεργατικής πρακτικής της, την οποία είχε δημοσιοποιήσει στις 9 Ιούνη 2007 ο «Ρ». Συγκεκριμένα η πολυεθνική, προκειμένου να μπορεί να επιβάλλει ακόμα χειρότερες σχέσεις εργασίας, αξίωνε μέσα από τις ατομικές συμβάσεις να μην συνδικαλίζονται οι εργαζόμενοι!

ΔΗΜΟΣΙΟ: Αύξηση 30 ευρώ στα επιδόματα των ειδικοτήτων του δημοσίου, των ΟΤΑ και των ΝΠΙΔ του δημοσίου, που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικούς υπολογιστές προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε χτες στη Βουλή και η οποία αναμένεται να ψηφιστεί έως την Πέμπτη. Η τροπολογία κατατέθηκε από τον υπουργό Οικονομίας στο νομοσχέδιο που αφορά τις «Αγορές Χρηματοπιστωτικών Μέσων». Συγκεκριμένα, στα 104 ευρώ αυξάνεται το επίδομα των χειριστών, στα 74 ευρώ το επίδομα των κωδικογράφων και των χειριστών κοπτικών μηχανημάτων και σε 120 ευρώ το επίδομα των ηλεκτρονικών μηχανικών. Συνολικά η δαπάνη φθάνει τα 5.900.000 ευρώ.

ΙΔΡΥΜΑ ΤΥΠΟΥ: Στη διακοπή λειτουργίας και του πιεστηρίου των περιοδικών - μετά από αυτό της εφημερίδας - προχωράει το «Ιδρυμα Τύπου ΑΕ» (που εκδίδει τον «Ελεύθερο Τύπο»), για «λόγους λειτουργικότητας και αποτελεσματικότητας», όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του. Σύμφωνα με την εταιρία, οι εργαζόμενοι στο πιεστήριο θα λάβουν τη νόμιμη αποζημίωση και 7 μηνιαίους μισθούς.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΗΥΚΥ
Να αποσυρθεί τώρα το σχέδιο νόμου

«Ο φορέας που παρέχει υπηρεσίες πληροφορικής στην Κοινωνική Ασφάλιση δεν μπορεί να λειτουργεί με τις λογικές του κέρδους, του ανταγωνισμού και της αγοράς. Δεν μπορεί να είναι οργανισμός μοιράσματος έργων στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Δεν μπορεί να οδηγείται σε εξαγορά του από ιδιώτες». Τα παραπάνω σημειώνει με ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συνεργασία» Κέντρου Ηλεκτρονικού Υπολογιστού Κοινωνικών Υπηρεσιών (ΚΗΥΚΥ) και καταγγέλλει την κυβέρνηση που με σχέδιο νόμου μετατρέπει το Κέντρο από Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, κοινωφελούς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, σε Ανώνυμη Εταιρεία.

Ετσι, γίνεται - σημειώνεται στην ανακοίνωση - το πρώτο βήμα για την είσοδο των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στο χώρο της Κοινωνικής Ασφάλισης που προωθούν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Η Αγωνιστική Συνεργασία απαιτεί να αποσυρθεί το σχέδιο νόμου και καλεί τους εργαζόμενους του ΚΗΥΚΥ «να κλείσουν τα αυτιά τους στις ηττοπαθείς κινδυνολογίες των συνδικαλιστικών δυνάμεων του συμβιβασμού και της υποταγής και να προχωρήσουμε όλοι μαζί τώρα σε έναν αποφασιστικό απεργιακό αγώνα για την απόσυρση του νομοσχεδίου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ