ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Ιούλη 2007
Σελ. /24
Αντιασφαλιστικές ομολογίες...

Προαναγγέλλοντας ότι η νέα αντιασφαλιστική επίθεση θα κλιμακωθεί αμέσως μετά τις εκλογές με συγκεκριμένες νομοθετικές παρεμβάσεις, ο υπουργός Απασχόλησης Β. Μαγγίνας λέει, ανάμεσα σε άλλα, σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία»: «Το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας (...) είναι γεμάτο αδικίες και εξωφρενικές υπερβολές (...) Οι πόροι που απαιτούνται είναι πάντοτε πολύ περισσότεροι από τους πόρους που εισρέουν στο σύστημα (...) Εάν δεν υπήρχαν οι ρυθμίσεις Σουφλιά - Σιούφα του 1990 - 1992, το σύστημα θα είχε ήδη καταρρεύσει».

Πράγματι, το σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης είναι γεμάτο αδικίες και υπερβολές, όπως παρατηρεί και ο Β. Μαγγίνας. Γιατί μόνο σαν αδικία μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι, ύστερα από 35 και 40 χρόνια δουλιάς, το 70% των συνταξιούχων όλων των Ταμείων (συμπεριλαμβανομένου του ΟΓΑ) καλείται να επιβιώσει με κάτω από 500 ευρώ το μήνα. Και μόνο σαν εξωφρενική υπερβολή μπορεί να θεωρηθεί το μόλις 14% των συντάξεων (πλην ΟΓΑ) που είναι σήμερα πάνω από 1.000 ευρώ.

Οπως εξωφρενικό είναι και το γεγονός ότι σύμφωνα με τον Κοινωνικό Προϋπολογισμό η πραγματική εισφορά των λαϊκών στρωμάτων προς την Κοινωνική Ασφάλιση θα αντιστοιχεί φέτος στο 37,5% των συνολικών εσόδων που έχουν οι φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, αυξημένη κατά 83,4% σε σχέση με το 2000 (!) Την ίδια ώρα, η χρηματοδότηση του ΙΚΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό μειώνεται σταθερά και κινείται στο 15% περίπου των συνολικών εσόδων του Ταμείου από το 30% που ήταν στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας. Ενώ η εισφοροδιαφυγή και το χάρισμα των εργοδοτικών χρεών από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ οργιάζουν.

Αυτές είναι οι πραγματικές «αδικίες» και «υπερβολές» του συστήματος. Και η μόνη παρέμβαση που δικαιολογείται είναι αυτή που θα βελτιώνει την κατάσταση προς όφελος των εργαζομένων και των συνταξιούχων, παίρνοντας υπόψη τις πραγματικές ανάγκες τους και όχι τις ανάγκες αύξησης της κερδοφορίας των εργοδοτών. Κάτι τέτοιο είναι όμως στον αντίποδα των σχεδίων της ΝΔ. Γιατί, όπως αποκαλύπτει ο Β. Μαγγίνας, όταν ερωτάται για το αν η κυβέρνηση δεσμεύεται να μην αυξήσει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, «η ανταπόκριση στην προσπάθεια εκμαίευσης τέτοιων "δεσμεύσεων" θα καταγραφόταν ως έλλειψη σοβαρότητας, όταν πρόκειται για ένα τόσο σύνθετο πρόβλημα».

Αλλωστε, και μόνο η επίκληση των νόμων Σουφλιά - Σιούφα (διαχωρισμός ασφαλισμένων σε πριν και μετά το 1993, αύξηση ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65, αύξηση των εισφορών των εργαζομένων κ.ά.), είναι ενδεικτική των αντιδραστικών προθέσεων της ΝΔ. Αυτό το νόμο διατήρησε το ΠΑΣΟΚ και τον αξιοποίησε σαν βάση για την ένταση της αντιασφαλιστικής επίθεσης (βλέπε νόμο Ρέππα), επιβεβαιώνοντας ότι η στρατηγική σύμπλευση με τη ΝΔ και στο συγκεκριμένο ζήτημα, είναι κάτι παραπάνω από δεδομένη.

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με τη σύμπραξη των εκπροσώπων τους στο συνδικαλιστικό κίνημα (ο Β. Μαγγίνας τους μνημονεύει ιδιαιτέρως στη συνέντευξή του) νομοθέτησαν και νομοθετούν υπέρ του κεφαλαίου. Η πολιτική τους είναι αναχρονιστική, βαθιά συντηρητική. Τα μέτρα τους γυρνάνε τους εργαζόμενους δεκαετίες πίσω. Οσο ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αισθάνονται δυνατοί, η επιθετικότητά τους θα αυξάνεται. Είναι καιρός να τους κοπεί η φόρα. Με την αποδυνάμωσή τους στις επερχόμενες εκλογές, με την ενίσχυση του ΚΚΕ. Με την ένταση της πάλης για Κοινωνική Ασφάλιση στο ύψος των πραγματικών, σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ

Η ΚΑΠ και ο «κακός καιρός» της αγροτιάς!

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ο καύσωνας, ο λίβας, η ξηρασία και οι πυρκαγιές έχουν προκαλέσει τεράστιες ζημιές στην αγροτική παραγωγή. Εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες βλέπουν τη σοδειά τους να χάνεται. «Θεοί και δαίμονες» έπεσαν πάνω στη φτωχή αγροτιά να την αποτελειώσουν, καθώς ο «κακός καιρός» έρχεται να ολοκληρώσει το καταστροφικό έργο της νέας ΚΑΠ, η οποία, στα δυο χρόνια εφαρμογής της, αποδεκάτισε το αγροτικό εισόδημα, συντομεύοντας το δρόμο των μικρομεσαίων αγροτών προς το ξεκλήρισμα.

Ελπίδα σωτηρίας δε θα βρουν οι δοκιμαζόμενοι ξωμάχοι στην κυβέρνηση, η οποία, όχι μόνο δε στέκεται αρωγός τους, αλλά θέλει να εκμεταλλευτεί και τον «κακό καιρό» για να προχωρήσει, πιο γρήγορα, την πολιτική ξεπαστρέματος των μικρομεσαίων παραγωγών και παράδοσης της γης και της παραγωγής τους στους αγροτοβιομήχανους. Η ελπίδα σωτηρίας βρίσκεται στον αγώνα για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και την εφαρμογή μιας άλλης, υπέρ των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς και προς όφελος του ελληνικού λαού.

Προϋπόθεση γι' αυτό είναι η αλλαγή των συσχετισμών κατά του δικομματισμού και υπέρ του ΚΚΕ και οι ερχόμενες εκλογές αποτελούν μια καλή ευκαιρία να γίνει ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση...

ΑντιΚΚΕ εμπάθεια

Από το συγκεκριμένο συντάκτη της κυριακάτικης «Ελευθεροτυπίας» έχουμε πολλές φορές εντυπωσιαστεί από τα ...έγκυρα, εμβριθή και απολύτως ...τεκμηριωμένα ρεπορτάζ του. Οπως αυτό την περασμένη Κυριακή με τίτλο «Πες μου πού πας για να πάω κι εγώ». Σε γενικές γραμμές, ο συντάκτης του ισχυρίζεται πως η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ακολουθεί κατά πόδας τον Αλ. Αλαβάνο (!!!), όπου περιοδεύει ο πρόεδρος του ΣΥΝ, σπεύδει αμέσως και η Αλ. Παπαρήγα και ούτε λίγο ούτε πολύ ολόκληρο το ΚΚΕ δεν κάνει άλλη δουλιά απ' το να ...κατασκοπεύει τον Αλαβάνο και να «προβαίνει στις ...κατάλληλες κινήσεις αντιπερισπασμού»! «Διέφυγε», προφανώς, της προσοχής του συντάκτη το γεγονός ότι η Αλ. Παπαρήγα, όπως και όλα τα στελέχη του ΚΚΕ, εδώ και μήνες «οργώνουν» όλη τη χώρα. Οπως κάνουν και στελέχη των άλλων κομμάτων στο πλαίσιο της προεκλογικής δραστηριότητας. Είναι συνεπώς δεδομένο ότι πολλοί θα επισκεφτούν τα ίδια μέρη, κάποιοι θα προηγηθούν κάποιοι θα ακολουθήσουν. Και δεν έφτασε ακόμα ο Σεπτέμβρης, το τελευταίο 20ήμερο των εκλογών!!! Λογικό για όλους, προφανώς όχι για εκείνους που επιμένουν να εξασκούν δημοσιογραφία στη βάση όσων γεννάει η αντιΚΚΕ εμπάθειά τους και ίσως το απωθημένο που δεν έγιναν Ηρακλής Πουαρό...

Διαπιστώσεις...

«Αλαβάνο: Τελευταία είσαι πολύ αντιδεξιός! Δηλαδή... ολίγον υπέρ ΠΑΣΟΚ

***

Με το ΠΑΣΟΚ κλείνετε το μάτι ο ένας στον άλλον, τη στρατηγική σας την κρύβετε, άρα;»...

Αυτά σχολίαζε η σατυρική στήλη του «Τηλέπαθου» του «Ρ» πριν κάμποσες μέρες. Και ενοχλήθηκε σφόδρα η «Αυγή» η οποία την Κυριακή εξεμάνη: «Εγκαλείται ο Αλαβάνος... ως αντιδεξιός (...) σχόλιο του "Ριζοσπάστη" ασκούσε κριτική στον Αλ. Αλαβάνο διότι εσχάτως εμφανίζεται "αντιδεξιός". Δηλαδή, αρκετά αντικυβερνητικός. Κι αυτό κατά το ΚΚΕ αποτελεί μομφή για τον πρόεδρο του ΣΥΝ».

Δύο μικρές επισημάνσεις: 1. Της «Αυγής» προηγήθηκε ο Πρετεντέρης του «Βήματος» με τον ίδιο σχολιασμό που προφανώς της «Αυγής»... της άρεσε και τον αντέγραψε! 2. Οι απανταχού τηλέπαθοι συμπεραίνουν πολλά από το γεγονός ότι καθόλου δεν ενοχλήθηκε η «Αυγή» από το «ολίγον ΠΑΣΟΚ»...

Τα υπόλοιπα σχόλια και συμπεράσματα όλα δικά σας αγαπητοί μας αναγνώστες!

Ολα για την ... επιχειρηματικότητα

Ενα ακόμη νομοσχέδιο, με το οποίο πριμοδοτείται ποικιλοτρόπως από τα κρατικά ταμεία - δηλαδή το υστέρημα των φορολογουμένων - η κερδοσκοπική ασυδοσία του μεγάλου κεφαλαίου, ετοιμάζεται να προωθήσει για ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση της ΝΔ. Πρόκειται για ένα πλέγμα διατάξεων και ρυθμίσεων - την προώθηση των οποίων αξίωναν οι φορείς των μεγαλοεπιχειρηματιών στο όνομα ενίσχυσης της «επιχειρηματικότητας» και «ανταγωνιστικότητας» - που έχουν ενσωματωθεί στο σχέδιο νόμου για την «Ανάπτυξη των Επιχειρηματικών Πάρκων».

Με το εν λόγω νομοσχέδιο, η κυβέρνηση φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την ελλιπή οργάνωση του «χωροταξικού σχεδιασμού», κενά ή ασάφειες του ν. 2545/97, τις πολύπλοκες και χρονοβόρες διαδικασίες και άλλα προβλήματα (μεταξύ αυτών και εμπόδια στην κερδοσκοπική ασυδοσία) που συναντούσαν οι βιομήχανοι και άλλοι επιχειρηματίες.

Επιχειρώντας να «χρυσώσει το χάπι» της κυβερνητικής πολιτικής - που προσφέρει «γην και ύδωρ» στο μεγάλο κεφάλαιο - πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης υποστηρίζει πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα «συμβάλει σημαντικά στην προώθηση της επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας».

Αντί άλλου σχολίου, εδώ ισχύει το γνωστό πως «αν δεν παινέψεις το σπίτι σου (σ.σ. την πολιτική που εφαρμόζεις) θα πέσει να σε πλακώσει»!

Δικομματική κοροϊδία

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΕΧΕΙ ΚΑΕΙ το σπίτι σου. Το χωριό σου, που ήταν ένας μικρός δασικός παράδεισος, έχει μετατραπεί σε «κρανίου τόπο». Κάθεσε και υπολογίζεις τα δάνεια που πρέπει να πάρεις για να ξαναχτίσεις το μαγαζάκι σου...

Το μόνο που σου λείπει είναι να δεις μπροστά σου τον Προκόπη Παυλόπουλο και τον Ευάγγελο Βενιζέλο και να αρχίσουν να σου βγάζουν λόγο. Με κουστωδία μάλιστα από τηλεοπτικές κάμερες και χίλιους δυο παράγοντες.

Δεν ξέρουμε πώς το έχουν αντιληφθεί το όλο θέμα τα δύο αυτά κόμματα, αλλά τους βεβαιώνουμε ότι η παρουσία των στελεχών τους όπου έχει ξεσπάσει πυρκαγιά δεν αποτελεί παρηγοριά για τον κόσμο. Μάλλον ταλαιπωρία είναι, για να μην πούμε και κοροϊδία.

Πιστεύουν ότι δεν καταλαβαίνει ο μέσος Ελληνας ποιος στην πραγματικότητα φταίει για τις πυρκαγιές; Δε γνωρίζουν με ποιανού τους νόμους καταπατιούνται τα δάση; Δεν ξέρει ότι αυτές οι επισκέψεις είναι για το προεκλογικό θεαθήναι και στη συνέχεια οι υποσχέσεις θα εξανεμιστούν;

Ας μην παίζουν με τον πόνο των ανθρώπων λοιπόν. Ας συνεχίσουν τις εμφανίσεις τους στα τηλεοπτικά παράθυρα όπου μπορούν να τους ...μουτζώνουν όλοι με την ησυχία τους.

ΟΙ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΙ ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ βροχές για το επόμενο διάστημα. Σε περίπτωση που βγουν αληθινοί (γιατί έτσι που έχει γίνει ο καιρός τίποτε δεν είναι βέβαιο) θυμίζουμε στους κυβερνώντες ότι στις περισσότερες πόλεις της χώρας δεν υφίσταται η υποδομή για να αντιμετωπιστούν ξαφνικές καταιγίδες.

Τα φρεάτια είναι κλειστά, ή καλυμμένα ή ακαθάριστα. Τα δάση καμένα, τα ρέματα μπαζωμένα και οι δημοτικές υποδομές εγκατελειμμένες λόγω έλλειψης χρημάτων.

Τα λέμε για να μην βγουν πάλι οι κυβερνώντες και μιλάνε για ...ξαφνικές θεομηνίες και «ακραία καιρικά φαινόμενα» αναζητώντας το ποια χώρα των Βαλκανίων έπαθε επίσης ζημιά προκειμένου να δικαιολογήσουν το χάλι τους.


Γρηγοριάδης Κώστας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ