ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Αυγούστου 2007
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΣ
70 χρόνια από την πρώτη Συνδιάσκεψη

Η 8/8/1937 σηματοδοτεί την έναρξη της δράσης του σε μαρξιστικολενινιστική βάση

Το ΚΚ Βενεζουέλας γιορτάζει σήμερα τα 70 χρόνια από την 8 Αυγούστου του 1937 οπότε και πραγματοποιήθηκε η 1η Εθνική Συνδιάσκεψη, που σηματοδότησε τη νέα φάση ανάπτυξης του κόμματος. Η ημερομηνία αυτή όπως και η 5η Μάρτη του 1931, όταν ιδρύθηκε η πρώτη οργάνωση του Καράκας μέσα σε συνθήκες παρανομίας, θεωρούνται οι σημαντικότερες για τους Βενεζουελάνους κομμουνιστές.

Οπως επισήμανε ο πρόεδρος του ΚΚ Βενεζουέλας, Χερόνιμο Καρέρα, σε προχτεσινή συνέντευξη παρουσιάζοντας τις εκδηλώσεις που θα γίνουν για τον γιορτασμό και θα κορυφωθούν την Κυριακή στο Καράκας, η Συνδιάσκεψη αυτή έχει ιστορική σημασία γιατί καθόρισε το χαρακτήρα του κόμματος. Υπενθύμισε: «Εκείνη την περίοδο υπήρχε μια μεγάλη συζήτηση που προξενήθηκε από τον Ρόμουλο Μπετανκούρ (σ.σ. αργότερα 2 φορές Πρόεδρο της Βενεζουέλας) που εκείνη την περίοδο εμφανιζόταν ως κομμουνιστής, που λάνσαρε την ιδέα ότι στη Βενεζουέλα δε χρειαζόταν ένα ΚΚ, ένα λενινιστικό κόμμα αλλά ένα πολυταξικό ευρύ κόμμα, συζήτηση που κορυφώθηκε στις 8/8/1937 οπότε και οι κομμουνιστές αποφασίζουν να αναδείξουν την ταυτότητά τους και "να βγάλουν το πρόσωπό τους προς τα έξω". Με πλειοψηφία εγκρίθηκε η θέση του κόμματος της εργατικής τάξης, θέση που οι κομμουνιστές της Βενεζουέλας διατηρήσαμε και διατηρούμε και σήμερα».

Το ΚΚ Βενεζουέλας, πρόσθεσε, «από τη δημιουργία του πάντα πάλευε για την ενότητα όλων των επαναστατικών, δημοκρατικών και αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων, αλλά αυτή η ενότητα δεν απαιτεί την εξαφάνιση του ΚΚ. Στο τελευταίο 13ο Συνέδριο, με συντριπτική πλειοψηφία αποφασίσαμε να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τον Πρόεδρο Τσάβες και την πολιτική που σηματοδοτεί η μπολιβαριανή επανάσταση, αλλά και να διατηρήσουμε το ΚΚ σε συνεργασία με όλες τις άλλες δυνάμεις και σε αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο».

Ο ΓΓ του Κόμματος Οσκαρ Φιγκέρα, σημείωσε στην παρέμβασή του ότι «στα περίπου 80 χρόνια ζωής του κόμματος παλεύουμε για τη σοσιαλιστική και κομμουνιστική κοινωνία, όπου θα καταργηθεί τελειωτικά, η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο».

ΓΕΩΡΓΙΑ - ΡΩΣΙΑ
«Πυραυλική» ένταση

ΤΙΦΛΙΔΑ - ΜΟΣΧΑ.--

Υψώνει τους τόνους κατά της Μόσχας η φιλοδυτική γεωργιανή κυβέρνηση του Προέδρου Μικαήλ Σαακασβίλι, με αφορμή την περίεργη ρίψη ενός πυραύλου που δεν εξερράγη αργά προχτές βράδυ σε χωριό κοντά στη Νότιο Οσετία. Αποδίδοντας εν ριπή οφθαλμού το συμβάν στη δράση ρωσικών πολεμικών αεροσκαφών, η Τιφλίδα κατηγόρησε τη Μόσχα για «απροκάλυπτη επίθεση» και «σαφή παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου». Μάλιστα, ο Πρόεδρος Σαακασβίλι μίλησε για «καλά υπολογισμένη προβοκάτσια με στόχο τη διατάραξη της ειρήνης στη Γεωργία και την πρόκληση πανικού με στόχο την εκτροπή της πολιτικής κατάστασης στη Γεωργία»... Γεωργιανοί αξιωματούχοι υποστήριζαν ότι ο Πρόεδρος Σαακασβίλι προτίθεται να αναγάγει το συμβάν σε «θερμό διεθνές ζήτημα»...

Πάντως, ο Ρώσος πρέσβης στην Τιφλίδα, Βγιάτσεσλαβ Κοβαλένκο που κλήθηκε στο Γεωργιανό υπουργείο Εξωτερικών για εξηγήσεις απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο παραβίασης του γεωργιανού εναέριου χώρου.

Οι Γεωργιανοί πάντως επιμένουν πως αργά προχτές βράδυ δύο ρωσικά μαχητικά τζετ Sukoi 24 παραβίασαν τον εναέριο χώρο και εξαπέλυσαν πύραυλο στην περιοχή Γκόρι (60 χλμ. βορειοδυτικά της Τιφλίδας), κοντά στα όρια με τη Νότια Οσετία..

Ενδιαφέρον είναι πως το ίδιο 24ωρο αξιωματούχοι της Νότιας Οσετίας κατηγόρησαν τη Γεωργία πως γεωργιανά μαχητικά τύπου Su-25 ή L-39 παραβίασαν τον εναέριο χώρο τους χρησιμοποιώντας τον για τη ρίψη πυραύλων αέρος - εδάφους...

  • Ρωσικό δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά του Μπόρις Μπερεζόφσκι, Ρώσου πολυεκατομμυριούχου που ζει «εξόριστος» στο Λονδίνο, για υπεξαίρεση 13 εκατ. δολαρίων με στόχο την αγορά βίλας στη νότια Γαλλία. Λίγες ώρες μετά, η Βρετανία ενημέρωσε τη Μόσχα πως συνέλαβε έναν Ρώσο που «συμμετείχε σε συνωμοσία με στόχο τη δολοφονία» του Μπερεζόφσκι.... Χθες επίσης ανακοινώθηκε επίσημα ότι ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο εκτόξευσε με επιτυχία ένα βαλλιστικό πύραυλο από τον Ειρηνικό Ωκεανό, σε μια δοκιμή βεληνεκούς, προς ένα ρωσικό νησί στη Θάλασσα Μπάρεντς.
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Δεύτερο πιθανό κρούσμα αφθώδους πυρετού εντοπίστηκε στη Βρετανία, σε μικρή απόσταση από την πρώτη εστία της επικίνδυνης νόσου κοντά σε κοινότητα του Σάρεϊ όπου έχουν σφαγιαστεί ήδη τα κοπάδια. Σε ισχύ επ' αόριστον είναι η απαγόρευση όλων των εξαγωγών βρετανικού κρέατος στην ΕΕ.

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-- Βέβαιοι ότι η Νότια Αμερική θα κερδίσει το στοίχημα της ενίσχυσης της συνεργασίας, της ενότητας, του εμπορίου και της εκβιομηχάνισής της, εμφανίστηκαν ο Πρόεδρος της Αργεντινής Νέστορ Κίρσνερ και ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν με αφορμή την επίσκεψη του Τσάβες στο πλαίσιο της τελευταίας του περιοδείας. Επόμενος σταθμός η Ουρουγουάη.

ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Οι μυστικές υπηρεσίες της Βενεζουέλας διεξάγουν έρευνες για τον απόμαχο συνταγματάρχη Μαουρίσιο Αλφόνσο Σαντόγιο, ειδικό στα ηλεκτρονικά μέσα παρακολούθησης, ο οποίος έχει εγκατασταθεί στο Καράκας και θεωρείται πως εργάζεται για την αμερικανική CIA, δήλωσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Πέδρο Καρένο.

ΜΟΣΧΑ.-- Ενταλμα σύλληψης κατά του Μπόρις Μπερεζόφσκι εξέδωσε δικαστήριο της Μόσχας. Το Λονδίνο ενημέρωσε για τη σύλληψη Ρώσου υπόπτου για συμμετοχή σε συνωμοσία με στόχο τη δολοφονία του Μπερεζόφσκι, υποστήριξε ο Βρετανός πρεσβευτής στη Μόσχα.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Την απελευθέρωση πέντε κρατουμένων στις φυλακές της αμερικανικής βάσης Γκουαντάναμο στην Κούβα, ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ με γραπτό αίτημα προς την Αμερικανίδα ομόλογό του Κοντολίζα Ράις, σύμφωνα με το Φόρεϊν Οφις.

ΜΟΣΧΑ.-- Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλ. Πούτιν, με διάταγμά του, αποφάσισε να απονείμει το παράσημο φιλίας, στον Δ. Σιούφα, υπουργό Ανάπτυξης, «για τη μεγάλη συμβολή του στην ανάπτυξη των ρωσο-ελληνικών σχέσεων στον τομέα της Ενέργειας».

ΣΟΦΙΑ - ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ - ΡΩΜΗ.-- Στους επτά ανέρχονται οι νεκροί από τις πλημμύρες που πλήττουν τη βόρεια Βουλγαρία, ενώ ισχυρές βροχοπτώσεις στη νότια και ανατολική Ρουμανία προκάλεσαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση και σημαντικές ζημιές σε γέφυρες και περιουσίες. Στην Ιταλία, οι νεκροί από τις πυρκαγιές που σημειώθηκαν στη χώρα από την αρχή του θέρους ανέρχονται πλέον στους έξι μετά το χτεσινό εντοπισμό του πτώματος ενός 80χρονου άνδρα στην Απουλία.

ΑΝΟΪ.-- Ενας 15χρονος απεβίωσε χτες από τη γρίπη των πτηνών στη νότια επαρχία Ταν Χόα του Βιετνάμ.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης απέσυρε χτες το δικό της μερίδιο (300 εκατ. δολαρίων) απ' τη χρηματοδότηση κατασκευής του ενεργειακού σχεδίου «Σαχαλίνη 2». Το σχέδιο, κόστους 20 δισ. δολαρίων, χρηματοδοτείται ως επί το πλείστον από τη ρωσική κρατική εταιρεία «Γκαζπρόμ».

ΝΤΙΛΙ.-- Φουντώνουν οι συγκρούσεις νεαρών υποστηριχτών της αντιπολίτευσης και της αστυνομίας στο Ανατολικό Τιμόρ μετά το διορισμό του Ξανάνα Γκουσμάο στη θέση του νέου πρωθυπουργού από τον Πρόεδρο, που επικαλέστηκε αδιέξοδο στις συνομιλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Ιούνη.

ΠΕΡΟΥ
Εργατικές κινητοποιήσεις

ΛΙΜΑ.--

Κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας των εργαζομένων του Περού πραγματοποιούνται ενάντια στην προωθούμενη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου με τις ΗΠΑ-TLC και εξ αφορμής της επίσκεψης Αμερικανών βουλευτών με επικεφαλής τον πρόεδρο της αρμόδιας επιτροπής του Κογκρέσου «δημοκρατικό» βουλευτή της Νέας Υόρκης, Τσαρλς Ρέιντζελ. Τον «ενθουσιασμό» που εξέφρασαν η κυβέρνηση αλλά και οι Αμερικανοί βουλευτές για την προώθηση της TLC καθώς και τη δέσμευση εκ μέρους του Ρέιντζελ για τάχιστη έγκρισή της εκ μέρους του Κογκρέσου, δε συμμερίζονται οι εργαζόμενοι, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών του Περού - (CGTP) ενώ συνδικαλιστικά στελέχη τόνισαν ότι στόχος των κινητοποιήσεων είναι να καταδείξουν την κατάφωρη αντίθεση του περουβιανού λαού.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Πιέζει και η Αλβανία

ΤΙΡΑΝΑ-ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.- Σαν «μόνη λύση» είδε χτες την «ανεξαρτησία» του Κοσσυφοπεδίου ο Αλβανός πρόεδρος Μπαμίρ Τόπι κατά τη συνάντηση που είχε στα Τίρανα με τον πρόεδρο των Κοσσοβάρων Αλβανών Φατμίρ Σεϊντίου. Ο Τόπι ισχυρίστηκε ότι το Κοσσυφοπέδιο «θα κερδίσει σύντομα την ανεξαρτησία με τη βοήθεια διεθνών παραγόντων». Ο Σεϊντίου επανέλαβε τη γνωστή θέση περί «αδιαπραγμάτευτης ανεξαρτησίας» και χαρακτήρισε «αναγκαία καθυστέρηση» τις επικείμενες διαπραγματεύσεις με τους Σέρβους (διάρκειας 120 ημερών) που αναμένεται να ξεκινήσουν στα μέσα του μήνα υπό την αιγίδα της λεγόμενης τρόικα της Ομάδας Επαφής (ΟΕ) για το Κοσσυφοπέδιο (ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ).

Την ίδια ώρα στη Μόσχα, ο Σέρβος πρέσβης Στάνιμιρ Βουκίτσεβιτς διαβεβαίωσε ότι το Βελιγράδι δε θα θυσιάσει το 15% του εδάφους του και δε θα αναγνωρίσει την «ανεξαρτησία» του Κοσσυφοπεδίου μόνον και μόνον για να ενταχθεί η Σερβία στην ΕΕ.

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος της Ρωσίας στην ΟΕ, Αλεξάνταρ Μπότσαν Χάρτσενκο, επιβεβαίωσε ότι μαζί με τα άλλα δύο μέλη της τρόικα (τον απεσταλμένο της ΕΕ, Βόλφανγκ Ισινγκερ, και τον Αμερικανό Φρανκ Ουίσνερ) θα μεταβούν στο Βελιγράδι μεθαύριο (Παρασκευή) για «προπαρασκευαστικές» ξεχωριστές συνομιλίες με τον πρόεδρο, τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας. Παράλληλα, οι Βρετανοί ανακοίνωσαν ότι η προγραμματισμένη για αύριο συνάντηση της τρόικα της ΟΕ για το Κοσσυφοπέδιο στο Λονδίνο, θα γίνει σε επίπεδο διευθυντών των υπουργείων Εξωτερικών...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ