ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Αυγούστου 2007
Σελ. /20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΑ
Νέα ανατίμηση στο ψωμί μέχρι 25%

Αναμένονται ανατιμήσεις και στα προϊόντα των αρτοβιομηχανιών

Eurokinissi

Γενικευμένες ανατιμήσεις στα είδη αρτοποιίας - ζαχαροπλαστικής αναμένονται το επόμενο διάστημα με το ψωμί να σύρει ήδη το «χορό» καθώς τις τελευταίες μέρες επιβάλλονται ανατιμήσεις ήδη από φούρνους τόσο της Αττικής όσο και επαρχιακών πόλεων στη «χωριάτικη» φραντζόλα του λεγόμενου μισού κιλού μέχρι 25%. Ετσι, φτάνει να πωλείται στα 70, ακόμα και στα 75 λεπτά η μία. Οι τελευταίες ανατιμήσεις που προηγήθηκαν έφεραν την τιμή του «μισού» κιλού στα 60 - 65 λεπτά. Ωστόσο, αυτές τις μέρες παρατηρούνται ανατιμήσεις ακόμα και από τα 60 στα 75 λεπτά που ισοδυναμεί με ποσοστό της τάξης του 25%. Οι αρτοβιομήχανοι ετοιμάζονται κι αυτοί από τη μεριά τους να επιβάλουν ανατιμήσεις στα προϊόντα τους τις οποίες αποδίδουν σε αυξήσεις στις τιμές των αλεύρων κατά 18% - 20% και σε νέες που αναμένονται, όπως ισχυρίζονται, από τον Οκτώβρη.

Η νέα αύξηση στην τιμή του ψωμιού έρχεται να προστεθεί στις αλλεπάλληλες που προηγήθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα σε μια σειρά άλλα είδη καθημερινής ανάγκης και εντάσσονται σ' εκείνες που εξακολουθούν να επιβάλλονται κάθε μέρα με τις ευλογίες της κυβέρνησης διογκώνοντας τα αδιέξοδα για τα λαϊκά νοικοκυριά. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο τα επίσημα στοιχεία της ΕΣΥΕ για τον πληθωρισμό του Ιούλη, κατέγραψαν ανατιμήσεις μέχρι και 17,4% σε βασικά είδη διατροφής. Μεταξύ αυτών και το ψωμί, που, στο δωδεκάμηνο είχε αύξηση κατά 4%.

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με αστάθμητο παράγοντα την παραγωγή ενέργειας από ιδιώτες

Παραδόθηκε από τον υπουργό Ανάπτυξης το σχέδιο ενεργειακού σχεδιασμού 2008 - 2020

Το πρώτο μέρος της έκθεσης μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας από το 2008 μέχρι το 2020 που συνέταξε το Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής στο πλαίσιο των συμβάσεων με την ΕΕ, παρέδωσε χτες στον πρωθυπουργό και στην πρόεδρο της Βουλής ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας. Το δεύτερο μέρος που θα αφορά τα συγκεκριμένα μέτρα και τις πολιτικές για την επίτευξη των στόχων στον τομέα της ενέργειας, θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του Δεκέμβρη και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Στο πρώτο μέρος μεταξύ άλλων περιγράφεται η νέα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον τομέα της ενέργειας υπό το φως της απελευθέρωσης της αγοράς αλλά και των αλλαγών που σχεδιάζονται σε σχέση με τις νέες μορφές ενέργειας, την επιδιωκόμενη αύξηση της δραστηριοποίησης νέων, εναλλακτικών πηγών ενέργειας καθώς και την είσοδο των ιδιωτών στην παραγωγή.

Αναλύεται η σημερινή κατάσταση του ενεργειακού χάρτη της Ελλάδας καθώς και το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις αγορές ενέργειας (ηλεκτρισμός, φυσικό αέριο, ΑΠΕ, πετρέλαιο) και γίνεται επισκόπηση των διεθνών τάσεων στον τομέα. Γίνεται, ακόμη, αναφορά στις κατευθύνσεις που υπαγορεύονται από την ΕΕ στη βάση των συμπερασμάτων της εαρινής συνόδου του Μάρτη του 2007 και του πλαισίου για την ενεργειακή πολιτική της ΕΕ.

Τέλος, περιγράφονται τρία σενάρια σχετικά με την εξέλιξη του ενεργειακού ισοζυγίου της χώρας. Σενάρια που «στην ουσία», όπως αναφέρεται, «αποτελούν αξιολόγηση της δυνατότητας και του βαθμού εκπλήρωσης από την Ελλάδα των ευρωπαϊκών στόχων παράλληλα με τους εθνικούς στόχους» ενεργειακής πολιτικής. Το πρώτο από αυτά αποτελεί το λεγόμενο σενάριο βάσης θεωρώντας ότι η χρήση των λιγνιτικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας παραμένει στα σημερινά επίπεδα και μειώνεται λίγο μέχρι το 2020. Στο δεύτερο γίνεται λόγος για σταθεροποίηση εκπομπών με μέσες διεθνείς τιμές πετρελαίου και στο τρίτο για σταθεροποίηση εκπομπών με υψηλές διεθνείς τιμές πετρελαίου.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η ανάγκη για μεγαλύτερη ισχύ ηλεκτρικής ενέργειας που καταγράφεται στην έκθεση από την επόμενη κιόλας χρονιά, από κοντά με τις προβλέψεις για κλείσιμο μονάδων της ΔΕΗ σε συνδυασμό με την αλλαγή του καυσίμου λειτουργίας, σηματοδοτεί την ανάγκη για δημιουργία νέων μονάδων ορισμένες από τις οποίες θα γίνουν από τη ΔΕΗ και άλλες θα είναι ιδιωτικές.

Το δεύτερο μέρος της έκθεσης για το μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό που θα αφορά τα συγκεκριμένα μέτρα και τις πολιτικές για την επίτευξη των στόχων στον τομέα της ενέργειας, θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του Δεκέμβρη και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Αύξηση 1,7% στο α' εξάμηνο

Ανοδική τάση εμφανίζει στο α' εξάμηνο του 2007 ο όγκος των παραγόμενων εμπορευμάτων του κλάδου μεταποίησης, ενώ σε ανοδική τροχιά εμφανίζεται και ο γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής (ορυχεία - λατομεία, μεταποίηση, ηλεκτρισμός - φυσικό αέριο - νερό).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ), ο όγκος της παραγωγής στο σύνολο (γενικός δείκτης) και τους επιμέρους κλάδους (ειδικοί δείκτες) στο εξάμηνο Γενάρης -Ιούνης 2007 συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, παρουσιάζει τις παρακάτω μεταβολές:

  • Ο γενικός δείκτης, δηλαδή η συνολική καταγραφόμενη παραγωγή, ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,8% έναντι αύξησης 0,7% πέρσι.
  • Η μεταποίηση ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,7% έναντι αύξησης 1% πέρσι. Από τους 23 ταξινομούμενους κλάδους στους 14 εμφανίζεται αύξηση της παραγωγής και στους 9 μείωση.
  • Στα ορυχεία - λατομεία ο όγκος της παραγωγής εμφανίζει οριακή ενίσχυση 0,4% έναντι πτώσης 2,5% πέρσι.
  • Στον ηλεκτρισμό - φυσικό αέριο - νερό καταγράφεται αύξηση 2,7% έναντι αύξησης 0,3% πέρσι.

Σε ό,τι αφορά την ταξινόμηση «κατά κύριες ομάδες βιομηχανικών κλάδων» ο όγκος της παραγωγής σημείωσε τις παρακάτω μεταβολές:

  • Ενέργεια, αύξηση 1,2%
  • Ενδιάμεσα αγαθά, αύξηση 1,5%
  • Κεφαλαιουχικά αγαθά, πτώση 1,9%
  • Διαρκή καταναλωτικά αγαθά, αύξηση 1,8%
  • Μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά, αύξηση 3,8%.
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Αξιώσεις εμβάθυνσης της αντιλαϊκής πολιτικής

Για τον πληθωρισμό τους φταίνε... οι μισθοί! «Συστάσεις» για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

Στο γνωστό αντιλαϊκό τροπάρι επανέρχεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προτρέποντας τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ευρωζώνης να συνεχίσουν στην κατεύθυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής και να επιδείξουν «αποφασιστικότητα κατά την υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων προκειμένου να βελτιώσουν τη λειτουργία και την ευελιξία των αγορών και να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα». Αξιώνουν επίσης την κατάρτιση προϋπολογισμών λιτότητας με πρόσχημα τη μείωση των ελλειμμάτων, «κατά προτίμηση από την πλευρά των δαπανών».

Οι άνωθεν «υποδείξεις», που δημοσιεύονται στο μηνιαίο δελτίο της ευρωτράπεζας, αποτελούν το προανάκρουσμα της θύελλας αντιλαϊκών μέτρων που σκοπεύουν να πάρουν και για την Ελλάδα μετά από τις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές, με τα οποία ήδη έχουν συμφωνήσει οι ηγεσίες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ξεπερνώντας τα όρια του κυνισμού, οι ευρωτραπεζίτες, φτάνουν στο σημείο να κατηγορήσουν ως υπεύθυνες για τις πληθωριστικές πιέσεις τις αυξήσεις - εμπαιγμό στους μισθούς. Το ΔΣ της ευρωτράπεζας τονίζει το «πόσο σημαντικό είναι να αποφευχθούν οι μισθολογικές εξελίξεις που θα μπορούσαν τελικά να οδηγήσουν σε πληθωριστικές πιέσεις και να βλάψουν έτσι την αγοραστική δύναμη όλων των πολιτών της ζώνης του ευρώ». Προσθέτουν πως οι μισθολογικές συμφωνίες θα πρέπει να παίρνουν υπόψη την... «κατάσταση της ανταγωνιστικότητας», δηλαδή με άλλα λόγια τις ανάγκες και τις προτεραιότητες της πλουτοκρατίας. Η ευρωτράπεζα με το πρόσχημα των πληθωριστικών πιέσεων προαναγγέλλει και νέα αύξηση των βασικών επιτοκίων της, γεγονός που θα προσθέσει και άλλα βάρη στα υπερδανεισμένα λαϊκά νοικοκυριά, τα οποία αφαιμάζουν και μέσω του πληθωρισμού και μέσω της ασκούμενης νομισματικής πολιτικής.

  • Φαινόμενα αναταραχής εμφανίζονται τις τελευταίες μέρες στη χρηματαγορά του ευρώ, τα οποία αποδίδονται στις «ανησυχίες» για τα κρισιακά φαινόμενα της αγοράς δανείων υψηλού ρίσκου στις ΗΠΑ. Σε αυτό το πλαίσιο τα διατραπεζικά επιτόκια του ευρώ σημείωσαν σημαντική άνοδο. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην προσπάθεια κατευνασμού τους διοχέτευσε στην τραπεζική αγορά το αστρονομικό ποσό των 95 δισ. ευρώ με σταθερό επιτόκιο 4%, με το οποία κάλυψε το σύνολο της ζήτησης που εκδηλώθηκε από την πλευρά των εμπορικών τραπεζών της ευρωζώνης.

Αποκαταστάθηκε χτες η ζημιά που προκλήθηκε την προηγούμενη Δευτέρα στο σύστημα διαμετακόμισης φυσικού αερίου της Βουλγαρίας προς την Ελλάδα, που είχε ως αποτέλεσμα τη διακοπή προμήθειας της χώρας με φυσικό αέριο, όπως ενημέρωσε η «Bulgartransgaz». Σύμφωνα με το ΔΕΣΦΑ η ροή αερίου και η πίεση στο μετρητικό σταθμό Σιδηροκάστρου βρίσκονται πλέον εντός συμβατικών ορίων και το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου τροφοδοτείται βάσει του ημερήσιου προγραμματισμού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ