Παρασκευή 10 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με αστάθμητο παράγοντα την παραγωγή ενέργειας από ιδιώτες

Παραδόθηκε από τον υπουργό Ανάπτυξης το σχέδιο ενεργειακού σχεδιασμού 2008 - 2020

Το πρώτο μέρος της έκθεσης μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας από το 2008 μέχρι το 2020 που συνέταξε το Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής στο πλαίσιο των συμβάσεων με την ΕΕ, παρέδωσε χτες στον πρωθυπουργό και στην πρόεδρο της Βουλής ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας. Το δεύτερο μέρος που θα αφορά τα συγκεκριμένα μέτρα και τις πολιτικές για την επίτευξη των στόχων στον τομέα της ενέργειας, θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του Δεκέμβρη και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Στο πρώτο μέρος μεταξύ άλλων περιγράφεται η νέα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον τομέα της ενέργειας υπό το φως της απελευθέρωσης της αγοράς αλλά και των αλλαγών που σχεδιάζονται σε σχέση με τις νέες μορφές ενέργειας, την επιδιωκόμενη αύξηση της δραστηριοποίησης νέων, εναλλακτικών πηγών ενέργειας καθώς και την είσοδο των ιδιωτών στην παραγωγή.

Αναλύεται η σημερινή κατάσταση του ενεργειακού χάρτη της Ελλάδας καθώς και το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις αγορές ενέργειας (ηλεκτρισμός, φυσικό αέριο, ΑΠΕ, πετρέλαιο) και γίνεται επισκόπηση των διεθνών τάσεων στον τομέα. Γίνεται, ακόμη, αναφορά στις κατευθύνσεις που υπαγορεύονται από την ΕΕ στη βάση των συμπερασμάτων της εαρινής συνόδου του Μάρτη του 2007 και του πλαισίου για την ενεργειακή πολιτική της ΕΕ.

Τέλος, περιγράφονται τρία σενάρια σχετικά με την εξέλιξη του ενεργειακού ισοζυγίου της χώρας. Σενάρια που «στην ουσία», όπως αναφέρεται, «αποτελούν αξιολόγηση της δυνατότητας και του βαθμού εκπλήρωσης από την Ελλάδα των ευρωπαϊκών στόχων παράλληλα με τους εθνικούς στόχους» ενεργειακής πολιτικής. Το πρώτο από αυτά αποτελεί το λεγόμενο σενάριο βάσης θεωρώντας ότι η χρήση των λιγνιτικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας παραμένει στα σημερινά επίπεδα και μειώνεται λίγο μέχρι το 2020. Στο δεύτερο γίνεται λόγος για σταθεροποίηση εκπομπών με μέσες διεθνείς τιμές πετρελαίου και στο τρίτο για σταθεροποίηση εκπομπών με υψηλές διεθνείς τιμές πετρελαίου.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η ανάγκη για μεγαλύτερη ισχύ ηλεκτρικής ενέργειας που καταγράφεται στην έκθεση από την επόμενη κιόλας χρονιά, από κοντά με τις προβλέψεις για κλείσιμο μονάδων της ΔΕΗ σε συνδυασμό με την αλλαγή του καυσίμου λειτουργίας, σηματοδοτεί την ανάγκη για δημιουργία νέων μονάδων ορισμένες από τις οποίες θα γίνουν από τη ΔΕΗ και άλλες θα είναι ιδιωτικές.

Το δεύτερο μέρος της έκθεσης για το μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό που θα αφορά τα συγκεκριμένα μέτρα και τις πολιτικές για την επίτευξη των στόχων στον τομέα της ενέργειας, θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του Δεκέμβρη και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ