Παρασκευή 10 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Αξιώσεις εμβάθυνσης της αντιλαϊκής πολιτικής

Για τον πληθωρισμό τους φταίνε... οι μισθοί! «Συστάσεις» για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

Στο γνωστό αντιλαϊκό τροπάρι επανέρχεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προτρέποντας τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ευρωζώνης να συνεχίσουν στην κατεύθυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής και να επιδείξουν «αποφασιστικότητα κατά την υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων προκειμένου να βελτιώσουν τη λειτουργία και την ευελιξία των αγορών και να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα». Αξιώνουν επίσης την κατάρτιση προϋπολογισμών λιτότητας με πρόσχημα τη μείωση των ελλειμμάτων, «κατά προτίμηση από την πλευρά των δαπανών».

Οι άνωθεν «υποδείξεις», που δημοσιεύονται στο μηνιαίο δελτίο της ευρωτράπεζας, αποτελούν το προανάκρουσμα της θύελλας αντιλαϊκών μέτρων που σκοπεύουν να πάρουν και για την Ελλάδα μετά από τις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές, με τα οποία ήδη έχουν συμφωνήσει οι ηγεσίες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ξεπερνώντας τα όρια του κυνισμού, οι ευρωτραπεζίτες, φτάνουν στο σημείο να κατηγορήσουν ως υπεύθυνες για τις πληθωριστικές πιέσεις τις αυξήσεις - εμπαιγμό στους μισθούς. Το ΔΣ της ευρωτράπεζας τονίζει το «πόσο σημαντικό είναι να αποφευχθούν οι μισθολογικές εξελίξεις που θα μπορούσαν τελικά να οδηγήσουν σε πληθωριστικές πιέσεις και να βλάψουν έτσι την αγοραστική δύναμη όλων των πολιτών της ζώνης του ευρώ». Προσθέτουν πως οι μισθολογικές συμφωνίες θα πρέπει να παίρνουν υπόψη την... «κατάσταση της ανταγωνιστικότητας», δηλαδή με άλλα λόγια τις ανάγκες και τις προτεραιότητες της πλουτοκρατίας. Η ευρωτράπεζα με το πρόσχημα των πληθωριστικών πιέσεων προαναγγέλλει και νέα αύξηση των βασικών επιτοκίων της, γεγονός που θα προσθέσει και άλλα βάρη στα υπερδανεισμένα λαϊκά νοικοκυριά, τα οποία αφαιμάζουν και μέσω του πληθωρισμού και μέσω της ασκούμενης νομισματικής πολιτικής.

  • Φαινόμενα αναταραχής εμφανίζονται τις τελευταίες μέρες στη χρηματαγορά του ευρώ, τα οποία αποδίδονται στις «ανησυχίες» για τα κρισιακά φαινόμενα της αγοράς δανείων υψηλού ρίσκου στις ΗΠΑ. Σε αυτό το πλαίσιο τα διατραπεζικά επιτόκια του ευρώ σημείωσαν σημαντική άνοδο. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην προσπάθεια κατευνασμού τους διοχέτευσε στην τραπεζική αγορά το αστρονομικό ποσό των 95 δισ. ευρώ με σταθερό επιτόκιο 4%, με το οποία κάλυψε το σύνολο της ζήτησης που εκδηλώθηκε από την πλευρά των εμπορικών τραπεζών της ευρωζώνης.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ανησυχούν» για τις μισθολογικές αυξήσεις... (2008-05-09 00:00:00.0)
Κροκοδείλια δάκρυα (2007-06-17 00:00:00.0)
Βαρύτερες οι τοκοχρεολυτικές δόσεις (2006-12-08 00:00:00.0)
Ο πόλεμος των επιτοκίων (2004-07-04 00:00:00.0)
Νομισματική πολιτική στα μέτρα των ισχυρών (2004-05-05 00:00:00.0)
Παρέμβαση για τη στήριξη του ευρώ (2000-11-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ