Τρίτη 7 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παρέμβαση για τη στήριξη του ευρώ

Σε νέα παρέμβαση για τη στήριξη του ευρώ προχώρησε χτες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το αποτέλεσμα ήταν πενιχρό καθώς η αρχική άνοδος του νομίσματος πάνω από το όριο των 87 σεντς του δολαρίου ακυρώθηκε στη συνέχεια και επανήλθε στα συνήθη επίπεδα των τελευταίων ημερών στα 86,5 σεντς. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει πλέον να αντιμετωπίσει και τη χλεύη των ρεντιέρηδων των χρηματαγορών, από τους οποίους εξαρτάται η ισοτιμία του νομίσματος.

Η ραγδαία υποχώρηση του ευρώ είναι ένας από τους παράγοντες εκείνους που τροφοδότησαν τις πληθωριστικές πιέσεις στην ευρωζώνη σε επίπεδα πολύ πάνω από το 2% που ήταν το επίσημο σημείο αναφοράς για τη λεγόμενη «διατήρηση της σταθερότητας των τιμών». Από τα εγκαίνιά του - Γενάρης του 1999 - μέχρι σήμερα, οι απώλειες του ευρώ έναντι του δολαρίου ξεπερνούν το 25%, ενώ στο μεταξύ τα επιτόκιά του υπερδιπλασιάστηκαν καθώς από το 2% έφθασαν σήμερα στο 4,75%.

Με αυτό τον περίγυρο που τροφοδοτεί τις πληθωριστικές πιέσεις αλλά και τα κέρδη των βιομηχάνων στις χώρες του σκληρού πυρήνα της ΟΝΕ, η Τράπεζα της Ελλάδας θα πρέπει να προχωρήσει μέχρι το τέλος του έτους σε μείωση επιτοκίων κατά 2,75 μονάδες έτσι ώστε να συγκλίνει με τα ισχύοντα στην ΟΝΕ. Η διεργασία αυτή θα πρέπει να γίνει ανεξάρτητα από τα δεδομένα της οικονομίας και την έξαρση των πληθωριστικών πιέσεων. Ετσι, το τελευταίο στοίχημα των ρεντιέρηδων της ντόπιας χρηματαγοράς και της δραχμής, αφορά το χρόνο μείωσης των επιτοκίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ