Τρίτη 7 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Ενστάσεις και από τους... βιομηχάνους

Ακόμα και οι βιομήχανοι, που το περασμένο διάστημα «μάζεψαν» τεράστια κέρδη, εμφανίζονται «προβληματισμένοι» για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2001. Ετσι, ενώ - με σχετική ανακοίνωσή του ΣΕΒ - χαρακτηρίζουν «θετικό» το γεγονός ότι φέτος ο προϋπολογισμός είναι πλεονασματικός, διατυπώνουν την άποψη ότι το πλεόνασμα δεν είναι αποτέλεσμα κάποιας ριζικής αναδιάρθρωσης της σχέσης εσόδων - δαπανών, αλλά στηρίζεται απλώς στην πρόβλεψη ανόδου του ΑΕΠ κατά 5%, η οποία θα δημιουργήσει νέα μεγάλα φορολογικά έσοδα. Αν αυτό δε συμβεί, το πλεόνασμα εξαφανίζεται.

Σε ό,τι αφορά τα φορολογικά έσοδα, οι βιομήχανοι σημειώνουν ότι αυτά αυξήθηκαν πολύ ταχύτερα από ό,τι είχε προβλεφτεί, τονίζοντας ότι η φορολογία των επιχειρήσεων έφτασε στα 1.550 δισεκατομμύρια δραχμές έναντι των 1.051 που ήταν η πρόβλεψη. Και αφού αναφέρουν ότι οι επιχειρήσεις καλύπτουν πάνω από το 40% του συνόλου του φόρου εισοδήματος των εισοδημάτων που δηλώνονται στην Εφορία (αποσιωπώντας το γεγονός ότι στο σύνολο της οικονομίας τα φανερά τους κέρδη είναι μεγαλύτερα από τα εισοδήματα των μισθωτών και συνταξιούχων) ζητούν στη συνέχεια τη μείωση των συντελεστών φορολογίας των επιχειρήσεων (που η κυβέρνηση ήδη ανακοίνωσε ότι μειώνει).

Τα αυξημένα έσοδα από τους φόρους στα καύσιμα, αποτελεί ακόμα ένα επιχείρημα για τους βιομηχάνους να μειωθεί η φορολογία στα καύσιμα, όχι όμως για το πετρέλαιο θέρμανσης αλλά για το πετρέλαιο που χρησιμοποιεί η βιομηχανία. Στην ουσία... παραπανιούνται ότι η κυβέρνηση τούς... «έριξε», προβάλλοντας το επιχείρημα ότι «για άλλες κατηγορίες έχουν σωστά προϋπολογιστεί μέτρα ανακούφισης από τις αυξημένες τιμές του πετρελαίου», εννοώντας το πενιχρό «επίδομα» πετρελαίου που θα πάρουν ορισμένοι χαμηλόμισθοι.

Για τις πρωτογενείς δαπάνες, οι βιομήχανοι σημειώνουν ότι με βάση τον προϋπολογισμό προβλέπεται να αυξηθούν το 2001 κατά 7,9%, δηλαδή όσο και το 2000. Σ' αυτό το σημείο, οι βιομήχανοι κάνουν τις εξής παρατηρήσεις:

α) Με προβλεπόμενο πληθωρισμό 2,3%, η πραγματική αύξηση είναι της τάξεως του 6%, ταχύτερη δηλαδή από την προβλεπόμενη αύξηση του ΑΕΠ.

β) Είναι στατιστικώς βέβαιο ότι τελικά οι δαπάνες θα αυξηθούν ταχύτερα από την πρόβλεψη.

Με βάση αυτά, οι βιομήχανοι παρατηρούν ότι στην κατηγορία των δαπανών δεν υπήρξαν οι διαρθρωτικές εκείνες παρεμβάσεις που θα σηματοδοτούσαν την απαρχή της μείωσης και συνεχίζουν ότι οι δαπάνες παραμένουν υψηλές, έτοιμες να δημιουργήσουν εκ νέου ελλείμματα σε περίπτωση που απρόβλεπτες εξελίξεις μειώσουν τα έσοδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ