Τρίτη 7 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
Μειώσεις από αύριο τα μεσάνυχτα

Στο 5%- 6% φτάνουν οι ανατιμήσεις στα δίδακτρα, που είναι υπερδιπλάσιες των αυξήσεων που προβλέπει ο νόμος (2,5%)

Τις σημαντικότερες μειώσεις, μετά από μια παρατεταμένη περίοδο τσουχτερών ανατιμήσεων ή οριακών μειώσεων, αναμένεται να ανακοινώσει αύριο το υπουργείο Ανάπτυξης στα υγρά καύσιμα. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, οι βενζίνες (σούπερ και αμόλυβδη) και τα πετρέλαια (κίνησης και θέρμανσης) από αύριο τα μεσάνυχτα θα πωλούνται φθηνότερα κατά 10-12 δραχμές το λίτρο, αν βέβαια φτάσουν ολόκληρες οι μειώσεις στην κατανάλωση και δεν «κουτσουρευτούν».

Οι μειώσεις αυτές οφείλονται στις διεθνείς συγκυρίες (τιμές αργού πετρελαίου και ισοτιμία δολαρίου). Ωστόσο, όσο και να φαίνονται ή να εμφανίζονται μεγάλες οι εν λόγω μειώσεις, το πρόβλημα των υψηλών ανατιμήσεων στα υγρά καύσιμα δεν επιλύεται μόνο με τις μειώσεις του προαναφερθέντος επιπέδου. Φτάνει μόνο να επισημανθεί πως το πετρέλαιο θέρμανσης αυτή την περίοδο για το λεκανοπέδιο Αττικής πωλείται πάνω από τις 160 δραχμές το λίτρο και είναι περίπου 100 δραχμές ακριβότερο από πέρσι.

Η ΟΒΕ

Στο μεταξύ προχτές πραγματοποιήθηκε η πανελλαδική σύσκεψη της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας, με κυρίαρχα θέματα τη στάση του κλάδου στα τρέχοντα προβλήματα της αγοράς καυσίμων. Στη σύσκεψη της ΟΒΕ, μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε να υπερασπιστούν το ωράριο από κάθε λογής παραβιάσεις και υπονομεύσεις μέχρι την πλήρη επικράτηση της εφαρμογής του χωρίς καμία παρέκκλιση. Επίσης επαναβεβαιώθηκε η αντίθεση του κλάδου στην εφαρμογή του μέτρου των ταμειακών μηχανών, γιατί έτσι δε χτυπιέται το λαθρεμπόριο και το παρεμπόριο. «Ταμειακές μηχανές μπορούν να εισαχθούν πακέτο με τη σφράγιση των δεξαμενών από τις εταιρίες, οι οποίες θα φέρουν και την ευθύνη για την ποιότητα και την ποσότητα».

Αναφορικά με την έκδοση δελτίου ενδεικτικών τιμών ανά τρεις μέρες, οι βενζινοπώλες κατέληξαν ότι δε δημιουργεί πρόβλημα, σε αντίθεση με την ημερήσια τιμολόγηση που αρχικά σκόπευε να επιβάλει το υπουργείο Ανάπτυξης, που θα πρόσθετε πολλά προβλήματα. Θετικά χαρακτηρίστηκαν και τα νομοθετικά μέτρα που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης για τον έλεγχο του λαθρεμπορίου και της παράνομης διακίνησης των καυσίμων και επανατέθηκε το αίτημα για την ελεύθερη πρόσβαση των βενζινοπωλών στα διυλιστήρια.

Τα δίδακτρα

Θορυβημένη φέρεται η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης για τις, πέρα από τις νόμιμες, ανατιμήσεις στα δίδακτρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεσοσταθμικά, οι αυξήσεις που έχουν επιβάλει στα δίδακτρα οι ιδιοκτήτες σχολών και φροντιστηρίων κυμαίνονται στο 5-6% περίπου, δηλαδή υπερδιπλάσιες από το, με νομοθετική ρύθμιση, προβλεπόμενο 2,5%. Σ' αυτά τα πλαίσια, υπό το «άγχος» να τιθασευτεί ο πληθωρισμός, το υπουργείο Ανάπτυξης επισείει την απειλή περί επιβολής προστίμων στους παρανομούντες και τα πρόστιμα κυμαίνονται από 50.000 έως 500.000 ανά μαθητή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ