ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Αυγούστου 2007
Σελ. /20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑ
«Ανοιξαν» τα διόδια

Κινητοποίηση των κομμουνιστών της Πιερίας την περασμένη Κυριακή

Στα διόδια Λεπτοκαρυάς στην Πιερία πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας το μεσημέρι της Κυριακής δεκάδες κάτοικοι της περιοχής με αίτημα την κατάργηση των διοδίων, δημόσιες, σύγχρονες και φθηνές συγκοινωνίες.

Την εκδήλωση διοργάνωσε η Νομαρχιακή Οργάνωση Πιερίας του ΚΚΕ και στη διάρκειά της οι διαδηλωτές για μια ώρα περίπου εμπόδισαν τους υπαλλήλους των διοδίων να εισπράττουν το αντίτιμο και έτσι οι οδηγοί περνούσαν δωρεάν.

Οπως τονιζόταν στην προκήρυξη που μοίραζαν οι διαδηλωτές στους διερχόμενους, «το ΚΚΕ αγωνίζεται για να καταργηθούν τα διόδια, να υπάρχει παντού ελεύθερη διέλευση, χωρίς κανένα χαράτσι στους εθνικούς δρόμους, στις μεγάλες οδικές αρτηρίες. Ολα τα μεγάλα έργα σου ανήκουν γιατί φτιάχτηκαν με χρήματα του ελληνικού λαού. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιά, τα διόδια μέχρι το 2010 θα αυξηθούν κατά 500% περίπου. Η αύξηση αυτή θα πυροδοτήσει και άλλες αυξήσεις, στα εισιτήρια των λεωφορείων, στα προϊόντα που μεταφέρονται μέσω του οδικού δικτύου».

Αυτή η πολιτική κινείται στη λογική των κατευθύνσεων της ΕΕ, της ιδιωτικοποίησης, που παίρνει από τις τσέπες των εργαζομένων, φουσκώνοντας ακόμα περισσότερο τις τσέπες των πλουτοκρατών. «Αυτή την πολιτική υπηρετούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και οι δυνάμεις του ευρωμονόδρομου», αναφέρεται στην προκήρυξη.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Αμεσα μέτρα για το νερό στα Οινόφυτα

Χωρίς νερό πόσιμο και κατάλληλο για κάθε ανθρώπινη χρήση έμειναν και χτες όλη μέρα τα Οινόφυτα και το Δήλεσι, με το διαχρονικό έγκλημα της προηγούμενης και της σημερινής κυβέρνησης να συνεχίζεται σε βάρος της δημόσιας υγείας. Να θυμίσουμε ότι από αναλύσεις του Γενικού Χημείου του Κράτους (3 του Αυγούστου) προέκυψε ότι το νερό της περιοχής περιέχει τεράστιες ποσότητες εξασθενούς χρωμίου, νιτρικών, χλωρίου και μολύβδου, εξαιτίας της ασύδοτης δράσης των εκατοντάδων βιομηχανιών της περιοχής οι οποίες έχουν μετατρέψει τον Ασωπό σε οχετό ανεπεξέργαστων λυμάτων.

Το θέμα έφεραν και στη Βουλή με Ερώτησή τους προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Εσωτερικών, Ανάπτυξης και Υγείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας και Νίκος Γκατζής.

Στην Ερώτηση οι βουλευτές σημειώνουν: «Με τις πολιτικές ευθύνες τόσο των κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών, όσο και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να είναι εγκληματικές, το θέμα αποκτά τεράστιες διαστάσεις αν αναλογιστεί κανείς ότι το μολυσμένο νερό το χρησιμοποιούν και βιομηχανίες τροφίμων, φαρμάκων, κτηνοτροφικών και γεωργικών προϊόντων και αρδεύονται γεωργικές εκτάσεις ενώ τα βιομηχανικά και αγροτικά προϊόντα τροφοδοτούν όλη την ελληνική αγορά. Ταυτόχρονα, η ΕΥΔΑΠ ΑΕ δρα ως στυγνός επιχειρηματίας στο αίτημα των κατοίκων για άμεση υδροδότηση της περιοχής».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους υπουργούς:

  • Ποια άμεσα μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να προστατευτούν η υγεία και η ζωή των κατοίκων και των εργαζομένων που ζουν και δουλεύουν στην περιοχή Οινοφύτων;
  • Τι μέτρα θα πάρει για να σταματήσει η ανεξέλεγκτη ασύδοτη δράση των βιομηχανιών που ρυπαίνουν ασύστολα τον υδροφόρο ορίζοντα και το Νότιο Ευβοϊκό;
  • Σκοπεύει να ικανοποιήσει το επείγον αίτημα των κατοίκων να κηρυχτούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να υδροδοτηθούν άμεσα από την ΕΥΔΑΠ οι περιοχές Οινόφυτα - Δήλεσι - Αγ. Θωμάς - Μαυροσουβάλα και Γκόρυζα Αυλώνα;».

Κι ενώ σε συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής Οινοφύτων την Παρασκευή με τον γγ του υπουργείου Εσωτερικών, του ΥΠΕΧΩΔΕ και τον πρόεδρο της ΕΥΔΑΠ, η λύση για την υδροδότηση της περιοχής θα δινόταν τη Δευτέρα, μέχρι χτες το απόγευμα δεν υπήρξε καμιά απάντηση. Η δημοτική αρχή ζητά από την ΕΥΔΑΠ άμεση λύση και από το υπουργείο Εσωτερικών χρηματοδότηση όλων των αναγκαίων έργων. Σύμφωνα με υπολογισμούς της δημοτικής αρχής, θα χρειαστούν περίπου 2,5 εκατ. ευρώ για την κατασκευή αγωγού 600 μέτρων και διυλιστηρίου νερού. Ζητά ακόμα να κηρυχτεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να επισπευστούν οι διαδικασίες έναρξης και ολοκλήρωσης των έργων.

Αποκαλυπτήρια προτομής του Αρη

Υπό την αιγίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ), γίνονται αύριο Τετάρτη 15.8.2007 και ώρα 11 π.μ., τα αποκαλυπτήρια προτομής του Αρη Βελουχιώτη στην Καλοσκοπή (Κουκουβίστα) Φωκίδας, με τη συμπλήρωση 65 χρόνων από τον Αύγουστο του 1942 που ο Αρης όρκισε εκεί την Ομάδα Καραλίβανου η οποία προσχώρησε στον ΕΛΑΣ. Το έργο, που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Γιώργος Μέγκουλας, είναι δωρεά του αντιστασιακού Γιάννη Ράπτη(Κοντοβράκη), αντάρτη του ΕΛΑΣ και μαχητή του ΔΣΕ.

Εργα στην Αθηνών - Λαμίας

Προβλήματα αναμένεται να αντιμετωπίσουν οι οδηγοί που θα επιστρέψουν στην Αθήνα και θα κινηθούν στην Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας. Σύμφωνα με την Τροχαία, από την Πέμπτη 16 Αυγούστου έως και τις 7 Σεπτέμβρη, θα γίνονται εργασίες διαγράμμισης του οδοστρώματος από το 5ο χιλιόμετρο μέχρι και τα Διόδια Αφιδνών. Οι εργασίες, θα διεξάγονται από τις 7 π.μ. έως και τις 2:30 μ.μ. και θα έχουν ως αποτέλεσμα την προσωρινή, τμηματική και ανά μία λωρίδα διακοπή της κυκλοφορίας.

Διορισμοί καθηγητών

Από το υπουργείο Παιδείας ανακοινώνεται ότι για το σχολικό έτος 2007-2008 διορίζονται 2.883 εκπαιδευτικοί δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στους κλάδους ΠΕ01, ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04, ΠΕ05, ΠΕ06, ΠΕ07, ΠΕ08, ΠΕ09, ΠΕ10, ΠΕ11, ΠΕ12, ΠΕ13, ΠΕ14, ΠΕ15, ΠΕ17, ΠΕ18 και ΠΕ20. Επίσης, διορίζονται 459 εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στους κλάδους ΠΕ06 και ΠΕ11. Οι διοριζόμενοι οφείλουν να παρουσιαστούν στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στις οποίες διορίζονται για ορκωμοσία και ανάληψη υπηρεσίας από 3 έως και 6 του Σεπτέμβρη 2007.

Παράλληλα, καλεί τους εκπαιδευτικούς των κλάδων ΠΕ07, ΠΕ08 και ΠΕ60 που είναι εγγεγραμμένοι στους πίνακες διοριστέων του ΑΣΕΠ τρέχοντος έτους και τους εκπαιδευτικούς κλάδων ΠΕ16.01, ΤΕ.01 και ΔΕ.01 που έχουν συμπληρώσει μέχρι 30-6-2004 προϋπηρεσία τουλάχιστον 30 μηνών ως αναπληρωτές-ωρομίσθιοι, να υποβάλουν αίτηση μόνιμου διορισμού με τα απαραίτητα δικαιολογητικά στη Διεύθυνση ή στο Γραφείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από 14 έως και 20 του Αυγούστου 2007.

Πυρκαγιά στα Τρόπαια Αρκαδίας

Δασική έκταση κατέκαιγε, μέχρι νωρίς χθες το απόγευμα, η πυρκαγιά που ξέσπασε στην ορεινή περιοχή Βάχλια του Δήμου Τροπαίων στην Αρκαδία. Οι φλόγες ξεπήδησαν σε δασική έκταση λίγο μετά τη μία χτες το μεσημέρι και στη «μάχη» της κατάσβεσης - λόγω του δύσβατου της περιοχής - είχαν σπεύσει τρία πυροσβεστικά ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη τύπου πετζετέλ. Παράλληλα, την πορεία της πυρκαγιάς επιτηρούσαν 8 οχήματα με 21 πυροσβέστες. Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο στις 6 το απόγευμα και οι επίγειες δυνάμεις παρέμειναν, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις αναζωπυρώσεις λόγω του ισχυρού ανέμου που έπνεε στην περιοχή. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, το πύρινο μέτωπο δεν απείλησε το χωριό Βάχλια.

Νωρίς χθες το πρωί τέθηκε υπό έλεγχο η φωτιά που ξέσπασε προχθές το απόγευμα στην περιοχή Φούφα του Δήμου Μουρικίου στην Πτολεμαΐδα. Οι φλόγες έκαψαν θάμνους και ξερά χόρτα και δεν απείλησαν σπίτια. Ιδιο και το σκηνικό στην περιοχή Ποντινή του Δήμου Βεντζίου Γρεβενών. Η φωτιά εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι της Κυριακής και έκαψε - σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις - 40 στρέμματα με ξερά χόρτα και θάμνους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ