Τρίτη 14 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Αμεσα μέτρα για το νερό στα Οινόφυτα

Χωρίς νερό πόσιμο και κατάλληλο για κάθε ανθρώπινη χρήση έμειναν και χτες όλη μέρα τα Οινόφυτα και το Δήλεσι, με το διαχρονικό έγκλημα της προηγούμενης και της σημερινής κυβέρνησης να συνεχίζεται σε βάρος της δημόσιας υγείας. Να θυμίσουμε ότι από αναλύσεις του Γενικού Χημείου του Κράτους (3 του Αυγούστου) προέκυψε ότι το νερό της περιοχής περιέχει τεράστιες ποσότητες εξασθενούς χρωμίου, νιτρικών, χλωρίου και μολύβδου, εξαιτίας της ασύδοτης δράσης των εκατοντάδων βιομηχανιών της περιοχής οι οποίες έχουν μετατρέψει τον Ασωπό σε οχετό ανεπεξέργαστων λυμάτων.

Το θέμα έφεραν και στη Βουλή με Ερώτησή τους προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Εσωτερικών, Ανάπτυξης και Υγείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας και Νίκος Γκατζής.

Στην Ερώτηση οι βουλευτές σημειώνουν: «Με τις πολιτικές ευθύνες τόσο των κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών, όσο και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να είναι εγκληματικές, το θέμα αποκτά τεράστιες διαστάσεις αν αναλογιστεί κανείς ότι το μολυσμένο νερό το χρησιμοποιούν και βιομηχανίες τροφίμων, φαρμάκων, κτηνοτροφικών και γεωργικών προϊόντων και αρδεύονται γεωργικές εκτάσεις ενώ τα βιομηχανικά και αγροτικά προϊόντα τροφοδοτούν όλη την ελληνική αγορά. Ταυτόχρονα, η ΕΥΔΑΠ ΑΕ δρα ως στυγνός επιχειρηματίας στο αίτημα των κατοίκων για άμεση υδροδότηση της περιοχής».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους υπουργούς:

  • Ποια άμεσα μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να προστατευτούν η υγεία και η ζωή των κατοίκων και των εργαζομένων που ζουν και δουλεύουν στην περιοχή Οινοφύτων;
  • Τι μέτρα θα πάρει για να σταματήσει η ανεξέλεγκτη ασύδοτη δράση των βιομηχανιών που ρυπαίνουν ασύστολα τον υδροφόρο ορίζοντα και το Νότιο Ευβοϊκό;
  • Σκοπεύει να ικανοποιήσει το επείγον αίτημα των κατοίκων να κηρυχτούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να υδροδοτηθούν άμεσα από την ΕΥΔΑΠ οι περιοχές Οινόφυτα - Δήλεσι - Αγ. Θωμάς - Μαυροσουβάλα και Γκόρυζα Αυλώνα;».

Κι ενώ σε συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής Οινοφύτων την Παρασκευή με τον γγ του υπουργείου Εσωτερικών, του ΥΠΕΧΩΔΕ και τον πρόεδρο της ΕΥΔΑΠ, η λύση για την υδροδότηση της περιοχής θα δινόταν τη Δευτέρα, μέχρι χτες το απόγευμα δεν υπήρξε καμιά απάντηση. Η δημοτική αρχή ζητά από την ΕΥΔΑΠ άμεση λύση και από το υπουργείο Εσωτερικών χρηματοδότηση όλων των αναγκαίων έργων. Σύμφωνα με υπολογισμούς της δημοτικής αρχής, θα χρειαστούν περίπου 2,5 εκατ. ευρώ για την κατασκευή αγωγού 600 μέτρων και διυλιστηρίου νερού. Ζητά ακόμα να κηρυχτεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να επισπευστούν οι διαδικασίες έναρξης και ολοκλήρωσης των έργων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ