ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Αυγούστου 2007
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Με χιλιοειπωμένα συνθήματα και αόριστες υποσχέσεις

Χρησιμοποιώντας τα χιλιοειπωμένα συνθήματα για «νέα αλλαγή», «νέο δρόμο», «καινούρια αρχή», ο Γ. Παπανδρέου επιχείρησε, με μια δήλωση που μοίραζε αόριστες υποσχέσεις περί «δίκαιας κοινωνίας», να προβάλει τη διεκδίκηση για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ της κυβερνητικής εξουσίας για τη συνέχιση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής.

Αμέσως μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού με αφορμή την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών, ο Γ. Παπανδρέου, υπερασπιζόμενος το αντιδραστικό έργο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «παρέλαβε μια χώρα με αυτοπεποίθηση, με προοπτικές», τις οποίες «υπονόμευσε». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέδειξε περίτρανα ότι πίσω από τις «νέες αλλαγές» που επαγγέλλεται κρύβεται η συνέχιση με ακόμα πιο έντονους ρυθμούς της πολιτικής που ενισχύει τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και στρέφεται εναντίον των λαϊκών στρωμάτων.

Ο Γ. Παπανδρέου, χρησιμοποιώντας τη φράση «επιτέλους τέλος», που είχε χρησιμοποιήσει και ο Α. Παπανδρέου μετά τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 1993, προσπάθησε να πείσει ότι στις «17 Σεπτεμβρίου» με μια πιθανή «νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ» η «Ελλάδα αλλάζει σελίδα». Οι δε αλλαγές βέβαια που επαγγέλλεται ο Γ. Παπανδρέου κινούνται στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων και βρίσκονται σε πλήρη συμφωνία με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για νέες ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση, για παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Παιδείας και της Υγείας, νέες παροχές στους κεφαλαιούχους και επιδόματα πτωχοκομείου για τα λαϊκά στρώματα.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ «ξεκινάει με οδηγό το ανανεωμένο του πρόγραμμα» και ισχυρίστηκε ότι έχει «στόχο τη δίκαιη αναδιανομή του εισοδήματος», αλλά ξέχασε να αναφέρει πως στις σελίδες του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ δε γίνεται η παραμικρή αναφορά για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, ενώ την ίδια ώρα τα κίνητρα, οι φοροαπαλλαγές και οι επιδοτήσεις προς τους επιχειρηματίες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των δεσμεύσεών του. Ο Γ. Παπανδρέου υποσχέθηκε «ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος» αλλά γνωρίζοντας ότι το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ προτείνει ακόμα «λιγότερο κράτος» περιορίστηκε να σημειώσει ότι το κόμμα του θα δώσει «ξανά νόημα στις λέξεις, ανθρωπιά, αξιοπρέπεια, αλληλεγγύη»...

Αντιγράφοντας τις προεκλογικές «δεσμεύσεις» του Κ. Καραμανλή το 2004, όταν ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Γ. Παπανδρέου υποσχέθηκε ότι τις «λύσεις που εγγυώμαι θα κάνουμε πράξη μέχρι την τελευταία λέξη, μέχρι και το τελευταίο ευρώ»... Για να προσθέσει, όπως και ο σημερινός πρωθυπουργός πριν από 3,5 χρόνια, ότι «θα είμαι πάντα παρών, θα είμαστε πάντα παρόντες στην πρώτη γραμμή της μάχης. Της μάχης για τα προβλήματα του τόπου, των Ελλήνων, των πολιτών μας».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν απέφυγε να οξύνει και την ανούσια δικομματική αντιπαράθεση κατηγορώντας τη ΝΔ για «αλαζονεία» που «πλήγωσε την αξιοπρέπεια» των πολιτών και μίλησε για έναν «πρωθυπουργό που παραμένει απών και άφαντος στις κρίσιμες στιγμές». Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην υπόθεση του σκανδάλου των ομολόγων, φροντίζοντας όμως να μη θίξει τη συνέχιση της πολιτικής του τζογαρίσματος των χρημάτων των ασφαλισμένων.

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Βολές κατά της ΝΔ, στο απυρόβλητο το ΠΑΣΟΚ

Με οξείς χαρακτηρισμούς για ζητήματα, ωστόσο, ήσσονος σημασίας αντιμετώπισε η ηγεσία του ΣΥΝ την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Ο Αλ. Αλαβάνος έκανε λόγο για «θλιβερό πρόσχημα» σε ό,τι αφορά στο λόγο που επικαλείται η κυβέρνηση και έκρινε σκόπιμο να συμπληρώσει ότι η κυβέρνηση «με αυτόν τον τρόπο βάζει σε δύσκολη θέση και τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που αναγκάζεται να αποδεχτεί τις ψευτιές τους».

Ο Π. Λαφαζάνης, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΤ - 3, κατηγόρησε τον Κ. Καραμανλή ότι «προχώρησε σε ένα μεταμοντέρνο θερινό εκλογικό πραξικόπημα».

Ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ Ν. Χουντής, μιλώντας στη ΝΕΤ, εστίασε στο εξωθεσμικόν του πράγματος... Οπως δήλωσε «αυτά που είπε ο κ. Καραμανλής ήταν γνωστά κατά έναν περίεργο εξωθεσμικό τρόπο από τον κ. Ρουσόπουλο». Εκτίμησε ακόμα ότι από το διάγγελμα του πρωθυπουργού «δε φάνηκε το πραγματικό διακύβευμα στα κρίσιμα ζητήματα καθώς ήταν ασαφής έως τελείως αόριστος στο τι θα κάνει στα σοβαρά ζητήματα όπως το ασφαλιστικό»! Ενώ από το γεγονός ότι ο Κ. Καραμανλής δεν αναφέρθηκε στο περιβάλλον εξήγαγε το συμπέρασμα ότι «η κυβέρνηση δεν έχει αίσθηση των μεγάλων προβλημάτων που δημιουργεί».

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του ΣΥΝ απουσίαζε οποιαδήποτε κριτική στο ΠΑΣΟΚ, ενώ περίσσευαν οι αιχμές προσωπικά εναντίον του Κ. Καραμανλή. Ο Αλ. Αλαβάνος σε δήλωσή του κατά την περιοδεία του στην Πεντέλη έκανε λόγο για «αναισθησία, κυνισμό και ιδιοτέλεια» και «από τον πρωθυπουργό προσωπικά που φοβάμαι πως το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι πώς θα φτιάξουν το "κόλπο" για να κερδίσουν τις εκλογές», ενώ και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης δήλωσε ότι «ο πρωθυπουργός συμπεριφέρεται ως πολιτικός χαρτοκλέφτης» και ότι «ο Κ. Καραμανλής βιάζεται γιατί φοβάται τη φθορά του χρόνου. Γιατί τα έχει κάνει μούσκεμα».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προς συνάντηση Παπαδόπουλου - Ταλάτ

Την ερχόμενη Τρίτη θα καθοριστεί η ημερομηνία της συνάντησης του Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, με σκοπό την εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιούλη 2006, για την προετοιμασία ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για τη συνολική επίλυση του Κυπριακού. Οπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, ο καθορισμός της ημερομηνίας της συνάντησης θα γίνει από τους εκπροσώπους των δύο ηγετών, κ.κ. Τζιωνή και Περτέβ και τον αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μάικλ Μόλερ.

Στο μεταξύ, σχόλια έχει προκαλέσει ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, σύμφωνα με την οποία η παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο αποτελεί παράγοντα ειρήνης.

Ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε:

«Πρόκειται για - τουλάχιστον - ατυχή δήλωση. Σειρά Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και Ψηφισμάτων της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών τονίζουν ότι το Κυπριακό είναι πρωτίστως ζήτημα κατοχής εδάφους μιας ανεξάρτητης χώρας.

Είναι πέραν πάσης λογικής να προβάλλεται η συνεχιζόμενη παράνομη παρουσία τουρκικών κατοχικών δυνάμεων στην Κύπρο ως παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης. Πραγματική εγγύηση της ειρήνης και σταθερότητας στην Κύπρο είναι η συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Το ειρηνικό ευρωπαϊκό μέλλον και η πρόοδος Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων θα διασφαλιστεί από την επίτευξη μιας δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης. Ζωτικής σημασίας γι' αυτήν την προοπτική είναι η εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιούλη. Κάτι, για το οποίο η κυπριακή κυβέρνηση καταβάλλει συνεχείς, έντονες και εποικοδομητικές προσπάθειες».

Τώρα, πόσο η συμμετοχή της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση αποτελεί εγγύηση της ειρήνης και σταθερότητας στην Κύπρο, όπως ισχυρίζεται ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ, το δείχνει ανάγλυφα η «ειρηνική» δραστηριότητα της ΕΕ και των μελών της στη Σερβία, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ και αλλού.

Το προφίλ των ψηφοφόρων

Σε 9.824.223 ανέρχεται το εκλογικό σώμα που θα κληθεί στις κάλπες της 16ης Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, με βάση την τελευταία αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων (Μάης - Ιούνης 2007), οι 4.746.516 ψηφοφόροι είναι άντρες και οι 5.077.707 γυναίκες.

Οι διπλοεγγεγραμμένοι σε δύο διαφορετικούς δήμους ψηφοφόροι ανέρχονται σε 6.556 έναντι 6.958 της προηγούμενης αναθεώρησης.

Οι διπλοεγγεγραμμένες γυναίκες που είναι εγγεγραμμένες και με το πατρικό και με το συζυγικό επώνυμο ανέρχονται σε 2.691 έναντι 3.113 της προηγούμενης αναθεώρησης.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι ετεροδημότες ανέρχονται σε 123.010, έναντι 124.380 της προηγούμενης αναθεώρησης. Οι ετεροδημότες είναι μειωμένοι κατά 1.370. Η μείωση αυτή οφείλεται κατά βάση σε διαγραφές λόγω θανάτου, στη μεταδημότευση των εκλογέων αυτών στον τόπο κατοικίας τους και δευτερευόντως σε νεότερη αίτηση διαγραφής από τους καταλόγους των ετεροδημοτών ή άλλες αιτίες. Θυμίζουμε ότι οι ετεροδημότες ψηφίζουν στον τόπο κατοικίας τους τους υποψήφιους της εκλογικής περιφέρειας στους καταλόγους της οποίας είναι εγγεγραμμένοι. Οι εκλογείς αυτοί περιλαμβάνονται στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους και προ του ονόματός τους φέρουν την ένδειξη «Ε».

Οι νέοι εκλογείς, αυτοί δηλαδή που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά ανέρχονται σε 429.385.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ