Σάββατο 18 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προς συνάντηση Παπαδόπουλου - Ταλάτ

Την ερχόμενη Τρίτη θα καθοριστεί η ημερομηνία της συνάντησης του Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, με σκοπό την εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιούλη 2006, για την προετοιμασία ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για τη συνολική επίλυση του Κυπριακού. Οπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, ο καθορισμός της ημερομηνίας της συνάντησης θα γίνει από τους εκπροσώπους των δύο ηγετών, κ.κ. Τζιωνή και Περτέβ και τον αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μάικλ Μόλερ.

Στο μεταξύ, σχόλια έχει προκαλέσει ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, σύμφωνα με την οποία η παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο αποτελεί παράγοντα ειρήνης.

Ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε:

«Πρόκειται για - τουλάχιστον - ατυχή δήλωση. Σειρά Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και Ψηφισμάτων της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών τονίζουν ότι το Κυπριακό είναι πρωτίστως ζήτημα κατοχής εδάφους μιας ανεξάρτητης χώρας.

Είναι πέραν πάσης λογικής να προβάλλεται η συνεχιζόμενη παράνομη παρουσία τουρκικών κατοχικών δυνάμεων στην Κύπρο ως παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης. Πραγματική εγγύηση της ειρήνης και σταθερότητας στην Κύπρο είναι η συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Το ειρηνικό ευρωπαϊκό μέλλον και η πρόοδος Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων θα διασφαλιστεί από την επίτευξη μιας δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης. Ζωτικής σημασίας γι' αυτήν την προοπτική είναι η εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιούλη. Κάτι, για το οποίο η κυπριακή κυβέρνηση καταβάλλει συνεχείς, έντονες και εποικοδομητικές προσπάθειες».

Τώρα, πόσο η συμμετοχή της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση αποτελεί εγγύηση της ειρήνης και σταθερότητας στην Κύπρο, όπως ισχυρίζεται ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ, το δείχνει ανάγλυφα η «ειρηνική» δραστηριότητα της ΕΕ και των μελών της στη Σερβία, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ και αλλού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ