Σάββατο 18 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Με σημαία τις αντεργατικές μεταρρυθμίσεις
  • Ο πρωθυπουργός ζήτησε και επίσημα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη διάλυση της Βουλής και προκήρυξη εκλογών για τις 16 του Σεπτέμβρη
  • Σε διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό ζητάει υποστήριξη και «εθνική ομοψυχία» ενόψει της προώθησης των μεταρρυθμίσεων και προειδοποιεί, βάζοντας τις βάσεις της μετεκλογικής λιτότητας, για την ανάγκη «δημοσιονομικής σταθερότητας και υπευθυνότητας»

Eurokinissi

Με σημαία τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις και με στόχο την παραπέρα προώθησή τους, κήρυξε χτες ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, μέσω διαγγέλματος προς τον ελληνικό λαό, την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Προηγουμένως είχε επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια, για να του ζητήσει και επίσημα, με επιστολή που του επέδωσε, τη διάλυση της Βουλής και την πρόωρη προκήρυξη εκλογών για τις 16 του Σεπτέμβρη. Νωρίτερα συνεδρίασε το Υπουργικό Συμβούλιο, όπου ο πρωθυπουργός ζήτησε τις παραιτήσεις των υπουργών. Ωστόσο, το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα περί διάλυσης της Βουλής θυροκολλάται σήμερα. Επίσης σήμερα το πρωί θα συνεδριάσει η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, όπου θα μιλήσει ο πρωθυπουργός.

Στο μεταξύ, δρομολογούνται οι σχετικές εκλογικές διαδικασίες. Ετσι, το πρωί της Κυριακής θα συνεδριάσει υπό τον Πρ. Παυλόπουλο στο υπουργείο Εσωτερικών η πρώτη Διακομματική Επιτροπή μετά την προκήρυξη εθνικών εκλογών στις 16 του Σεπτέμβρη. Στη Διακομματική θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι των κομμάτων, προκειμένου να συναποφασίσουν για τα θέματα που αφορούν στον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών, όπως η προβολή των κομμάτων από τα εθνικά μέσα ενημέρωσης, ο χρόνος εμφάνισης των εκπροσώπων σ' αυτά και γενικότερα θέματα πολιτικής επικοινωνίας. Επίσης, από τη Δευτέρα αναμένεται η έκδοση αποφάσεων από το υπουργείο Εσωτερικών, που θα αφορούν σε όλα τα θέματα της προεκλογικής και εκλογικής διαδικασίας.

Ιδια τα συμφέροντα λαού και πλουτοκρατίας...

Ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του, ανάμεσα στους βερμπαλισμούς για τα κυβερνητικά «επιτεύγματα», στα πλαίσια ενός συνοπτικού απολογισμού του κυβερνητικού έργου που έκανε, εμφανίστηκε, για λόγους καθαρά προεκλογικής τακτικής, να παραδέχεται ότι «δε διορθώθηκαν όλα. Εγιναν όμως σημαντικά βήματα προόδου». Κάνοντας χρήση κατ' επανάληψη της λέξης «μαζί», όπως «κάναμε μαζί μεγάλες προσπάθειες, προσπάθειες που στα ουσιώδη τους σημεία δικαιώθηκαν. Μαζί κατακτήσαμε κρίσιμους στόχους», κατέληξε στο ότι «προχωρήσαμε σε μεταρρυθμίσεις στην οικονομία, στο δημόσιο τομέα, στην Παιδεία».

Παρουσιάζει, λοιπόν, ο Κ. Καραμανλής σαν επιτεύγματα υπέρ του λαού τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις που έχουν άμεσες επιπτώσεις στη ζωή των λαϊκών στρωμάτων και ενισχύουν την κερδοφορία του κεφαλαίου, αναζητώντας άλλοθι λαϊκής συναίνεσης. Εμφανίζει σαν επίτευγμα την πλασματική μείωση της ανεργίας, που δεν είναι τίποτα άλλο παρά η μοιρασιά σε περισσότερους από έναν εργαζόμενους μιας θέσης εργασίας μέσω της μερικής απασχόλησης. Διαστρέφοντας δε την πραγματικότητα, εμφανίζει σαν ελπίδα για τους πολίτες τη λεγόμενη οικονομική ανάπτυξη σύμφωνα με τις προδιαγραφές του μεγάλου κεφαλαίου. «Σήμερα, είπε, υπάρχουν οι συνθήκες για ένα αύριο ελπίδας, για όλους τους πολίτες. Η οικονομία μας αναπτύσσεται συνεχώς με ταχείς ρυθμούς, από τους υψηλότερους σε ολόκληρη την Ευρώπη. Δημιουργήθηκαν περίπου 200.000 νέες θέσεις εργασίας. Η ανεργία είναι κοντά στο 8%, από 11,3% που ήταν τον Μάρτιο του 2004».

Ωστόσο, είναι χαρακτηριστικό ότι σε κάθε σημείο του διαγγέλματός του ο Κ. Καραμανλής έβαζε τον παράγοντα της λαϊκής συναίνεσης, ταυτίζοντας τα συμφέροντα των εργαζομένων με αυτά της ντόπιας και ξένης πλουτοκρατίας. «Με τη στήριξη της κοινωνίας, είπε, πετύχαμε τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, την αύξηση επενδύσεων και εξαγωγών, την αύξηση του τουριστικού ρεύματος. Πετύχαμε εθνικής σημασίας διακρατικές συμφωνίες που όχι μόνο φέρνουν έσοδα, αλλά, το κυριότερο, καθιστούν τη χώρα μας διεθνή ενεργειακό δίαυλο και αναβαθμίζουν το γεωπολιτικό της ρόλο».

Βέβαια, μέσα από τα λόγια του πρωθυπουργού βγήκε σαφές το μήνυμα περί νέας μετεκλογικής λιτότητας, προειδοποιώντας για την ανάγκη «δημοσιονομικής σταθερότητας και υπευθυνότητας». «Οφείλουμε τώρα, είπε, να διασφαλίσουμε όλα εκείνα που κερδίσαμε με τις κοινές μας προσπάθειες. Οφείλουμε, όμως, πάνω απ' όλα, να προχωρήσουμε μπροστά, σε νέα πεδία, με ακόμα πιο σταθερά βήματα. Οφείλουμε να επιδιώξουμε τη συλλογική πρόοδο σε βάσεις δημοσιονομικής σταθερότητας και υπευθυνότητας».

Δίνοντας το στίγμα της στρατηγικής σύγκλισης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, δηλαδή σύγκλιση νεοφιλελευθερισμού και σοσιαλδημοκρατίας, μίλησε για «κοινωνική αλληλεγγύη» και για «οικονομία ευκαιριών για όλους». Πρόκειται για όρους που κατά κόρο χρησιμοποιεί το ΠΑΣΟΚ, όπου το «κράτος Πρόνοιας» αντικαθίσταται από την «κοινωνική αλληλεγγύη», δηλαδή τις πολιτικές πτωχοκομείου, και ο όρος «δικαιώματα» εκτοπίζεται από τις «ευκαιρίες για όλους».

«Οφείλουμε, είπε ο Κ. Καραμανλής, να συνεχίσουμε τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις, που κάνουν καλύτερη την ποιότητα του κράτους, αποτελεσματικότερη την οικονομία, πιο ουσιαστική την κοινωνική αλληλεγγύη. Οφείλουμε να πορευτούμε με νέα δυναμική, με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα. Για μια σύγχρονη οικονομία ευκαιριών για όλους. Για ακόμη περισσότερες θέσεις εργασίας, καλύτερους όρους αμοιβής για τους εργαζομένους. Για ένα στέρεο κοινωνικό κράτος, που να στέκεται δίπλα στους πολίτες και, κυρίως, σε εκείνους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Η συγκρότηση του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής είναι το νέο στοιχείο του προϋπολογισμού, που συμβολίζει την επιλογή μας αυτή».

Καταλήγοντας, παρουσίασε το πλαίσιο δικαιολόγησης της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. «Στα πλαίσια αυτά, είπε, και με αυτούς ακριβώς τους στόχους, η κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού, ενός προϋπολογισμού ανάπτυξης, ενός προϋπολογισμού ευθύνης, ενός προϋπολογισμού κοινωνικής αλληλεγγύης, αποκτά χαρακτήρα εθνικής υπόθεσης. Η απόφαση αυτή αφορά άμεσα και ουσιαστικά το μέλλον κάθε οικογένειας, το μέλλον της κοινωνίας μας, το μέλλον της πατρίδας. Απαιτείται για την απόφαση αυτή ισχυρή και νωπή λαϊκή εντολή, ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία». Ανέφερε ακόμα ότι «όλες οι ρυθμίσεις που καταθέσαμε, για τη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων, πρόκειται να ψηφιστούν άμεσα από τη νέα Βουλή». Επίσης, σημείωσε ότι «μεγάλη εθνική σημασία έχει και η ολοκλήρωση της Αναθεώρησης του Συντάγματος».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «εθνικής σημασίας ζήτημα» τη «διασφάλιση της ήρεμης, της ομαλής λειτουργίας του πολιτεύματος και τη διαφύλαξη της ενότητας των Ελλήνων», που, όπως είπε, «τραυματίζεται από προσπάθειες πόλωσης, πρακτικές οξύτητας, μικροκομματικές εμπάθειες», και δήλωσε ότι «είμαστε αποφασισμένοι να προασπίσουμε την εθνική ομοψυχία. Αποφασισμένοι να κοιτάμε μόνο μπροστά. Αποφασισμένοι να αγωνιστούμε για ένα καλύτερο αύριο, θέτοντας κοινούς στόχους, που ενώνουν την ελληνική κοινωνία». Επικαλούμενος, τέλος, την ωριμότητα των ψηφοφόρων, τους ζήτησε να κρίνουν όλους και να αποφασίσουν «ποιος μπορεί να διασφαλίσει καλύτερα το μέλλον των παιδιών μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ