ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Αυγούστου 2007
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΟΝΑΔΑΣ ΑΝΑΝΗΨΗΣ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ»
Σε αναδίπλωση υποχρεώθηκε η κυβέρνηση

Στη ΜΕΘ του νοσοκομείου και όχι στο «Ερρίκος Ντυνάν» θα μεταφερθεί η μονάδα μέχρι να ολοκληρωθούν οι επισκευές

Σε μερική αναδίπλωση, κάτω απ' το βάρος των αντιδράσεων που προκάλεσε η επικίνδυνη πρόταση για τη μεταφορά της Μονάδας Ανάνηψης Καρδιοχειρουργημένων Ασθενών (ΑΚΑ) του «Ευαγγελισμού» στο «Ερρίκος Ντυνάν», προχώρησε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Η μονάδα βγήκε εκτός λειτουργίας μετά από πρόσφατο βραχυκύκλωμα. Την ανησυχία του ΚΚΕ γι' αυτούς τους σχεδιασμούς εξέφρασε προχτές και η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, κατά την περιοδεία της στο νοσoκομείο, ενώ σχετική διαμαρτυρία εκφράστηκε τόσο από την επιστημονική κοινότητα, όσο και από το σωματείο εργαζομένων του «Ευαγγελισμού».

Χτες, επισκέφτηκε το νοσοκομείο ο υφυπουργός Υγείας Αθανάσιος Γιαννόπουλος, όπου είχε συνάντηση με τη διοίκηση, τους καρδιοχειρουργούς και τους γιατρούς της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας 1, τους οποίους και ενημέρωσε ότι η ΑΚΑ - για την ακρίβεια τα τέσσερα απ' τα πέντε κρεβάτια που διαθέτει - θα μεταφερθούν για περίπου 20 μέρες στη ΜΕΘ 1, έως ότου ολοκληρωθούν οι επισκευές.

Συνάντηση με τον υφυπουργό επιδίωξε και το σωματείο εργαζομένων, όπου ο Α. Γιαννόπουλος ομολόγησε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται τέτοιου τύπου λύσεις. Ερωτηθείς από τους εργαζόμενους, ο υφυπουργός είπε ότι η σκέψη για τη μεταφορά της ΑΚΑ του «Ευαγγελισμού» στο «Ερρίκος Ντυνάν» ήταν δική του σκέψη που δεν ευδοκίμησε για τεχνικούς, οικονομικούς και ιατρικούς λόγους.

Πέρα απ' το ζήτημα της ΑΚΑ, το σωματείο απαίτησε απαντήσεις για τα εκρηκτικά προβλήματα της έλλειψης προσωπικού, αλλά και για τις επικίνδυνες ελλείψεις που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο στον τομέα της πυρασφάλειας. Για το ζήτημα της πυρασφάλειας ο υφυπουργός παραδέχτηκε ότι υπάρχουν ελλείψεις και υποσχέθηκε γενικόλογα ότι θα υλοποιηθούν οι οδηγίες της Πυροσβεστικής. Αλλά και για την εκρηκτική έλλειψη προσωπικού, αναγνώρισε το πρόβλημα και παρέπεμψε σε 1.400 διορισμούς προσωπικού πανελλαδικά μέσω ΑΣΕΠ, που εκκρεμούν και πηγαίνουν με πολύ αργό ρυθμό... λόγω της γνωστής γραφειοκρατίας.

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ - ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Με μεγάλες ελλείψεις ξεκινάει η χρονιά

Τη Δευτέρα οι βάσεις για ΑΕΙ - ΤΕΙ

Με κενά σε δασκάλους και καθηγητές θα χτυπήσει για μια ακόμη φορά το κουδούνι για χιλιάδες μαθητές

Eurokinissi

Με κενά σε δασκάλους και καθηγητές θα χτυπήσει για μια ακόμη φορά το κουδούνι για χιλιάδες μαθητές
Οι ελλείψεις εκπαιδευτικών στα σχολεία, με τις οποίες ξεκινά η σχολική χρονιά, έρχονται να συμπληρώσουν το σκηνικό υποβάθμισης της λειτουργίας του περιεχομένου της εκπαίδευσης. Παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις περί προτεραιότητας στην Παιδεία και εύρυθμης λειτουργίας του κράτους, τα λειτουργικά προβλήματα καλά κρατούν σε ένα σχολείο που έτσι κι αλλιώς ολοένα φτωχαίνει σε περιεχόμενο και γίνεται πιο ταξικό, με πρώτα θύματα τα παιδιά των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Η Ομοσπονδία των Δασκάλων καταγγέλλει ότι ιδιαίτερο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί με τις αποσπάσεις των εκπαιδευτικών, καθώς μόνο το 60% των αιτήσεων καλύφθηκε και αυτό με λάθη και παραλείψεις, με μεγάλη καθυστέρηση (την ημέρα της προκήρυξης των εκλογών) και με ρουσφετολογικά κριτήρια, αφού έτσι κι αλλιώς απουσιάζει ένα αντικειμενικό σύστημα αποσπάσεων.

Ειδικά φέτος εκκρεμούν αποσπάσεις στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, που λόγω των εκλογών θα γίνουν μετά τις 16 Σεπτέμβρη, προκαλώντας αναστάτωση σε χιλιάδες οικογένειες εκπαιδευτικών. Αυτό αναμένεται να δημιουργήσει καθυστέρηση και στη στελέχωση των σχολείων σε αναπληρωτές και την απώλεια χιλιάδων διδακτικών ωρών για μια ακόμα χρονιά.

Οι ελλείψεις εκπαιδευτικών, σύμφωνα με εκτιμήσεις εκπροσώπων της ΔΟΕ, αναμένεται να φτάσουν τις 10.000, ενώ στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (όπου εκκρεμούν εκπαιδευτικές άδειες και αποσπάσεις στα μουσικά και ειδικά σχολεία) τα κενά εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 1.000.

  • Την ερχόμενη Δεύτερα 27 Αυγούστου, στις 9.30 το πρωί, ανακοινώνονται από το υπουργείο Παιδείας οι βάσεις εισαγωγής στην Ανώτατη Εκπαίδευση.
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ»
Απαιτεί μέτρα για τις επικείμενες εκλογές

Πρωτοβουλίες για τη λήψη μίνιμουμ μέτρων ώστε να διαφυλαχτεί στοιχειωδώς η ελεύθερη έκφραση των πλοιάρχων στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη νέας διοίκησης στην Πανελλήνια Ενωση Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΠΕΝ), αναλαμβάνουν οι υποψήφιοι της παράταξης «Δημοκρατική Αγωνιστική Ενότητα Πλοιάρχων (ΔΑΕΠ)» συσπειρωμένη στις ταξικές δυνάμεις της Ναυτεργατικής Συνδικαλιστικής Κίνησης και στις γραμμές του ΠΑΜΕ. Αρχή των δραστηριοτήτων της ΔΑΕΠ έγινε με το υπόμνημα που έστειλε προς την Εφορευτική Επιτροπή, τη διοίκηση της ΠΕΠΕΝ, όπου πλειοψηφεί η ΔΑΚΕ και για την ακρίβεια οι εγκάθετοι των εφοπλιστών και τη συντακτική επιτροπή του εντύπου «Πλοιαρχική Ηχώς» που εκδίδεται από την Ενωση.

Διευκρινίζεται από την παράταξη ότι έτσι κι αλλιώς νοθεύεται η πραγματική θέληση των πλοιάρχων αφού δεν εφαρμόζεται ο νόμος 1264, ενώ το Καταστατικό της Ενωσης είναι φασιστικής έμπνευσης και προέρχεται από την εποχή του Μεταξά. Ωστόσο, μέχρι τώρα με ευθύνη αυτών των διαμορφωμένων πλειοψηφιών στη διοίκηση της ΠΕΠΕΝ παραβιάζεται ακόμα και αυτού του είδους το Καταστατικό.

Ετσι απαιτούν από την Εφορευτική να τηρήσει αυστηρά το Καταστατικό και να σταματήσει η παραβίαση της διάταξης που προστέθηκε μετά από πολλές προσπάθειες και προβλέπει ότι τουλάχιστον η εκλογή αντιπροσώπων για ΠΝΟ και Εργατικό Κέντρο Πειραιά θα γίνεται με το σύστημα της απλής αναλογικής. Απαιτούν ακόμα από τη διοίκηση να δώσει άμεσα τον εκλογικό κατάλογο και το καθολικό μητρώο των μελών της ΠΕΠΕΝ σε όποιον υποψήφιο το ζητήσει και φυσικά στους υποψήφιους της ΔΑΕΠ.

Τέλος, η ΔΕΑΠ απαιτεί η «Πλοιαρχική Ηχώ» να δημοσιεύει όλο το «υλικό» της ΔΕΑΠ. Να σταματήσει σε όλες τις σελίδες να «λιβανίζει» τη διοίκηση και παράλληλα να επιδίδεται σε «αήθη επίθεση ενάντια σε μέλη της ΔΕΑΠ».

Τραυματίστηκαν ναυτεργάτες

Νέο ναυτεργατικό ατύχημα έγινε προχτές το απόγευμα. Συγκεκριμένα, δύο ακόμα ναυτεργάτες τραυματίστηκαν στο 22χρονο φορτηγό πλοίο «LEONID SOBOLEV» με σημαία Ρωσίας, όταν αυτό έπλεε κοντά στο ακρωτήριο Αρτεμίσιο της Βόρειας Εύβοιας. Οι ναυτεργάτες 57 και 63 ετών, μέλη του πληρώματος, έπεσαν μέσα στο αμπάρι κατά τη διάρκεια εργασιών προετοιμασίας για φόρτωση. Στο πλοίο επιβιβάστηκε με πλωτό του λιμενικού γιατρός από το Κέντρο Υγείας Αργαλαστής, ο οποίος έκρινε ότι το πλοίο θα έπρεπε να καταπλεύσει στο λιμάνι του Βόλου για να αποβιβαστούν. Μετά τον κατάπλου του πλοίου οι τραυματισμένοι ναυτεργάτες μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου.

Επίσης, προχτές το απόγευμα τραυματίστηκαν ελαφρά οι δύο από τους τέσσερις επιβαίνοντες του επιβατηγού - τουριστικού πλοίου «ΚΟΡΔΕΛΙΑ» όταν αυτό προσάραξε στη θαλάσσια περιοχή Νυδρίου, θέση Κορακιά, Λευκάδας.

Να σπάσουν τα δεσμά της ομηρίας

«

Δόθηκε λύση στο πρόβλημα της ομηρίας των συμβασιούχων», είπε χτες ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κ. Καραμανλής. Δηλαδή, ρητά και κατηγορηματικά ξεκαθάρισε ότι οι ελάχιστοι συμβασιούχοι που κατόρθωσαν να περάσουν από σαράντα κύματα για να γίνει η σύμβασή τους αορίστου είναι και οι τελευταίοι. Οι υπόλοιποι εκατοντάδες χιλιάδες στην καλύτερη περίπτωση θα συνεχίσουν να βιώνουν καθημερινά την ανασφάλεια και αβεβαιότητα στο κυνήγι για το μεροκάματο, ενώ πολλοί από αυτούς θα πεταχτούν στο δρόμο για να τους αντικαταστήσουν με άλλους, στο πλαίσιο ανακύκλωσης της ανεργίας, αλλά και εξυπηρέτησης των πελατειακών μηχανισμών.

Αλλωστε, η ίδια η δήλωση - «δόθηκε λύση στο πρόβλημα της ομηρίας» - είναι μια απροκάλυπτη παραδοχή ότι η κυβέρνηση της ΝΔ παρέλαβε τη στρατιά των εκατοντάδων χιλιάδων ομήρων από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και όχι μόνο τη διατήρησε, αλλά τη διαιώνισε και τη μεγάλωσε, αφού συνεχίζονται οι αθρόες προσλήψεις μέσω συμβάσεων ορισμένου χρόνου, έργου και άλλων μορφών πλην της μόνιμης και σταθερής εργασίας. Και για να μην ξεχνιόμαστε: Βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης σε αυτό της το «κατόρθωμα» είναι ότι η μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου δεν επιτρέπεται από το Σύνταγμα. Αυτό που ψήφισαν αντάμα ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία και Συνασπισμός το 2001.

Τώρα, μπροστά στην κάλπη, είναι αναγκαίο οι συμβασιούχοι να βγάλουν συμπεράσματα, να απεγκλωβιστούν από τις αυταπάτες που θέλουν να τους καλλιεργήσουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, τα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Να τιμωρήσουν στις εκλογές τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις που τους στέρησαν το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία και όσους τους κορόιδεψαν και τους αποπροσανατόλισαν σε διαχειριστικού τύπου λογικές και «λύσεις». Να κόψουν το γόρδιο δεσμό της ομηρίας τους. Να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις αποτελεσματικότερης αντίστασης και διεκδίκησης μόνιμης και σταθερής δουλιάς με πλήρη δικαιώματα, δυναμώνοντας το ΚΚΕ.


Χ. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ