ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Αυγούστου 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Νεκροί, αγνοούμενοι, εγκλωβισμένοι...

Εγκλημα! 17 νεκροί, στις χτεσινές καταστροφικές πυρκαγιές. Τουλάχιστον δύο αγνοούμενοι. Δεκάδες οι τραυματίες και οι εγκλωβισμένοι. Ολα αυτά, μέχρι αργά χτες το βράδυ, και ενώ τα πύρινα μέτωπα ήταν ακόμη ανεξέλεγκτα σε όλη τη χώρα. Στην πραγματικότητα κανείς δεν μπορούσε να υπολογίσει τον τραγικό απολογισμό των νεκρών. Ούτε και των αγνοουμένων ή των τραυματιών. Οι 17 ή όσοι ακόμα, προστίθενται στους μέχρι χτες 10 νεκρούς...

Πάνω από 170 πυρκαγιές έκαιγαν χτες όλη τη χώρα. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι Νομοί Ηλείας, Μεσσηνίας, Λακωνίας. Οι φλόγες τύλιξαν τη Ζαχάρω Ηλείας και την Αρεόπολη Λακωνίας, παρασέρνοντας σε φρικτό θάνατο 17 ανθρώπους, χωρίς μέχρι αργά το βράδυ να έχουν γίνει γνωστά τα στοιχεία τους. Δύο ακόμη αγνοούμενοι στη Ζαχάρω. Εξι τουλάχιστον τραυματίες στα Μεσοχώρια Ευβοίας. Την ίδια στιγμή, στον Ταΰγετο χιλιάδες στρέμματα δάσους παραδόθηκαν στις φλόγες. Εκεί κάηκαν σπίτια, εκκενώθηκαν χωριά. Η χώρα, χτες, βρέθηκε σε πύρινο κλοιό...

Αυτό που έγινε δεν είχε προηγούμενο. Πυρκαγιές σε όλη σχεδόν την Πελοπόννησο (Λακωνία, Ηλεία, Μεσσηνία), σε Ελευσίνα, Λαγονήσι, Εύβοια, Φθιώτιδα, Αιτωλοακαρνανία, Γιάννενα, Αρτα, Θεσπρωτία, Καστοριά, Βοιωτία και Σαλαμίνα. Ανθρωποι προσπαθούσαν να ξεφύγουν και κυκλώνονταν απ' τη φωτιά σαν ποντίκια. Τα πυροσβεστικά αεροπλάνα δεν μπορούσαν να πετάξουν, λόγω των ισχυρών ανέμων. Την ίδια στιγμή, οι τραγικές ελλείψεις στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και σε υλικοτεχνικά μέσα αποδείχτηκαν δραματικές. Καμιά πρόβλεψη για πρόληψη πυρκαγιών. Στον Ταΰγετο δεν υπήρχαν καν αντιπυρικές ζώνες! Κι όλα αυτά συνδυασμένα με την ηρωική - μέχρι αυτοθυσίας - υπερπροσπάθεια των πυροσβεστών. Τρεις από τους νεκρούς της Ζαχάρως ήταν πυροσβέστες.

Δεκάδες σπίτια κάηκαν. Περιουσίες καταστράφηκαν. Χωριά ολόκληρα εκκενώθηκαν. Στην Καλαμάτα, οι καπνοί είχαν τυλίξει τα πρώτα προάστια της πόλης. «Δεν περισσεύουν πια δάκρυα, ούτε οργή, ούτε αγανάκτηση για την ανθρώπινη, φυσική και οικονομική τραγωδία, που σήμερα έχουμε στη Μεσσηνία, τη Λακωνία και την Ηλεία», τόνισε χαρακτηριστικά η Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Στην Πελοπόννησο και την Εύβοια βρέθηκαν κλιμάκια του Κόμματος από την πρώτη στιγμή μέχρι αργά το βράδυ.

Την ίδια ώρα, και ενώ αυτή η πρωτοφανής τραγωδία βρισκόταν σε εξέλιξη, οι εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έχυναν κροκοδείλια δάκρυα. Οι αποκλειστικοί υπεύθυνοι, που με την πολιτική τους άναψαν το εμπρηστικό δαδί που καίει όλη τη χώρα, χτες αναζητούσαν ευθύνες. Ομως, σύμπτωση επαναλαμβανόμενη, παύει να είναι σύμπτωση... Ενοχη είναι η εμπρηστική πολιτική τους.

ΖΑΧΑΡΩ ΗΛΕΙΑΣ
Οι φλόγες «έσπειραν» τρόμο και θάνατο

Εντεκα νεκροί μέχρι χτες βράδυ ο απολογισμός της φωτιάς. Εννέα νεκροί από τροχαίο

Τραυματίες μεταφέρονται στο νοσοκομείο

Eurokinissi

Τραυματίες μεταφέρονται στο νοσοκομείο
Με 11 νεκρούς και φόβους για ακόμη περισσότερους, δεκάδες τραυματίες με εγκαύματα και όλη την ευρύτερη περιοχή της Ζαχάρως στο έλεος της φωτιάς, εξελίσσεται η καταστρεπτική πυρκαγιά στο Νομό Ηλείας. Μια πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίς το μεσημέρι και εξακολουθούσε μέχρι αργά το βράδυ να κατακαίει ανεξέλεγκτα ό,τι έβρισκε στο διάβα της, έχοντας αρκετά μέτωπα με συνολικό μήκος - κατά τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις - 20 χιλιομέτρων...

Σα να μην έφταναν οι πύρινες «γλώσσες», ένα τροχαίο - την ώρα του πανικού - ήταν αρκετό να προκαλέσει το θάνατο εννέα ατόμων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα πυροσβεστικό όχημα ήταν υπεύθυνο σε «καραμπόλα» με αρκετά ιδιωτικά αυτοκίνητα.

Χτες, ώρα με την ώρα, ο αριθμός των νεκρών από τη φωτιά αυξανόταν. Αρχικά, κάτοικοι και πυροσβέστες, που ήταν στην περιοχή Μάκιστος, προσπάθησαν να διαφύγουν. Ομως, στο δρόμο παγιδεύτηκαν από ένα «φράγμα» φωτιάς. Εκεί, άφησαν τα αυτοκίνητά τους και προσπάθησαν να ξεφύγουν τρέχοντας. Συνολικά, 10 άτομα έχασαν τη ζωή τους εκεί, εκ των οποίων τρεις πυροσβέστες. Ωστόσο, υπάρχουν φόβοι της Πυροσβεστικής για πολλούς ακόμη ανθρώπους που βρίσκονταν στα σπίτια τους ή προσπάθησαν να ξεφύγουν και εγκλωβίστηκαν, καθώς οι κάτοικοι της περιοχής έτρεχαν σε διάφορα σημεία προκειμένου να προφυλαχτούν από τις φλόγες. Κατόπιν συνεννόησης του ΓΕΕΘΑ με το υπουργείο Εσωτερικών, δυνάμεις του στρατού κατευθύνονταν και σε χωριά της Ηλείας, όπου βρίσκονταν εγκλωβισμένοι κάτοικοι, προκειμένου να βοηθήσουν στο έργο του απεγκλωβισμού.

Η σφοδρότητα του αέρα επιτείνει την κατάσταση. Τεράστια είναι η καταστροφή σε σπίτια, καλλιέργειες, ελαιόδεντρα, τεράστιες δασικές εκτάσεις, όπως το πανέμορφο δάσος του Καϊάφα. Από την άλλη, το βόρειο μέρος του Ξηροχωρίου καίγεται περιμετρικά, με τη φωτιά να έχει εισχωρήσει σε αυλές σπιτιών, ενώ μεγάλα μέτωπα εκτείνονται σε Γεράκι Αμαλιάδας, Σέκουλα, Αλιθύρα, Παπαδού, καθώς και στις Στήλες Βαρθολομιού.

Νωρίς το απόγευμα, ζητήθηκε από τους κατοίκους του Ξηροχωρίου να εκκενώσουν το χωριό τους. Αρκετοί έφυγαν και ξαναγύρισαν, καθώς στο χωριό δεν υπήρχε κανείς για να «πολεμήσει» την πύρινη λαίλαπα. Οι πυροσβέστες, παρά την κούραση και τη ζέστη, «πάλευαν» από το πρωί με τις φλόγες με ό,τι μέσα διέθεταν, προκειμένου να σταματήσουν την επέλασή τους.

Κλιμάκια της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηλείας του ΚΚΕ βρέθηκαν στα μέτωπα της φωτιάς. Στο Γεράκι, επικεφαλής ήταν ο Γραμματέας της ΝΕ Α. Μπούζης. Στη Ζαχάρω βρίσκεται ο Χρ. Γιαννόπουλος, υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων. Οπως δήλωσε, «αυτή είναι η πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που αντί να προστατεύσουν τον φυσικό πλούτο της χώρας, αλλά και το λαό, τον δίνουν στους κεφαλαιοκράτες που βγάζουν κέρδος από τη δική μας τη ζωή».

Στη Ζαχάρω βρίσκεται ο αντιστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ. Β. Τσιατούρας, καθώς και συνεργεία με προσωπικό της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, της Ασφάλειας και της Διεύθυνσης Χειρισμού Κρίσεων προκειμένου να συνδράμουν στις έρευνες της Πυροσβεστικής. Παράλληλα, αστυνομικές πηγές διέρρεαν πληροφορίες για παρουσία στην περιοχή κλιμακίων της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής, προκειμένου να διερευνήσουν υπόνοιες για ύπαρξη οργανωμένου σχεδίου εμπρηστών.

ΑΡΕΟΠΟΛΗ ΜΑΝΗΣ
Κάηκαν στην προσπάθεια να σωθούν

Σπίτια καίγονται και οι κάτοικοι προσπαθούν να σώσουν ό,τι μπορούν

Eurokinissi

Σπίτια καίγονται και οι κάτοικοι προσπαθούν να σώσουν ό,τι μπορούν
Το σκληρό πρόσωπο της πυρκαγιάς, αλλά και των τραγικών ελλείψεων στην Πυροσβεστική και το συντονισμό γνώρισε χτες και η Αρεόπολη. Πέντε άτομα άφησαν την τελευταία τους πνοή στο Νέο Οίτυλο, όταν η πυρκαγιά περικύκλωσε ένα ξενοδοχείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χτες το μεσημέρι στην περιοχή Σταυρός - Τσίπα έκαιγε ό,τι συναντούσε μπροστά της μέχρι που ένα μέτωπο έφτασε στον ξενώνα «Οναρ». Εκεί, το ζευγάρι των ιδιοκτητών μαζί με μία εργαζόμενη και δύο ακόμα άτομα - εκ των οποίων η αναγνώρισή του ενός δεν ήταν εφικτή - προσπάθησαν να διαφύγουν μέσα από μονοπάτι, γεγονός που στάθηκε μοιραίο. Την ίδια στιγμή, ένας εποχικός πυροσβέστης, υπέστη καρδιακή προσβολή και έχασε τη ζωή του. Η τραγική ειρωνεία είναι πως το ξενοδοχείο δεν υπέστη ζημιές, καθώς ο αέρας άλλαξε κατεύθυνση την τελευταία στιγμή...

Πολλά σπίτια έπαθαν ζημιές από τις φλόγες, ενώ αμέσως ζητήθηκε η εκκένωση του Κέντρου Υγείας. Τη «μάχη» με τις φλόγες έδιναν επίγειες δυνάμεις, ενώ παροδικές ήταν οι ρίψεις νερού από δύο καναντέρ. Οταν η φωτιά κόπασε, υπήρξε μετακίνηση πυροσβεστικών δυνάμεων από την Αρεόπολη προς τις άλλες πυρκαγιές και ειδικά σε αυτή της Ζαχάρως.

Στο νοσοκομείο της Σπάρτης, μεταφέρθηκαν οι σοροί των έξι ανθρώπων που βρήκαν τραγικό θάνατο. Σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου, Χρήστο Βιρβίλη, στο νοσοκομείο μεταφέρθηκαν επίσης δυο άτομα από την περιοχή Γερακίου Λακωνίας, με αναπνευστικά προβλήματα και ελαφρύ τραυματισμό. Στο νοσοκομείο του Πύργου μεταφέρθηκαν από την ευρύτερη περιοχή του Νομού Ηλείας 8 άνθρωποι με εγκαύματα από 10% έως 40% και δύο ακόμα άνθρωποι με αναπνευστικά προβλήματα.

Στον κλοιό της φωτιάς βρέθηκε το Κέντρο Υγείας Αρεόπολης. Οι εργαζόμενοι και γιατροί χρειάστηκε να μετακινηθούν προληπτικά για κάποιες ώρες. Λίγες ώρες αργότερα επέστρεψαν στο ΚΥ που ενισχύθηκε με προσωπικό από το νοσοκομείο Σπάρτης και το ΚΥ Γυθείου.

ΤΑΫΓΕΤΟΣ
Εκκενώθηκαν χωριά, κάηκαν σπίτια...

Κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Σπύρο Χαλβατζή βρέθηκε στην περιοχή

Eurokinissi

Ανεξέλεγκτη μαινόταν, μέχρι αργά χτες το βράδυ, η καταστροφική πυρκαγιά στον Ταΰγετο. Χιλιάδες στρέμματα δάσους παραδόθηκαν στις φλόγες. Σπίτια κάηκαν. Χωριά εκκενώθηκαν. Η φωτιά έφτασε μέχρι και τις παρυφές της Καλαμάτας. Αργά χτες βράδυ, καπνοί είχαν τυλίξει τα προάστια της πόλης.

Στην περιοχή βρέθηκε από νωρίς το μεσημέρι κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Σπύρο Χαλβατζή, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιο βουλευτή της Β' Αθηνών.

Η φωτιά είχε ξεκινήσει, από προχτές, στο 35ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Καλαμάτας - Σπάρτης, στην περιοχή Κορυφή και συγκεκριμένα στο ύψος του τουριστικού περιπτέρου. Γρήγορα πήρε μεγάλες διαστάσεις, ενώ την ίδια μέρα το βράδυ εκκενώθηκαν τα χωριά Καρβέλι, Λαδά, Αράχωβα. Η φωτιά συνεχίστηκε όλη τη μέρα και, μέχρι αργά το βράδυ, δεν είχε τεθεί ακόμη υπό έλεγχο.

Χτες, εκτός από τα παραπάνω, εκκενώθηκαν επίσης και τα χωριά Ελαιοχώρι και Περιβολάκια, που βρίσκονται λίγα μόλις χιλιόμετρα από την Καλαμάτα. Αργά το απόγευμα, η φωτιά πλησίαζε επικίνδυνα την Αρτεμισία και από εκεί κατευθυνόταν στα χωριά Πηγές και Αλαγονία. Από άλλη κατεύθυνση, οι φωτιές πήγαιναν προς τον οικισμό Πηγάδια και Ριζανά, του Δήμου Αβίας. Μέχρι αργά χτες το βράδυ, δεκάδες σπίτια κάηκαν στα χωριά Ελαιοχώρι, Λαδά και Καρβέλι. Η κατάσταση - όπως την περιέγραφαν και κάτοικοι της περιοχής - ήταν δραματική και εκτός ελέγχου.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Σπύρο Χαλβατζή, στον τόπο της φωτιάς

ΔΙΑΣΑΚΟΣ

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Σπύρο Χαλβατζή, στον τόπο της φωτιάς
Αξίζει να σημειωθεί ότι, ανάμεσα στην τεράστια έκταση που κάηκε, στις φλόγες παραδόθηκε και η περιοχή αυτή που είχε ...γλιτώσει από την πυρκαγιά του 1998. Πρόκειται για την περιοχή που θεωρείται φιλέτο για την οικιστική και τουριστική ανάπτυξη και την οποία δεν είναι λίγοι αυτοί που την ορέγονται.

Σπ. Χαλβατζής: «Η πολιτική ΝΔ - ΠΑΣΟΚ καταστρέφει τα δάση»

Ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής της Β' Αθηνών, περιόδευσε χτες - επικεφαλής κλιμακίου του Κόμματος - στα μέτωπα της φωτιάς στον Ταΰγετο. Με δηλώσεις του, τόνισε:

«Η πολιτική που εφάρμοσαν και εφαρμόζουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, καθώς και οι δασοκτόνοι νόμοι που ψήφισαν και οι δύο, είναι η κύρια αιτία που όπλισαν για μια ακόμη φορά το χέρι των εμπρηστών - καταπατητών, καίγοντας τον Ταΰγετο. Η πολιτική τους, που εμπορευματοποιεί τη γη, το περιβάλλον, το δάσος, είναι η πρώτη και κύρια αιτία των πυρκαγιών. Ο λαός πρέπει να τους καταδικάσει και γι' αυτά τα εγκλήματα. Στις 16 του Σεπτέμβρη να ενισχύσει το ΚΚΕ, τη λαϊκή αντίσταση και για την προστασία της ζωής, του περιβάλλοντος και των δασών».

Επίσης, ο Σπ. Χαλβατζής εξέφρασε τη λύπη του ΚΚΕ, για τα θύματα των πυρκαγιών σε Ζαχάρω και Αρεόπολη: «Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη για τον άδικο χαμό τόσων ανθρώπων εξαιτίας των πυρκαγιών. Επιπλέον, για όσα σπίτια και περιουσίες έχουν καταστραφεί, ζητάμε άμεση και πλήρη αποζημίωση». Επίσης, είχε προηγηθεί συνάντηση με τον Δημ. Κάκο, γενικό επιθεωρητή Ν. Ελλάδας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Θεατής» στην τραγωδία

Τις ολέθριες συνέπειες της αντιδασικής πολιτικής παρακολουθούσε η κυβέρνηση, που επιχειρούσε να αποσείσει τις πολιτικές της ευθύνες. Στην πραγματικότητα, επιχείρησε αρχικά να ακολουθήσει το μοντέλο της επικοινωνιακής διαχείρισης της κρίσης, με το βλέμμα στις εκλογές. Το μέγεθος όμως της καταστροφής και οι δεκάδες νεκρών υποχρέωσαν τον Κ. Καραμανλή να εμπλακεί ο ίδιος στην αντιμετώπιση της κατάστασης. Συνοδεία υπουργών επισκέφθηκε τη Ζαχάρω, όπου ενημερώθηκε για το μέτωπο της φωτιάς που μαινόταν ανεξέλεγκτη και στη συνέχεια αναχώρησε για τη Σπάρτη για να πάει στα μέτωπα της Λακωνίας.

Την ίδια στιγμή, κυβερνητικά στελέχη προσπαθούσαν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα και μετέθεταν τις ευθύνες στην Πυροσβεστική, που «έχει το σχεδιασμό και το γενικό πρόσταγμα». Δεν έλειπαν βέβαια οι γνωστές θεωρίες για τα πρωτόγνωρα καιρικά φαινόμενα, ενώ επικαλούνταν και το μεγάλο αριθμό των πυρκαγιών που «ξεπέρασαν» τις δυνατότητες του κρατικού μηχανισμού.

  • Με δήλωσή του ο πρωθυπουργός από την περιοχή της Ζαχάρως εξέφρασε την οδύνη του και τη συμπαράστασή του για το χαμό των ανθρώπων. Δήλωσε τη στήριξή του σε πυροσβέστες, στρατιώτες και επανέλαβε τις γνωστές υποσχέσεις - που σπάνια έχουν αντίκρισμα - ότι όλες οι δασικές εκτάσεις που κάηκαν θα κηρυχτούν αυτομάτως αναδασωτέες.
Κροκοδείλια δάκρυα

Τη συνενοχή του ΠΑΣΟΚ στη διαχρονική εμπρηστική πολιτική του δικομματισμού, που με νόμους και διαδοχικές αναθεωρήσεις του Συντάγματος εμπορευματοποιεί τη γη, τα δάση και οπλίζει το χέρι των εμπρηστών και των καταπατητών παραδίδοντας τη ζωή, το οξυγόνο και τις περιουσίες του ελληνικού λαού στο βωμό του κέρδους, επιχείρησε χτες να συγκαλύψει ο Γ. Παπανδρέου.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τις Σέρρες, κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης, με δηλώσεις προσπάθησε να αποτινάξει τις ευθύνες που βαραίνουν το κόμμα του. Η χτεσινή τραγωδία σ' όλη την Ελλάδα είναι αποτέλεσμα της δασοκτόνας και εγκληματικής πολιτικής που χτες εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και σήμερα συνεχίζει η κυβέρνηση της ΝΔ. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μπορεί να μίλησε για «αγανάκτηση και βαθιά λύπη» που προκαλούν «οι εικόνες μιας βιβλικής καταστροφής», αλλά ξέχασε να πει ότι την τελευταία τουλάχιστον 20ετία οι κυβερνήσεις του δικομματισμού φρόντισαν να αφήσουν «γυμνή» την Πυροσβεστική από μέσα και προσωπικό. Ο Γ. Παπανδρέου σήμερα θα μεταβεί στις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ