ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Αυγούστου 2007
Σελ. /32
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Οργανωμένη δράση

Μέσα από τον κουρνιαχτό και τα αποκαΐδια που καπνίζουν σ' όλη τη χώρα, ξεπροβάλλει μια πολιτική αναγκαιότητα: Η ενεργοποίηση του λαϊκού παράγοντα και η οργανωμένη δράση του για την απόκρουση της επίθεσης που δέχεται στα δικαιώματά του, στη ζωή του. Το ότι βρισκόμαστε μπροστά σε οργανωμένο σχέδιο, ανεξαρτήτως αν το σχέδιο αυτό υπήρξε εξ αρχής ή διαμορφώθηκε στην πορεία, πατώντας πάνω στη δασοκτόνα πολιτική και στην εμπορευματοποίηση της γης, κάνει ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη οργανωμένης απάντησης για ουσιαστικά μέτρα υπέρ των πληγέντων, την προστασία των δασών και της γης από την εμπρηστική πολιτική. Οργανωμένης μαζικής πολιτικής δράσης που θα βάζει εμπόδια, θα ακυρώνει τις εμπρηστικές πολιτικές όλων των δικαιωμάτων του και θα κινείται στην κατεύθυνση της αλλαγής των συσχετισμών δυνάμεων, ώστε να δεχτούν πλήγμα τα κόμματα εξουσίας, ν' ανοίξει ένα παράθυρο για θετική πορεία των πραγμάτων.

Οποιοι λοιπόν και αν είναι οι εμπρηστές, η δράση τους και το μέγεθος της καταστροφής που προκαλούν, συνδέονται άμεσα με το έδαφος που έχουν στρώσει οι πολιτικές των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Το καταστροφικό έργο των εμπρηστών, φέρνει στην επιφάνεια με τραγικό τρόπο την ταξική βαρβαρότητα της πολιτικής των κυβερνήσεων των κομμάτων της πλουτοκρατίας. Την πολιτική της εμπορευματοποίησης των πάντων, της εγκατάλειψης της υπαίθρου και της εξαφάνισης του μικρού αγροτικού κλήρου, στο όνομα των «σύγχρονων μορφών ανάπτυξης», όπως αποκαλούν τις ελεγχόμενες από τα μονοπώλια καλλιέργειες μεγάλης κλίμακας, τον τουρισμό και την αντιμετώπιση της Ελλάδας σαν ένα προνομιούχο οικόπεδο και όλα αυτά με μοναδικό κριτήριο τα ακόμα μεγαλύτερα κέρδη στο κεφάλαιο και τη συγκέντρωση του πλούτου σε όλο και λιγότερα χέρια.

Αυτό το κράτος των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, λύνει τα χέρια των εμπρηστών. Κοινές είναι οι ευθύνες και των δύο κομμάτων: Οι δασοκτόνοι νόμοι και οι αποχαρακτηρισμοί δασών και δασικών εκτάσεων που κάηκαν. Η πολιτική υποβάθμισης του περιβάλλοντος με την εγκατάλειψη των δασών που απομένουν στην τύχη τους. Η πολιτική που ανάγει σε θεό της ανάπτυξης την εισβολή του μεγάλου κεφαλαίου σε βουνά και παραλίες, που σαν κατακτητής παίρνει υπό τον έλεγχό του ολόκληρες περιοχές, οι οποίες προηγουμένως πρέπει να παραδοθούν «καθαρές» από οτιδήποτε το «ενοχλητικό».

Ενοχος είναι και η πολιτική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση των εκπροσώπων των κομμάτων του συστήματος που διοικούν και που ως μηχανισμός του κράτους είναι μεσίτης ξεπουλήματος των πάντων στο μεγάλο κεφάλαιο, αδιαφορώντας για τα λαϊκά στρώματα και τα προβλήματά τους. Ετσι έμεινε απογυμνωμένη και ανίκανη να πάρει μέτρα πρόληψης των πυρκαγιών. Ενοχες επίσης αποδείχτηκαν οι σοβαρές ελλείψεις του κρατικού μηχανισμού τόσο στο επίπεδο της πρόληψης, όσο και σε επίπεδο αντιμετώπισης έκτακτων συνθηκών. Αποδείχτηκε ότι η πολιτική δασοπροστασίας είναι διάτρητη, χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό με αποτέλεσμα ακόμα και τα διαθέσιμα μέσα, όπως και η αυτοθυσία του προσωπικού και των εθελοντών, σε πολλές περιπτώσεις να πέφτουν στο κενό.

Δράση λοιπόν, τώρα, στο μαζικό λαϊκό κίνημα για όλες τις ανάγκες, κοινωνικοπολιτική δράση για μια άλλη πολιτική, ενάντια στους εμπρηστές της ζωής των εργαζομένων, ενάντια στους εμπρηστές του μέλλοντος του ελληνικού λαού, που θέλουν να τον τρομοκρατήσουν με «ασύμμετρες απειλές». Πολιτική καταδίκη του δικομματισμού, αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ, για πιο ισχυρό και οργανωμένο κίνημα αντεπίθεσης.

Ευρω-τρομοαλληλεγγύη

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μπορεί η ΕΕ να μην έδειξε αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση του πύρινου εφιάλτη, αλλά έσπευσε να στηρίξει την κυβέρνηση στην τρομο-θεωρία περί «ασύμμετρων απειλών». Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιος για θέματα εσωτερικών και δικαιοσύνης, Φράνκο Φρατίνι, αναφερόμενος στις πυρκαγιές, μίλησε ήδη για εδαφική τρομοκρατία, ζητώντας τη λήψη μέτρων καταστολής! Οπως μεταδίδει το πρακτορείο «Ansa», ο Φρατίνι αναφέρει ότι «οι πυρκαγιές και οι φλόγες αυτών των ημερών αποτελούν σημάδι μιας άλλης, νέας μορφής τρόμου που πλήττει την περιβαλλοντική μας κληρονομιά και κλείνει τον κύκλο μιας αλλόκοτης συμμαχίας: Aνάμεσα στις σκοτεινές και αρπακτικές ψυχές της οικοδομικής κερδοσκοπίας και σε αυτούς που σκοπεύουν να λυγίσουν, να γονατίσουν μια περιοχή, μια οικονομία, τραυματίζοντας το τοπίο με τρόπο ανεπανόρθωτο». Και συνέχισε με νόημα: «Είναι μια μορφή εδαφικής τρομοκρατίας απολύτως καινούρια: H οποία επομένως πρέπει να καταπολεμηθεί και να κατασταλεί με νέα όπλα και νομικά αποτρεπτικά μέσα». Ο Ευρωπαίος επίτροπος επιχειρεί να αναδείξει τις πυρκαγιές στις ασύμμετρες απειλές που αφορούν σε ολόκληρη την ΕΕ υποστηρίζοντας ότι «η Γαλλία, η Ισπανία και τώρα η Ελλάδα γνωρίζουν αυτή τη νέα καταστροφή, αυτή την εδαφική τρομοκρατία που κρατά τώρα όλη τη Νότια Ευρώπη σε ομηρία». Τρομο-μέτρα λοιπόν καταστολής του λαϊκού κινήματος. Σαν έτοιμοι από καιρό εκεί στις Βρυξέλλες...

Συνεισφορά παρά τις ελλείψεις

«Οι Υπηρεσίες Υγείας, από την πρώτη στιγμή, άμεσα και συντονισμένα, (ήταν) παρούσες στους τόπους της καταστροφής, κοντά στους συνανθρώπους μας και τις μαχόμενες δυνάμεις», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά από σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας για το θέμα των πυρκαγιών στην Πελοπόννησο. Εφαρμόστηκε, όπως είπε ο υπουργός, το σχέδιο «Περσέας» στα νοσοκομεία Σπάρτης, Πύργου, Αμαλιάδας, Κρεστένων και τα δορυφορικά Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία των παραπάνω νοσοκομείων.

Κι όμως, τα τρία νοσοκομεία στο Νομό Ηλείας (Πύργου, Αμαλιάδας και Κρεστένων) υπήρξαν το υπόδειγμα για τη συγχώνευση νοσοκομείων, όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση της ΝΔ, ώστε να επιτευχθεί η περιβόητη - κατά τον Δημήτρη Αβραμόπουλο - «οικονομία κλίμακας» (βλέπε δηλώσεις του υπουργού Υγείας 18/7/2006 στη ΝΕΤ). Μάλιστα, συγκροτήθηκε και ειδική επιτροπή για τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων στο υπουργείο Υγείας.

Ως επιχείρημα για τη συγχώνευση των νοσοκομείων της Ηλείας, χρησιμοποιήθηκε η δυσλειτουργία τους λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό και υποδομές -τις οποίες, βέβαια, προκάλεσαν οι περιοριστικές πολιτικές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Και αντί να τα οργανώσουν πλήρως σε υποδομές και προσωπικό, ετοίμαζαν τη συγχώνευσή τους. Και ήρθε η ίδια η ζωή για μια ακόμη φορά να επιβεβαιώσει την αναγκαιότητα λειτουργίας τους.

Αλήθεια, τι έχουν να πουν τώρα εκείνοι οι σοφοί εμπνευστές των συγχωνεύσεων των νοσοκομείων; Κι ευτυχώς που - στην περίπτωση της Ηλείας - δεν ίσχυσε, παρά την εγκατάλειψη των νοσοκομείων, η λαϊκή ρήση: «Στερνή μου γνώση να σ' είχα πρώτα»...

Υποκρισίας μεγαλείο...

«Γιατί οι πυρκαγιές; Γιατί να χαθούν ανθρώπινες ζωές; Γιατί οι καταστροφές των περιουσιών τους; Γιατί να χαθούν τα όμορφα δάση μας;». Αναρωτήθηκε την Κυριακή ο Γ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι έχει «το χρέος να πει την αλήθεια»... Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε σε «εγκληματική αμέλεια. Αμέλεια στη χρηματοδότηση της πρόληψης. Αμέλεια στην πρόσληψη πυροσβεστών. Αμέλεια στην εκπαίδευσή τους».

Την ίδια στιγμή που περιέγραφε με σαφήνεια τη διαχρονική πολιτική του δικομματισμού που οδήγησε στις σοβαρές ελλείψεις του κρατικού μηχανισμού στο επίπεδο της πρόληψης και της αντιμετώπισης έκτακτων συνθηκών και αναγκών, ο Γ. Παπανδρέου, υπερασπιζόμενος την πολιτική του «λιγότερου κράτους» που εμπορευματοποιεί τη γη και διαλύει στο όνομα του «μεγάλου κόστους» την Πυροσβεστική Υπηρεσία, απέδωσε τις «αιτίες» της τραγωδίας στη «βάναυση κομματικοποίηση και πελατειακή αντίληψη, την κομματικοποίηση των σωμάτων ασφαλείας και πυρόσβεσης»...

Επειδή ακριβώς ο Γ. Παπανδρέου γνωρίζει ότι την επομένη των εκλογών μια πιθανή «πράσινη» κυβέρνηση θα συνεχίσει να ιδιωτικοποιεί το δημόσιο πλούτο και στο όνομα της δήθεν «οικονομικής εξυγίανσης» θα συνεχίσει να υποχρηματοδοτεί τις υπηρεσίες πρόσληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών, επέλεξε την ανώδυνη κριτική του «κομματικοποιημένου κράτους», το οποίο θα ...επανιδρύσει ο ίδιος, όπως είχε υποσχέθηκε και ο Κ. Καραμανλής πριν γίνει πρωθυπουργός.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ