ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Αυγούστου 2007
Σελ. /32
ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Στάχτη και θρήνος...

Τουλάχιστον 63 οι νεκροί. Εκατοντάδες εκκενωμένα χωριά. Κατεστραμμένο το βιος χιλιάδων λαϊκών νοικοκυριών

Κάποτε ήταν ένα μοναδικό πευκοδάσος. Τώρα είναι μόνο καμένα δέντρα. Από το πρώην δάσος της λίμνης Καϊάφα
Κάποτε ήταν ένα μοναδικό πευκοδάσος. Τώρα είναι μόνο καμένα δέντρα. Από το πρώην δάσος της λίμνης Καϊάφα
Το φονικό αυτό δεν είναι τυχαίο! Οι καταστροφικές πυρκαγιές έκαιγαν και χτες, για τέταρτη συνεχόμενη μέρα, σκορπίζοντας θάνατο, καταστρέφοντας χωριά, αφήνοντας χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά χωρίς στέγη. Την ίδια στιγμή, ο κεντρικός σχεδιασμός αποδείχτηκε, τουλάχιστον, ανίκανος και σε πολλές περιπτώσεις ανύπαρκτος. Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης βρίσκονται μακριά από τις πραγματικές ανάγκες και όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν τα οξυμένα προβλήματα ουσιαστικά και προς όφελος των πληγέντων, αλλά, αντιθέτως, σε μερικές περιπτώσεις δε λένε τίποτα συγκεκριμένο - όπως, για παράδειγμα, πώς θα αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα της στέγασης.

Ο απολογισμός, μέχρι αργά χτες το βράδυ, ήταν τραγικός: 63 άνθρωποι νεκροί, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας. Εκατοντάδες χωριά κατεστραμμένα. Χιλιάδες άστεγοι. Κάτοικοι να δίνουν μόνοι τους τη μάχη με τις φλόγες. Εκατοντάδες οι εγκλωβισμένοι. Η Πελοπόννησος στις φλόγες, από τον Πύργο μέχρι και την Αρεόπολη. Από τις φλόγες δεν ξέφυγε - και γλίτωσε μόλις την τελευταία στιγμή - η Αρχαία Ολυμπία, το μοναδικό αυτό αρχαιολογικό μνημείο. Η Νότια Εύβοια φλέγεται. Εξι άνθρωποι άφησαν τη στερνή πνοή τους στις φωτιές. Αλιβέρι και Στύρα έχουν εγκαταλειφθεί στο έλεος της πυρκαγιάς. Στην Αττική, ο ένας εμπρησμός διαδέχεται τον άλλο. Βοιωτία, Φθιώτιδα, Αιτωλοακαρνανία, Γιάννενα, Αρτα, Θεσπρωτία, καίγονται όλες αυτές τις μέρες. Φωτιές επίσης έπιασαν σε Ξάνθη, Πέλλα, Κέρκυρα, Σάμο, Εβρο και Μαγνησία. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, τα χωριά που υπέστησαν καταστροφές ή απειλήθηκαν από τη φωτιά, μόνο για χτες, έφταναν τα 47! Επιπλέον, εκκενώθηκαν ή βρίσκονταν υπό εκκένωση 22 χωριά. Παντού σε όλη την Πελοπόννησο και την Εύβοια μύριζε θάνατος.

Ο πατέρας με τα παιδιά του, στους έρημους δρόμους της Αρτέμιδας
Ο πατέρας με τα παιδιά του, στους έρημους δρόμους της Αρτέμιδας
«Η βασική αιτία των προβλημάτων βρίσκεται στην πολιτική που ακολουθείται χρόνια τώρα», σημείωσε η Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, «αυτή είναι η πολιτική που καίει και τα λαϊκά δικαιώματα, αυτή η πολιτική είναι που καίει και τα δάση και τη γη με την ιδιωτικοποίηση, την εμπορευματοποίηση, την αλλαγή χρήσης γης». Ποιος ενθαρρύνει τους καταπατητές; Ποιος τους οικοπεδοφάγους; Ποιος έχει μετατρέψει τη γη σε χρυσοπληρωμένο εμπόρευμα; Ποιος αναδασώνει 1 στρέμμα για κάθε 11 που καίγονται; Ποιος, σε τελευταία ανάλυση, ευθύνεται για τις ελλείψεις στην Πυροσβεστική και τον ανύπαρκτο συντονισμό; Ποιος, αν όχι η πολιτική που ακολουθείται από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ιδιαίτερα τα τελευταία 17 χρόνια;

Οι αποστολές του «Ρ», σε Πελοπόννησο και Εύβοια, είναι αποκαλυπτικές. Η μέρα γίνεται νύχτα από τους καπνούς και η νύχτα μέρα από τις φλόγες. Οι κάτοικοι προσπαθούν μόνοι τους να περισώσουν ό,τι απέμεινε. Η μάχη άνιση. Ο μηχανισμός ανύπαρκτος. Η εκκένωση των χωριών γίνεται στην κυριολεξία πόρτα πόρτα. Η απουσία πρόληψης είναι κάτι παραπάνω από προφανής. Ούτε καν αντιπυρικές ζώνες δεν υπάρχουν. Η αποψίλωση, ο καθαρισμός των δασών, η διάνοιξη δασικών δρόμων, η κατασκευή και επάνδρωση δασικών παρατηρητηρίων, όλα αυτά τα έργα έχουν μπει στο περιθώριο. Την ίδια στιγμή, δραματικές αποδεικνύονται οι ελλείψεις στην Πυροσβεστική (31% οι κενές θέσεις προσωπικού, δηλαδή 3.740 άτομα).

Ανυπολόγιστη καταστροφή
Ανυπολόγιστη καταστροφή
Χαρακτηριστικά είναι τα όσα συμβαίνουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ενώ, λοιπόν, ακόμη και ο μικρότερος δήμος διαθέτει κονδύλια, μέσω του προϋπολογισμού του, για τις ...δημόσιες σχέσεις, δε διαθέτει επαρκή μέσα για την προστασία του πράσινου! Φυσικά, αυτό δε γίνεται από μόνο του. Αρκεί να στρέψουμε το βλέμμα στον περίφημο «Καποδίστρια» και στον επερχόμενο «Καποδίστρια 2», όπου αντί να δίνονται τα απαραίτητα χρήματα για τα λαϊκά προβλήματα, αντιθέτως, αυτά δίνονται στους ιδιώτες - με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Eurokinissi

Θρήνος και οργή

Associated Press

Θρήνος και οργή
Πύρινα μέτωπα σε όλη τη χώρα

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Για πέμπτη μέρα συνεχίζει να καίει η φωτιά στο Δίκορφο του Κεντρικού Ζαγορίου καίγοντας χιλιάδες στρέμματα δασικής και χορτολιβαδικής έκτασης. Η πυρκαγιά στον Κακόλακκο του Δήμου Ανω Πωγωνίου είναι υπό μερικό έλεγχο ενώ νέο μέτωπο άνοιξε στο Αργυροχώρι του ίδιου δήμου.

ΒΟΙΩΤΙΑ - ΦΘΙΩΤΙΔΑ: Η μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή Μάζι και Ασκρη του Δήμου Θεσπιών, η οποία έκαιγε από την περασμένη Πέμπτη, έχει τεθεί υπό έλεγχο, ενώ οι όποιες αναζωπυρώσεις αντιμετωπίστηκαν πριν πάρουν επικίνδυνες διαστάσεις. Ωστόσο, είχαν καεί εκατοντάδες στρέμματα όταν η πυρκαγιά κατευθύνθηκε προς τον ορεινό όγκο του Ελικώνα και στο χωριό Ευαγγελίστρια. Ευτυχώς, δεν κινδύνευσαν χωριά και, επιπλέον, δεν έφτασε στον πυρήνα του ορεινού όγκου. Η πυρκαγιά στον Ασβέστη Μακρακώμης τέθηκε επίσης υπό μερικό έλεγχο.

ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ: Η φωτιά στον Τζαμαντά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο και σε εξέλιξη βρίσκονται οι πυρκαγιές στον Κάτω Αετό και στα Σύβοτα.

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ: Στο Δήμο Φυτειών σε εξέλιξη είναι η πυρκαγιά που επεκτείνεται σε έκταση 20.000 περίπου στρεμμάτων χωρίς να απειλούνται χωριά και οικισμοί, ενώ πυρκαγιές εκδηλώθηκαν χτες στον Αστακό και στο δημοτικό διαμέρισμα Παλαιοχωρίτσας στη Ναύπακτο.

ΓΡΑΜΜΟΣ: Περισσότερα από 1.200 στρέμματα δασικής έκτασης έκαψε η φωτιά που εισήλθε από την Αλβανία στη θέση Χελώνα προς Μονόπυλο στο Δήμο Ακριτών και βρισκόταν σε εξέλιξη επί έξι μέρες.

ΦΛΩΡΙΝΑ - ΓΡΕΒΕΝΑ: Νέα πυρκαγιά ξέσπασε χτες το απόγευμα στο Βροντερό Πρεσπών, η οποία ήταν μέχρι αργά το βράδυ σε εξέλιξη. Το μεσημέρι της Κυριακής εκδηλώθηκε φωτιά στην περιοχή Καλλονή Αγίου Κοσμά, η οποία τέθηκε υπό έλεγχο.

ΞΑΝΘΗ - ΚΟΜΟΤΗΝΗ: Το απόγευμα του Σαββάτου εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα 5 πυρκαγιές στη δασική - αγροτική περιοχή Μάνδρας εκατέρωθεν της επαρχιακής οδού Μάνδρας - Κεσσάνης, στη θέση Αγιος Γεώργιος και Πεντάλοφος Δήμου Αβδήρων. Από τις φωτιές κάηκαν 100 στρέμματα δασικής και χορτολιβαδικής έκτασης, δύο ελαιώνες και καλλιέργειες. Το απόγευμα της Κυριακής εκδηλώθηκε φωτιά στο περιαστικό δάσος της Ξάνθης νότια της επαρχιακής οδού Ξάνθης - Σταυρούπολης. Το απόγευμα του Σαββάτου εκδηλώθηκε φωτιά έξω από τον οικισμό Ασώματο και στη Γρατινή και κάηκαν περίπου 40 στρέμματα δασικής έκτασης.

ΚΑΒΑΛΑ: Συνελήφθησαν δύο ανήλικοι 11 και 13 χρόνων, στον οικισμό Φωλιά του Δήμου Ελευθερών, διότι - σύμφωνα με την Αστυνομία - έβαλαν φωτιά στο πρανές του δρόμου με αποτέλεσμα να καούν 100 τετραγωνικά μέτρα με ξερόχορτα.

Σε πολλές συλλήψεις - σε πολλές περιπτώσεις αδιακρίτως - για εμπρησμούς προχώρησε η Αστυνομία. Για τις πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη έχουν απαγγελθεί κατηγορίες εναντίον ενός ατόμου στη Ζαχάρω, ενός ατόμου στη Λακωνία, τεσσάρων ατόμων στα Νέα Στύρα και ενός ατόμου στην Ξάνθη. Σε όλα αυτά προστέθηκε ένα βίντεο από την πυρκαγιά του Υμηττού το Σάββατο, όπου απεικονίζονται δύο άτομα να κάθονται μέσα σε βραχώδες σημείο και να εμφανίζονται μπροστά τους φλόγες.

Χτες, έγινε καταδίωξη από το Καλέτζι μέχρι και τη Λ. Διονύσου ενός οδηγού μοτοσικλέτας - που δεν είχε αριθμό κυκλοφορίας. Τελικά, ο οδηγός συνελήφθη στην περιοχή του Διονύσου και αφού παράτησε τη μηχανή και προσπάθησε να διαφύγει από χωράφια. Ο ύποπτος μεταφέρθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Ν. Ερυθραίας. Σύμφωνα με την Αστυνομία, βρέθηκαν εμπρηστικοί μηχανισμοί στον Υμηττό, στην Αγία Παρασκευή και στη Φθιώτιδα. Πάντως, ο εμπρηστικός μηχανισμός που εντοπίστηκε στον Υμηττό στην Αγία Παρασκευή αποδείχτηκε τελικά ότι ήταν μοτέρ...

Ποιοι κερδίζουν από τους εμπρησμούς

Αναμφισβήτητα «κέρδη από τους εμπρησμούς» που πλήττουν όλη τη χώρα απ' άκρη σ' άκρη «πριν απ' όλα έχουν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που τις ορέξεις τους ανοίγει η πολιτική της εμπορευματοποίησης της γης». Η επισήμανση αυτή, όπως διατυπώνεται και στην ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, έρχεται να επιβεβαιωθεί από τον οργασμό επενδυτικών προτάσεων για τουριστική - και όχι μόνο - αξιοποίηση περιοχών που έχουν τυλιχτεί στις φλόγες. Ολη αυτή η διαδικασία είναι βασισμένη σε νόμους του ΠΑΣΟΚ που υλοποιεί τώρα η ΝΔ. Πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτά τα σχέδια παίζουν τα υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης, αλλά και το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Συγκεκριμένα, η «Αγροτουριστική ΑΕ» (σ.σ. ιδρύθηκε το 2001 και εποπτεύεται από το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης) προωθεί 7 «αναπτυξιακά προγράμματα», έχοντας ως σύνθημα: «Αγροτουρισμός ίσον τουρισμός 12 μήνες το χρόνο». Από το Γενάρη του 2005 μέχρι και το Μάη του 2006 είχαν απευθυνθεί στην εταιρεία «Αγροτουριστική ΑΕ» περίπου 600 ενδιαφερόμενοι - υποψήφιοι επενδυτές, με κύριο ενδιαφέρον στις περιφέρειες Πελοποννήσου και Στερεάς Ελλάδας. 134 έδειξαν ενδιαφέρον για επενδύσεις σε περιοχές της Πελοποννήσου και 98 για τη Στερεά Ελλάδα. Η πλειοψηφία των προτεινόμενων επενδύσεων αφορά σε καταλύματα, πολλά εξ αυτών συνδυασμένα με επισκέψιμο αγρόκτημα και παραγωγή ή και διάθεση τοπικών αγροτικών προϊόντων, παραδοσιακά καφενεία ή εστιατόρια, αναπαλαιώσεις παραδοσιακών κτιρίων.

Στο πρόγραμμα δράσης της «Αγροτουριστικής» εξέχουσα θέση έχει η περιφέρεια Πελοποννήσου. Και μάλιστα βρίσκεται σε εξέλιξη η εκπόνηση μελέτης με αντικείμενο την «προώθηση καινοτομικών δράσεων στους τομείς της Αγροτικής Οικονομίας και του Εναλλακτικού Τουρισμού». Ας δούμε πώς παρουσιάζει το σχέδιο η ίδια η «Αγροτουριστική»: «Η Αρχαία Ολυμπία, οι δρόμοι του Παυσανία, οι άθλοι του Ηρακλή, βυζαντινά και ενετικά μνημεία, φύση απαράμιλλης ομορφιάς και αντιθέσεων θα συναντήσει ο επισκέπτης στη διαδρομή που χαράσσει η "Αγροτουριστική Α.Ε." στην Πελοπόννησο. Ξεκινώντας από την Αρχαία Ολυμπία και καταλήγοντας στην Κόρινθο, τέμνοντας οριζόντια την Πελοπόννησο η "Αγροτουριστική" σε συνεργασία με την Περιφέρεια προτείνει εναλλακτικές διαδρομές στον περιηγητή - ταξιδιώτη γεμάτες από εμπειρίες ζωής». Συμπτωματικά, δηλαδή, εκεί που καίει το μεγαλύτερο μέτωπο της φωτιάς στην Πελοπόννησο. Η προηγούμενη μεγάλη φωτιά ήταν στον ίδιο άξονα, Κόρινθος - Αιγιάλεια.

Τις προσδοκίες όλων των μεγαλοεπιχειρηματιών για κερδοφόρες μπίζνες στα δασικά και άλλα πολύτιμα οικοσυστήματα της χώρας μας έρχεται να καλύψει το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τον Τουρισμό που εξήγγειλε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς. Αυτό δίνει το «πράσινο φως», για παράδειγμα, για την ανάπτυξη τουριστικών εγκαταστάσεων στο Γράμμο, αλλά και στην περιοχή Καϊάφα Ηλείας, που κατακάηκαν φέτος το καλοκαίρι, αλλά και σε όλες τις ακτές και βραχονησίδες της χώρας. Και εκτός των άλλων, υπάρχουν ολόκληρα προγράμματα επενδύσεων κατά μήκος της Ιονίας Οδού που ξεκινά από τη Δυτική Πελοπόννησο και φτάνει ως την Ηγουμενίτσα. Ανάλογο πρόγραμμα τουριστικής ανάπτυξης υπάρχει από το 2001 για τη Μεσσηνία. Εντελώς ...συμπτωματικά, λοιπόν, σ' αυτήν την πρωτοφανή καταστροφή από τις πυρκαγιές κάηκε μεγάλο κομμάτι και της Μεσσηνίας...


Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ