Τρίτη 28 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ Η ΧΩΡΑ
ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Στάχτη και θρήνος...

Τουλάχιστον 63 οι νεκροί. Εκατοντάδες εκκενωμένα χωριά. Κατεστραμμένο το βιος χιλιάδων λαϊκών νοικοκυριών

Κάποτε ήταν ένα μοναδικό πευκοδάσος. Τώρα είναι μόνο καμένα δέντρα. Από το πρώην δάσος της λίμνης Καϊάφα
Κάποτε ήταν ένα μοναδικό πευκοδάσος. Τώρα είναι μόνο καμένα δέντρα. Από το πρώην δάσος της λίμνης Καϊάφα
Το φονικό αυτό δεν είναι τυχαίο! Οι καταστροφικές πυρκαγιές έκαιγαν και χτες, για τέταρτη συνεχόμενη μέρα, σκορπίζοντας θάνατο, καταστρέφοντας χωριά, αφήνοντας χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά χωρίς στέγη. Την ίδια στιγμή, ο κεντρικός σχεδιασμός αποδείχτηκε, τουλάχιστον, ανίκανος και σε πολλές περιπτώσεις ανύπαρκτος. Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης βρίσκονται μακριά από τις πραγματικές ανάγκες και όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν τα οξυμένα προβλήματα ουσιαστικά και προς όφελος των πληγέντων, αλλά, αντιθέτως, σε μερικές περιπτώσεις δε λένε τίποτα συγκεκριμένο - όπως, για παράδειγμα, πώς θα αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα της στέγασης.

Ο απολογισμός, μέχρι αργά χτες το βράδυ, ήταν τραγικός: 63 άνθρωποι νεκροί, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας. Εκατοντάδες χωριά κατεστραμμένα. Χιλιάδες άστεγοι. Κάτοικοι να δίνουν μόνοι τους τη μάχη με τις φλόγες. Εκατοντάδες οι εγκλωβισμένοι. Η Πελοπόννησος στις φλόγες, από τον Πύργο μέχρι και την Αρεόπολη. Από τις φλόγες δεν ξέφυγε - και γλίτωσε μόλις την τελευταία στιγμή - η Αρχαία Ολυμπία, το μοναδικό αυτό αρχαιολογικό μνημείο. Η Νότια Εύβοια φλέγεται. Εξι άνθρωποι άφησαν τη στερνή πνοή τους στις φωτιές. Αλιβέρι και Στύρα έχουν εγκαταλειφθεί στο έλεος της πυρκαγιάς. Στην Αττική, ο ένας εμπρησμός διαδέχεται τον άλλο. Βοιωτία, Φθιώτιδα, Αιτωλοακαρνανία, Γιάννενα, Αρτα, Θεσπρωτία, καίγονται όλες αυτές τις μέρες. Φωτιές επίσης έπιασαν σε Ξάνθη, Πέλλα, Κέρκυρα, Σάμο, Εβρο και Μαγνησία. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, τα χωριά που υπέστησαν καταστροφές ή απειλήθηκαν από τη φωτιά, μόνο για χτες, έφταναν τα 47! Επιπλέον, εκκενώθηκαν ή βρίσκονταν υπό εκκένωση 22 χωριά. Παντού σε όλη την Πελοπόννησο και την Εύβοια μύριζε θάνατος.

Ο πατέρας με τα παιδιά του, στους έρημους δρόμους της Αρτέμιδας
Ο πατέρας με τα παιδιά του, στους έρημους δρόμους της Αρτέμιδας
«Η βασική αιτία των προβλημάτων βρίσκεται στην πολιτική που ακολουθείται χρόνια τώρα», σημείωσε η Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, «αυτή είναι η πολιτική που καίει και τα λαϊκά δικαιώματα, αυτή η πολιτική είναι που καίει και τα δάση και τη γη με την ιδιωτικοποίηση, την εμπορευματοποίηση, την αλλαγή χρήσης γης». Ποιος ενθαρρύνει τους καταπατητές; Ποιος τους οικοπεδοφάγους; Ποιος έχει μετατρέψει τη γη σε χρυσοπληρωμένο εμπόρευμα; Ποιος αναδασώνει 1 στρέμμα για κάθε 11 που καίγονται; Ποιος, σε τελευταία ανάλυση, ευθύνεται για τις ελλείψεις στην Πυροσβεστική και τον ανύπαρκτο συντονισμό; Ποιος, αν όχι η πολιτική που ακολουθείται από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ιδιαίτερα τα τελευταία 17 χρόνια;

Οι αποστολές του «Ρ», σε Πελοπόννησο και Εύβοια, είναι αποκαλυπτικές. Η μέρα γίνεται νύχτα από τους καπνούς και η νύχτα μέρα από τις φλόγες. Οι κάτοικοι προσπαθούν μόνοι τους να περισώσουν ό,τι απέμεινε. Η μάχη άνιση. Ο μηχανισμός ανύπαρκτος. Η εκκένωση των χωριών γίνεται στην κυριολεξία πόρτα πόρτα. Η απουσία πρόληψης είναι κάτι παραπάνω από προφανής. Ούτε καν αντιπυρικές ζώνες δεν υπάρχουν. Η αποψίλωση, ο καθαρισμός των δασών, η διάνοιξη δασικών δρόμων, η κατασκευή και επάνδρωση δασικών παρατηρητηρίων, όλα αυτά τα έργα έχουν μπει στο περιθώριο. Την ίδια στιγμή, δραματικές αποδεικνύονται οι ελλείψεις στην Πυροσβεστική (31% οι κενές θέσεις προσωπικού, δηλαδή 3.740 άτομα).

Ανυπολόγιστη καταστροφή
Ανυπολόγιστη καταστροφή
Χαρακτηριστικά είναι τα όσα συμβαίνουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ενώ, λοιπόν, ακόμη και ο μικρότερος δήμος διαθέτει κονδύλια, μέσω του προϋπολογισμού του, για τις ...δημόσιες σχέσεις, δε διαθέτει επαρκή μέσα για την προστασία του πράσινου! Φυσικά, αυτό δε γίνεται από μόνο του. Αρκεί να στρέψουμε το βλέμμα στον περίφημο «Καποδίστρια» και στον επερχόμενο «Καποδίστρια 2», όπου αντί να δίνονται τα απαραίτητα χρήματα για τα λαϊκά προβλήματα, αντιθέτως, αυτά δίνονται στους ιδιώτες - με ό,τι αυτό συνεπάγεται.


Eurokinissi


Θρήνος και οργή

Associated Press

Θρήνος και οργή

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ