Τρίτη 28 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ Η ΧΩΡΑ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ - ΝΟΤΙΑ ΕΥΒΟΙΑ
Η φωτιά τη βρήκε ανοχύρωτη

Ενα οδοιπορικό του «Ρ» στις περιοχές που ακόμα πλήττονται από τις πυρκαγιές

Την οργή τους εξέφρασαν οι κάτοικοι των Στύρων στον Κ. Παρασκευά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ που περιόδευσε στις καμένες περιοχές
Την οργή τους εξέφρασαν οι κάτοικοι των Στύρων στον Κ. Παρασκευά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ που περιόδευσε στις καμένες περιοχές
Η φράση «κρανίου τόπος» είναι φτωχή για να περιγράψει την εικόνα που αντικρίζει κανείς από την περασμένη Κυριακή σε όλη την καμένη περιοχή του Αλιβερίου, των Στύρων και της Αμαρύνθου. Και χτες, οι πυρκαγιές συνέχιζαν ανεξέλεγκτα να κατακαίνε ό,τι απέμεινε όρθιο από την υπόλοιπη κεντρική και νότια Εύβοια. Οι κάτοικοι, άντρες, νέοι, γέροι, παιδιά, γυναίκες σε όλα τα χωριά, αποκαμωμένοι από τη μάχη που έδωσαν ανυπεράσπιστοι με τις φλόγες από το Σάββατο μέχρι την Κυριακή, δεν είχαν κουράγιο ούτε να μιλήσουν. Γύρω τους, δεν απέμεινε τίποτα άκαυτο. Καλλιέργειες, ζώα, δέντρα ακόμα και πέτρες κάηκαν.

Είναι οργισμένοι, αγανακτισμένοι με πολλά και πολλούς. Ξέρουν όμως ότι δεν αρκεί αυτό. Και το λέγανε σε κάθε τους κουβέντα. Από το Παρθένι του Αλιβερίου μέχρι τα Στύρα. Γιατί βίωσαν στην πράξη την απουσία του κρατικού μηχανισμού τις κρίσιμες ώρες. Εζησαν κυρίως την παντελή έλλειψη ακόμα και υποτυπωδών μέτρων πρόληψης από την κεντρική διοίκηση, αλλά και την τοπική, στους κατά τα άλλα «σύγχρονους» καποδιστριακούς δήμους. Οπως χαρακτηριστικά είπαν στον «Ρ», πολλοί κάτοικοι κυρίως στα χωριά, «όταν δε βάζεις έστω και ένα βυτίο με νερό στην άκρη του χωριού, όταν δεν έχεις ούτε ένα πυροσβεστικό σε ολόκληρο δήμο, τι περιμένεις να κάνεις όταν έρθει η φωτιά».

Νέα Στύρα: Ούτε η θάλασσα δε σταμάτησε τη φωτιά


Από τον Αλμυροπόταμο από τη μεριά του Αιγαίου που ξεκίνησε η φωτιά το Σάββατο το πρωί προχώρησε και δεν άφησε τίποτα στο πέρασμά της, στα Μεσοχώρια, στο Πολυπόταμο για να φτάσει στην παραλιακή και τουριστική Νέα Στύρα στον Ευβοϊκό και να σταματήσει κυριολεκτικά μπροστά στην παραλία. Μπορεί βέβαια να γλίτωσε η πόλη, αλλά η φωτιά συνεχίστηκε από την πάνω μεριά των Ανω Στύρων και των περιοχών Ρεγκούζα και Χάρακα. Εκεί στο μέτωπο της φωτιάς που εξελισσότανε την Κυριακή αλλά και σε όλες τις καμένες περιοχές βρέθηκε προχτές κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής το μέλος του ΠΓ της ΚΕ Κώστα Παρασκευά.

Από το Αιγαίο και μέχρι τα Νέα Στύρα, λόφοι, βουνά, χωράφια, τα πάντα καμένα. Οπου βλέπει το μάτι δεν έχει μείνει τίποτα απολύτως. Στα χωριά Μεσοχώρα και Πολυπόταμος τα σπίτια σώθηκαν και οι κάτοικοι προσπαθούσαν να περιμαζέψουν ό,τι μπορούσαν. Ρεύμα δεν υπήρχε σε όλη την περιοχή. Το σημαντικότερο, δεν υπήρχε ούτε σταγόνα νερό. Στο χωριό Ρεγκούζα και στα Ανω Στύρα οι κάτοικοι μαυρισμένοι από την άνιση μάχη με τις φωτιές περιέγραφαν αγανακτισμένοι πώς πάλεψαν στην κυριολεξία μόνοι τους για να γλιτώσουν σπίτια, ζώα και περιουσίες με κίνδυνο της ζωής τους.

Στην Καψάλα όμως το χωριό μετά τα Ανω Στύρα βρήκαμε τους κατοίκους να περιμένουν τη φωτιά στο δρόμο και να την εμποδίσουν να πάει στα σπίτια. Οι κάτοικοι έσωσαν το χωριό, η φωτιά όμως δε σταμάτησε ούτε στη θάλασσα και συνέχισε να προχωράει προς τα δυτικά, με αποτέλεσμα να φτάσει αργά χτες το βράδυ στην παραλιακή περιοχή Πόρτο Λάφια, πλησιάζοντας λίγα χιλιόμετρα από το Μαρμάρι αλλά και την Κάρυστο.

Αλιβέρι: Εκαψε τα πάντα

Οπου κι αν στρέψεις το βλέμμα σου βλέπεις μόνο αποκαΐδια
Οπου κι αν στρέψεις το βλέμμα σου βλέπεις μόνο αποκαΐδια
Μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής, στα περίχωρα του Αλιβερίου στην περιοχή Γαβαλά στη δυτική πλευρά της πόλης έδιναν τη μάχη με τις φλόγες κάτοικοι και δυνάμεις της Πυροσβεστικής για να μην περάσει η φωτιά στον οικιστικό ιστό με απρόβλεπτες συνέπειες. Ηταν οι τελευταίες εστίες της φωτιάς που είχε ξεκινήσει από τα βόρεια και το χωριό Κονίστρες κατακαίγοντας τα πάντα στο πέρασμά της.

Η φωτιά πήρε δύο κατευθύνσεις διασχίζοντας από τη μία τα χωριά Βρύση, Αγιος Γεώργιος, Αγιος Λουκάς μέχρι το Αλιβέρι και από την άλλη από Μακρυχώρι, Παναγιά, Παρθένι, Αγιο Ιωάννη έφτασε στα ανατολικά του Αλιβερίου κατακαίγοντας όλη την περιοχή της Ακτής Νηρέως στο Αλιβέρι και πιο πέρα μέχρι την ακτή στην Αμάρυνθο για να σταματήσει και στις δύο περιπτώσεις κυριολεκτικά στη... θάλασσα.

Διασχίζοντας όλα αυτά τα χωριά και τις περιοχές δε βλέπει πια κανείς τίποτε άλλο παρά αποκαΐδια. Τα πάντα έχουν μαυρίσει. Εχουν καεί ελιές, καλλιέργειες, ζώα ακόμα και σπίτια. «Δεν έμεινε τίποτα», έλεγαν οι κάτοικοι με σκυμμένα τα κεφάλια, μετρώντας τις πληγές που άφησε στα χωριά τους η φωτιά. Μόνοι και εκεί έδωσαν τη μάχη για να σώσουν τα σπίτια και τις ζωές τους. Η οικονομική καταστροφή που έχουν υποστεί είναι ανυπολόγιστη.

Είναι η ίδια η φωτιά που αργά το απόγευμα της Κυριακής προχώρησε πιο ανατολικά στη Σέτα, το Θεολόγο και το Μίστρο, με αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο πέντε ανθρώπων. Τελικά, μέχρι αργά χτες το βράδυ σε εξέλιξη βρισκόταν ένα μέτωπο στη Σέτα που είχε κατεύθυνση την Ανω Σέτα. Εκεί είχαν συγκεντρωθεί ισχυρές δυνάμεις, καθώς ο κίνδυνος να περάσει η φωτιά στο ιδιαίτερα πυκνό δάσος της Δίρφης και σε προέκταση σε όλη τη Βόρεια Εύβοια ήταν μεγάλος.

Πρωτοβουλίες του ΚΚΕ

Μέχρι την Κυριακή το απόγευμα πάλευαν να κρατήσουν τη φωτιά έξω από το Αλιβέρι
Μέχρι την Κυριακή το απόγευμα πάλευαν να κρατήσουν τη φωτιά έξω από το Αλιβέρι
Από την πρώτη στιγμή, οι κομματικές οργανώσεις, κομμουνιστές και κομμουνίστριες εντάχθηκαν στον αντιπυρικό αγώνα, προχώρησαν σε πρωτοβουλίες.

Χτες από το μεσημέρι, η ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ με επιστολή της προς τον νομάρχη Θ. Μπούρα και μετά από επίσκεψη κλιμακίου με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο - μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιο βουλευτή στην Εύβοια - στη Σέτα και στα Στύρα που ήταν σε εξέλιξη οι πυρκαγιές, επισήμανε την κρίσιμη κατάσταση και τον καλούσε να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα πίεσης στους υπεύθυνους. Ανάλογες επιστολές έστειλαν στο δήμο Χαλκίδας και στη Νομαρχία τα εκλεγμένα στελέχη του Κόμματος.

Στο δήμο Μεσοτοπίων και στο δημοτικό διαμέρισμα Μακρυνιάδας, με πρωτοβουλία του Τάσου Σμπρίνη, υποψήφιου βουλευτή του ΚΚΕ, έγινε σύσκεψη του πολιτιστικού συλλόγου και δημιουργήθηκαν ομάδες πυροπροστασίας και πυρασφάλειας.


Καμένα σπίτια άφησε πίσω της η φωτιά στην Εύβοια, όπως αυτό στο Παρθένι
Καμένα σπίτια άφησε πίσω της η φωτιά στην Εύβοια, όπως αυτό στο Παρθένι

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ