Τρίτη 28 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ Η ΧΩΡΑ
Ποιοι κερδίζουν από τους εμπρησμούς

Αναμφισβήτητα «κέρδη από τους εμπρησμούς» που πλήττουν όλη τη χώρα απ' άκρη σ' άκρη «πριν απ' όλα έχουν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που τις ορέξεις τους ανοίγει η πολιτική της εμπορευματοποίησης της γης». Η επισήμανση αυτή, όπως διατυπώνεται και στην ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, έρχεται να επιβεβαιωθεί από τον οργασμό επενδυτικών προτάσεων για τουριστική - και όχι μόνο - αξιοποίηση περιοχών που έχουν τυλιχτεί στις φλόγες. Ολη αυτή η διαδικασία είναι βασισμένη σε νόμους του ΠΑΣΟΚ που υλοποιεί τώρα η ΝΔ. Πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτά τα σχέδια παίζουν τα υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης, αλλά και το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Συγκεκριμένα, η «Αγροτουριστική ΑΕ» (σ.σ. ιδρύθηκε το 2001 και εποπτεύεται από το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης) προωθεί 7 «αναπτυξιακά προγράμματα», έχοντας ως σύνθημα: «Αγροτουρισμός ίσον τουρισμός 12 μήνες το χρόνο». Από το Γενάρη του 2005 μέχρι και το Μάη του 2006 είχαν απευθυνθεί στην εταιρεία «Αγροτουριστική ΑΕ» περίπου 600 ενδιαφερόμενοι - υποψήφιοι επενδυτές, με κύριο ενδιαφέρον στις περιφέρειες Πελοποννήσου και Στερεάς Ελλάδας. 134 έδειξαν ενδιαφέρον για επενδύσεις σε περιοχές της Πελοποννήσου και 98 για τη Στερεά Ελλάδα. Η πλειοψηφία των προτεινόμενων επενδύσεων αφορά σε καταλύματα, πολλά εξ αυτών συνδυασμένα με επισκέψιμο αγρόκτημα και παραγωγή ή και διάθεση τοπικών αγροτικών προϊόντων, παραδοσιακά καφενεία ή εστιατόρια, αναπαλαιώσεις παραδοσιακών κτιρίων.

Στο πρόγραμμα δράσης της «Αγροτουριστικής» εξέχουσα θέση έχει η περιφέρεια Πελοποννήσου. Και μάλιστα βρίσκεται σε εξέλιξη η εκπόνηση μελέτης με αντικείμενο την «προώθηση καινοτομικών δράσεων στους τομείς της Αγροτικής Οικονομίας και του Εναλλακτικού Τουρισμού». Ας δούμε πώς παρουσιάζει το σχέδιο η ίδια η «Αγροτουριστική»: «Η Αρχαία Ολυμπία, οι δρόμοι του Παυσανία, οι άθλοι του Ηρακλή, βυζαντινά και ενετικά μνημεία, φύση απαράμιλλης ομορφιάς και αντιθέσεων θα συναντήσει ο επισκέπτης στη διαδρομή που χαράσσει η "Αγροτουριστική Α.Ε." στην Πελοπόννησο. Ξεκινώντας από την Αρχαία Ολυμπία και καταλήγοντας στην Κόρινθο, τέμνοντας οριζόντια την Πελοπόννησο η "Αγροτουριστική" σε συνεργασία με την Περιφέρεια προτείνει εναλλακτικές διαδρομές στον περιηγητή - ταξιδιώτη γεμάτες από εμπειρίες ζωής». Συμπτωματικά, δηλαδή, εκεί που καίει το μεγαλύτερο μέτωπο της φωτιάς στην Πελοπόννησο. Η προηγούμενη μεγάλη φωτιά ήταν στον ίδιο άξονα, Κόρινθος - Αιγιάλεια.

Τις προσδοκίες όλων των μεγαλοεπιχειρηματιών για κερδοφόρες μπίζνες στα δασικά και άλλα πολύτιμα οικοσυστήματα της χώρας μας έρχεται να καλύψει το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τον Τουρισμό που εξήγγειλε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς. Αυτό δίνει το «πράσινο φως», για παράδειγμα, για την ανάπτυξη τουριστικών εγκαταστάσεων στο Γράμμο, αλλά και στην περιοχή Καϊάφα Ηλείας, που κατακάηκαν φέτος το καλοκαίρι, αλλά και σε όλες τις ακτές και βραχονησίδες της χώρας. Και εκτός των άλλων, υπάρχουν ολόκληρα προγράμματα επενδύσεων κατά μήκος της Ιονίας Οδού που ξεκινά από τη Δυτική Πελοπόννησο και φτάνει ως την Ηγουμενίτσα. Ανάλογο πρόγραμμα τουριστικής ανάπτυξης υπάρχει από το 2001 για τη Μεσσηνία. Εντελώς ...συμπτωματικά, λοιπόν, σ' αυτήν την πρωτοφανή καταστροφή από τις πυρκαγιές κάηκε μεγάλο κομμάτι και της Μεσσηνίας...


Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο νέος «Καλλικράτης» εξυπηρετεί τις στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου (2016-11-08 00:00:00.0)
Αγροτουρισμού μετεξέλιξη... (2008-07-03 00:00:00.0)
Επενδυτικό όργιο για τα καμένα «φιλέτα» (2007-09-02 00:00:00.0)
Επενδυτικά σχέδια σε εξέλιξη (2007-07-29 00:00:00.0)
Κοινοί στόχοι και μέσα, από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ (2007-06-10 00:00:00.0)
Πιλοτικό Σχέδιο... κοροϊδίας (2007-02-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ