ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Αυγούστου 2007
Σελ. /28
ΧΡΙΣΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΗΣ
Επιστολή συμπαράστασης στον Γραμματέα της ΚΝΕ

Ο Γενικός Γραμματέας της ΕΔΟΝ Κύπρου Χρίστος Χριστοφίδης έστειλε στον Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ Γιάννη Πρωτούλη την παρακάτω επιστολή:

«Συντετριμμένος ο κυπριακός λαός και η κυπριακή νεολαία, παρακολουθούμε την ανείπωτη τραγωδία η οποία έχει πλήξει τον ελληνικό λαό. Εκφράζουμε την ολόψυχη συμπαράστασή μας προς τον ελληνικό λαό και ιδιαίτερα την ελληνική νεολαία. Ελπίζουμε το συντομότερο δυνατό να λήξει αυτή η τραγωδία. Ο κυπριακός λαός και η κυπριακή νεολαία έχουμε νιώσει πολλές φορές τη δική σας συμπαράσταση. Στο μέτρο των δικών μας δυνατοτήτων, να είστε σίγουροι, θα προσπαθήσουμε αυτή την κρίσιμη ώρα της δοκιμασίας σας να συνδράμουμε όπως μπορούμε.

Εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήρια για τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν χαθεί στις φλόγες. Εκφράζουμε πόνο για την πολιτιστική και οικολογική καταστροφή».

ΟΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΣΤΗ ΜΑΧΗ
Καθημερινά στην πρώτη γραμμή

Μέλη της ΚΝΕ, ρίχνουν σύρματα, για να βοηθήσουν στην καλύτερη περιπολία
Μέλη της ΚΝΕ, ρίχνουν σύρματα, για να βοηθήσουν στην καλύτερη περιπολία
Με μαχητικότητα, τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, όλες αυτές τις μέρες, ρίχτηκαν στη μάχη των πυρκαγιών. Από την Αθήνα, την Πελοπόννησο, μέχρι τη Μακεδονία, την Ηπειρο και τα νησιά του Αιγαίου, το σύνολο των κομματικών δυνάμεων, μαζί με άλλους εθελοντές, πυροσβέστες κλπ., δίνουν καθημερινό αγώνα ενάντια στην πύρινη λαίλαπα, εφαρμόζοντας στην πράξη το κάλεσμα του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Αλλωστε, οι κομμουνιστές, δε θα μπορούσαν να μείνουν αδιάφοροι όταν άνθρωποι καίγονται, χωριά πολιορκούνται και ο δασικός πλούτος καταστρέφεται.

Στην Αρκαδία, από χτες, ομάδες περιφρουρούν σε σημεία που έχουν υποδειχτεί. Στο Ελάτι, με δύο αυτοκίνητα βρίσκονταν σε επιφυλακή όλο το 24ωρο. Στα χωριά Δάρα και Βύτινα, αλλά και σε άλλα χωριά, έφτιαξαν Επιτροπές Περιφρούρησης. Εδωσαν μάχη στη φωτιά της Μεγαλόπολης. Με ανακοινώσεις και εξορμήσεις, καλούσαν τον κόσμο, με κάθε τρόπο να συνδράμει. Μάλιστα, η ΚΟ Αρκαδίας, πρότεινε στο νομάρχη να επιτάξει τις μπουλντόζες της ΔΕΗ και ιδιοκτητών ώστε να φτιαχτεί ασπίδα προστασίας στο Μαίναλο. Ο νομάρχης αρνήθηκε, λέγοντας ότι η κατάσταση ελέγχεται, όταν την ίδια στιγμή, οι φλόγες μαίνονταν στις παρυφές του όρους...

Στη Μεσσηνία ομάδες μελών, φίλων του Κόμματος και της ΚΝΕ, μπήκαν στη μάχη της κατάσβεσης στον Ταΰγετο, στην Τσακώνα και στην Τριφυλλία. Παράλληλα, με μαζικές εξορμήσεις και ανακοινώσεις με αυτοκίνητο στο κέντρο της πόλης και την παραλία, καλούσαν τον κόσμο να βοηθήσει, με αποτέλεσμα πολλοί να είναι αυτοί που έσπευσαν να συνδράμουν στις προσπάθειες κατάσβεσης.

Προλαμβάνοντας τις αναζωπυρώσεις
Προλαμβάνοντας τις αναζωπυρώσεις
Στη Λακωνία, οι κομμουνιστές με κατοίκους της Αράχοβας Λακωνίας, μάχονταν όλη τη νύχτα της Κυριακής και ανέκοψαν ένα μεγάλο μέτωπο του Πάρνωνα, χωρίς ίχνος παρουσίας πυροσβεστικών μέσων. Παράλληλα, μια άλλη ομάδα, με επικεφαλής τον κομμουνιστή δήμαρχο Οινούντος Λακωνίας, Βαγγέλη Βολιώτη, δίνουν μάχη στον Πάρνωνα, ενώ ο δήμος έχει συγκροτήσει λαϊκές επιτροπές φύλαξης της περιοχής του δήμου και ευρύτερα.

Στη Φθιώτιδα μέλη και φίλοι του ΚΚΕ βρέθηκαν στη φωτιά στο Δίλοφο Σπερχιάδας και στη Γιαννιτσού. Επιπλέον, συγκροτήθηκαν τρεις ομάδες περιφρούρησης, οι οποίες ήταν σε επιφυλακή και πραγματοποιούσαν περιπολίες σε άλση και πάρκα περιαστικού πρασίνου (όπως στον Αγ. Λουκά).

Στη Σάμο, μέλη του Κόμματος, μαζί με ευαισθητοποιημένους πολίτες, έσβησαν φωτιά στη Χώρα, πριν ακόμη αυτή πάρει μεγάλες διαστάσεις και πριν ακόμη φτάσουν τα πυροσβεστικά μέσα.

ΕΕΔΥΕ
Τον καλύτερο εαυτό μας για την ανακούφιση των πληγέντων

Ανακοίνωση της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη

Η Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ εκφράζει την αγανάκτησή της για τις τεράστιες καταστροφές που συντελέστηκαν και συντελούνται στη χώρα μας από τις πυρκαγιές, ιδιαίτερα στις περιοχές της Πελοποννήσου και της Εύβοιας, με αποτέλεσμα να θρηνούμε ανθρώπινες ζωές καθώς και χιλιάδες στρέμματα καμένων δασών, καλλιεργειών, υποδομών, σπίτια και νοικοκυριά να έχουν γίνει στάχτη.

Σε ανακοίνωσή της σημειώνει: «Φάνηκε η γύμνια του κρατικού μηχανισμού, η έλλειψη υποδομών και μέσων πυρόσβεσης, η παντελής έλλειψη σχεδιασμού πρόληψης, με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα.

Είναι πεποίθησή μας ότι αυτές οι καταστροφές θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί ή τουλάχιστον περιοριστεί, αν υπήρχε πολιτική προστασίας του δασικού πλούτου και του περιβάλλοντος γενικότερα. Αντίθετα, η πολιτική των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων αντιμετωπίζει τα ζητήματα του περιβάλλοντος με τους νόμους της αγοράς και είναι πλήρως ενταγμένη στις οδηγίες και κατευθύνσεις της ΕΕ.

Η χώρα μας ξοδεύει εκατομμύρια ευρώ το χρόνο για στρατιωτικές δαπάνες και εξοπλισμούς συμμετέχοντας στις εγκληματικές ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και όχι για την ουσιαστική αμυντική θωράκιση της Ελλάδας. Στον προϋπολογισμό του 2007 οι στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 11% ενώ ξοδεύουμε 250 εκατ. ευρώ το χρόνο για τη συμμετοχή Ελλήνων στρατιωτών σε ΝΑΤΟικές αποστολές έξω από τη χώρα.

Γίνεται αντιληπτό ότι με μια άλλη πολιτική θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν τεράστια ποσά για την προστασία του δασικού πλούτου και του περιβάλλοντος, αλλά και την Παιδεία, την Υγεία, θα μπορούσαν να ενισχυθούν οι δυνάμεις πυρόσβεσης με την κάλυψη των αναγκών σε τεχνικά μέσα και με κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό.

Η Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ καλεί τις Επιτροπές Ειρήνης και τα μέλη της ΕΕΔΥΕ σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στις πληγείσες περιοχές από τις πυρκαγιές να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους και να συνεχίσουν να συνεισφέρουν με ό,τι μέσα διαθέτουν για την κατάσβεση των πυρκαγιών που βρίσκονται σε εξέλιξη, στην περιφρούρηση των δασών και στην ανακούφιση των πληγέντων.

Ο αγώνας του φιλειρηνικού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος δεν είναι μόνο ο αγώνας ενάντια στους πολέμους των ιμπεριαλιστών, είναι και ο αγώνας για την αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων της ανθρωπότητας που προκαλεί η επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού σε όλα τα επίπεδα με ένα από τα πιο σημαντικά το περιβάλλον και την προστασία του».

Δεν υπάρχει τσίπα

Οταν το ΠΑΣΟΚ βγαίνει να καταγγείλει την πολιτική που τα τελευταία χρόνια εφαρμόζει εναλλάξ με τη ΝΔ, μετατρέποντας τα δάση και τις παραλίες της χώρας σε εμπόρευμα με το οποίο θησαυρίζουν οι επιχειρηματίες, τότε φαίνεται ότι στη Χαριλάου Τρικούπη μέσα στην παραζάλη για την ανακατάληψη της εξουσίας η λέξη «τσίπα» έχει χάσει κάθε νόημα.

Βγήκε προχτές ο Γ. Παπανδρέου με ανακοίνωσή του προς τον ελληνικό λαό και ανέφερε: «Οι οργανωμένοι εμπρηστές στη χώρα μας είναι οι κερδοσκόποι, εκείνοι που επιβουλεύονται τον δημόσιο πλούτο της χώρας μας, για τα άνομα συμφέροντά τους. Εκείνοι που επιδιώκουν να οικοπεδοποιήσουν και να καταπατήσουν αυθαίρετα τα δάση, τις παραλίες και τα νησιά μας». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, λοιπόν, παρουσίασε με γλαφυρό τρόπο την κοινή πολιτική του δικομματισμού που οπλίζει το χέρι των εμπρηστών, αλλά εντελώς υποκριτικά την απέδωσε στη διακυβέρνηση της ΝΔ και όχι στην κοινή τους πορεία.

-- Είπε ο Γ. Παπανδρέου: «Αυτοί ενθαρρύνονται (σ.σ. οι εμπρηστές) όταν μια κυβέρνηση προσπαθεί, ακόμα και με νοθεία στη Βουλή, να αλλάξει το "άρθρο 24" του Συντάγματος που προστατεύει τα δάση μας». Ο ίδιος όμως ...«ξέχασε» ότι πριν τους ...ενθαρρύνει η ΝΔ είχε φροντίσει το ΠΑΣΟΚ, όταν το 2001 αναθεώρησε το άρθρο 24 που σύμφωνα με τους δασολόγους αποχαρακτήρισε 30 - 40 εκατομμύρια στρέμματα δάσους.

-- Είπε ο Γ. Παπανδρέου: «Οταν μια κυβέρνηση προωθεί τροπολογίες για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων και καταπατήσεων». Αλλά προφανώς «ξέχασε» την «τροπολογία Πάχτα» που άναψε το πράσινο φως για να γίνουν 2.500 βίλες μέσα σε δάσος από την «Πόρτο Καρράς». Τότε που εννέα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με τροπολογία στον αναπτυξιακό νόμο, έδωσαν τη δυνατότητα στον επιχειρηματία Στέγγο να οικοδομήσει σε 17.000 στρέμματα δάσους στη Σιθωνία της Χαλκιδικής... απαλλάσσοντας (!!!) την οικοδόμηση της περιοχής από υποχρεώσεις και περιορισμούς που αφορούν στην «τήρηση της διαδικασίας χαρακτηρισμού του δασικού κώδικα» και «διατάξεις που σχετίζονται με τη δόμηση περιοχών εκτός σχεδίου»!!!

-- Είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ: «Οταν μια κυβέρνηση προωθεί Προεδρικά Διατάγματα και Υπουργικές Αποφάσεις για την υπερεκμετάλλευση των παραλιών και νησιών μας». Δεν είπε όμως ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με το νόμο 3208/2003 (που εφαρμόζει και σήμερα η ΝΔ) μέσω της αλλαγής του ορισμού των δασών και της δασικής έκτασης, παρέδωσε στους ιδιώτες για τσιμεντοποίηση εκατομμύρια στρέμματα δασικών εκτάσεων.

Δεν μπορεί να κοροϊδέψει κανέναν, λοιπόν, ο Γ. Παπανδρέου. Η σημερινή κυβέρνηση ακολουθεί την ίδια πολιτική με τη χτεσινή. Χέρι χέρι εγκληματούν σε βάρος του λαού και του δασικού πλούτου της χώρας.


Π. Θ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ