ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Σεπτέμβρη 2007
Σελ. /28
ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Οι πολιτικές δυνάμεις κρίνονται για όλη τους την πορεία

Με τους εργαζόμενους του Δήμου Πετρούπολης συζήτησε χτες το μέλος του ΠΓ και υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στη Β' περιφέρεια της Αθήνας

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα για την πολιτική του δικομματισμού και των άλλων κομμάτων μόνο από τις λίγες προεκλογικές μέρες, τόνισε εξαρχής ο Σπύρος Χαλβατζής, υποψήφιος βουλευτής της Β' Αθήνας και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια χτεσινής περιοδείας, μιλώντας στους εργαζόμενους του Δήμου Πετρούπολης. Οι πολιτικές δυνάμεις κρίνονται για όλη τους την πορεία, κρίνονται από τις πολιτικές τους θέσεις και την πολιτική πρακτική τους.

Αλλωστε, τόνισε στη συνέχεια, δεν είναι και λίγοι αυτοί που προεκλογικά υπόσχονται τα πάντα στους πάντες. Εμείς δεν υποσχόμαστε ότι θα λυθούν τα προβλήματα την επομένη των εκλογών, ούτε αναλαμβάνουμε να τα λύσουμε... εργολαβικά. Ομως, το ΚΚΕ, όπως χτες, όπως σήμερα, έτσι και αύριο θα βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων, στους αγώνες τους, ώστε να δημιουργηθούν όροι, συνθήκες και προϋποθέσεις για ένα καλύτερο μέλλον για τους εργαζόμενους και τα παιδιά τους.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον τρόπο που άρχισε να «ξετυλίγεται το κουβάρι» της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων. Οπως σημείωσε, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και συγκεκριμένα, δήμαρχοι και νομάρχες, που στηρίχτηκαν από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ αλλά και το ΣΥΝ, προώθησαν τα «stage», την τετράωρη εργασία, την ημιαπασχόληση. Και

Για το Ασφαλιστικό, ο Σπ. Χαλβατζής, άσκησε σκληρή κριτική για τις ψευδεπίγραφες θέσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που από τη μια δηλώνουν ότι δε θα αυξήσουν τα όρια ηλικίας και από την άλλη μιλάνε για... εθελοντική παραμονή στην εργασία. «Οταν το 55% των συνταξιούχων παίρνει σύνταξη κάτω από 590 ευρώ το μήνα, δεν μπορούμε να μιλάμε για εθελοντική παραμονή στην εργασία, αλλά για εξαναγκασμό», τόνισε.

Πλούσια ήταν και η συζήτηση με τους εργαζόμενους. «Καθόλου δε μ' ενδιαφέρει αν θα κάνει κυβέρνηση ένα ή δύο κόμματα. Εκείνο που εμένα ενδιαφέρει είναι αν μετά τις εκλογές θα δυναμώσει το συνδικαλιστικό κίνημα», είπε ένας από τους παρευρισκόμενους.

Το απόγευμα, ο Σπ. Χαλβατζής, περιόδευσε στις καφετερίες της Αγ. Τριάδας, στο Περιστέρι.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΙΚΟΣ - ΕΙΡΗΝΗ ΒΑΣΙΛΑΡΟΥ
Να πάμε στην κάλπη θυμωμένοι!

Στην «Ιντρακόμ» περιόδευσαν χτες οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Μαυρίκος και Ειρήνη Βασίλαρου

Από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους της «Ιντρακομ»
Από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους της «Ιντρακομ»
«Εμείς θέλουμε να πάτε στην κάλπη θυμωμένοι, τσαντισμένοι, να πάρετε υπόψη σας πόσα βάσανα έχουν συσσωρευτεί τα τελευταία χρόνια».

Τα παραπάνω τόνισε ο Γιώργος Μαυρίκος, υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στη Β' Αθήνας που περιόδευσε χτες στην «Ιντρακόμ», μαζί με την Ειρήνη Βασίλαρου, υποψήφια βουλευτή στο Υπόλοιπο Αττικής, καλώντας τους εργαζόμενους να τιμωρήσουν όσοι είναι ένοχοι για τα προβλήματά τους με τον πιο αυθεντικό τρόπο: Ψηφίζοντας ΚΚΕ.

Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ θα θορυβήσει όλα τα αντεργατικά επιτελεία, τον ΣΕΒ, την ΕΕ κτλ. υπογράμμισε ο Γιώργος Μαυρίκος, επισημαίνοντας πως «την επόμενη Κυριακή κρίνεται αν θα υπάρχει μια αξιόπιστη αντιπολίτευση για την πλειοψηφία του λαού», αν θα διαμορφωθούν προϋποθέσεις για την αντίσταση των εργαζομένων.

Η Ειρήνη Βασίλαρου υπογράμμισε πως ειδικά οι γυναίκες κι η νεολαία, πρέπει να καταψηφίσουν όσους εντείνουν την αντεργατική επίθεση και τους βάζουν μάλιστα στο επίκεντρο. «Στο ψηφοδέλτιό μας πρέπει να μπουν οι ανάγκες μας. Γι' αυτό πρέπει να μπει μια κόκκινη ψήφος», τόνισε η νεαρή υποψήφια.

Βγείτε μπροστά με το ΚΚΕ

Στην Αγία Σοφία Πειραιά μίλησε χτες η Διαμάντω Μανωλάκου, υποψήφια βουλευτής του ΚΚΕ στην Α' Πειραιά

«Τις τελευταίες ημέρες προσπαθούν να τρομοκρατήσουν και να εκβιάσουν τους ψηφοφόρους. "'Η με ψηφίζετε ή ξαναπάμε σε εκλογές", είπε ο Καραμανλής στο ντιμπέιτ». Από τέτοια εκβιαστικά διλήμματα, τόνισε η Διαμάντω Μανωλάκου, ευρωβουλευτής και υποψήφια βουλευτής Α' Πειραιά του ΚΚΕ, μιλώντας χτες βράδυ στην Αγία Σοφία του Πειραιά, είναι γεμάτη η ζωή των εργαζομένων. Σκύψε το κεφάλι ή απολύεσαι. Δέξου μισθό πείνας ή η επιχείρηση θα μεταφερθεί. Δέξου να δουλεύεις μέχρι τα γεράματα για να πάρεις σύνταξη, αλλιώς τα ταμεία δεν έχουν λεφτά. Ψηφίστε για ισχυρή κυβέρνηση, διαφορετικά το χάος. Είναι μερικά από τα διλήμματα που θέλουν το λαό δούλο με σκυμμένο το κεφάλι δίχως δικαιώματα και εισόδημα για να ζήσει.

Εμείς, τόνισε, λέμε μη συμβιβάζεστε με τη μιζέρια και τη φτώχεια, την αδικία και την ανισότητα. Βγείτε μπροστά με το ΚΚΕ και διεκδικήστε τον πλούτο που παράγετε και σας τον κλέβουν. Μη δεχτείτε την αδικία και τους εκβιασμούς. Αποφασιστικά, με σιγουριά, δίχως φόβο, κρίνετε με την πείρα της ζωής σας και ενισχύστε τη φωνή σας, δίνοντας την ψήφο σας στο ΚΚΕ. Από την πλευρά της, η Μαργαρίτα Ρεΐση κάλεσε τους συγκεντρωμένους να μαυρίσουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, σκεφτόμενοι αυτά που περιμένουν τους εργαζόμενους την επομένη των εκλογών: Πλήρης μετατροπή των εργασιακών σχέσεων, κατάργηση του ωραρίου, ημιαπασχόληση, ανεργία - φτώχεια. Με ευθύνη και για το μέλλον των παιδιών τους, οι εργαζόμενοι, αλλά και όλα τα λαϊκά στρώματα πρέπει να ψηφίσουν το ΚΚΕ, δίνοντάς του δύναμη για αντίσταση, αγώνα και αντεπίθεση.

ΤΟ ΚΚΕ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ 2007
Για το ενιαίο δωδεκάχρονο σχολείο

Ολα τα προηγούμενα χρόνια, οι μεταρρυθμίσεις της ΝΔ και ο εκσυγχρονισμός του ΠΑΣΟΚ είχαν συγκεκριμένα αποτελέσματα στην Παιδεία: Το πορτοφόλι της λαϊκής οικογένειας αγκομαχά, για να πληρώσει την εκπαίδευση των παιδιών, ενώ το αντίκρισμα στη μόρφωση είναι ολοένα και μικρότερο. Την ίδια στιγμή, φροντιστήρια, χορηγοί, μεγαλοεκδότες, εργολάβοι σχολικών κτιρίων στήνουν τρελό χορό κερδών. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχουν ξεκαθαρίσει την πολιτική τους: Αύξηση των ταξικών φραγμών στη μόρφωση, ιδιωτικοποιήσεις, στροφή στην κατάρτιση, ευελιξία. Με λίγα λόγια, η εκπαίδευση να γίνει ένα ακόμα πιο ακριβό εμπόρευμα!

Στον αντίποδα της πολιτικής της ακριβοπληρωμένης ημιμάθειας, το ΚΚΕ προτείνει το Ενιαίο Δωδεκάχρονο υποχρεωτικό σχολείο βασικής εκπαίδευσης για όλους τους νέους. Απαιτεί την κατάργηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης και της παραπαιδείας και διεκδικεί κάλυψη όλων των δαπανών για την Παιδεία από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Το ενιαίο δωδεκάχρονο σχολείο έχει ποιοτική διαφορά από το σημερινό, καθώς δε στοχεύει στην εκμάθηση κάποιων δεξιοτήτων ή στη συσσώρευση κάποιων πληροφοριών, δεν περιορίζεται σε στοιχειώδεις γνώσεις υπολογισμού και γλώσσας. Το ενιαίο δωδεκάχρονο σχολείο συμβάλλει στο χτίσιμο μιας ολόπλευρης προσωπικότητας. Δίνει τη βάση και τα εφόδια για να μπορέσει ο νέος άνθρωπος να γνωρίζει τους φυσικούς και κοινωνικούς νόμους, να μπορεί να ερμηνεύει τον κόσμο στον οποίο ζει, τη θέση του σε αυτόν και πώς να τον αλλάξει. Αναπόσπαστο στοιχείο του προγράμματος του ενιαίου δωδεκάχρονου σχολείου, και όχι «δευτερεύοντα» μαθήματα, είναι η φυσική και αισθητική αγωγή.

Το ΚΚΕ είναι αντίθετο στον αναχρονιστικό ταξικό διαχωρισμό ανάμεσα στη γενική και την επαγγελματική εκπαίδευση. Η πλειοψηφία των μαθητών που εγκαταλείπουν τη γενική εκπαίδευση και στρέφονται στα ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ προέρχονται από εργατικές και λαϊκές οικογένειες, καθώς η οικογένεια δε σηκώνει το οικονομικό βάρος της εκπαίδευσης και ταυτόχρονα είναι μεγάλη η ανάγκη ο νέος να μπει συντομότερα στην παραγωγή. Στο επίκεντρο της πρότασης του ΚΚΕ για το σχολείο είναι ότι όλα τα παιδιά μπορούν να μορφωθούν, δεν υπάρχουν παιδιά που «δεν παίρνουν τα γράμματα». Επίσης ότι δεν μπορεί το πορτοφόλι της οικογένειας να καθορίζει τη μόρφωση του παιδιού. Η επαγγελματική εκπαίδευση δεν μπορεί να αποκτιέται σε βάρος της βασικής Παιδείας. Η επαγγελματική ειδικότητα, πρέπει να εξασφαλίζεται μέσα από ένα σύστημα δημόσιων και δωρεάν «μεταλυκειακών» επαγγελματικών σχολών, μετά την ηλικία των 18 χρόνων.

Αλλωστε, με τον όρο υποχρεωτική, το ΚΚΕ εννοεί την υποχρέωση της πολιτείας να παρέχει αυτήν την εκπαίδευση δωρεάν, μέσα από κρατικά σχολεία. Παράλληλα, να εξασφαλίζει την απρόσκοπτη συμμετοχή των μαθητών σε αυτήν με μέτρα απαγόρευσης της παιδικής εργασίας, της δουλιάς των εφήβων και φυσικά με μέτρα οικονομικής ενίσχυσης της φτωχής οικογένειας.

Το ενιαίο σχολείο δε χωρίζεται σε βαθμίδες. Είναι ενιαίο από την πρώτη μέχρι την τελευταία τάξη. Η κάθε τάξη αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης, χωρίς επικαλύψεις της ύλης. Το ενιαίο σχολείο διασφαλίζει το καθολικό δικαίωμα στη μόρφωση, την ισότιμη παροχή ίδιας μόρφωσης σε όλους, στις ίδιες συνθήκες, χωρίς φραγμούς και διακρίσεις.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΙΩΓΑΣ
Να κάνουμε το πρώτο βήμα αντίστασης

Στις δασικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας περιόδευσε ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ

«Οτι το πρώτο βήμα αντίστασης του λαού και του λαϊκού κινήματος μπορεί να γίνει με την ενίσχυση του ΚΚΕ, είναι μία άποψη που φαίνεται να ενισχύεται στους εργαζόμενους. Το ΚΚΕ με όλες του τις δυνάμεις θα συμβάλει αποφασιστικά στην αναζωογόνηση και στην άνοδο της πάλης του μαζικού κινήματος».

Αυτό τόνισε κατά την περιοδεία του χτες το πρωί στις δασικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στην Α' Θεσσαλονίκης, Γιάννης Ζιώγας. Ενθερμη ήταν η υποδοχή που επιφύλαξαν οι εργαζόμενοι στο κλιμάκιο του ΚΚΕ και τον υποψήφιο βουλευτή και εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την πολιτική που προωθούν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ, και την επιβεβαίωση της ορθότητας των θέσεων του ΚΚΕ.

Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν τις τεράστιες ελλείψεις υποδομών και προσωπικού εξαιτίας της συνειδητής πολιτικής απαξίωσης των δασικών υπηρεσιών. Εκφράσανε, επίσης, τη συμφωνία τους με τις θέσεις του ΚΚΕ για ενιαίο δημόσιο φορέα διαχείρισης και προστασίας της δασικής περιούσιας με την ταυτόχρονη κατάργηση των δασοκτόνων νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ