ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Σεπτέμβρη 2007
Σελ. /32
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Ετοιμος να τολμήσει...

Συνέντευξη του Αλ. Αλαβάνου στη ΔΕΘ

Τα κιτάπια της ΕΕ που αφορούν στο περιβάλλον φαίνεται πως «ξεσκόνισε» ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος, προκειμένου να διατυπώσει πρόταση δέκα σημείων για «αειφόρο ανάπτυξη», χωρίς ούτε ένα απ' αυτά να θίγει το μεγάλο κεφάλαιο, που ασύδοτο στο κυνήγι των κερδών πληγώνει ανεπανόρθωτα το περιβάλλον. Τις σχετικές προτάσεις ο Αλ. Αλαβάνος παρουσίασε το περασμένο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ υιοθέτησε πλήρως τις επιλογές που προωθεί η ΕΕ προβάλλοντας ως μονόδρομο την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την εγκατάλειψη των παραδοσιακών (λιγνίτη, πετρέλαιο κλπ). Στο πλαίσιο αυτό και εναρμονισμένος με κατευθύνσεις της ΚΑΠ, την οποία ο ΣΥΝ δεν απορρίπτει, αλλά αιτείται μεταρρύθμισής της, πρότεινε, στήριξη μεθόδων καλλιέργειας που «καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια ή στηρίζονται σε ήπιες μορφές».

Απέδωσε τα οξυμένα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα σε «ακυβερνησία σε σχέση με το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής».

Επίσης ο πρόεδρος του ΣΥΝ, εμφανίστηκε να διαφοροποιείται από το ΠΑΣΟΚ σε επιμέρους θέσεις και όχι στο σύνολο της πολιτικής του, προβάλλοντας, πχ το άρθρο 16, τη στάση του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με τις ΗΠΑ και τη βάση της Σούδας.

Κάλεσε τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ να πιστέψουν στην Αριστερά και να στηρίξουν το ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «όπως κάποτε πίστεψαν σε ένα μεγάλο εγχείρημα αλλαγής που θα φέρει τομές» και σήμερα να συμβάλλουν ώστε μέσα από αυτές τις εκλογές να βγει ένα «μήνυμα αλλαγής που θα επηρεάσει τις εξελίξεις στις διάφορες πολιτικές πράξεις στη χώρα μας».

Τέλος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας. «Υπάρχει ένα ερώτημα σήμερα και ένα ενδεχόμενο. Να μην υπάρξει αυτοδυναμία κανενός κόμματος από τα δυο μεγάλα. Από εκεί και πέρα, όταν έχεις αυτό το ενδεχόμενο, διαμορφώνονται δυο αν θέλετε ανακλαστικές κινήσεις της Αριστεράς. Η μια, μέσα της, να πει "το θέλω αυτό", απλώς να τους κοντύνουμε. Θα βρεθεί κυβέρνηση. Εγώ αρκούμαι να έχω την επιρροή μου μέσα στο σύστημα. Δεν αμφισβητώ το σύστημα. Εχει κάποιο πλεονέκτημα αυτή η τοποθέτηση γιατί δε σου βάζει δύσκολα προβλήματα. Αλλά, αν όντως η Αριστερά θέλει μια μεγάλη αλλαγή, θέλει να προχωρήσει ο τόπος, δεν μπορεί να υποκύπτει στο εκβιαστικό δίλημμα της αυτοδυναμίας. Μετέφερα εδώ το πρόγραμμά μας το οικολογικό. Σημαίνει ότι εμείς θέλουμε να γίνει πράξη αυτό το πρόγραμμα το οικολογικό ή το κοινωνικό μας πρόγραμμα. Τότε πρέπει να τολμήσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το ενδεχόμενο. Με όσα προβλήματα αν θέλετε δύσκολα κι αν βάζει.

Και θέλω να πω ότι ναι, είμαστε έτοιμοι για μια Ελλάδα στην οποία θα υπάρχει κυβέρνηση κάποιου από τα δυο κόμματα (...) αλλά είμαστε έτοιμοι και θέλουμε μια Ελλάδα χωρίς αυτοδυναμίες (...). Είναι δύσκολο το εγχείρημα, εμείς όμως το αναλαμβάνουμε διότι θέλουμε να είμαστε συνεπείς, όχι να κρατήσουμε απλώς σε μια επιρροή ενός κόσμου που θα μας κάνει στην πραγματικότητα μέρος του συστήματος».

Στο απυρόβλητο η συνολική στρατηγική του δικομματισμού

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συνέντευξη Τύπου του Α. Αλαβάνου

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει σχετικά με τη συνέντευξη του Αλ. Αλαβάνου:

«Η σημερινή (σ.σ. το περασμένο Σάββατο) συνέντευξη του Αλ. Αλαβάνου στη Θεσσαλονίκη επιβεβαίωσε ότι η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ δεν είναι αντιδικομματική επί της ουσίας και στη συνολική στρατηγική τους. Και να σκεφθεί κανείς ότι είμαστε σε προεκλογική περίοδο, όπου πιο εύκολα μπορούν να κρύβουν τη φράση από την πράξη.

Πρώτο: Οι προτάσεις του για το περιβάλλον είναι πανομοιότυπες με εκείνες που προωθεί η ΕΕ και οι επιχειρηματικοί όμιλοι αναλαμβάνουν να διεκπεραιώσουν, κερδοσκοπώντας και στο πρόβλημα που δημιουργεί η καπιταλιστική ανάπτυξη.

Καμιά κουβέντα δεν ακούστηκε από τον Αλ. Αλαβάνο για τα κέρδη και για το πώς αυτά θα κτυπηθούν.

Δεύτερο: Για μία ακόμη φορά ο Αλ. Αλαβάνος δεν κράτησε ίσες αποστάσεις και από τη ΝΔ και από το ΠΑΣΟΚ. Οι αναφορές του αφορούσαν κυρίως τη ΝΔ, τη στιγμή που την κυβερνητική εξουσία διεκδικεί και το ΠΑΣΟΚ. Δεν είπε ότι και οι δύο έχουν την ίδια πολιτική.

Τρίτο: Περιόρισε την κριτική του προς το ΠΑΣΟΚ σε μια σειρά επιμέρους διαφορών που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει με το ΠΑΣΟΚ και όχι στη συνολική γενική πολιτική κατεύθυνση και στρατηγική του ΠΑΣΟΚ, με την οποία συμφωνεί.

Τέταρτο: Αφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μελλοντικής συμμετοχής του ΣΥΡΙΖΑ σε κυβέρνηση συνεργασίας με αστικά πολιτικά τμήματα, μιλώντας για ανακατατάξεις που θα επέλθουν σε αυτά, ενώ το θέμα είναι οι ανακατατάξεις να γίνουν στο λαό, σε βάρος κάθε αστικού πολιτικού κόμματος.

Με άλλα λόγια ο ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαίωσε ότι είναι κατά του "χωροφύλακα" και ότι έχει αυταπάτες για τον "αστυφύλακα"».

Στη μάχη των εκλογών οι ετεροδημότες

Στη μάχη των εκλογών έχουν μπει και οι ετεροδημότες, με την οργάνωση συσκέψεων και συγκεντρώσεων.

-- Στην Αθήνα: Οι ετεροδημότες μπορούν να απευθύνονται στα γραφεία της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας (Κανδυλιώτης Χρήστος: 697.6555.485, 210.5282.573), καθώς και στο Εκλογικό Κέντρο (Θεμιστοκλέους 2 και Πανεπιστημίου, 210.3301.106).

-- Στη Θεσσαλονίκη, στα γραφεία της ΚΟΘ (Εγνατία 89, Ζήσης Λυμπερίδης: 2310.286.546).

Πώς ψηφίζουν

Οσοι ετεροδημότες έχουν ήδη εγγραφεί από τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών και δεν έχουν υποβάλει αίτηση διαγραφής από αυτούς, στις 16 Σεπτέμβρη θα ψηφίσουν στον τόπο κατοικίας τους. Υπενθυμίζουμε ότι ψηφίζουν τους υποψηφίους της εκλογικής περιφέρειας, στους εκλογικούς καταλόγους της οποίας είναι εγγεγραμμένοι. Οι εκλογείς αυτοί περιλαμβάνονται στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους και προ του ονόματός τους φέρουν την ένδειξη «Ε».

Επίσης, όσοι ετεροδημότες υπέβαλαν αίτηση εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών μέχρι τις 30 Ιούνη του 2007, σε αυτές τις εκλογές ψηφίζουν και αυτοί στον τόπο κατοικίας τους.

Θυμίζουμε ότι οι ετεροδημότες ψηφίζουν σε ειδικά, αμιγή (κατά εκλογική περιφέρεια) ή μεικτά (με ψηφοφόρους από περισσότερες της μίας εκλογικής περιφέρειας), εκλογικά τμήματα και καταστήματα ψηφοφορίας, που συνιστώνται μόνο στις πρωτεύουσες των νομών, με εξαίρεση τους Νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης.

ΚΕΡΚΥΡΑ
«Ψήφο στα αγωνιστικά ψηφοδέλτια του ΚΚΕ»

«Καλώ κάθε δημοκράτη νεολαίο της Κέρκυρας και την ΠΑΣΠ του Ιονίου Πανεπιστημίου να γυρίσει την πλάτη στη δεξιά κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και στους μηχανισμούς διαπλοκής που έχουν στηθεί στην παράταξή μας. Ηρθε η ώρα να στηρίξουμε πραγματικούς αγωνιστές, να στηρίξουμε το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ».

Το κάλεσμα αυτό απευθύνει «στο λαό και τη νεολαία της Κέρκυρας» ο Γρηγόρης Κουλούρης, γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Κέρκυρας, αφού διαπιστώνει πως: «Είναι πλέον προφανές σε όλους μας ότι και τα δυο κόμματα (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ) δεν μπορούν να εγγυηθούν και να απαντήσουν στα ερωτήματα, τις αγωνίες τις επιφυλάξεις και τα προβλήματά μας (της νεολαίας)». Και προσθέτει, ανάμεσα στα άλλα:

«Τη στιγμή αυτής της κορύφωσης του αγώνα στηρίζουμε τις επιλογές του ΚΚΕ στην Κέρκυρα γιατί θεωρούμε ότι είναι η ισχυρότερη απάντηση στην κυβέρνηση της Δεξιάς "κόβοντάς" της το δεύτερο δεξιό βουλευτή από το νησί μας. Στηρίζουμε ειδικά αυτούς που απέδειξαν τα προηγούμενα χρόνια με την αντιπολιτευτική τους παρουσία, με το συνεχή τους αγώνα ότι μπορούν να εκπροσωπήσουν τα συμφέροντα του τόπου μας, μπορούν να κατανοήσουν με αυθεντικό τρόπο τις προσδοκίες των νέων ανθρώπων και να ανταποκριθούν αποτελεσματικά σε αυτές».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ